ΔΗΓΜΑΤΑ 22/4/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 22/4/2021

Σας έχω νέα για τη «Σχεδία» μετά τις προχθεσινές «ρουκέτες» του Στέφανου Τζιμογιάννη

Προετοιμάζεται συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τα τεκταινόμενα στο Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία», μετά από απαίτηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Οι παρατάξεις έχουν αναθέσει στην Όλυ Τσουμάνη να συντάξει τη σχετική πρόταση προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση είναι δεδομένο ότι θα προσκληθεί και θα μιλήσει ο πρόεδρος του Κέντρου, Στέφανος Τζιμογιάννης.

Ως προς την ημερομηνία της συνεδρίασης, δε μπορεί να είναι πριν το Πάσχα και πριν τις 5 Μαΐου, με ασθενές το ενδεχόμενο να γίνει εκείνη την ημέρα διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το σώμα θα συνεδριάσει με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων στις 5 Μαΐου. Στη συνεδρίαση αυτή είθισται επίσης, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης να παρουσιάζει την ετήσια έκθεσή του.

Γιατί τόσο μακριά, ίσως αναρωτηθείτε και τόσο κενό διάστημα περνά χωρίς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου… Αυτό το διάστημα δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό για τη δημοτική αρχή, με αφορμή διάφορες υποθέσεις και επελέγη η λύση της δια περιφοράς συνεδρίασης, προκειμένου την περασμένη Τρίτη, με αυτή την προβλεπόμενη διαδικασία, το σώμα να εγκρίνει δυο χρηματοδοτήσεις προς τα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Έτσι μοιράζεται με «συνεδρίαση» ο χρόνος προκειμένου να πάμε στην επόμενη με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση, στις 5 Μαΐου.

Επειδή το αίτημα της σύγκλισης του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν αιτήματος συγκεκριμένου αριθμού δημοτικών συμβούλων, στο χρόνο που θα διατυπωθεί καθορίζει ουσιαστικά και την ημερομηνία της συνεδρίασης, μία μέρα πάνω μία μέρα κάτω…  εξετάζεται η βολικότερη ημερομηνία για τη συνεδρίαση που θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον… 

 

Μη την χάσετε…

Θα βρεθούν «αντιμέτωποι» – σχηματικά ισχύει αυτό για μια συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη – ο Δήμαρχος που στην προηγούμενη συζήτηση για τη «Σχεδία» κατηγορούσε τον πρόεδρο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας πως αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου, ισχυρισμός ψευδής καθώς ο Στ. Τζιμογιάννης εξαναγκάστηκε τελικά να υπογράψει την ανανέωση της σύμβασης του επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου, κόντρα στην εισήγηση του ΟΚΑΝΑ, και ο ίδιος ο πρόεδρος που κατήγγειλε την «τριανδρία» των Μάξιμου – Καχριμάνη – Ελισάφ πως στην γενική συνέλευση της «Σχεδία» εμφανίστηκαν ως καουμπόηδες και του έκαναν μπούλινγκ.  

Η… «τριάδα» που έχει κάτι από Αγία… Τριάδα αν σκεφτείς λίγο διεστραμμένα, στηρίζουν τον επιστημονικό υπεύθυνο, κατηγορούμενο σήμερα για σοβαρότατα αδικήματα, κόντρα στον εκλεγμένο πρόεδρο της «Σχεδία», τον οποίο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων δεν δέχτηκε ποτέ να συναντήσει και να ενημερωθεί για τα προβλήματα του οργανισμού, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του δεύτερου. 

Θα είναι νομίζω, μια απολαυστική συνεδρίαση… την οποία δεν πρέπει να χάσετε…

 

Ψύχραιμη συζήτηση και αποφάσεις

Στο μεταξύ, ο χρόνος θα περνά και μπορεί να κοντέψει μισός χρόνος για να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της «Σχεδία», αφού τα μέλη του δεν προσέρχονται στις προσκλήσεις του προέδρου. Όλη η φασαρία που γίνεται εδώ και μήνες στο Κέντρο Πρόληψης δεν επιτρέπει στα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ να μην προσέρχονται στις συνεδριάσεις, δε γνωρίζω με τίνος προτροπή… αλλά όλο και κάπου πάει το μυαλό μου… για να αποφασίσουν για τρέχοντα ζητήματα του Κέντρου, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία του. 

Στο δημοτικό συμβούλιο οφείλουν να ειπωθούν αλήθειες για την κατάσταση του Κέντρου Πρόληψης αλλά και για το μέλλον του και να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την αποσυμπίεση της έντασης. Δεν είμαι με το μέρος κανενός προσώπου αλλά ο Δήμος Ιωαννιτών, ως ένας από τους βασικούς εταίρους και χρηματοδότες της «Σχεδίας», πρέπει να δείξει σοβαρότητα στη διαχείριση της κατάστασης.

Και δυστυχώς ο Δήμαρχος δεν έδειξε να διαθέτει το ειδικό βάρος αλλά και να έχει τη βούληση, για να πάρει στις πλάτες του τη «Σχεδία». Λειτουργώντας με προκατάληψη ως σήμερα, έναντι του νυν προέδρου, ναρκοθέτησε τη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης. Και όλα αυτά είναι καλό να τα γνωρίζουν οι δημότες που ξέρω πως αγωνιούν γι’ αυτή τη δομή.

 

Τι γίνεται σε άλλες πόλεις με τις πλατείες

 «Κλέβω» από τους Σκεπτόμενους Πολίτες των Ιωαννίνων – διαβάστε στο http://ioannina2013.blogspot.com/2021/04/blog-post_119.html – την είδηση για το πως αναπλάσσονται οι κεντρικές πλατείες μερικών μεγάλων πόλεων της χώρας μας, αυτό τον καιρό. Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο αλλάζουν την όψη των κεντρικών πλατειών τους, διαβάστε πως και με πόσο: 

«Μετά τη Λάρισα και την πλατεία Ελευθερίας  όπου για 12 στρέμματα και για πάμπολλες παρεμβάσεις το κόστος είναι 1,2 εκ. ευρώ, διαβάζουμε ότι στην Πάτρα διαμορφώνεται μια νέα πλατεία με συνολική έκταση 3.018,56 τ.μ. και διαμόρφωση πεζόδρομων έκτασης 1.251,84 τ.μ. και με το ποσό που απαιτείται να πλησιάζει μόλις τα 437.189 ευρώ, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου. Συγκεκριμένα, η πλατεία εκεί χωρίζεται σε τρεις ζώνες που θα έχουν τον δικό τους χαρακτήρα η κάθε μία. Η βασική αρχή του σχεδιασμού είναι ένα πάρκο φιλικό και ευχάριστο στους πολίτες.

Στο Ηράκλειο ξεκίνησε πέρσι ο σχεδιασμός  για τη νέα πλατεία Ελευθερίας και έγινε δημόσια διαβούλευση με ερωτηματολόγιο που απευθυνόταν στους δημότες της πόλης»…

Το τελευταίο ασφαλώς είναι και το πιο εντυπωσιακό… Γιατί λες, δε βαριέσαι βρε αδερφέ… Εμείς στα Γιάννενα είμαστε κιμπάρηδες και ξοδεύουμε πενταπλάσια χρήματα από τη Λάρισα για την κεντρική μας πλατεία και δεκαπλάσια από την Πάτρα… καίτοι οι δύο πόλεις είναι μεγαλύτερες από τα Γιάννενα – η πόλη του Θεσσαλικού κάμπου έχει υπερδιπλάσιο πληθυσμό από τα Γιάννενα. 

 

Το ξεκαρδιστικό…

Το ξεκαρδιστικό είναι η δημόσια διαβούλευση για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, στην κρητική πρωτεύουσα… Οι Κρητικοί έκαναν δημοψήφισμα με ένα απλό ερωτηματολόγιο για τη μορφή της νέας πλατείας Ελευθερίας – κατεβάστε το ερωτηματολόγιο εδώ – και εμείς έχουμε μια δημοτική αρχή που διέψευσε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έκανε στροφή 180 μοιρών και από εκεί που γκρέμιζε τις… μακέτες της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την ανάπλαση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, θυμήθηκε ξαφνικά μια ωραία πρωία, το καταδικασθέν στην προεκλογική περίοδο σχέδιο, έχοντας στο μεταξύ απολέσει τη χρηματοδότηση των 2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και έβαλε μπρος για να εφαρμόσει τη μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής! 

Και για ένα τόσο σοβαρό θέμα, έχουμε στα Γιάννενα μια δημοτική αρχή που αποφασίζει και διατάζει ό,τι της καπνίσει, γιατί ως γνωστόν, δεν έχει ανάγκη για πολλά θέματα, και τη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου… 

Από την πλέρια, κυριολεκτικά, δημοκρατία του Ηρακλείου, στην απολυταρχία της δημοτικής αρχής Ελισάφ στα Γιάννενα, της διοίκησης του Δημάρχου που κάθε Σάββατο αρθρογραφεί στα «Νέα» περί δημοκρατίας και θεσμών!

Από δημοκρατία δηλαδή, στη θεωρία, πάμε άριστα εδώ στα Γιάννενα. Στην πράξη τα χαλάμε λίγο…

Η θλίψη μου είναι πολύ μεγαλύτερη από την οργή μου, γιατί διαψεύστηκαν με πάταγο όσα ελπίσαμε κάποιοι, στις εκλογές του 2019… Εξαπατηθήκαμε από τις θεωρίες, βλέπετε…

 

Δεν είναι λογικό

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε η Περιφερειακή αρχή με θέμα τον τουρισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, το πρωί της Τετάρτης, καθώς οι άνθρωποι του τουρισμού εμφανίστηκαν ώριμοι και ρεαλιστές απέναντι στα προβλήματα του κλάδου και στην επεξεργασία προτάσεων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που επέφερε στον κλάδο τους η πρωτοφανής κρίση. 

Απέναντι στον αντιπεριφερειάρχη τουρισμού και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που νομίζουν ότι έχουν μεταμορφώσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής με τις πολιτικές τους, οι επαγγελματίες και εκπρόσωποί τους αντέταξαν επιχειρήματα και αιτήματα. 

Ένα βασικό θέμα διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι η σύσταση ενός οργανισμού προβολής του τουριστικού προϊόντος των Ιωαννίνων, το οποίο επιθυμούν η Ένωση Ξενοδόχων, το Επιμελητήριο ίσως και κάποιοι Δήμοι ενδεχομένως. Ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού εξέφρασε τη διαφωνία του με την προοπτική αυτή και ζήτησε από τους ξενοδόχους υπομονή… ίσως καμιά δεκαριά χρόνια ακόμα, για να συστήσει η Περιφέρεια Ηπείρου έναν τέτοιον οργανισμό με περιφερειακή εμβέλεια όμως και όχι σε επίπεδο Νομού. Από το 2010 ως σήμερα, η Περιφερειακή Αρχή αν ήθελε πραγματικά, θα μπορούσε να είχε συστήσει ένα τέτοιο όχημα, ανεξάρτητα αν ο νόμος δεν το επέτρεπε μετά την ισχύ του «Καλλικράτη». Θα αναζητούσε μια εναλλακτική φόρμουλα για να μιμηθεί τους αντίστοιχους οργανισμούς της Χαλκιδικής και της Ρόδου αλλά δεν το έκανε. Σήμερα, και ενόψει της ψήφισης νόμου που θα δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε έναν Δήμο, να συστήσει τον οργανισμό της τουριστικής προβολής του, η Περιφέρεια έρχεται και λέει «μην κάνετε τίποτα μόνοι σας στα Γιάννενα, θα φτιάξουμε εμείς την εταιρεία για όλη την Ήπειρο»… Αυτό σημαίνει πως θα συμπεριλάβει ένας τέτοιος φορέας και τα Γιάννενα που είναι σε προχωρημένη φάση οργάνωσης της τουριστικής προβολής τους, και την Άρτα που δε διαθέτει καν Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων ή Ξενοδοχείων και την ΠΕ Πρέβεζας όπου οι ξενοδόχοι είναι χωρισμένοι στα δύο…

Δε μου φαίνεται λογικό το αίτημα του αντιπεριφερειάρχη.

 

Δεν ήξερε, δε ρώταγε;

Σε άλλα θέματα, ο Στράτος Ιωάννου εμφανίστηκε ελαφρώς ανενημέρωτος. Του τέθηκε το θέμα της ασυμβατότητας των τουριστικών επιχειρήσεων του Ζαγορίου, με δομές φιλοξενίας προσφύγων – βλέπε Τσεπέλοβο – με μονάδας παραγωγής βιοαερίου από βιομάζα, με αιολικά πάρκα κτλ.

Και είπε απαντώντας ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού πως η Περιφερειακή Αρχή δε γνωμοδοτεί θετικά για μια μονάδα ΑΠΕ, αν είναι αρνητική η γνώμη της τοπικής κοινωνίας! Δεν ήξερε… δε ρώταγε ο κ. Ιωάννου πως στα όρια των Δήμων Ζαγορίου και Πωγωνίου, σχεδιάζεται μια μονάδα βιομάζας την οποία οι δύο Δήμοι δε θέλουν, αλλά η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας γνωμοδότησε θετικά κόντρα στις αποφάσεις των δύο δημοτικών συμβουλίων…

Η άγνοια μερικές φορές εκθέτει ανεπανόρθωτα. Και ο Στ. Ιωάννου ως αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας ασφαλώς και δεν οφείλει να γνωρίζει τα προβλήματα των Ιωαννίνων, ως αντιπεριφερειάρχης τουρισμού όμως, είναι υποχρεωμένος να ξέρει τους κινδύνους που διατρέχει το τουριστικό προϊόν του Ζαγορίου από ενέργειες και αποφάσεις της περιφερειακής του αρχής… 

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

 

Show Buttons
Hide Buttons