ΔΗΓΜΑΤΑ 23/1/2020 (Απολογισμοί…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 23/1/2020 (Απολογισμοί…)

Απολογισμός πενταμήνου για τη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ: τίγκα σκουπίδια στους δρόμους, κυρίως στις περιφερειακές γειτονιές της πόλης και στα χωριά του «Καλλικρατικού» Δήμου, όπου οι κάτοικοι κοντεύουν να ξεχάσουν τη μορφή των απορριμματοφόρων…

Λάμπες καμένες εδώ και καιρό: στα Καρδαμίτσια για παράδειγμα, στον κεντρικό δρόμο από τον κυκλικό κόμβο μετά το «Χατζηκώστα» ως την παράκαμψη, καμία κολώνα δεν έχει φωτισμό και έχεις την αίσθηση πως διασχίζεις έρημη πόλη του Φαρ Ουέστ.

Πάρα πολύ συχνές διακοπές νερού, λόγω πολλών βλαβών και οι πολίτες… βλογάνε… τους ανθρώπους της ΔΕΥΑΙ επειδή καλούν στο τηλέφωνο της δημοτικής επιχείρησης για να ρωτήσουν πότε θα ξαναέχουν νερό και δεν απαντάει κανείς. Γνώριμες εικόνες από το πολύ πρόσφατο παρελθόν δηλαδή, σα να μην άλλαξε τίποτα.

Η τελευταία ζημιά στον κεντρικό αγωγό της ΔΕΥΑΙ που περνάει από τη λεωφόρο Δωδώνης, την Τρίτη το πρωί, υποεκτιμήθηκε και δεν υπήρξε ούτε η στοιχειώδης ενημέρωση της επιβεβαίωσης της διακοπής και της απόδοσής της σε βλάβη, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος πληροφορούμενος την είδηση από τα ΜΜΕ. Και η κακή διαχείριση επομένως, προστίθεται στα παραπάνω.

 

Η καθημερινότητα «τρώει»

Καλές οι «διπλωματίες πόλεων» στα χνάρια του Μπουτάρη, σε Αλβανία και Τουρκία, την ώρα που ο λαός θεωρεί τους γείτονες εξ ανατολών και προς βορράν μας «εχθρούς», τα ίδια ακριβώς έλεγε και στο ξεκίνημα της θητείας του ο Μπέγκας, όταν η τότε δημοτική αρχή φιλοξενούσε Τούρκους διπλωμάτες στα Γιάννενα, αλλά τελικώς, ο Μπέγκας έχασε από την καθημερινότητα. Αυτή τον «έφαγε», συν μια σειρά από ψέματα, έπαρση και άλλες βλακείες, τις οποίες ουδέποτε συνειδητοποίησε ο πρώην Δήμαρχος.

Η καθημερινότητα θα «φάει» και τη σημερινή δημοτική αρχή αν δε δράσει άμεσα. Κοντεύει το μισό χρόνο, στο τιμόνι του Δήμου.

ΥΓ: Για τη ΔΕΥΑΙ, ενώνω τη φωνή μου με την αντιπολίτευση, ιδίως τη μείζονα και καταγγέλλω τη δημοτική αρχή γιατί δεν αντικατέστησε ακόμα όλο το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης της πόλης και γιατί δεν εγκατέστησε ακόμα στο δίκτυο, συστήματα τηλεανίχνευσης των βλαβών, με αποτέλεσμα να ψάχνουν ακόμα τις βλάβες στη ΔΕΥΑΙ με τα γεώφωνα, με την πατροπαράδοτη αρχαιόθεν… ακουστική μέθοδο!

 

Ξεκαθαρίζω

Δεν ανήκω σε αυτούς τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης που χαϊδεύουν ή που σκοπεύουν να χαϊδεύουν για μια τετραετία τη δημοτική αρχή, όπως τα ίδια μέσα ενημέρωσης έπραξαν και με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, καθώς και με τη νυν περιφερειακή αρχή – φαντάζομαι το έχω συνειδητοποιήσει οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης, αυτά τα τρία χρόνια της «επικοινωνίας» μας.

Η περίοδος χάριτος της παρούσας διοίκησης έχει τελειώσει προ πολλού.

Τα σκουπίδια πνίγουν τον κόσμο. Αν ήταν καλοκαίρι θα απειλούσαν και τη δημόσια υγεία.

Αναμένονται απαντήσεις άμεσα ή ακόμα και ερωτήσεις προς τον κόσμο, αν φοβάται να πάρει το κόστος η δημοτική αρχή: δια δημοψηφίσματος αν θέλουμε ή δε θέλουμε τους ιδιώτες.

 

Μια ιστοριούλα…

Και κάτι σχετικό με τα παραπάνω…

Περιοχή Ράχη Σαμή, Ανατολής Ιωαννίνων, δίπλα ακριβώς από το Γιαννιώτικο Σαλόνι: η οδός Γοργοποτάμου είναι η παράλληλη της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας. Κάθετος της Γοργοποτάμου είναι η οδός Σεφέρη η οποία σε οδηγεί στην Ανατολή, πίσω από το My Market.

Στη διασταύρωση των οδών Γοργοποτάμου και Σεφέρη ήταν παρατημένα επί μήνες, δύο αυτοκίνητα, επί της Γοργοποτάμου, πάνω ακριβώς στη διασταύρωση με τη Σεφέρη. Το ένα «ζώο» μάλιστα που παράτησε το αυτοκίνητό του δεύτερο, το έβαλε ακριβώς απέναντι από το άλλο παρατημένο πρώτα αυτοκίνητο, ώστε ο χώρος που απέμενε μεταξύ τους να χωράει μόνο ένα αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να γίνεται συχνά μποτιλιάρισμα και να υπάρχει ο συνεχής κίνδυνος ατυχημάτων στο εν λόγω σημείο.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ασχολούνταν με τέτοια μικρά θέματα… Η νέα δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε ψιλοάμεσα… και απομάκρυνε τα δύο αυτοκίνητα.

Δεν πέρασε μήνας όμως, και ένα αυτοκίνητο με τα διακριτικά της ΔΕΥΑΙ, αφέθηκε στο ίδιο ακριβώς σημείο!

Ερώτηση πρώτη: ανήκει στη ΔΕΥΑΙ το αυτοκίνητο;

Ερώτηση δεύτερη: ποιο «ζώο» ψάχνει χώρο για να ξεφορτωθεί το παλιό του όχημα; Διαθέσιμος χώρος στη Ράχη Σαμή…

 

Πόσο μας στοιχίζει τελικά η προβολή;

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε έξι εκθέσεις ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή στην τελευταία της συνεδρίαση.

Μια λεπτομέρεια: ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Στ. Ιωάννου, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ενέκρινε το πρόγραμμα δράσης της τουριστικής προβολής για το 2020, στις 23 Δεκεμβρίου, απαντώντας σε ερωτήσεις των περιφερειακών συμβούλων είχε προσδιορίσει το κόστος ενός περιπτέρου της Περιφέρειας ή της συμμετοχής σε μια έκθεση, στο ύψος των 5 ως 15 το πολύ χιλιάδων ευρώ.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας λοιπόν, ενέκρινε τη Δευτέρα, τη συμμετοχή στην έκθεση Fruit Logistica 2020, στο Βερολίνο (5-7/2/2020), με δαπάνες για «Ενοικίαση εκθεσιακού χώρου» 24.800 ευρώ και «Κατασκευή εκθεσιακού περιπτέρου» 17.360 ευρώ. Σύνολο 42.160,00 ευρώ. Κατά πολύ υπερβαίνον δηλαδή, το όριο που έθετε προ καιρού ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού…

Πρόκειται για έκθεση τροφίμων όπως καταλάβατε αλλά δεν αντιλαμβάνομαι εύκολα τη μεγάλη διαφορά. Θα πληρώσουμε και επιπλέον του εισιτηρίου του αντιπεριφερειάρχη που θα συνοδεύσει την αποστολή (όχι του Ιωάννου), με 100 ευρώ επί 4 ημέρες για ημερήσια αποζημίωση και 160 ευρώ διαμονή επί τρία βράδια.

Αυτά για να έχετε μια εικόνα…

 

Θα είναι ξανά υποψήφιος;

Στην Οικονομική Επιτροπή της Δευτέρας, είχαμε και το εξής περιστατικό:

Επειδή υπήρχε ένα θέμα για εγκατάσταση κλιματισμού, λέει ο Παππάς, περιφερειακός σύμβουλος από την Πρέβεζα, στον Περιφερειάρχη: «να βάλουμε και ένα κλιματιστικό στο χώρο έξω από το γραφείο σου» (σ.σ. εκεί που έγινε η τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου τον περασμένο Αύγουστο και λόγω της πολλής ζέστης, είχε ζητήσει τότε, στο χαιρετισμό του ο Ριζόπουλος να μπει ένα air condition, χαριτολογώντας…

Τι απάντησε ο Περιφερειάρχης στον Παππά: «την άλλη φορά δεν θα κάνουμε την ορκωμοσία εδώ!».

