ΔΗΓΜΑΤΑ 22/3/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 22/3/2018

Τα sos θέματα της Περιφέρειας Ηπείρου

Στο follow-up – μιλώντας με όρους τεχνοκρατικούς για το αγγλομαθές αναγνωστικό κοινό μου ή ελληνιστί, στην περαιτέρω «ακολούθηση» – παρακολούθηση του θέματος μέχρι την ολοκλήρωσή του – της επίσκεψης του Αμερικανού Πρέσβη Pyatt στα Γιάννενα επί τριήμερο, τα στελέχη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, επικοινώνησαν στη διάρκεια της εβδομάδας με τα Γιάννενα, για να εκφράσουν για μία ακόμα φορά, τις ευχαριστίες τους για τη φιλοξενία.

Το τηλέφωνο έγινε προς το Δημαρχείο και η ευγενική κυρία της Πρεσβείας με τον τρόπο της, έδειξε την ευγνωμοσύνη της για το χρόνο που διετέθη στην αποστολή από τη δημοτική αρχή, σε αντίθεση με τη συνάντηση σχεδόν στο «πόδι», που έγινε με τους ανθρώπους της Περιφέρειας Ηπείρου.

Καλό θα ήταν – δεν γνωρίζω αν το έπραξαν οι του Δήμου – να ενημέρωναν τους ανθρώπους της Πρεσβείας, την επόμενη φορά που θα επισκεφθούν τα Γιάννενα και θα επιδιώξουν μια ουσιωδέστερη επαφή με την Περιφέρεια Ηπείρου, να έχουν επαρκέστερα μελετήσει τα εξής θέματα sos για την Περιφερειακή Αρχή: κασκαβάλ, φέτα, βλαχική διάλεκτος και ιστορία των Ηπειρωτών ευεργετών.

Σε διαφορετική περίπτωση, μην κάνουν καν τον κόπο να αιτηθούν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη…

 

Ο Ελισάφ και η Κεντροαριστερά

Ο Μωυσής Ελισάφ διερευνά το ενδιαφέρον για την κάθοδο ενός συνδυασμού με τη συμμετοχή του ιδίου αλλά και άλλων ενεργών στην πολιτική ανθρώπων, στο Δήμο Ιωαννιτών, στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Αυτό που ξεκαθάρισε πάντως δημόσια, σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα, είναι πως δεν καίγεται ντε και καλά, να είναι υποψήφιος Δήμαρχος ή κάτι άλλο, γιατί αυτά που κάνει επιστημονικά και πολιτικο-κοινωνικά μέσα από τον Όμιλο Προβληματισμού, τον γεμίζουν ούτως ή άλλως.

Για να ψάχνεται πάντως, σημαίνει ότι αρκετούς ανθρώπους από το λεγόμενο προοδευτικό χώρο στα Γιάννενα, δεν τους καλύπτει η δημοτική αρχή που εσχάτως επιχειρεί ένα άνοιγμα στο «Κίνημα Αλλαγής», με τη συμβολική παρουσία του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.

 

Ένα άλλο ιντερνετικό Bullying

Ο Σπύρος Ριζόπουλος «χτύπησε» την Τρίτη, με ένα αμφιλεγόμενης βαρύτητας θέμα, επανερχόμενος στην κριτική του προς τον Περιφερειάρχη.

Τον κατήγγειλε πως κάνει bullying σε όσους είναι φίλοι του στο fb και μάλιστα, απέδειξε με ένα βίντεο πως μάλλον κατά λάθος, εστάλη από το λογαριασμό του Περιφερειάρχη αίτημα φιλίας προς τον ίδιο.

Έχω γράψει κατ’ επανάληψη για τα… άγχη του Αλέκου μετά την εμφάνιση αυτού του επίμονου τύπου που θέλει να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης και με συγκεκριμένες αποδείξεις, γνωρίζω πως όντως, το bullying γίνεται σε βάρος όσων τολμήσουν να κάνουν like στα posts του Ριζόπουλου! Όταν λέμε bullying, εννοούμε μια ενόχληση του στυλ «πες στο δικό σου ότι τον βλέπω…».

Βλέπω λοιπόν, μια υπερβολή στο δελτίο τύπου – καταγγελία του Ριζόπουλου, ακόμα και αν συνεχίσει μέχρι τέλους, να το κάνει με τον ίδιο άγαρμπο τρόπο ο Καχριμάνης. Το πρόβλημα ωστόσο, υφίσταται για εκείνους που «κρατάει» ο Καχριμάνης, όπως σοφά είπε φίλη – συνάδελφος, και όχι για όλους τους άλλους. Γιατί αυτόν που ποτέ δεν «εξυπηρέτησε» ο Καχριμάνης, ακόμα κι αν ξέρει ότι τον ψηφίζει μονοκούκι εδώ και χρόνια, υπάρχει περίπτωση να τολμήσει να τον ενοχλήσει, επειδή έκανε like στο Ριζόπουλο; Όχι.

Νομικές προεκτάσεις το θέμα, όπως υποστηρίζει ο επικοινωνιολόγος, δε μπορεί να έχει. Μη γελιόμαστε.

