ΔΗΓΜΑΤΑ 23/2/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 23/2/2021

Όχι που να το παινευτώ αλλά νομίζω πως έβαλα λιγάκι το χεράκι μου για να πάει τελικά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στην τηλεδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής για το Ταμείο Ανάκαμψης, το βράδυ της Δευτέρας.

Είναι πολύ πιθανό ο Δήμαρχος να το ξανασκέφτηκε λίγο, μετά τα «Δήγματα» του Σαββάτου και να συνειδητοποίησε το λάθος που ήταν έτοιμος να διαπράξει…

Χαίρομαι όταν γίνονται οι άνθρωποι καλύτεροι εξαιτίας μου, χαίρομαι που κάνω τον κόσμο λίγο καλύτερο… (πσσσσσσ τι είπα πάλι…), χαίρομαι διπλά που βοηθάω τον κόσμο να διορθώνεται… Από τα όσα είχε απαντήσει στους διοργανωτές ο Δήμαρχος μέχρι προχθές, ήταν σαφές πως δεν είχε πολύ όρεξη να παραστεί στην διαδικτυακή εκδήλωση – το «παρίσταμαι» σημαίνει ντύνομαι και κάθομαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου, που είναι στο γραφείο του σπιτιού μου… – ενδέχεται δε και απλά να έκανε τον δύσκολο αλλά και πάλι, δεν έδειχνε διάθεση να δώσει το «παρών».

Τελικώς, όπως είπα, παρέστη, χαιρέτισε και έβγαλε την υποχρέωση…

Τώρα, αν η εκδήλωση αυτή γίνονταν σε φυσικό χώρο, με αυτοπρόσωπη παρουσία των ομιλητών, δεν είμαι βέβαιος ότι οι Πασόκοι θα ήταν το ίδιο διαχυτικοί με το Δήμαρχό μας, όπως είμαι βέβαιος, συμβαίνει πια με τους Νεοδημοκράτες που τον νοιώθούν ως δικό τους άνθρωπο τον Moses…

 

Τι έκανε η Πρόεδρος

Άντε λοιπόν και τη φέραμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

Τι καταλάβαμε;

Από τη Μητρόπολη στο Ηρώο Μπιζανομάχων για την κατάθεση στεφάνου και από εκεί στην Περιφέρεια και τέλος βουρ… για Δημαρχείο.

Η Πρόεδρος είτε γιατί φοβάται τον ιό, είτε γιατί δεν έχει συνηθίσει ακόμα την παρουσία των δημοσιογράφων και δεν το έχει ακόμα με τις δηλώσεις, όπως ο Πάκης ας πούμε… (τέτοιες μέρες λείπει πολύ αυτό το αγόρι… που ανέβαινε και φωτογραφίζονταν πάνω στα άρματα, σε μια από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές που απαθανατίστηκαν ποτέ στη διάρκεια «Ελευθερίων»).

Με το ζόρι έκανε μια δήλωση ενός λεπτού στο συνεργείο της ΕΡΤ, μόνη της είδε τον Περιφερειάρχη στο μέγαρο της Περιφέρειας για κανά τέταρτο, αντί της μίνι δεξίωσης που γίνεται πάντα προς τιμήν του εκπροσώπου της κυβέρνησης ή του Προέδρου της Δημοκρατίας και για λίγο συνάντησε το Δήμαρχο στο γραφείο του.

Αν για όλο αυτό τώρα, αναβάλαμε εν γνώση μας το τοπικό lockdown που θα έρθει αυτή την εβδομάδα – σήμερα αναμένεται να συζητήσουν οι ειδικοί για την επιδημιολογική εικόνα της Ηπείρου – τότε, είμαστε απλά για κατακέφαλα…

 

Ποιος λέει ψέματα;

To πρώτο γενικό lockdown, σε αυτή τη φάση προ ή κατά τη διάρκεια… του τρίτου κύματος της πανδημίας, μπήκε ως γνωστόν στο Δήμο Ζίτσας από το περασμένο Σάββατο.