Συμπέρασμα και είδηση: ο Αλ. Καχριμάνης θα είναι ξανά υποψήφιος Περιφερειάρχης το 2023, για όσους διατηρείτε αμφιβολίες…

 

Οι δικές μας «πίτες»

Χαμός κακός με την «πίτα» του Βορίδη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η «Διαύγεια» είπαν πολλοί, τα βγάζει όλα στη φόρα και ύμνησαν τις μεταρρυθμίσεις του ΓΑΠ.

Για τις δικές μας «πίτες», των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ασούμε, βγαίνουν τα έξοδα εκδηλώσεων στο «Διαύγεια»;

Για να δούμε πόσο μας στοίχισε η «φιλοξενία» Αυγενάκη, για παράδειγμα… ρωτάω εγώ.

Γιατί άκουσα και παράπονα για τις προσκλήσεις που έστειλε η διοίκηση. Περιορίστηκε μόνο στον κλειστό κύκλο κομματικών φίλων και γνωστών; Αυτό τουλάχιστον μου έλεγε ο Ζάψας…

 

ΠΕΔ και ΦΟΔΣΑ

ΠΕΔ και ΦΟΔΣΑ συνεδριάζουν σήμερα στα γραφεία της ΠΕΔ.

Ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ κάνει «πρεμιέρα» και για πρώτη φορά ο Νίκος ο Καλαντζής και ο Θωμάς Μπέγκας θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για τα σχέδιά τους, ως διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η συνεδρίαση παίρνει «φωτιά» μετά την πρόταση του Δημάρχου Άρτας, να τεθεί επί τάπητος το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών στο εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου από τους 18 Δήμους της Ηπείρου, με τη λογική να μοιράζονται εξίσου αυτό το συνολικό κόστος όλοι οι Δήμοι της Ηπείρου.

Αργότερα, έχει ξανασυγκληθεί η διοίκηση της ΠΕΔ Ηπείρου για να συζητήσει το θέμα του οδικού άξονα Γιάννενα – Κακαβιά.

Η απαράδεκτη απουσία της πλειοψηφίας των μελών της ΠΕΔ από την προχθεσινή συνεδρίαση με το ίδιο θέμα, πρέπει να σχολιαστεί από τον πρόεδρο της ΠΕΔ. Ή αν πέφτει βαριά η συμμετοχή στο ΔΣ της ΠΕΔ για κάποιους, έχουν το δρόμο της παραίτησης. Αυτοί άλλωστε, ζήτησαν πριν από λίγο καιρό την ψήφο των συναδέλφων τους.

 

Ένας ήλθε, ένας όχι

Ένας Υφυπουργός ήλθε για τα εγκαίνια της Teamviewer στα Γιάννενα προχθές, ένας τελικώς απουσίασε.

Ο Γρηγόρης ο Ζαριφόπουλος για τον οποίο είχε αλλάξει μια φορά η ώρα των εγκαινίων, τελικώς δεν ήταν γραφτό να έρθει στα Γιάννενα. Ο λόγος: ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Τρίτη το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έπρεπε να είναι εκεί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για να τον υποδεχτούν.

Ο Νίκος Παπαθανάσης τώρα που ήλθε και που περιόδευσε επί διήμερο στην Ήπειρο, αρμόδιος Υφυπουργός του Ανάπτυξης για βιομηχανία και εμπόριο, προσωπικά δε μου γέμισε καθόλου το μάτι… ότι θα πιάσει από τα κέρατα… τους δύο τομείς που διαχειρίζεται… Άκουσα τετριμμένα πράγματα από τον Υφυπουργό που δε με γέμισαν αισιοδοξία για τις επιλογές… «τεχνοκρατών» του Μητσοτάκη.

Ενώ από τους «προηγούμενους» άκουγες τη Τζάκρη να λέει πως θα ξανακάνει τα μπουχαριά και τα φουγάρα των εργοστασίων να ανάψουν και σου σηκωνόταν η τρίχα… Δεν έχει σημασία ότι δεν προσπάθησε καν. Σημασία έχει ότι κρατούσε τη λουί βιτόν τσάντα των 1.500 ευρώ η συντρόφισσα Θεοδώρα όταν το υπόσχονταν…

 

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 23/1/2020)

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

Show Buttons
Hide Buttons