 

Η «Ανάσταση» της Άρτας

Συνέχεια στις κατά τόπο εμφανίσεις του τώρα, θα δώσει ο εν λόγω υποψήφιος, επιλέγοντας πομπώδεις τίτλους για τις ομιλίες του. Στην Άρτα, στις 31 Μαρτίου, θα γίνει η επόμενη, μετά τα Γιάννενα, ανοιχτή ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου, η δεύτερη δημόσια εμφάνισή του μπροστά σε κόσμο.

Μία περίπου εβδομάδα μετά την επέτειο της απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό, στην Άρτα δεν θα μιλήσει για την «απελευθέρωση» της Ηπείρου όπως έκανε μετά την επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, αλλά για την «Ανάσταση» της Άρτας, όντας πάλι επίκαιρος, μιας και λίγες μέρες μετά, θα γιορτάζουμε όντως την Ανάσταση του Θεανθρώπου αλλά στην προκειμένη περίπτωση, στην Άρτα, θα έχει γίνει η «Ανάσταση» λίγες μέρες νωρίτερα…

Αυτός ξέρει από επικοινωνία, δε μου πολυπέφτει λόγος για την επιλογή των θεμάτων του, ένα ταπεινό σχόλιο κάνω και τίποτα παραπάνω…

 

Η εξέδρα των Επιταφίων

Ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του εθίμου της περιφοράς των Επιταφίων των ενοριών της πόλης μας που παραδοσιακά, εδώ και πολλές δεκαετίες, καταλήγουν σε ένα διαφορετικό θέαμα, στο κέντρο των Ιωαννίνων, γίνεται μια συζήτηση μεταξύ απλών πολιτών τις τελευταίες μέρες που δεν αποκλείεται να απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο, αν συνεδριάσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες…

Λογικά όλοι θυμούνται πως μέχρι πριν από δύο χρόνια, η μεγάλη εξέδρα ενώπιον της οποίας συγκεντρώνονταν οι Επιτάφιοι και πάνω στην οποία ανέβαινε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, στήνονταν παραδοσιακά μπροστά από το «Βρετάνια». Αυτό εξασφάλιζε μια σχετική ορατότητα στον κόσμο που στέκονταν και προς την πλευρά του Μώλου και προς την πλευρά της κεντρικής πλατείας και έτσι, απλώνονταν ομοιόμορφα το… χριστεπώνυμο πλήρωμα για τη λίγη ώρα που ενώνονταν όλοι οι Επιτάφιοι.

Η επιλογή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων τα τελευταία δύο χρόνια, να στηθεί η εξέδρα μπροστά ακριβώς από το Δημαρχείο, κρίθηκε από την πλειοψηφία του κόσμου ως ατυχής επιλογή, γιατί για τους περισσότερους… ορθίους κρύβονταν ο Μητροπολίτης.

Η επιλογή είναι της Μητρόπολης, επαναλαμβάνω, ουδεμία σχέση έχει η δημοτική αρχή, η οποία ωστόσο καλείται να υλοποιήσει την απόφαση του Ιεράρχη, στήνοντας την εξέδρα. Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωμένη να του μεταφέρει τα παράπονα των πολιτών ως η αμεσότερη εξουσία προς τον πολίτη – η Εκκλησία διαμεσολαβεί ανάμεσα στους πολίτες και το Θεό…

Σε περίπτωση που το θέμα τεθεί στο Μητροπολίτη και αρνηθεί να επαναφέρει την εξέδρα στο «Βρετάνια», τουλάχιστον να το γνωρίζει ο κόσμος για να μη βρίζει το Δήμαρχο τζάμπα…

 

Όχι άλλο σανό…

Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Μηχανισμός διασταύρωσης λογαριασμών καταθέσεων και αποτελέσματα». Όπως μας ενημερώνει με δελτίο τύπου ο Χρήστος Μαντάς, η ερώτηση κατετέθη με πρωτοβουλία του βουλευτή Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος.

Η ερώτηση γίνεται με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανακοίνωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, της λειτουργίας του νέου συστήματος ηλεκτρονικής διασταύρωσης τραπεζικών καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων και αφού παρελήφθησαν από 10 χώρες στοιχεία για περίπου 100.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό.

Παρ’ ότι οι βουλευτές δεν προεξοφλούν ότι ποσοστό αυτών των περιπτώσεων είναι ύποπτοι τέλεσης φοροδιαφυγής, η ερώτηση επιμένει να καλλιεργεί έναν από τους προεκλογικούς μύθους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν «θα βρούμε τα λεφτά από τη φοροδιαφυγή»… Την απάντηση με τα οικτρά εισπρακτικά αποτελέσματα, έχουν δώσει οι ίδιοι εδώ και τρία χρόνια αλλά καθώς βλέπουμε, οι κυβερνητικοί βουλευτές πιπιλίζουν και σήμερα την καραμέλα «Παπασταύρος, SIEMENS, λίστες Lagarde και Μπόργιανς» και δε συμμαζεύεται…

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons