ΔΗΓΜΑΤΑ 22/5/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 22/5/2021

Νομίζω ότι μας έσωσαν οι φωτιές στην Κόρινθο και γλιτώσαμε προς το παρόν, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα… στο Νομό Ιωαννίνων.

Το κομάντο ο Χαρδαλιάς ήταν στις φωτιές χθες Παρασκευή, οπότε δε συμμετείχε στη συνέντευξη του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας γιατί αν ήταν εκεί, πιθανώς να ξεστόμιζε σημαντικά πράγματα για την περιοχή μας που ενώ όλη σχεδόν η άλλη Ελλάδα πηγαίνει μπροστά, εμείς βαλθήκαμε να τρέξουμε προς τα πίσω. 

Τα 69 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, μπορεί να ακούγονται… ερωτικά ως προς το νούμερο αλλά αποτελούν ένα από τα ρεκόρ των Ιωαννίνων από την αρχή της πανδημίας και δώθε.   

 

Προσοχή

Για να ξεκινήσω από τα σοβαρά πρώτα, οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης είμαι βέβαιος πως ανήκουν στην ομάδα του πληθυσμού που αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα αυτό το διάολο… Παίρνετε τα μέτρα σας, ίσως δεν χαρήκατε καν το άνοιγμα της εστίασης με το να απολαμβάνετε τακτικά έναν καφέ ή το ωραίο φαγητό των εστιατορίων της πόλης μας, φοβούμενοι την επαφή με πολύ κόσμο.

Γιατί σίγουρα υπάρχουν και οι άλλοι που νομίζουν ότι με το άνοιγμα του τουρισμού και με τον ερχομό ξένων στη χώρα μας, μας άφησε ο κορωνοϊός και ταξίδεψε γι’ αλλού αυτός… Τα πολλά κρούσματα των τελευταίων δύο εβδομάδων στο Νομό Ιωαννίνων μια τέτοια εικόνα μαρτυρούν δυστυχώς. Και τις μέρες αυτές, μαθαίνω για καλούς φίλους που νοσούν, αυτοί ή στενά συγγενικά τους πρόσωπα (εύχομαι σε όλους γρήγορα περαστικά), για τη ζημιά που κάνει στον οργανισμό των νοσούντων ο ιός και νοιώθω την ανάγκη να επαναλάβω αυτό που ήδη ξέρετε οι περισσότεροι: προσοχή, προσοχή, προσοχή!

 

Το ίδιος λάθος

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου βρήκε για μια ακόμα φορά την πηγή του κακού, για τα πολλά κρούσματα των τελευταίων ημερών στην περιοχή μας: η προσφυγική δομή στην Κατσικά και οι δομές της Κιβωτού του Κόσμου!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Περιφερειάρχης, θέλοντας να αποφύγει την επιβολή εκτάκτων περιοριστικών μέτρων για το Νομό Ιωαννίνων, στοχοποιεί συγκεκριμένες ομάδες και πληθυσμούς. Το έχει κάνει ξανά, με τους αλλοδαπούς εργάτες στις βιομηχανίες της περιοχής μας και ξανά με τους πρόσφυγες. 

Η λογική αυτή έχει αποδειχθεί επανειλημμένα κοντόφθαλμη και λανθασμένη και δε μας έσωσε, κάθε φορά που η κατάσταση ξέφευγε, τότε που προφανώς δεν έφταιγαν μόνο αυτοί που ανέφερε χθες ο Περιφερειάρχης αλλά μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού, του ντόπιου πληθυσμού… Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν, έστω και με καθυστέρηση που ίσως, αν δεν υπήρχε, μπορεί να επέβαλε τελικά τη λήψη ελαφρύτερων και μικρότερης χρονικής διάρκειας μέτρων. 

 

Φήμες και υποψίες

Στη φάση που βρισκόμαστε, με τα κρούσματα στο… θεό, είναι σίγουροι στην Περιφέρεια Ηπείρου πως τα πολλά κρούσματα οφείλονται μόνο στους δύο παράγοντες που ανέφερε ο Περιφερειάρχης, συν στους νέους…

Η εστίαση λειτουργεί ως τύπος και υπογραμμός, απάντησε περίπου, ο Περιφερειάρχης, όταν ρωτήθηκε για τις φήμες περί επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με διάφορους τρόπους. «Μόνο δύο επιχειρήσεις που είχαν κόσμο μέσα, υπέστησαν τα νόμιμα, οι άλλοι τηρούν τα νόμιμα» είπε χθες ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης. Σίγουρα δεν ξέρουν στην Περιφέρεια για επιχειρήσεις που παρά τα θετικά κρούσματα σε εργαζομένους τους, δεν τους δηλώνουν και εξακολουθούν να τους απασχολούν, προκειμένου να μη σταματήσουν να λειτουργούν για τις μέρες που προβλέπουν τα πρωτόκολλα. Δεν λέω ότι υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις γιατί δε μπορώ να το αποδείξω, αλλά είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι πληροφορίες δεν είναι σε γνώση των ελεγκτικών αρχών και της Περιφέρειας που κάνει τις ιχνηλατήσεις… (;).

 

Τα κρούσματα στην Ήπειρο

Τα πολλά κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και τα σχεδόν μηδενικά νέα κρούσματα στις άλλες τρεις Περιφερειακές Ενότητες που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες, αποτυπώνουν την εικόνα της πανδημίας προ δεκαημέρου ως προ δύο εβδομάδων περίοδο.

Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ως γνωστόν, άνοιξαν πριν από μία εβδομάδα, άρα από την ερχόμενη εβδομάδα, είναι βέβαιο πως θα δούμε να αυξάνονται και τα κρούσματα στους άλλους τρεις Νομούς της Ηπείρου, αφού η κινητικότητα στα όρια της Ηπείρου αυξήθηκε κατακόρυφα και ο ιός άρχισε να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Απλή λογική, δεν είμαι προφήτης.

 

Κάτι περίεργα…

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου είναι ένα παράπλευρο και μάλλον αόρατο «μαγαζί», τα «διπλά βιβλία» της Περιφέρειας Ηπείρου, έλεγε παλιότερα ο Μάκης ο Χατζηεφραιμίδης. 

Θα είχε ενδιαφέρον να μου πει ένας οικονομολόγος πως θα άκουγε αν του έλεγα ότι μια Ανώνυμη Εταιρεία δημοσιεύει τον ισολογισμό της με τέσσερα (αριθμός 4) χρόνια καθυστέρηση. Αυτό συμβαίνει περιέργως, με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου.

Εντελώς ξαφνικά, πριν από δέκα μέρες, στις 10 Μαΐου, αναρτώνται στη «Διαύγεια» της Περιφέρειας Ηπείρου τέσσερις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για την έγκριση του ισολογισμού – απολογισμού των ετών 2016, 2017, 2018 και 2019. Η πρώτη συνεδρίαση από τις τέσσερις συνεδριάσεις στις οποίες συζητήθηκε ο ισολογισμός – απολογισμός των αντίστοιχων τεσσάρων ετών, έγινε στις 28-6-2017!

Δεύτερο περίεργο χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων τεσσάρων αναρτήσεων είναι ο τίτλος των αποφάσεων στη «Διαύγεια»: Πρακτικά ΔΣ, Πρακτικά ΔΣ, Πρακτικά ΔΣ και Πρακτικά Συμβουλίου ΔΣ. Αόριστος και άχρωμος τίτλος για να μην προκαλεί το ενδιαφέρον του παρατηρητή. 

Κάποια εξήγηση υπάρχει για τα παραπάνω περίεργα περιστατικά που θα δοθεί σύντομα.

Θα επανέλθω…

 

Η εκλογή του προέδρου

H προσφυγή για την απόφαση εκλογής του προέδρου και του αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, κατατέθηκε από τον Θ. Δασούλα, κάτοικο Μετσόβου.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας για το αν εγκρίνει ή όχι την προσφυγή, είναι θέμα ημερών.

Οδηγό για τον έλεγχο νομιμότητας της εν λόγω εκλογής θα πρέπει να αποτελέσει η πρόσφατη απόφαση της ίδιας κρατικής υπηρεσίας για τον έλεγχο νομιμότητας της εκλογής του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μετσόβου που δεν έγινε σε δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και με μυστική ψηφοφορία, όπως ρητά ορίζει η νομοθεσία, αλλά με δια περιφοράς συνεδρίαση. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μετσόβου απορρίφθηκε και επαναλήφθηκε η συνεδρίαση με τον προβλεπόμενο τρόπο. Άρα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεσμεύεται σήμερα από την προηγούμενη απόφασή της και δε μπορεί να πράξει διαφορετικά.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons