ΔΗΓΜΑΤΑ 22/5/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 22/5/2018

Πρώτη της ΝΟΔΕ ΝΔ

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη, στο γνωστό ξενοδοχείο… η ολοκαίνουργια ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ…

Δέκα περίπου μέρες μετά τις εκλογές, ο νέος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θόδωρας Τζαρούχης αναμένεται να παραλάβει τυπικά για να ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα η δική του θητεία.

Από την πλευρά του Θόδωρα, οι διαθέσεις είναι καλές, οι τόνοι πεσμένοι και τα… τσάκρα ελεγχόμενα, ώστε να μη γίνουν θέαμα, αν και θα μπορούσαν, μιας και δόθηκαν οι αφορμές τις τελευταίες εβδομάδες. Ειπώθηκαν κουβέντες, υπήρξαν κατινιές αλλά όλα μέλι γάλα τώρα, τουλάχιστον από την πλευρά του προέδρου, γιατί όπως έγραψα ξανά, υπάρχει πολύ εύφλεκτο «υλικό» ώστε με μια σπίθα, η τοπική ΝΔ να γίνει Κούγκι!

Στις πρώτες του ενέργειες, ως ύψιστη προτεραιότητα, ο νέος πρόεδρος της τοπικής ΝΔ συμπεριέλαβε την εξεύρεση γραφείων και από τη Δευτέρα, κοιτάει χώρους για να εγκαταστήσει την εδώ και μήνες, άστεγη οργάνωση. Ο λόγος είναι η ισχυρή πιθανότητα να πάμε σε πρόωρες εκλογές και στην περίπτωση αυτή, το κόμμα απαιτεί ένα σημείο αναφοράς που κι ο νέος πρόεδρος θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ να υπάρχει…

Στο «μενού» της πρώτης συνεδρίασης της ΝΟΔΕ, περιλαμβάνεται και μια πρώτη συζήτηση για την κατανομή αρμοδιοτήτων στα μέλη της Νομαρχιακής. Το καταστατικό προβλέπει συγκεκριμένους τομείς έργου και ο Θόδωρας προτίθεται να ανιχνεύσει το ενδιαφέρον του κόσμου για να αναλάβει δράση, ανάλογα με την όρεξη και τη διαθεσιμότητα του καθενός. Με το ζόρι δουλειά δε γίνεται… είναι η αρχή του προέδρου…

 

Αυτοδιοικητικά για τη ΝΔ

Υπάρχει εν τω μεταξύ και η πληροφορία πως επίκειται επίσκεψη Αυγενάκη στα Γιάννενα εντός των επομένων ημερών, με στόχο να λάβει μέρος σε μια συνεδριακή διαδικασία της ΝΔ για τον «Κλεισθένη», πανηπειρωτικής εμβέλειας. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από πολλά: αν θα προωθήσει για ψήφιση άμεσα το νομοθέτημα η κυβέρνηση, αν θα υπάρξουν άλλες εξελίξεις κτλ.

Μια τέτοια ενδεχόμενη παρουσία πάντως, πρέπει να συνδυαστεί και με την κινητικότητα που αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσει για τα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα «κατεβάσει» η ΝΔ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019.

Ο Θ. Τζαρούχης επεδίωξε την εβδομάδα που πέρασε μια πρώτη κουβέντα με τον υπεύθυνο αυτοδιοίκησης της ΝΔ, στην Αθήνα αλλά δεν τα κατάφερε και θα ξαναδοκιμάσει, γιατί έχει σε κάθε περίπτωση την πρόθεση να ανοίξει και να κλείσει τη συζήτηση αυτή, αφού θεωρεί πως όσο παραμένει ανοιχτή η εκκρεμότητα είναι μια «πληγή» για το κόμμα. Εννοείται πως ο ίδιος δεν έχει άποψη για κανέναν υποψήφιο ή ενδιαφερόμενο, καλή ή κακή, απλά επιδιώκει να τεθεί το θέμα και με δημοκρατικό και διάφανο τρόπο να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 

Ο Τσίπρας δίνει σήμα… (1)

Την ίδια ώρα, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι γίνεται στην αντίπερα όχθη…

Μιλώντας το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα κατά τόπους στελέχη του κόμματος «από τώρα να προχωρήσουν στην προοπτική συγκρότησης πλατιών συμμαχιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»…

«Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις από τις βασικές ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές μας τοποθετήσεις, χωρίς να εμπιστευτούμε φθαρμένες πολιτικές προσωπικότητες που δήθεν έχουν αυθεντικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, πρέπει την ίδια στιγμή να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας, να ανοίξουμε τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτιά μας», είπε συγκεκριμένα, κάνοντας την αυτοκριτική του για την τακτική του 2014. «…δεν πρέπει να επαναλάβουμε το 2019 τα λάθη του 2014», τόνισε, «σε αντιπαράθεση με τις τοπικές παραεξουσίες, με τα δίκτυα της διαπλοκής του παλιού πολιτικού συστήματος και με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών».

Το σήμα του Τσίπρα στους δικούς του είναι «κάντε συμμαχίες προεκλογικά!» και το περιγραφέν «μοντέλο» συνεργασιών θα μπορούσε να ταιριάξει με τη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα.

 

*****************************

…Ο Θωμάς θα το λάβει; (2)

Ο τελευταίος, ο Θωμάς, θέλει… Οι άλλοι δικοί του όμως, θέλουν να συμπορευτούν με μια πολιτική δύναμη που βρίσκεται σε προχωρημένη παρακμή; Είναι ένα ερώτημα που λογικά, θα πρέπει να τεθεί σιγά – σιγά στα μέλη της παράταξης, με το όνομα μακρινάρι… «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα – Κοινωνία Πολιτών» και τις πολλές συνιστώσες…

Και μη διανοηθεί κανείς να πει ότι άλλο ΣΥΡΙΖΑ άλλο αυτοδιοίκηση, γιατί θα τον κράξω…

Τόσο η περιφερειακή παράταξη όσο και η παράταξη του Λάζαρου Νάτση ταυτίστηκαν απόλυτα με τις κυβερνητικές επιλογές που αυτά τα τρία χρόνια, στράφηκαν ευθέως κατά των συμφερόντων των Περιφερειών και των Δήμων αντίστοιχα.

Οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ιωαννιτών, τα τελευταία οκτώ χρόνια, έγιναν «ασανσέρ» πολιτικών φιλοδοξιών, πράγμα όχι και τόσο έντιμο πολιτικά: να ζητάς δηλαδή την ψήφο του Γιαννιώτη στο Δήμο και μετά από λίγο να πηγαίνεις στη βουλή…

Όσο για τις τοποθετήσεις ενίων δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή», όπως ο φίλος μου ο Βαγγέλης ο Καραμπίνας, είναι λες και ακούω το Τζανακόπουλο, όταν μιλάει…

Με δυο λόγια, το θέμα είναι ποιον θα ωφελήσει η πιθανή προεκλογική συνεργασία Μπέγκα – ΣΥΡΙΖΑ; Το Μπέγκα πάντως… δε νομίζω. Αν δε οι εκλογές γίνουν με απλή αναλογική, δεν χρειάζεται καν να σκεφτεί το προεκλογικό κομπρεμί ο Θωμάς. Τους αφήνει να πάρουν το 3% στις εκλογές και αν τους χρειαστεί, τους φωνάζει μετά…

 

Πιάνει δουλειά και ο Λάνταβος

Μιας και τελείωσα με τα μεγάλα κόμματα, να πάω και στα μικρά…

Φουριόζος ανέλαβε καθήκοντα ο Άλκης ο Λάνταβος ως γραμματέας του ΚΙΝΑΛ και παρά την κόντρα υποψηφιότητα που είχε απέναντί του από το μέτωπο των Ανδρουλακικο-Καμινικών, δεν θα έχει πρόβλημα στα καθήκοντά του, μέχρι τουλάχιστον την ώρα των πρόωρων εκλογών.

Διακρίνω πάντως μια εδραιά πεποίθηση ότι το ΚΙΝΑΛ παλεύει με αξιώσεις την έδρα στο Νομό Ιωαννίνων, εξ ου και το μεγάλο ενδιαφέρον για υποψηφιότητα. Ο Άλκης μάλιστα, έχει να συγκρίνει ως μέλος και της προηγούμενης Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τη δυσκολία που αντιμετώπισαν για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του κόμματος στις εκλογές του 2015, τόσο στις πρώτες όσο και στις δεύτερες, ακόμα περισσότερο.

Και ο Λάνταβος, όπως και ο Τζαρούχης, πιάνουν δουλειά βρίσκοντας στέγη για τη Νομαρχιακή Επιτροπή, γιατί και το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια δε διέθετε γραφεία.

 

Οι αγώνες κι οι μαϊντανοί

Παρ’ ότι από τη φύση μου τύπος αθλητικός, δε μετέχω στους κατά καιρούς δρομικούς αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην πόλη μας, κάθε μήνα σχεδόν…

Σε έναν εξ αυτών, συμμετείχαν την περασμένη Κυριακή, κοντά 4.000 πολίτες. Αναμφίβολα το δρομικό κίνημα είναι της μόδας και το εκμεταλλεύονται δεόντως για διαφημιστικούς λόγους, οι ιδιωτικές εταιρείες.

Από κοντά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να διαφημίζει σε κάθε αγώνα το ενδιαφέρον της για τον αθλητισμό πόλης.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τη σημασία της συμμετοχής του Δήμου Ιωαννιτών ή της Περιφέρειας Ηπείρου σε έναν αγώνα που διαφημίζει την τάδε ή τη δείνα εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, γιατί τα οφέλη για τον τουρισμό της περιοχής από αυτούς τους αγώνες είναι ανύπαρκτα. Ξεχωρίζω μόνο το μεγάλο Γύρο της Λίμνης.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 22/5/2018)

Show Buttons
Hide Buttons