Εκεί ο Δήμαρχος αμφισβητεί τους λόγους της απόφασης, μιλώντας με παροιμίες για το γάιδαρο και το σαμάρι. Υπονοεί προφανώς ότι ο «γάιδαρος» είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και το «σαμάρι» ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος του Νομού μας που μπήκε σε lockdown, βαφόμενος κόκκινος (ανοιχτοκόκκινος και όχι βαθυκόκκινος… κατά πως λέει η Μοιραράκη… εεε ο Χαρδαλιάς…). 

Μήπως ο Δήμαρχος Ζίτσας έχει κόψει κάθε επαφή με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου πλέον, καίτοι πολιτικό του τέκνο και δεν ενημερώνεται για την επιδημιολογική κατάσταση στο Δήμο του; Γιατί ο Αλ. Καχριμάνης στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο είδε «φωτιά» από κρούσματα στο Δήμο Ζίτσας, λέγοντας μάλιστα πως τα 2/3 από τα νέα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ, προέρχονται από το Δήμο Ζίτσας. 

Δε μπορεί να λένε τόσο αντίθετα πράγματα οι δυο τους, γιατί τότε κάποιος λέει ψέματα. Είτε δεν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα στη Ζίτσα και ο Περιφερειάρχης έψαχνε εξιλαστήριο θύμα για να γλιτώσει το lockdown ο Νομός, είτε ο Δήμαρχος Ζίτσας λαϊκίζει ασύστολα, μη παραδεχόμενος το πρόβλημα. 

 

Πρόστιμα

Στη γειτονιά του Δήμου Ζίτσας, στα όρια των Δήμων Ιωαννιτών και Ζίτσας, μπαίνουν πρόστιμα σε καταστήματα για παραβίαση των μέτρων πρόληψης της πανδημίας, και με παρεμβάσεις άνωθεν σβήνονται…

Όταν ο επιχειρηματίας υποτροπιάζει και του κόβουν δεύτερο πρόστιμο για νέα παράβαση, πώς αισθάνεται άραγε ο παράγοντας που παρενέβη για να σβήσει την πρώτη φορά το πρόστιμο;

 

Η τηλεδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής για το Ταμείο Ανάκαμψης στα Γιάννενα ήταν η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων του κόμματος που επέλεξε την Ήπειρο για την πρεμιέρα αυτής της διαδικασίας πολιτικής επαφής με τους πολίτες. Ακολουθούν Άρτα σήμερα και αύριο Τετάρτη, κοινή εκδήλωση για Πρέβεζα και Θεσπρωτία.

Η πρώτη εκδήλωση των Ιωαννίνων ήταν άρτια οργανωμένη από την τοπική οργάνωση του κόμματος και τον γραμματέα Άλκη Λάνταβο και δεν κόπηκε κανείς που θα μπορούσε να συνεισφέρει με τις απόψεις του στο ζητούμενο που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο τρόπος αξιοποίησης των δισεκατομμυρίων που θα εισρεύσουν στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το επόμενο ΕΣΠΑ.

Δόθηκε ο λόγος σε δεκάδες τοπικούς φορείς, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης και το ΚΙΝΑΛ έκανε σωστά την υπέρβαση, προκειμένου να τονίσει και την ανάγκη η χώρα να ενώσει δυνάμεις, μπρος στην ανάγκη να βρει τα επόμενα βήματά της. Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή την ανάγκη την κατανοεί ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης, καθώς μέχρι σήμερα στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης και του λεγόμενου «Σχεδίου Πισσαρίδη» η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται αυτόνομα, αν και το εν λόγω πρόγραμμα ξεπερνά το βίο της.

Αντίστοιχη λογική με την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ, είχαν οι προ τριετίας συνδιασκέψεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τότε, οι οποίες όμως, έμειναν στις φιέστες και στα μεγάλα λόγια. Τίποτα από όσα ειπώθηκαν για την Ήπειρο σε εκείνη τη διαδικασία, κατά την οποία πέρασε από τα Γιάννενα η μισή σχεδόν κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, το 2018, δεν υλοποιήθηκε.

 

Οι «καταγγελίες» και οι βλακείες…

Σε γραμμή ΣΥΡΙΖΑ… ο φίλος Γιώργος Ζάψας έβαλε το θέμα #metoo στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Έχω την αίσθηση ότι όταν κάτι δεν είναι απολύτως δικό του… ο επικεφαλής του «Κοινού των Ηπειρωτών» το διαβάζει και δεν το λέει απ’ έξω. Έτσι έκανε χθες, με μια δήλωση για τα καταγγελλόμενα στο χώρο του θεάματος που σαν τσουνάμι κατέκλυσαν τη χώρα, μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, για το βιασμό της σε μικρή ηλικία από παράγοντα του αθλητισμού.

Είπε μεταξύ άλλων ο Γ. Ζάψας ζητώντας τη σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, πως και «και στην Περιφέρειά μας υπάρχουν στοιχεία ότι συμβαίνουν πράγματα…». 

Αν ξέρει κάτι η παράταξη Ζάψα, οφείλει να πάει στη Δικαιοσύνη και να μην περιμένει ένα πολιτικό όργανο να συνεδριάσει για να παρουσιάσει εκεί καταγγελίες. Δεν είναι ο ρόλος της Επιτροπής αυτός.

Εκτός εάν μέσα στη γενικότερη υπερβολή των τελευταίων ημερών και στη… φούρια του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει το Μητσοτάκη, τη Μαρέβα και τη Μενδώνη εκτός του Λιγνάδη, λέμε ό,τι παπαριά μας κατέβει. 

Άλλο το Περιφερειακό Συμβούλιο και άλλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… Εκεί όπως έχω επανειλημμένα γράψει, νομίζει κανείς ότι έχει το ακαταλόγιστο και ότι μπορεί να γράφει κάθε βλακεία ή κατηγορία που του έρχεται στο κεφάλι. Πράγμα που ασφαλώς δεν ισχύει.

Έτσι νομίζουν όμως διάφοροι που ποστάρουν αφίσες από παραστάσεις του Λιγνάδη και στην περιοχή μας, αφήνοντας βλακώδη υπονοούμενα.

Μην απορήσουν όμως, αν τους καλέσει ο Εισαγγελέας να καταθέσουν ό,τι υποτίθεται γνωρίζουν και ψελλίζουν τότε δικαιολογίες για αστεία και κουταμάρες του διαδικτύου. Τους προειδοποιώ γιατί έχω τα screenshots. 

 

Η δουλειά στο Καταφύγιο

Ως πραγματικός φιλόζωος, ασχολούμαι τακτικά με το θέμα των αδέσποτων, μέσα από τα «Δήγματα».

Διαπιστώνω λοιπόν ότι το τελευταίο διάστημα, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από τους υπεύθυνους του Καταφυγίου του Δήμου Ιωαννιτών, με δεκάδες υιοθεσίες να προχωρούν, ικανές να αλλάξουν κατά τι την εικόνα της πόλης, ως προς το θέμα αυτό.

Άνθρωπος των μέσων μαζικής επικοινωνίας, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για το Καταφύγιο, Νίκος Τσόλης γνωρίζει ότι όσα και αν κάνει κανείς σε έναν τομέα αρμοδιότητας, χρειάζεται και να το επικοινωνεί για να φέρνει αποτέλεσμα. 

Και δεν ήταν μόνο οι παρεμβάσεις και η αποφασιστικότητά του για να λειτουργήσει καλύτερα η διαχείριση των αδεσπότων, από τη στιγμή που ανέλαβε το συγκεκριμένο πόστο, αλλά και η προβολή των υιοθεσιών και της λειτουργίας του καταφυγίου, το οποίο τελευταία επισκέπτονται καθημερινά πολλοί συμπολίτες μας. 

Βοηθάει όλο αυτό για να κατανοήσουν και οι πολίτες το πρόβλημα, για το οποίο λέω εδώ και χρόνια πως η βασική αιτία είναι το στρεβλό νομοθετικό πλαίσιο και όχι η ικανότητα ή μη της τοπικής πολιτικής εξουσίας. 

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons