ΔΗΓΜΑΤΑ 23/11/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 23/11/2019

Κάθε δρων πολιτικό υποκείμενο υπόκειται σε έλεγχο για πράξεις, ενέργειες και λόγια του. Η κριτική κι ο έλεγχος ενίοτε μπορεί να είναι σκληρός (προσωπικά το συνηθίζω)…

Αυτό εύκολα ερμηνεύεται από τον ελεγχόμενο ως «προσωπική διαφορά» (μου) μαζί του και αυτό βολεύει διότι έτσι επιχειρείται να καλυφθεί κάθε αλήθεια στην ασκούμενη κριτική. Η ουσία της κριτικής δεν απαντάται.

Από τους μη αντέχοντες την κριτική, κλίνεται κάθε φορά η λέξη «εμπάθεια» και τα παράγωγά της, σε όλες τις πτώσεις…

Με έχουν καταγγείλει λοιπόν ως τώρα, για γραπτά και λεγόμενά μου, στα 15 χρόνια άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, ένα κόμμα και μια δημοτική παράταξη. Η καταγγελία αφορά την κριτική μου και αυτή δεν θα σταματήσει για κανέναν.

Το βασικό μου «μέτωπο» είναι η κάθε μορφής εξουσία. Ωστόσο, για μια διοίκηση που παρέδωσε τα ηνία πριν από λιγότερο από τρεις μήνες, αυτό το πρώτο διάστημα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, γιατί τώρα έρχονται στο φως από τους νυν κυβερνώντες, διάφορες εστίες κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης που έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά απαράδεκτων χειρισμών στο μεγαλύτερο «μαγαζί» του Δήμου Ιωαννιτών, κατά το διάστημα λίγο πριν παραδώσει η προηγούμενη διοίκηση.

Αν «ερέθισαν» τα «Δήγματα» της προηγούμενης Πέμπτης, προειδοποιώ ότι καμία καταγγελία, εντός ή εκτός εισαγωγικών, δεν θα με αποτρέψει από το να συνεχίσω να μιλάω.

 

Μπέρδεμα, προς στιγμήν…

Προς στιγμήν, μαθαίνω πως πήγε να δημιουργηθεί εσωτερικό ρήγμα στην Περιφερειακή Αρχή για τις εκλογές του ΦΟΔΣΑ… Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένο να γίνουν το βράδυ της Παρασκευής και η στήλη δεν θα μπορούσε όπως καταλαβαίνετε, να προφτάσει τη διαδικασία…

Η «γραμμή» της Περιφέρειας Ηπείρου για τις εκλογές του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ήταν σκληρή υπέρ Πλιάκου, Δημάρχου Ζίτσας και αυτός ήταν ως χθες, το ακλόνητο φαβορί.

Ωστόσο, προς στιγμήν ξαναλέω, ένας στέλεχος της Περιφερειακής Αρχής, είτε για λόγους τοπικίστικης αλληλεγγύης είτε επειδή ενδεχομένως δεν είχε πάρει χαμπάρι, τι «παίζει» η Περιφέρεια… άρχισε να στηρίζει τον έτερο υποψήφιο για την προεδρία του ΦΟΔΣΑ.

Μέχρι που «μάζεψε» και επανέφερε στην τάξη το στέλεχός του, ο τσοπάνης… εεε, ο Περιφερειάρχης ήθελα να πω… και η τάξη απεκαταστάθη.

 

Ώρα ΠΑΣΟΚ

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ σήμερα και αύριο…

Δεν θα πάει ο Γιώργος, δεν θα πάει ο Παύλος, από μακριά ίσως το δει με live streaming ο Βαγγέλης, χλωμό να πάει ο Κώστας κι αν πάει θα φροντίσει να περάσει απαρατήρητος ή τουλάχιστον να μην καρφωθεί, άρα βασικά θα είναι η Φώφη και οι δικοί της. Και οι Ανδρουλακικοί εικάζω για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις…

Από τα Γιάννενα και πιθανά το ίδιο θα συμβεί και με το μεγαλύτερο μέρος των περιφερειακών στελεχών, θα πάει πολύ λίγος κόσμος. Θεωρούν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό διακύβευμα στη διαδικασία και πολλοί είναι αυτοί που αντιστοιχίζουν τη σημασία αυτού του συνεδρίου, με το κόστος ενός διήμερου ταξιδιού στην Αθήνα.

Άρα, μάλλον, ο χώρος του συνεδρίου θα γεμίσει με συνέδρους από την Αθήνα.

Η Γεννηματά θα επιβεβαιώσει την προεδρία της στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να συνεχίσει να είναι και πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και η υπό την πρόεδρο ομάδα στελεχών και πρωτοκλασάτων θα συνεχίσει να πιστεύει ότι είναι όλα καλώς καμωμένα στο κόμμα…

Κούνια που τους κούναε δηλαδή…

 

Ποιος δεν θα πάει

Από τα Γιάννενα, ενημερώνω τους… κακοπροαίρετους… αντιΠασόκους… ότι ο Άλκης ο Λάνταβος έχει θέματα υγείας και οικογενειακά ζητήματα που δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει στο συνέδριο. Και δεν πρόκειται για θέμα διαφωνίας με την πρόεδρο που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει…

Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ όπως ο Σωτήρης ο Ζαρπαλάς και ο Χάρης ο Λιούρης, θα πάνε κανονικά καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές, Θανάσης Μανταλόβας.

Δεν θα πάει, κι εδώ ενδεχομένως είναι μια είδηση, ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στα Γιάννενα, και υποψήφιος πρόεδρος για τον «ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς»… όπως λέγαμε τότε, ο Κώστας ο Γάτσιος.

Ο λόγος είναι απλός: δεν εμπίπτει στις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ηγεσία του κόμματος, για τους έχοντες δικαίωμα ψήφου στο συνέδριο, αν και κατέχει δύο ιδιότητες τις οποίες ανέφερα και τέλος πάντων, δεν είναι από τα στελέχη που περνούν απαρατήρητα.

Θα μου πείτε, θα μπορούσε να πάει και κανείς δεν θα τον έδιωχνε… Η απάντηση ωστόσο, βρίσκεται στον τρόπο που μεθοδεύει η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τα πράγματα, μυωπικά και στενόμυαλα, ωφελιμιστικά και μικροπρεπώς για να διατηρηθούν οι εσωτερικές ισορροπίες και να μη χάσουν τα κεκτημένα οι πρωτοκλασάτοι…

Θα ήμουν σκληρός αν έλεγα ότι εκεί στο ΚΙΝΑΛ έχουν πεθάνει αλλά δεν τους το έχει πει κανείς ακόμη;

 

Μια πρόβλεψη

Δεν θα εκπλαγώ αν δούμε κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα δεν έχει τόση σημασία, να συνεχίζεται το «πλιάτσικο» του Μητσοτάκη, στο στελεχικό δυναμικό του ΚΙΝΑΛ και από τα Γιάννενα.

Κρατήστε το αυτό…

 

ΜέΡΑ25 αντί ΚΚΕ

Στο ΜέΡΑ25 βρίσκω μέρα με τη μέρα… το νέο αγαπημένο μου κόμμα… το νέο αγαπημένο θέμα της στήλης… Το ομολογώ…

Η τοπική συντονιστική οργάνωση μας πυρπολεί εδώ και λίγες μέρες, σχεδόν καθημερινά, με δελτία τύπου για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

Τις προάλλες έγραφα για την ανακοίνωση που είχαν κάνει copy paste από την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για το Πολυδύναμο του «Χατζηκώστα», προχθές, διάβασα για την ερώτηση του βουλευτή του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, του Κρίτωνα του Αρσένη (το θυμάστε αλήθεια αυτό το παλικάρι που μας είχε γνωρίσει πριν από αρκετά χρόνια, ο Γιώργος ο Παπανδρέου, βάζοντάς τον στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, λόγω της γνωριμίας του Γιώργου με τη μάνα του Κρίτωνα; Ναι, είναι βουλευτής του ΜέΡΑ25 τώρα…).

Το ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων διαβάζει μόνο ανακοινώσεις ΠΑΜΕ και ΚΚΕ και κάνει παρεμβάσεις είτε με δελτία τύπου είτε με ερωτήσεις στη βουλή.

Ο Κρίτωνας το λοιπόν, έκανε ερώτηση για την προοπτική ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και ο Κικίλιας του απάντησε πως όντως, υπάρχουν σχέδια. Μόνο που η ερώτηση του Κρίτωνα βασίζονταν πάλι, σε μια ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων…

 

Ευτυχώς που έγινε έτσι

Χθες, η τοπική οργάνωση του ΜέΡΑ25 ζήτησε εξηγήσεις από το Δήμαρχο για την καταγγελία της προληπτικής καταστολής που άσκησε η ΕΛΑΣ στην εκδήλωση «Τι είναι προοδευτικό σήμερα;», αποτρέποντας την είσοδο σε ομάδα ατόμων που επεχείρησε να κάνει «παρέμβαση» στην εκδήλωση. Αντίστοιχη παρέμβαση για όσους θυμούνται, είχε γίνει και στην εκδήλωση του ΟΠΚΙ με τον Συρίγο προ μηνών… Αντίστοιχη φαντάζομαι, θα ήταν και η «παρέμβαση» στην προχθεσινή εκδήλωση, απόλυτα ειρηνική να δεχτώ, στις προθέσεις της.

Εδώ θα πω μόνο πως ευτυχώς που η Αστυνομία λειτούργησε προληπτικά – το αν προσήγαγε άτομα ακολούθως, έγινε ενδεχομένως κακώς – γιατί αν τα πράγματα είχαν πάρει άλλη τροπή, τότε σήμερα, θα μιλούσαμε για την ευθύνη εκείνων που δημιούργησαν έναν αρνητικό αντίκτυπο γύρω από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, κατά τις προηγούμενες μέρες, στοχεύοντας κυρίως, το Δήμαρχο της πόλης.

 

Οι διοικητές

Τις κακές συνήθειες του παρελθόντος φαίνεται πως δε μπορεί να αποβάλει από την πρακτική της, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, μιλώντας για κρατικές θέσεις.

Ό,τι γίνονταν επί 40 χρόνια, ό,τι επανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από πέντε χρόνια… θα συνεχίσει καθώς φαίνεται, να κάνει και τούτη η κυβέρνηση με την τοποθέτηση των διοικητών των νοσοκομείων της χώρας.

Εδώ και μέρες, αναμένεται από… ώρα σε ώρα… η ανακοίνωση των ονομάτων των στελεχών που θα τοποθετηθούν στις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, στα οποία έχει λήξει η θητεία των διορισμένων από το ΣΥΡΙΖΑ διοικητών.

Ο Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί προεκλογικά πως στα συγκεκριμένα πόστα θα τοποθετήσει managers αλλά από τις εκλογές μέχρι σήμερα, πέρασε αρκετός χρόνος και μάλλον το ξέχασε…

Η σεναριολογία των τελευταίων ωρών εμπλέκει πρόσωπα από το κομματικό σύστημα της τοπικής ΝΔ, με αποτέλεσμα να τους πάρουν στο ψηλό, οι βουλευτές Γεροβασίλη και Μπάρκας.

Η Γεροβασίλη… Η Όλγα… που δεν έκανε τέτοια πράγματα… Ουαί υμίν, Φαρισαίοι…

 

Τα πολλά εγκαίνια

Μιλώντας για νοσοκομεία, με κάθε καλή προαίρεση, λέω ότι με κούρασαν τα πολλά εγκαίνια στο «Χατζηκώστα», τις τελευταίες εβδομάδες.

Μπορεί δικαίως, ο διοικητής του νοσοκομείου να θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να κόψει όσες κορδέλες επιθυμεί, για παρεμβάσεις που έγιναν επί ημερών του, αλλά το timing δεν είναι και το καλύτερο…

Η αίσθηση που δίνει είναι ότι πασχίζει να παραμείνει στη θέση του, αν και είναι βέβαιο ότι τον έχουν προγράψει… οι βουλευτές της ΝΔ, όπως συνέβη και με τη Μιτοπούλου στο Κέντρο Πρόνοιας. Τι να κάνουμε; Αυτή είναι η τύχη των κρατικών στελεχών που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να αλλάξει τον τρόπο επιλογής.

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 23/11/2019)

Show Buttons
Hide Buttons