ΔΗΓΜΑΤΑ 22/7/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 22/7/2021

Μείναμε οι της αντιπολίτευσης του Δήμου Ιωαννιτών και κανά-δυο… γραφικοί δημοσιογράφοι να ασχολούμαστε – ελλείψει άλλων θεμάτων, πολλές φορές, για να είμαι ειλικρινής – με το έργο του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών που πολλοί πλέον αμφιβάλλουμε αν θα γίνει ποτέ, επί της παρούσας δημοτικής θητείας και με την προκρινόμενη χρηματοδοτική και κατασκευαστική μέθοδο. 

Την ώρα που ο Δήμος Αθηναίων εγκαταλείπει τα σχέδια για ΣΔΙΤ στον οδοφωτισμό όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές της χώρας, λόγω φαινομένων παραβίασης των κανόνων και «θολών» διαδικασιών από συγκεκριμένες εταιρείες, που προκάλεσαν και την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα την ακύρωση διαγωνισμών και τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει αναθέσει εν λευκώ, την αποστολή στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Είναι δε τέτοια η τυφλή αφοσίωση και εμπιστοσύνη που δεν αντιλήφθηκα γιατί ας πούμε, οι όροι της νέας διακήρυξης των διαγωνισμών για τα led των Δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας, ενώ εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου την περασμένη Παρασκευή, στο μεν Δήμο Πρέβεζας η εκεί Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τους νέους όρους πριν από δύο μήνες, στο δε Δήμο Ιωαννιτών προχθές, μετά δηλαδή από την αντίστοιχη διαδικασία της Περιφέρειας!

 

Δεν έχει data room

Εκτός από τη δεδομένη πλέρια δημοκρατία… της δημοτικής αρχής του Δήμου μας, που τρελαίνεται για… ανοιχτότητα, διαφάνεια, λογοδοσία και κρυστάλλινες διαδικασίες, έτσι όπως μεθοδεύτηκαν για μία ακόμα φορά τα πράγματα, για να μην υπάρξει καθόλου χρόνος μελέτης των νέων μελετών από την αντιπολίτευση, θα ήταν δύσκολο να διατεθεί και ο χρόνος που έδωσε στην προηγούμενη φάση η δημοτική αρχή, στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για να πάνε στα data room της Περιφέρειας Ηπείρου και να ενημερωθούν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της τελευταίας για την ποιότητα των μελετών και την αρτιότητα του έργου – τα παραπάνω είχαν διαπιστώσει θυμίζω, οι εκπρόσωποι της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», οι μόνοι που πήγαν στο data room… – που τελικώς «κόλλησε» στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, γιατί προφανέστατα τα παραπάνω έλειπαν…

Και μπορεί να εξακολουθούν να λείπουν από τις μελέτες βασικές περιγραφές του τεχνικού αντικειμένου του έργου των led του Δήμου Ιωαννιτών, οι οποίες ελλείψεις επισημάνθηκαν από την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων κατά την παρέμβασή της στην προχθεσινή Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών.

Μετά από αυτή τη συνεδρίαση μάλιστα, ήταν χαρακτηριστική η επιφυλακτικά αισιόδοξη εκτίμηση της δημοτικής αρχής για την πορεία του έργου, καθώς ως τώρα, καίγονται δυο χρόνια με το χυλό, δεν είναι λογικό να αρχίσουν να φυσάνε και το γιαούρτι; Για την Δημοτική Αρχή όπως τονίζεται στο σχετικό δελτίο τύπου, «η αντικατάσταση του φωτισμού σε όλη την έκταση του Δήμου παραμένει βασική προτεραιότητα» – που να μην ήταν και προτεραιότητα το έργο! Εκτιμά η δημοτική αρχή ότι «με τη νέα διακήρυξη δεν θα υπάρξουν άλλα εμπόδια και το έργο θα μπορέσει σύντομα να περάσει στη φάση της υλοποίησης«.

 

Συμπέρασμα…

«Λόγο δε δίνουμε, όρκο δεν παίρνουμε» λένε εμμέσως πλην σαφώς οι της δημοτικής αρχής, γιατί δεν ξέρουν τι άλλο μπορεί να ξημερώσει με το συγκεκριμένο έργο. Αν τις προσφυγές στην ΑΕΠΠ τον περασμένο χειμώνα έκαναν οι μεγάλες εταιρείες που «κόπηκαν» κατά δήλωση του Φώτη Βάββα, εξαιτίας των όρων ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας των συμμετεχουσών στο διαγωνισμό εταιρειών και κατά κοινή ερμηνεία στην πιάτσα, τώρα που οι όροι αυτοί αφαιρέθηκαν, οι ελλείψεις στις τεχνικές μελέτες, λογικά δεν θα ωθήσουν τις μικρές εταιρείες, ξερωγώ… να κάνουν εκείνες προσφυγή στην ΑΕΠΠ…

Συμπερασματικά, δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του αντιδημάρχου οικονομικών ή του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών, οι οποίοι καλούνται να εισηγηθούν και να ξανα-εισηγηθούν το θέμα των led στους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης, από το Σεπτέμβριο του 2019 ως σήμερα. 

Στον εκνευρισμό των δύο για τη λογική αυτή αμηχανία, θα απέδιδα το ξέσπασμα και το ύψωμα του τόνου της φωνής του κ. Αρλέτου στην προχθεσινή συνεδρίαση, όταν ο εκπρόσωπος της «Ενότητας Πολιτών» μίλησε για έργο «σκάνδαλο» και ψέματα της δημοτικής αρχής. 

Πολιτική χροιά έχουν οι παραπάνω κατηγορίες και εξάπτεται μόνο όποιος αρνείται να δει κατάματα την πραγματικότητα που ομολογούν κατά καιρούς ο Περιφερειάρχης και η εξέχουσα νομική του σύμβουλος. Τις τοποθετήσεις των δύο αρνήθηκε να σχολιάσει ο αντιδήμαρχος οικονομικών, καίτοι προκλήθηκε προχθές. 

Λογικά η συγκεκριμένη υπόθεση δε χωρά σχόλιο, παρά μόνο παραίτηση και επιλογή άλλου τρόπου εκτέλεσης του έργου των led. 

Αλλά είναι πολύ νωρίς για να ομολογήσει την αποτυχία, δύο χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές, η δημοτική αρχή. Ελπίζω να μην αναγκαστεί να απολογηθεί σε μερικούς μήνες, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι παραπέμπει οριστικά στις ελληνικές καλένδες το έργο και η πόλη θα στερηθεί οριστικά της θεωρητικής δυνατότητας μείωσης των ανταποδοτικών τελών, στο άμεσο μέλλον. 

 

Όποτε βολεύει…

Στις ωραίες στιγμές της συνεδρίασης, ήταν η αιτιολόγηση του αντιδημάρχου οικονομικών στο ερώτημα γιατί ξώκειλε το χρονοδιάγραμμα του πολύπαθου έργου…

Φταίει και η αντιπολίτευση για την προσφυγή της, είπε ο φίλτατος Φώτης και άρχισαν να ανοιγοκλείνουν οι κάμερες των υπολογιστών, μέσω των οποίων είχαν συνδεθεί οι δημοτικοί σύμβουλοι για τη με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση…

Και παρεμπιπτόντως, με ποιο κριτήριο η δημοτική αρχή επιλέγει την αναμετάδοση μέσω του καναλιού της στο Youtube των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής; Γιατί άλλες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για τα led στο παρελθόν τις προέβαλε διαδικτυακά, την προχθεσινή όμως όχι.

Δημοκρατία και διαφάνεια, όποτε μας βολεύει, λέγεται αυτό…  (έγραψε τελευταία κανένα άρθρο στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο Δήμαρχος για τη δημοκρατία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή ασχολείται μόνο με μουσική και απαγγελίες αυτό τον καιρό;).

 

13 χρόνια κοροϊδίας

Ένα ακόμα χρόνο παράταση παίρνει η υποχρέωση ολοκλήρωσης της μελέτης του δρόμου που θα συνδέει την Πρέβεζα με την Ιόνια Οδό.

Ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών υπέγραψε την έγκριση παράτασης της συνολικής προθεσμίας για την ολοκλήρωση της μελέτης που αφορά το συγκεκριμένο έργο έως τον Ιούνιο του 2022. Η σύμβαση της μελέτης συνολικής δαπάνης περίπου 4,5 εκ. ευρώ, υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2009 με αρχικό χρόνο ολοκλήρωσης τον Αύγουστο του 2010. Με διαδοχικές αποφάσεις δόθηκαν παρατάσεις έως τις 30 Ιουνίου 2021 και πλέον η μελέτη θα καθυστερήσει έναν ακόμα χρόνο.

Για ένα τετράϊχνο δρόμο 30 χλμ. η περιοχή περιμένει 13 ολόκληρα χρόνια για την ολοκλήρωση της μελέτης!

Το έργο έχει την θερμή υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και μετά την κυβερνητική εναλλαγή του 2019, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου άρχισε να κατηγορεί τον πρώην Υπουργό Υποδομών πως έλεγε ψέματα για την πορεία της μελέτης.

Σχεδόν 3 χρόνια με Σαμαρά και άλλα δύο με Μητσοτάκη, μας κάνουν πέντε. Για αυτά τα πέντε χρόνια ολιγωρίας της ΝΔ σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο, πέραν της πενταετούς όντως, Νιρβάνας… ή εξαπάτησης του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το εν λόγω έργο, θα πει μια κουβέντα ο κομματικός Περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας που είδαν και ξανα-είδαν τον Υπουργό Υποδομών, για το επίμαχο θέμα;

 

Απορίες περί αντιπολίτευσης

Στη χώρα με τους χιλιάδες ανέργους σε ηλικίες παραγωγικές, στη χώρα με το συγκριτικά μεγάλο αριθμό φοιτητιώσας νεολαίας εν σχέσει με το συνολικό πληθυσμό και με το υψηλό ποσοστό φοιτητών που δεν ολοκληρώνουν ποτέ τις σπουδές τους, η κομματική παράταξη που ευελπιστεί να ξαναγίνει σύντομα κυβέρνηση μοιράζει «σανό» στο όνομα της δωρεάν, δημόσιας εκπαίδευσης για όλους και στο δικαίωμα του μαθητή που έγραψε μόνο το όνομά του στην κόλλα των πανελλαδικών εξετάσεων, να χριστεί «φοιτητής»…

Γιατί με τη λογική των πολιτικών μας από τη μεταπολεμική εποχή και δώθε, πανεπιστήμιο και ΤΕΙ σημαίνει πίτες σουβλάκια, πίτσες, φραπέδες, φοιτητική κατοικία και άρα ανάπτυξη… για έναν τόπο.   

Απορώ ειλικρινά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε να ασχοληθεί αντιπολιτευτικά με τόσο σοβαρή κριτική σε μείζονα θέματα όπως το προλεχθέν αλλά και με διάφορα εγκλήματα που με κάποιο τρόπο καταφέρνει να συνδέσει με το Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, από την Καρολάιν για την οποία η πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε το Χρυσοχοΐδη ότι επέτρεψε να γίνει η Ελλάδα κόλαση εγκληματικότητας ώσπου να φτάσουμε στον πιλότο Μπάμπη, μέχρι το προχθεσινό στυγερό έγκλημα με θύμα τη Γαριφαλιά στη Φολέγανδρο, τι θα έκανε; Θα κατέβαινε στο Σύνταγμα με τους αντεμβολιαστές και το Βόβολη;

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons