ΔΗΓΜΑΤΑ 23/3/2019 (Ένας διαβασμένος Υπουργός)

ΔΗΓΜΑΤΑ 23/3/2019 (Ένας διαβασμένος Υπουργός)

«Διαβασμένος» ο Φάμελλος

Είδα έναν διαβασμένο Υπουργό προχθές, κατά την επίσκεψη στην πόλη μας του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου.

Δε συνηθίζω να λέω καλά λόγια γενικώς, ειδικώς δε για υπουργούς των τελευταίων κυβερνήσεων, λέω ελάχιστα… καλές κουβέντες, ωστόσο ήταν από τις ελάχιστες φορές που στάθηκε απέναντί μας, ένας Υπουργός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όντας επαρκής στη γνώση του αντικειμένου του χαρτοφυλακίου του, και χωρίς να λέει μόνο παπάντζες… Γιατί είπε και παπάντζες, και ο Φάμελλος αλλά γενικά, φάνηκε πολύ προετοιμασμένος, απόλυτα ενημερωμένος για τα θέματα που επρόκειτο να του τεθούν και τα οποία έχει χειριστεί στο παρελθόν.

Μαξιμαλισμός ας πούμε, συριζαίικης κοπής είναι η επίκληση της «τοπικής κοινωνίας». Με ποια «τοπική κοινωνία» διαβουλεύτηκε τόσο εξαντλητικά όσο είπε και ξαναείπε ο Υπουργός στη συνέντευξή του, πριν δημοσιεύσει το Δεκέμβριο, το σχέδιο ΠΔ της λίμνης; Το θέμα «ΠΔ Λίμνης» απασχόλησε την κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2017 στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο. Έκτοτε πέρασαν 14 μήνες για να το θυμηθεί ξανά. Στο μεσοδιάστημα με ποιον ακριβώς «διαβουλεύτηκαν» οι κυβερνώντες;

 

Ο ρόλος του Φίλιου

Στην ολοκληρωμένη ενημέρωση του Υπουργού, πιθανώς συνέβαλε καθοριστικά και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, Φίλιππας Φίλιος.

Για τον οποίο παρεμπιπτόντως, δεν είπε και πολλά, αν και συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πολιτικός προϊστάμενος ενός τοπικού παράγοντα, εκτός από το να τον έχει δίπλα του, σε μια συνέντευξη τύπου, του πλέκει και το εγκώμιο, είτε κάνει είτε δεν κάνει τη δουλειά.

(Ενδεχομένως, ο Φάμελλος είναι ενημερωμένος και για την γκρίνια που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο, περί τις δημοτικές εκλογές και για τη στάση που κρατάει ο Φίλιος, έναντι της κομματικής επιλογής – το πιο φαρμακερό σχόλιο για το Φίλιο, το έγραψε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Νάτση στο fb και το αντιγράφω, ελεύθερα αποδοσμένο: «η ΝΔ διαγράφει τους «αντάρτες» που πηγαίνουν κόντρα στα αυτοδιοικητικά της ψηφοδέλτια. Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ, τους «αντάρτες» μας τους κάνουμε προέδρους Λιμνών, ποταμών και παραποτάμων…». Ναι, αλλά εσείς είστε δημοκράτες, σύντροφε, Στέφανε…).

 

Για την Κόνιτσα

Με αφορμή την πρώτη κουβέντα του Φάμελλου, από την προχθεσινή συνέντευξη τύπου, για το περιστατικό της Κόνιτσας, με την επίθεση «αγνώστων – γνωστών» ακροδεξιών σε ανήλικα προσφυγόπουλα που έπαιζαν μπάσκετ, και τις δηλώσεις επί δηλώσεων και ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων… – μέχρι και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα (!) που δεν τους λες και πολυγραφότατους… – επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά, η υποκριτική στάση των κυβερνητικών δυνάμεων στο κεφάλαιο του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Τη διαχείριση του προσφυγικού η κυβέρνηση την έχει αναθέσει πλήρως, στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στον Κατσικά για παράδειγμα, μπορεί να σκοτώνονται μεταξύ τους, οι πρόσφυγες, μέρα παρά μέρα, αλλά ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές, δεν είδα να ασχολούνται…

Γενικότερα, αν δούμε το θέμα, είναι κοινά παραδεκτό πως οι «Αμυγδαλέζες» των προηγούμενων ήταν «παράδεισος» σε σχέση με τις «Μόριες» και τις «Ειδομένες» των νυν κυβερνόντων, γι’ αυτό και τα ξένα ΜΜΕ μας κάνουν κάθε τόσο βούκινο για την ανικανότητα να παράσχουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, στοιχειωδώς καλές συνθήκες διαμονής στους διάφορους χώρους φιλοξενίας.

Όταν λοιπόν με δυο λόγια, τα ’χεις κάνει σκ@τ@ στη διαχείριση του προσφυγικού, όταν πρόσφυγες και μετανάστες πεθαίνουν τα τελευταία χρόνια, από το κρύο και τις κακουχίες που ως κυβέρνηση δεν κατάφερες να αντιμετωπίσεις, το να εξανίστασαι επειδή κάποιοι βλαμμένοι, εγκληματίες νεοναζί χτυπάνε ανήλικα προσφυγόπουλα, δεν είναι τουλάχιστον υποκρισία;

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις στην περίπτωση αυτή, σύντροφε –Ζαίε, είναι απλά να το βουλώσεις…

 

Η εντολή της Όλγας

Στην Κόνιτσα, το τελευταίο διάστημα, ενεργοποιείται ένας πυρήνας ακροδεξιός και ο «εγκέφαλος» φέρεται να είναι μετακινούμενος στην περιοχή, από αλλού.

Θα έλεγα μάλιστα, πως συμβαίνει αυτό που ο λαός μας λέει «ο κόσμος το ’χει τούμπανο… κι εμείς κρυφό καμάρι…», καθώς πολλά λέγονται για τον τρόπο, με τον οποίο κινείται ο συγκεκριμένος, στην περιοχή της Κόνιτσας. Όλοι δε γνωρίζουν γιατί επέλεξε την Κόνιτσα…

Αυτό που θα πω μόνο εγώ, είναι πως εφόσον η κυβέρνηση για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης μόνο, υποστηρίζει εσχάτως πως άνοιξε «μέτωπο» με την Ακροδεξιά, και αν όντως, εννοεί η φιλτάτη Όλγα όσα μεγαλοστόμως διακηρύσσει από καιρού εις καιρόν… δεν έχει παρά να δώσει πιεστικές και αυστηρότατες εντολές στην τοπική ηγεσία της ΕΛΑΣ να πιάσει… χθες, αυτά τα ακραία στοιχεία, γιατί η αντίδραση της Αστυνομίας από την πρώτη στιγμή που καταγγέλθηκε το γεγονός, ήταν επιεικώς πλημμελής.

Μάλιστα, μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, το γεγονός δεν επιβεβαιώνονταν καν από την τοπική Αστυνομία αλλά ήταν η πολιτική πίεση από «πάνω», καθόσον γνωρίζω, αυτή που ανάγκασε την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση να εκδώσει την πρώτη ανακοίνωση για το θέμα, την Τετάρτη το πρωί, δυόμιση μέρες μετά το περιστατικό δηλαδή!

 

Οι «παπάντζες» του Φάμελλου

Δεν θα ξεπεράσω έτσι απλά, το πέρασμα του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος από τα Γιάννενα…

Θα σταθώ στο θέμα των πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στα μέρη του Γιάννη του Στέφου (Κοσμηρά, Κόντσικα και Ασβεστοχώρι)… για την οποία πρόβλεψη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, εκφράστηκαν εντονότατες αντιρρήσεις κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης, από το Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων και όχι μόνο.

Ο Φάμελλος εμφανίστηκε με την άποψη, τόσο στη συνέντευξη τύπου, όσο και στην ομιλία του το απόγευμα της Πέμπτης, στην ΕΗΜ, πως οι συγκεκριμένες πτηνο-κτηνοτροφικές μονάδες, στην εν λόγω περιοχή, δε λειτουργούν με όρους περιβαλλοντικούς και άρα επιβαρύνουν τη Λίμνη.

Κατ’ αρχάς, έχω γράψει προ ημερών, σε σχόλιό μου εδώ, πως περιβαλλοντικοί όροι και αναθεώρηση περιβαλλοντικών όρων, δίνονται στο «πόδι» από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα αλλά αυτό δε συμβαίνει μόνο στην περιοχή της ΔΕ Μπιζανίου… Φαντάζομαι το ίδιο θα συμβαίνει και στην υπόλοιπη περίμετρο της Λίμνης.

Αν έχει τέτοια επαρκή στοιχεία το Υπουργείο, δεν έχει παρά να κάτσει στο σκαμνί, μερικούς υπηρεσιακούς παράγοντες και ο ρόλος του Φορέα στο εξής, ως γνωμοδοτικού και αποφασιστικού οργάνου, θα είναι καθοριστικός επ’ αυτού.

Αλλά αυτό είναι ένα άλλης τάξεως ζήτημα, γενικότερου ενδιαφέροντος, που δεν άπτεται μόνο του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, γιατί στο κάτω – κάτω, το σχέδιο αυτό ΠΔ, της σημερινής κυβέρνησης πάω στοίχημα, πως δεν πρόκειται να φτάσει να γίνει Προεδρικό Διάταγμα…

Η αδειοδότηση όμως, των πτηνο-κτηνοτροφικών μονάδων που λειτουργούν περιμετρικά της Λίμνης είναι μείζον θέμα.

 

Η μπηχτή για το βιοαέριο

Έριξε και μια μπηχτή ο αναπληρωτής Υπουργός για την επένδυση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο, στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

Την επένδυση ή «επένδυση» αυτών των αγνώστων κυρίων – ο «μύθος» λέει πως από πίσω είναι και ο Σάκης ο Ρουβάς, κάτι που ουδέποτε διαψεύστηκε… – τη σιγοντάρισε με κάθε τρόπο η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής και παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση του ενός τουλάχιστον, κυβερνητικού βουλευτή…

Η ειρωνική αναφορά του Φάμελλου σε εκείνους που δήθεν δε θέλουν την ορθολογική διαχείριση των λυμάτων των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής, άραγε πήγαινε και στο συνάδελφό του βουλευτή που εκείνη την ώρα, κάθονταν δίπλα του; Γιατί είναι προφανές πως η κυβέρνηση, σε επίπεδο αρμόδιου Υπουργείου και με τον τοπικό της εκπρόσωπο, τον Αποκεντρωμένο… ήθελε τα δέκα MW της βιομάζας μέσα στη ΒΙΠΕ…

Ευτυχώς για όλους πάντως, η «επένδυση» ξεπεράστηκε από την πραγματικότητα και το έργο δεν πρόκειται να γίνει, στην έκταση τουλάχιστον στην οποία είχε σχεδιαστεί.

 

Διπλή κυβίστηση

Το θέμα που αναδείξαμε στα «Δήγματα» της Πέμπτης με την ανάκληση της απόφασης χρηματοδότησης των 65.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ηπείρου, για ένα εργάκι στο Ματσούκι και την ανάκληση της δικής του ανάκλησης τελικά, μετά την ανάδειξη του θέματος από το pbnews.gr την περασμένη Τρίτη, έγινε ανακοίνωση από την παράταξη «Ήπειρος Όλον» του Δημήτρη Δημητρίου.

Η παράταξη στην οποία μετέχει ως υποψήφιος και ο Άλκης Λάνταβος, εξαιτίας της υποψηφιότητας του οποίου έγινε ουσιαστικά όλο το… μπέρδεμα, κάνει λόγο για «διπλή κυβίστηση» του Αλέκου Καχριμάνη. Ο «Μελισανίδης» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή…

 

Αυτονόητη παραίτηση από την παράταξη

Σε μια πράξη αυτοπροστασίας… προέβησαν χθες, στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, ο Δημήτρης ο Χαμπίπης και ο Μάκης ο Χατζηεφραιμίδης.

Υπέβαλαν τις ανεξαρτητοποιήσεις τους από την παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών», και ακολουθεί ο Γιώργος ο Ζιάκκας, που θα κάνει το ίδιο, αφού πρώτα ενημερώσει με δημόσια ανακοίνωσή του, τους συμπολίτες του που τον εξέλεξαν, για δύο θητείες στο ανώτατο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Για την ανεξαρτητοποίησή του μου είχε κάνει λόγο, δημόσια προ καιρού, ο Αρτινός Περιφερειακός Σύμβουλος. Μιλάω για πράξη προστασίας του εαυτού τους από την πολιτική γελοιοποίηση γιατί όπως έγραψα αρκετές φορές ως σήμερα, η εικόνα της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από όταν ο δρόμος του επικεφαλής ξεχώρισε από το δρόμο των άλλων τριών μελών της παράταξης, αδικούσε την παρουσία αυτής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, για το διάστημα που άσκησε συνετά αντιπολίτευση στη διοίκηση.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 23/3/2019)

Show Buttons
Hide Buttons