ΔΗΓΜΑΤΑ 22/9/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 22/9/2020

Δε μπορεί να μη σας έχει τύχει να μετράτε και να τα βγάζετε λάθος…

Κι άλλος που μετράει καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα σε όλη την επικράτεια, βλέπει διπλά τα νούμερα στα Γιάννενα, ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων covid-19… Νταξ τώρα, μην τρελαθούμε… Το 6 κατά πως λέει η Περιφέρεια, ο ΕΟΔΥ το έκανε 12 γιατί διπλοπέρασε την καταγραφή. Δεν το έκανε κι 60, ασούμε… Θα μπορούσε να βάλλει ένα μηδενικό δίπλα στο 6, κατά λάθος. Δεν έκανε αυτό.

Πατατιά από τον ΕΟΔΥ αναμφίβολα… αλλά εισπράττω μια υπερβολή στην ιστορία αυτή, τέτοια που έκανε και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να ξεσπάσει χθες και να βγει με αυστηρό ύφος κατά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Κάτι που δεν έκανε για παράδειγμα, όταν ο ΕΟΔΥ επί έναν και πλέον μήνα, αγρόν ηγόραζε… με τα υποτίθεται κλειστά σύνορα της ελληνοαλβανικής μεθορίου, από τα οποία περνούσαν καθημερινά, εκατοντάδες άνθρωποι και μπαινόβγαιναν «μέσα» χωρίς να ελέγχονται υγειονομικά από κανέναν.

 

Γιατί φωνάζουμε;

Τώρα λοιπόν που ο ΕΟΔΥ χρεώνει κάτι ξεκούδουνα κρούσματα στην Ήπειρο, ενός ανθρώπου για παράδειγμα που μένει στη Ρόδο αλλά έχει ΑΦΜ από την Παραμυθιά (!) και ποιος ξέρει τι άλλο θαύμα μπορεί να δούμε τις επόμενες μέρες, βρήκε ευκαιρία ο Περιφερειάρχης να ξεσπαθώσει κατά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, λες και εξυφαίνεται μια μεγάλη συνωμοσία σε βάρος της Ηπείρου. Λες ας πούμε, και θέλουν να χρεώσουν τα εκατοντάδες κρούσματα covid-19 μιας άλλης περιοχής στην Ήπειρο, για να την εκδικηθούν, επειδή τα έχουμε πάει πραγματικά καλά, από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα – να χτυπήσω ξύλο…

Ούτε τουρισμό αναμένουμε πια, για να φοβηθεί ο ξένος από τη νοσηρότητα της περιοχής, ούτε κάτι άλλο μεγάλο διακυβεύεται τούτο τον καιρό που η Ήπειρος εξακολουθεί να παραμένει σχετικά χαμηλά στα κρούσματα σε σύγκριση με εκείνα που καταγράφονται πανελλαδικά. 

Δεν έχω αντιληφθεί να υπάρχουν τόσο σοβαρές αμφισβητήσεις σε βάρος του ΕΟΔΥ, από άλλες περιοχές της χώρας, ει μη μόνον ότι ο ΕΟΔΥ θέλοντας να παίξει το παιχνίδι της πολιτικής μερικές φορές, μπορεί να μην έχει ανακοινώσει διαπιστωμένα κρούσματα, ιδίως εκεί γύρω στα μέσα Αυγούστου. Ο ισχυρισμός αυτός ακούστηκε για πολλές περιοχές της χώρας κάποια στιγμή, αλλά δεν θα μάθουμε ποτέ νομίζω, αν ήταν ένας αστικός μύθος ή η αλήθεια – στο κάτω κάτω δεν ξέρω αν έχει και σημασία τώρα.

 

Υποθέσεις

Και για να το ξεκαθαρίσω, δεν αναφέρομαι στα ΜΜΕ που μερικές τυφλωνόμαστε από τις εμμονές ή τις εμπάθειές μας, με ορισμένα θέματα και ξεφεύγουμε λίγο υπερβάλλοντας – πρώτος εγώ παραδέχομαι πως το κάνω συχνά, με πρόσωπα και καταστάσεις, και ο πρώτος αναμάρτητος το λίθο βαλέτω… 

Αναφέρομαι στους φορείς που συνεργάζονται με άλλους φορείς και επιλεκτικά ενίοτε ξεσπούν από οργή, γιατί οι άλλοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους κοκ.

Και να συμφωνήσουμε μετά πως δεν έπρεπε να έχει την κεντρική διαχείριση για την πορεία της νόσου, το κράτος και ένας συγκεκριμένος φορέας είτε λέγεται ΕΟΔΥ, είτε λέγεται ΚΕΕΛΠΝΟ. Στην προκειμένη περίπτωση που ο φορέας δεν είναι αμιγώς πολιτικός αλλά περισσότερο τεχνοκρατικός, είναι πιο εύκολο για έναν Περιφερειάρχη να καταφέρεται με απειλές και ύβρεις κατά του επικεφαλής του φορέα που εν προκειμένω λέγεται Παναγιώτης Αρκουμανέας – ποιος είναι αυτός ο τύπος θα σκεφτήκατε ήδη πολλοί, πρώτη φορά τον ακούτε…

Τα έχει πάει τόσο άριστα η Περιφέρεια Ηπείρου στη διαχείριση της νόσου από τον περασμένο Μάρτιο; Να θυμίσω το μπάχαλο που είχαμε με τη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Άρτας, όταν εντοπίστηκαν κρούσματα και οι χειρισμοί που ακολουθήθηκαν καταγγέλθηκαν για σοβαρή καθυστέρηση και για άλλα πράγματα που πια ανήκουν στο παρελθόν; Ή μήπως δε θα έκανε τα στραβά μάτια κάποιος τοπικός παράγοντας, θα έλεγε στο θετικό στον covid επιχειρηματία, για να μην κινδυνέψουν οι δουλειές του, «λέμε ότι έκανες το τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο και από λάθος δεν πέρασε στα στοιχεία του ΕΟΔΥ το θετικό κρούσμα, και εσύ πας για διακοπές για 10 μέρες και επιστρέφεις και ούτε γάτα ούτε ζημιά»… – υπόθεση κάνω αλλά δε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;

 

Να θυμίσω ότι…

Επίσης, θυμίζω τον ατυχέστατο χειρισμό της Περιφερειακής Αρχής αναφορικά με τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού.

Με απόφαση Περιφερειάρχη, στις 19 Αυγούστου ανακοινώθηκε η αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Δύο ημέρες μετά, η Περιφερειακή Αρχή ανακάλεσε την προηγούμενη απόφαση, χωρίς επίσης, να έχει αλλάξει κάτι σημαντικό. Είχε ωστόσο, προκληθεί αναστάτωση, ακυρώθηκαν προγραμματισμοί, κάποιοι υπέστησαν και ζημία οικονομική που δεν τους αποζημίωσε κανένας ανευθυνο-υπεύθυνος, μια αντιδήμαρχος στην Πρέβεζα πέρασε ένα βράδυ της στο αυτόφωρο και πάει λέγοντας. Με δυο λόγια, η Περιφέρεια Ηπείρου στην προκειμένη περίπτωση τα έκανε μούσκεμα.

Και κάτι τελευταίο: στις αρχές Ιουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για τον τουρισμό, επιχειρηματίας του κλάδου ο άνθρωπος, έγραφε στο λογαριασμό του στο facebook: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανακοινώνεται ένα κρούσμα τουρίστα που σημειώθηκε», γιατί αυτό κάνει ζημιά στον προορισμό και δεν εξυπηρετεί καμία λογική, εφόσον από τη στιγμή που διαπιστωθεί το κρούσμα, αυτός και το περιβάλλον του απομονώνονται, και οι προβλεπόμενες ιχνηλατήσεις στις επαφές του γίνονται. Η αντίδρασή μας σήμερα για την πολιτική του ΕΟΔΥ δεν προκαλείται από αυτή τη μυστικοπάθεια του οργανισμού που δε θέλει να προκαλέσει το στίγμα σε κοινωνίες και ανθρώπους; Αφού ακριβώς το ίδιο έλεγε πριν από δύο μήνες ο αντιπεριφερειάρχης, και το εντελώς αντίθετο λέει σήμερα ο πολιτικός του προϊστάμενος, Περιφερειάρχης, η αντίφαση δε βρίσκεται στο εσωτερικό της Περιφερειακής Αρχής; 

 

Δημοσιότητα όπως λάχει

Η δημοσιότητα των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωτική, ακόμα και σε συνθήκες covid. Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις τελούν τα δημοτικά συμβούλια όπως το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αλλά πλέον και μεταδίδει livestreaming τις συνεδριάσεις και εννοείται, ο πρόεδρος του σώματος επιτρέπει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να κάνουν τη δουλειά τους.

Οι ίδιοι κανόνες θα έπρεπε λογικά να ισχύουν για όλους, δεν ισχύουν όμως, για το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας, το οποίο χθες βράδυ συνεδρίαζε με δύο καυτά θέματα για την περιοχή: τις μονάδες βιορευστών και μια μεγάλη εγκατάσταση βοοειδών που ενδέχεται να ανατρέψουν άρδην τη φυσιογνωμία της ούτως ή άλλως περιβαλλοντικά επιβαρυμένης περιοχής. Τα δύο θέματα μάλλον στριμώχνουν την δημοτική αρχή και έτσι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν επέτρεψε την παρουσία των τοπικών ΜΜΕ στην αίθουσα της συνεδρίασης, με την πρόφαση ότι δεν είχε προβλεφθεί χώρος! Πολίτες εννοείται δεν υπήρχαν, παρά κάποιοι δυο – τρεις αντιπρόσωποι των αντιδρώντων για τις μονάδες βιορευστών.

 

Ο ίδιος Τσίπρας

Τόσο «αγγαρεία» παρουσία πολιτικού αρχηγού στη Θεσσαλονίκη, και δη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, η οποία φέτος τροποποιήθηκε λόγω του ότι δεν έγινε η έκθεση αλλά αντί αυτής ένα υποτιθέμενο φόρουμ για τη φιλοξενία των πολιτικών αρχηγών εκεί, προκειμένου να κάνουν ό,τι κάθε χρόνο, δε θυμάμαι…

Παρ’ ότι θέλησε να φτάσει τα ρεκόρ ομιλιών του ενός εκ των προτύπων του Φιντέλ ο Αλ6, με τις σχεδόν τέσσερις ώρες συνέντευξη τύπου, δε θα μπορούσε και άλλες τέσσερις ή ακόμα και 14 ώρες συνέντευξη να έκανε, να δώσει μια απάντηση που θα έκανε ξεχωριστή αυτή την παρουσία. Ελέω κορωνοϊού, Καρδίτσας και ελληνοτουρκικών, δύο ημέρες μετά, κανείς δεν αναφέρεται στην παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Όπως και πέρσι που για πρώτη φορά μετά την πρωθυπουργία του, πήγε στη Θεσσαλονίκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα χειρότερα φέτος, ο Τσίπρας δε μπορεί να κρύψει αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι οι τρίτοι, πλην ασφαλώς των «συντρόφων» του: ό,τι και να πει, ό,τι και να τάξει ο Αλ6 δεν πρόκειται να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου, δεν πρόκειται να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την προσοχή των Ελλήνων, παρά μόνο αν αρχίσει να χάνει ο Μητσοτάκης.

Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να πάει φέτος στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ταξίματα, χωρίς υπερβολές και αντιπολιτευτικές κορώνες και να αρχίσει να λανσάρει την εικόνα της σοβαρής αντιπολίτευσης αλλά φευ… δεν ξέρουν από τέτοια πράγματα οι «σύντροφοι». Μόνο από καταγγελία γνωρίζουν και καταστροφολογία, σε σημείο που αν κρύψεις την εικόνα και χαμηλώσεις τη φωνή, θα νομίζεις ότι το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή, δεν άκουγες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αλλά Κουτσούμπα…

Και γιατί 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών και όχι 20.000 για να είναι και στρογγυλός ο αριθμός… Τσιγκουνιές θα κάνουμε;

 

Από την Ευρώπη…

Ξεφεύγοντας λίγο από το πεδίο της θεματολογίας μου για να κλείσω, αναρωτιέμαι συχνά για τους παχυλούς μισθούς και τα τρελά προνόμια των αντιπροσώπων του έθνους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά πόσο δικαιολογούν τα μισθά τους όλοι οι εκλεγμένοι από τον… σοφό ελληνικό λαό ευρωβουλευτές μας.

Από την άλλη, ενίοτε αποκαλύπτονται και σοβαρές συγκρούσεις ανάμεσα στο εθνικό συμφέρον και τις επιλογές των μεγάλων κυρίως, ευρωομάδων, όπως το Λαϊκό Κόμμα και οι Ευρωσοσιαλιστές. 

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα δοκιμαστεί από την πρόκληση της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Σοσιαλιστές μετά από πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη κατέβασαν πρόταση για επιβολή εμπάργκο στην Τουρκία, για την αγορά όπλων, από τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο επικεφαλής των «Δεξιών» στο ευρωκοινοβούλιο όμως, Μάνφρεντ Βέμπερ, παρ’ ολίγον πρόεδρος της Κομισιόν μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ευρωομάδας του, καθώς και οι άλλοι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές, ψήφισαν με βάση τα συμφέροντα της χώρας τους, παραγωγού όπλων, και όχι με γνώμονα τα ελληνικά συμφέροντα για τα οποία υποτίθεται πως κόπτεται ο Βέμπερ, σύμφωνα με τους Νεοδημοκράτες. 

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons