ΔΗΓΜΑΤΑ 22/6/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 22/6/2019

Στην Αθήνα βρέθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής, όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ από ολόκληρη την επικράτεια μετά από πρόσκληση του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρώτος στόχος να τους τονώσει το ηθικό και δεύτερος, να τους καταστήσει σαφείς γραμμές και στάσεις συμπεριφοράς ενόψει των επόμενων δύο εβδομάδων. Τυπικά το πρόγραμμα έλεγε «παρουσίαση προγράμματος της ΝΔ» από τον πρόεδρο.

Η πρόκληση της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία και όπως έχει δείξει η μέχρι σήμερα στάση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαιτείται μεγάλη προσοχή και αποφυγή λαθών, γιατί το κόμμα βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

 

Τι εννοεί;

Στα καθ’ ημάς, ο καρδιολόγος Στέφανος Φούσας ήταν ο τελευταίος από τους «κομμένους» του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου των Ιωαννίνων που με γραπτή δήλωσή του, ευχαριστεί τους συνεργάτες του, «φίλους και εθελοντές», με τους οποίους πορεύτηκε μαζί τα προηγούμενα χρόνια.

Το όνομα «Κυριάκος Μητσοτάκης» δεν αναφέρεται καθόλου στην ανακοίνωση του γιατρού, μπορεί και τυχαία…

Δε γίνεται επίσης τεχνηέντως, χρήση των λέξεων «υποψηφιότητα» ή «ψηφοδέλτιο». Τι λέει ο γιατρός; «Η πολύχρονη ενασχόλησή μου με τα θέματα του Νομού Ιωαννίνων, είτε μέσω της επαγγελματικής μου καριέρας είτε ως απλός πολίτης, είχε μοναδικό στόχο την προσφορά προς τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα καθώς και προς τους συμπατριώτες μου που με συνδέουν μαζί τους άρρηκτοι δεσμοί».

Άρα μήπως υπονοεί ότι δεν ενδιαφέρονταν να είναι υποψήφιος βουλευτής;

 

Κλίμα καλό

Στην πρώτη απόπειρα αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος της 2ας Ιουνίου, προέβησαν τα μέλη της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», το βράδυ της Τετάρτης.

Στο ξενοδοχείο Epirus Palace, συγκεντρώθηκαν λίγο περισσότεροι από 100 άνθρωποι, εκείνοι που έδωσαν τον εκλογικό αγώνα για την παράταξη της απερχόμενης δημοτικής αρχής και είτε πέτυχαν είτε απέτυχαν.

Το κλίμα από ό,τι εισέπραξα από μαρτυρίες παριστάμενων στη συγκέντρωση, δεν ήταν όσο βαρύ θα δικαιολογούσε ενδεχομένως η εκλογική ήττα, αφού πέρασαν πια και 20 μέρες και τα αρνητικά συναισθήματα απόρροια της ήττας και της απώλειας της εξουσίας για τους νυν κυβερνώντες, είναι πια διαχειρίσιμα.

Δεν πέταγαν κι απ’ τη χαρά τους δηλαδή, αλλά φάνηκε οι περισσότεροι να το έχουν ξεπεράσει. Για τους παλιούς είναι το πρόβλημα. Οι νέοι τι είχαν και τι έχασαν… στο κάτω κάτω.

 

«Ισοπαλία»

Η περιγραφή του κακού αποτελέσματος της δεύτερης Κυριακής, και των αιτίων του, έγινε από τους περισσότερους τουλάχιστον, με διάθεση ειλικρινούς και αυτοκριτικής και κριτικής των πρακτικών και μεθόδων που ακολούθησε η ηγετική ομάδα της παράταξης.

Η χαλαρότητα της εκλογικής προσπάθειας κατά την εβδομάδα που μεσολάβησε ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή, το γεγονός δηλαδή ότι ενώ οι αντίπαλοι έδωσαν τα πάντα για να ανατρέψουν τη διαφορά των 7 μονάδων της πρώτης Κυριακής, οι της «Ενότητας Πολιτών» έπιναν τσίπουρα στη Σακκά… που λέει ο λόγος, προβλήθηκε ως ο βασικός λόγος της ήττας.

Γεγονός είναι επίσης από την άλλη, πως ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής για λάθη που έγιναν και που προσωπικά, επεσήμαινα σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν έχει η περί το Δήμαρχο ηγετική ομάδα της παράταξης «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα». Αυτό προκύπτει και από την ανακοίνωση της παράταξης για την ολομέλεια της Τετάρτης. Τι λέει το δελτίο τύπου για τις δύο Κυριακές; Τα εξής: «α) στον πρώτο γύρο των εκλογών υπεροχή της «Ενότητας Πολιτών» με διαφορά 7 μονάδων που την κατατάσσει πρώτη παράταξη στο νέο δημοτικό συμβούλιο β) στο δεύτερο γύρο, πολιτική ισοπαλία δύο παρατάξεων και οριακή αριθμητικά διαφορά που έκρινε το αποτέλεσμα».

Εγώ τουλάχιστον δε θυμάμαι να έχω διαβάσει ποτέ, σε κανέναν απολογισμό εκλογών, από κανέναν χαμένο, να χαρακτηρίζει την ήττα του, και με μία ψήφο διαφορά ακόμα, «πολιτική ισοπαλία»! Και γιατί όχι σκέτο «ισοπαλία» ή και «νίκη με μείον 235 ψήφους»;

 

Αξιώματα και αρχές

Είναι αξίωμα στη ζωή γενικώς, νομίζω, πως αν δεν αποδεχτείς την πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο, να συνειδητοποιήσεις και τις αιτίες που προκάλεσαν μια δυσάρεστη κατάσταση. Αν δε, δεν σε ενδιαφέρει ειλικρινά αυτό, σημαίνει ότι δεν έχεις πρόθεση και να βελτιωθείς. Είσαι επομένως καταδικασμένος να αποτύχεις ξανά, την επόμενη φορά.

Ο μεν Τσίπρας και οι –Ζαίοι για παράδειγμα, τα ρίχνουν στον κόσμο για το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, λένε ότι δεν κατάλαβε τι ψήφισε, ότι δεν κατανόησε τις θετικές πολιτικές που άσκησε η κυβέρνηση τους κτλ.

Η ηγεσία της απερχόμενης δημοτικής αρχής παραμυθιάζεται ότι δεν έχασε, τη δεύτερη Κυριακή. Ας μην παραδώσουν τότε, το Σεπτέμβριο…

 

Άλλος «μύθος»

«Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη δυναμική λειτουργία της παράταξης εφ’ εξής, μιας και όπως παραδέχθηκε και ο επικεφαλής της την προηγούμενη τετραετία είχε περάσει σε πρώτη προτεραιότητα η παραγωγή του δημοτικού έργου», διαβάζω σε ένα άλλο σημείο της ανακοίνωσης.

Δηλαδή εμμέσως παραδέχονται αυτό που λέω εδώ και κανά δυο χρόνια: ότι όπως και επί Φίλιου έτσι και επί Μπέγκα, την παράταξη τη θυμούνταν μόνο την Πρωτοχρονιά, για την εκδήλωση της βασιλόπιτας…

Άρα εμμέσως ξανά, έστω και για πρώτη φορά, παραδέχονται πως όσοι λένε εδώ και καιρό, ότι παράταξη δεν υπήρχε ουσιαστικά, έχουν δίκιο.

Την κριτική αυτή μάλιστα, έκαναν στην προχθεσινή ολομέλεια και νεαρά μέλη της παράταξης που ζήτησαν συλλογικές διαδικασίες και τυπική δημοκρατική λειτουργία της παράταξης, σε σύνθεση ολομέλειας.

Άλλος ένας μύθος που κατέρρευσε μετεκλογικά…

 

Η κατάντια

Η διερεύνηση των πιθανών «συμμαχιών» για τη συγκρότηση της νέας διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών, ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μαθαίνω από το «στρατόπεδο» του νεοεκλεγέντος Δημάρχου, Μωυσή Ελισάφ.

Με τυχαία σειρά, και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των επικεφαλής των παρατάξεων της νέας αντιπολίτευσης, ο Ελισάφ θα αρχίσει πιθανά από Δευτέρα, τον κύκλο των επαφών για την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων.

Από την πλευρά της «Ενότητας Πολιτών» δεν έγινε δεσμευτική συζήτηση στην προχθεσινή ολομέλεια, αντίθετα, σωστά και λογικά τονίστηκε πως αν δεν ανοίξει πρώτος τα χαρτιά του ο νέος Δήμαρχος, δε μπορεί να μιλά σε θεωρητικό επίπεδο μια δημοτική παράταξη. Ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να πει τι δίνει, τι θέλει, τι προτείνει και η απάντηση να ζητηθεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των παρατάξεων στις οποίες απευθύνεται.

Η αίσθηση από την ολομέλεια της παράταξης Μπέγκα είναι πως δύσκολα θα αποδεχτεί τη συνεργασία με τον Ελισάφ, καθώς υπάρχουν ορισμένα μέλη της παράταξης αρκετά φανατισμένα και εχθρικά διακείμενα προς το νέο Δήμαρχο, για πράγματα που ελέχθησαν κατά την προεκλογική περίοδο σε βάρος τους.

Υπάρχει όμως και η εκτίμηση – ανησυχία πως ορισμένα μέλη της νεοεκλεγείσας δημοτικής ομάδας μπορεί και να «σπάσουν» και να θελήσουν να συνεργαστούν ως μονάδες στη νέα δημοτική αρχή, κάτι που όπως έχει πει επανειλημμένως τον τελευταίο καιρό, θα αποτελεί την… κατάντια της απλής αναλογικής…

 

Τα πάνω κάτω

Στην παράταξη «Γιάννενα Τώρα», το αποτέλεσμα των εκλογών έχει πέσει βαρύ. Η παράδοξη προσμονή πως ο κόσμος θα εκτιμούσε τη συνεπή αντιπολιτευτική παρουσία της παράταξης του Άρη Μπαρτζώκα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και πως θα της έδινε ένα ποσοστό που θα είχε ως αφετηρία το 8% των εκλογών του 2014, δεν είχε πραγματική βάση και προσωπικά αυτό το ανέμενα και το έγραφα εδώ και μήνες, επιχειρηματολογώντας.

Οι άνθρωποι της παράταξης περίμεναν καλύτερα αποτελέσματα στις εκλογές του Μαΐου και επειδή αυτά δεν ήλθαν, είναι εμφανής μια τάση εσωστρέφειας τις τελευταίες μέρες. Έχει προσδιοριστεί δε γενική συνέλευση της παράταξης για το Σεπτέμβριο, στιγμή που κρίνω πως θα βρίσκεται αρκετά μακριά από τις εξελίξεις, καθώς η επόμενη μέρα του Δήμου θα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ως τότε.

Στην ίδια την παράταξη πάντως, λέγεται από κάποιους πως σε αυτή τη γενική συνέλευση μπορεί και να έλθουν τα πάνω – κάτω…

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 22/6/2019)

Show Buttons
Hide Buttons