ΔΗΓΜΑΤΑ 23/2/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 23/2/2019

Ρεκόρ συμμετοχής στην παρέλαση

Οι τέσσερις στους πέντε βουλευτές των Ιωαννίνων, έδωσαν το «παρών» στην παρέλαση το πρωί της Πέμπτης, για την απελευθέρωση της πόλης μας, πράγμα όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο, δεδομένου ότι μεταξύ άλλων, πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα εύχονταν να δουν αυτό της μεταξικής έμπνευσης κατάλοιπο, να καταργείται μια μέρα.

Ωστόσο, καθώς οι εκλογές είναι σφόδρα πιθανό να γίνουν – από – τον ερχόμενο Μάιο, ως το αργότερο τον Οκτώβριο, ακόμα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ασθενική παρουσία στα Γιάννενα, αυτά τα τελευταία χρόνια, έχουν επανακάμψει για τα καλά και βρίσκονται στην εκλογική τους περιφέρεια για αρκετές μέρες το μήνα – ο Χρήστος ο Μαντάς ας πούμε, είναι μια τέτοια περίπτωση.

Πλην του Κώστα Τασούλα που τις εθνικές επετείους και ασφαλώς την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, τις τιμά ανελλιπώς, δε συμβαίνει το ίδιο με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρσι λόγου χάρη, μόνο ο Τασούλας ήταν στα Γιάννενα, ανήμερα της 21ης Φεβρουαρίου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στην Αθήνα, καθώς ήταν η μέρα συζήτησης των καταγγελιών για την υπόθεση της Novartis και προφανώς, είχαν άλλες προτεραιότητες οι άνθρωποι.

Φέτος δεν είχαμε ούτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε Leopard να εκτίθεται μπροστά στη Μεραρχία και Παυλόπουλο να κάνει πάνω του, ακροβατικά…

Ο Παυλόπουλος έχει προγραμματίσει να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Κόνιτσας, την Κυριακή, οπότε δε μπορούσε να παρίσταται στην περιοχή και κατά τις δύο ημέρες.

 

Οι αισιόδοξες δηλώσεις

Αναπόφευκτα, είχαμε και πολλές δηλώσεις επισήμων, μετά το πέρας της παρέλασης… Συνήθως είναι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος. Προχθές όμως, έκαναν δηλώσεις τρεις από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, δύο από τη ΝΔ και οι δύο τοπικοί άρχοντες.

Η αισιοδοξία ξεχείλιζε στις δηλώσεις των Μαντά, Στέφου και Τζούφη, με τα γνωστά συνθήματα, ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, έρχεται η ανάπτυξη κτλ.

Η Υφυπουργός Παιδείας μνημόνευσε τη «μεταρρύθμιση» της απορρόφησης του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως τη μεγάλη «τομή» που θα αποτρέψει το brain drain ή ακόμα… χειρότερα που θα επαναφέρει στη χώρα, τους χιλιάδες επιστήμονες που έγιναν μετανάστες στο εξωτερικό! Με περισσότερα πανεπιστημιακά πτυχία πλέον, αφού πληθαίνουν οι πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα, με τις ενοποιήσεις που προχωρά τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο Παιδείας, κάνοντας… χατίρια καθηγητών ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα, η κ. Τζούφη εκτιμά πως οι επιστήμονες που έψαξαν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, θα επιστρέψουν στην πατρίδα!! Είναι ένα από τα γνωστά κυβερνητικά επιχειρήματα, στη λογική «ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει», επομένως, μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία…

 

Η απαισιόδοξη πλευρά

Με αισιοδοξία αλλά για διαφορετικούς λόγους, απάντησαν στις δηλώσεις τους και οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκαναν δηλώσεις την Πέμπτη: Κώστας Τασούλας και Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ο πρώτος, με τον λογοτεχνικά εξεζητημένο πολλές φορές, λόγο του και όπως συνήθως, έχοντας σκεφτεί το περιεχόμενο της δήλωσής του για την ημέρα… μίλησε για «την προκοπή που μας λείπει και που στο 2019 ελεύθερα και με σύνεση, θα κληθούμε να αποφασίσουμε για τη δρομολόγησή της». Το πιάσατε το υπονοούμενο προφανώς, πανέξυπνοι αναγνώστες μου… Μιλάει για εκλογές και λέει σε απλά ελληνικά «ψηφίστε μας, για να φέρουμε την προκοπή στον τόπο»…

Η Άννα Ασημακοπούλου από την άλλη, το είπε ξεκάθαρα: «θα επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων και των Ελληνίδων», γιατί θα γίνει Πρωθυπουργός ο Κυριάκος, το 2019. Ο καθένας εύχεται ό,τι θέλει… στο κάτω κάτω…

 

Τα μπέρδεψε ελαφρώς

Σε αντίθεση με τον Τασούλα που είπα νωρίτερα πως για τέτοιες ειδικές περιπτώσεις, προετοιμάζει στοιχειωδώς ή τουλάχιστον σκέφτεται λίγο, το νόημα της δήλωσης που θα κάνει, υπάρχουν και εκείνοι που στέκονται μπροστά στα μικρόφωνα των δημοσιογράφων και αυτοσχεδιάζουν, πετώντας άσχετα μεταξύ τους νοήματα…

Ας υποθέσουμε πως είναι σχετική με την ημέρα της απελευθέρωσης, η… ανάπτυξη που μας έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με την Ιόνια Οδό και το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων – γιατί ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε και ολοκλήρωσε την Ιόνια Οδό και ως το ΣΥΡΙΖΑ, αεροπλάνα δεν πετούσαν προς τα Γιάννενα… Μέχρι εκεί εντάξει, το έθεσε ο Γιάννης ο Στέφος.

Εκεί που τα έμπλεξε όμως λίγο, ο δάσκαλος – βουλευτής ήταν στις ιστορικές χρονολογίες. Εξήρε συγκεκριμένα τη συμβολή των Ιωαννίνων στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, τόσο κατά την προεπαναστική περίοδο όσο και κατά την επανάσταση του 1821, και πρόσθεσε πως ήταν «μια συμβολή που ωστόσο έπρεπε να περιμένει 106 χρόνια για να απελευθερωθούν τα Γιάννενα…»!

Από πότε μετράει αντίστροφα τα 106 χρόνια ο «σύντροφος» Γιάννης; Εμείς τα μετράμε από τη μέρα της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων: 1913 + 106= 2019…

Ούτε στα 1821 ούτε πολύ περισσότερο πιο πριν, δε βγαίνει το νούμερο, αν προσθέσεις το 106. Άρα, μάλλον κάτι λάθος υπολόγισε ο βουλευτής… γιατί δε βγαίνει…

Από υποψήφια βουλευτής… υποψήφια στο Δήμο

Παρασκευή πρωί, κάτι βούιζε στα αυτιά μου και έλεγα «τι θα ακούσω»…

Τελικώς, δεν άκουσα αλλά διάβασα και αποκουφάθηκα: η Αγγελική η Αγγέλη θα είναι τελικά υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το Θωμά Μπέγκα!

Στα «Δήγματα» του περασμένου Σαββάτου, περιέγραψα το σαματά που προκάλεσε στο τοπικό ΚΙΝΑΛ, η πρόταση για την υποψηφιότητα της Αγγελικής στο ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων, επειδή δεν έγινε με απόλυτα θεσμικό τρόπο. Ωστόσο είπα πως είναι μια καλή υποψηφιότητα, η δε Νομαρχιακή την ήθελε γιατί δεν υπάρχουν γυναίκες, πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν ενεργές πολιτικά γυναίκες, γυναίκες που να τα λένε…

Η πρόταση για την υποψηφιότητα είχε πάει στα κεντρικά, την είχε στα χέρια του ο Όθωνας αλλά η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη. Ως τότε, δε θα μπορούσε να βγει κάποιος στη Χ. Τρικούπη από μόνος του, να ανακοινώσει μια υποψήφια βουλευτή στα Γιάννενα, ακόμα κι αν ήταν η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, που λέει ο λόγος…

Είπαν λοιπόν, να περιμένει η Αγγελική ως την ερχόμενη Τετάρτη και κατά 99% την είχαν για το ψηφοδέλτιο.

Εκείνη προφανώς δεν ήθελε να περιμένει άλλο και έδωσε τα χέρια με το Μπέγκα, για να την παρουσιάσει μαζί με τους άλλους υποψήφιους, την Κυριακή, στην εκδήλωση της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα».

Μικρή δεν είναι, άπειρη δεν είναι αλλά πολλά λάθη μαζεμένα τα έκανε η Αγγελική, δυστυχώς…

«Έπαιξε» το σενάριο της βουλευτικής υποψηφιότητας, το κυκλοφόρησε κι η ίδια και αντί να περιμένει τρεις μέρες ακόμα για να οριστικοποιηθεί, πάει και κλείνει για υποψήφια δημοτική σύμβουλος; Κάτι δεν κάνει σωστά και οι κινήσεις αυτές δείχνουν είτε ανασφάλεια είτε βεβαιότητα πως είναι υποψήφια ικανή για όλες τις θέσεις: από τη βουλή, ως τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού της.

 

Ο Πουλάκης και το βέτο

Λέγεται πως ο Πουλάκης έθεσε βέτο να είναι ο μοναδικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει η παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» του Δήμου Ζίτσας, την Κυριακή το πρωί στην Ελεούσα.

Η εκδήλωση αυτή θυμίζει την αντίστοιχη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Γιώργος ο Ζάψας την περασμένη άνοιξη, θέλοντας να φέρει πιο κοντά το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ώστε να συμφωνήσουν σε μια κοινή υποψηφιότητα, στο πρόσωπό του, για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Μόνο που η εκδήλωση του Ζάψα δεν απέδωσε το αποτέλεσμα που ήθελε, λόγω άρνησης του ΚΙΝΑΛ να συναινέσει στο «γάμο» κι ο Ζάψας έμεινε μόνος του με το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περίπτωση του Γαρδίκου, στη Ζίτσα, οι δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ (θεωρητικά) ενώθηκαν σε μια παράταξη και η πρωτοβουλία του Γαρδίκου στέφθηκε από επιτυχία. Πήρε και τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ ακολούθως, η παράταξη και τώρα, έρχεται μια εκδήλωση που σηματοδοτεί μόνο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να έχει ξενερώσει κάμποσους Πασόκους η όλη ιστορία που δεν είδαν με καλό μάτι ούτε την παρουσία του Βασίλη στην εκδήλωση της «πίτας» της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Παρασκευή, με το Φίλη.

Μαθεύτηκε τώρα πως ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών έβαλε βέτο να μην παραστεί άλλος ομιλητής πέραν αυτού, στην εκδήλωση στον «Καρβούνη» και το κλίμα γίνεται βαρύ, για τον υποψήφιο Δήμαρχο.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 23/2/2019)

Show Buttons
Hide Buttons