ΔΗΓΜΑΤΑ 23/4/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 23/4/2019

Λάθος (νομίζω)

Επικοινωνιολόγος δεν είμαι αλλά δε νομίζω ότι είναι και η σοφότερη στρατηγική που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο νυν Περιφερειάρχης στο δρόμο προς τις εκλογές της 26ης Μαΐου, η ανάδειξη του Σπύρου Ριζόπουλου, στο βασικό του αντίπαλο, για τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Και το κατ’ εμέ, λάθος αυτό διέπραξε ο απερχόμενος Περιφερειάρχης (μια βασική διευκρίνηση εδώ: λέγοντας «απερχόμενος», είτε αναφέρεται κανείς στο Θωμά Μπέγκα είτε στον Αλέκο Καχριμάνη, δεν προεξοφλεί ότι θα χάσουν στις εκλογές του Μαΐου, αλλά κατά κυριολεξία, θεωρούμε ως δεδομένο ότι μια θητεία τελειώνει και άρα, ο εκλεγμένος σήμερα Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης απέρχεται και εφόσον τον επανεκλέξουν οι πολίτες, θα παραμείνει στη θέση του και μετά το Σεπτέμβριο), στην ομιλία του για την παρουσίαση του προγράμματος της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου», την Παρασκευή το βράδυ.

Με «φαρμακερές» ατάκες από την αρχή της ομιλίας του ακόμα, «φωτογράφισε» τον επικεφαλής των «Οριζόντων της Ηπείρου» και δε «μίλησε» για κανέναν άλλον αντίπαλό του.

 

Τυχαίες επιλογές;

Είχε και ένα ιδιαίτερο στοιχείο η εκδήλωση αυτή – κατ’ επίφαση, «παρουσίαση προγράμματος», γιατί έκανε πολύ απολογισμό ο Αλ. Καχριμάνης και σε γενικές γραμμές είπε μόνο προγραμματικά, τι θα συνεχίσει από τα όσα έχει ξεκινήσει ως σήμερα…

Το ιδιαίτερο στοιχείο ήταν η παρουσία και το ότι επελέγη ο Σταύρος Μπένος να προλογίσει τον Περιφερειάρχη, έτσι που κάποιοι είδαν διακομματικό «ακροατήριο» στο Du Lac την Παρασκευή… Υπουργός του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ο Μπένος, οκ, αλλά δεν παρέστη στην προεκλογική εκδήλωση ως πολιτικός, παρά ως επικεφαλής του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», για μια από τις μεγαλύτερες «μπίζνες» που έχει κάνει πανελλαδικά ως σήμερα, η εν λόγω εθελοντική πρωτοβουλία, με τη βοήθεια των πόρων του ΠΕΠ Ηπείρου.

Την ίδια ώρα, ο Αλ. Καχριμάνης ζήτησε να τον προλογίσει και ο Χρήστος Φώλιας, αλλά ο Γρεβενιώτης πολιτικός δεν ήλθε τελικά. «Πού θυμήθηκε το Φώλια;», θα μπορούσε να αναρωτηθεί ευλόγως κανείς και γιατί να φέρει στα Γιάννενα έναν Υφυπουργό της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή που έχει αποσυρθεί εδώ και πολλά χρόνια από την ενεργό πολιτική; Ο λόγος είναι απλός: τον Φώλια έχει μνημονεύσει πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια ο Ριζόπουλος, γιατί ως επαγγελματίας είχε συνεργαστεί μαζί του στο Υπουργείο Οικονομίας και μαζί είχαν δουλέψει στο σχεδιασμό του προγράμματος «Πίνδος», το οποίο όταν έφυγε ο Φώλιας από το Υπουργείο αφέθηκε.

Ως Νομάρχης Ιωαννίνων τότε, ο Αλ. Καχριμάνης υλοποίησε έργα του «Πίνδος» και λογικά, δεν αποκλείεται να συνάντησε στις συσκέψεις στην Αθήνα, εκείνο τον καιρό, έναν πατριώτη του που συμβούλευε τον Υφυπουργό Οικονομίας… και που έμελλε πολλά χρόνια μετά, να τον βρει μπροστά του…

 

Τα δίπολα

Καχριμάνης – Ριζόπουλος και Μπέγκας – Ελισάφ: αυτά είναι τα δίπολα των επερχόμενων εκλογών, όπως τα ανέδειξαν οι επικεφαλής της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών.

Για τον Μπέγκα το έχω επισημάνει ότι κατέστησε τον Ελισάφ κύριο αντίπαλό του, και τη βραδιά των εγκαινίων του εκλογικού του Κέντρου, όσο και με τις απαντήσεις που δίνει η δημοτική αρχή, μόνο στις ανακοινώσεις της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» και τις δηλώσεις του επικεφαλής της…

Όπως η χθεσινή ανακοίνωση για το έργο της «έξυπνης πόλης» που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ προ ημερών.

 

Δημοσκοπήσεις και έρευνες

Οι δημοσκοπήσεις με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι μια εξέλιξη της πολιτικής επικοινωνίας και επιστήμης που καλείται να απαντήσει στις προκλήσεις της νέας εποχής, γιατί για παράδειγμα, το facebook είναι ο μόνος «τόπος», όπου θεωρητικά μπορεί να βρεθεί και να μετρηθεί η γνώμη των νεότερων ανθρώπων που μένουν απαθείς, στην πολιτική…

Με τη μεθοδολογία λοιπόν, μπορεί να έχεις αντίρρηση επί της αρχής και να περιμένεις το αποτέλεσμα των εκλογών για να κρίνει το δημοσκοπικό «εργαλείο» που χρησιμοποιεί κατά κόρον τον τελευταίο καιρό, τουλάχιστον η Συριζαίικη εταιρεία VPA (αυτές τις μέρες «τρέχει» δημοσκόπηση, και για το Δήμο Ιωαννιτών, όπως θα διαπιστώσατε οι χρήστες του fb).

Υπάρχουν από την άλλη και οι παραδοσιακές δημοσκοπικές μέθοδοι που βγάζουν στην Άρτα, ενόψει των εθνικών και άλλων εκλογών, κάτι αποτελέσματα για γέλια, αφού δεν μετράνε όλους τους υποψηφίους και δίνουν κάτι προβλέψεις που δε μπορεί να έχουν καμία βάση.

Ακόμα κι έτσι ωστόσο, περιμένω να χτυπήσουν «καμπανάκια» για ορισμένους υποψήφιους Περιφερειάρχες που φαίνεται να μη βρίσκουν την ψήφο τους. Αυτοί πιστεύουν, λέει, τις προβλέψεις των στοιχηματικών εταιρειών… και είναι σίγουροι για την παρουσία τους στο δεύτερο γύρο…

Άντε και με τη νίκη, τους εύχομαι εγώ…

 

Έπεσα έξω…

Η… σκληρή «γραμμή» των Προεδρικών πέρασε στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του «Κινήματος Αλλαγής» που δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση του Ν. Ανδρουλάκη να εκλεγεί μέρος μόνο του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου με ψηφοφορία και το υπόλοιπο να διοριστεί.

Στην ψηφοφορία δεν ήταν υποψήφιος ο ίδιος ο ευρωβουλευτής και διεκδικητής της προεδρίας του κόμματος το Νοέμβριο του 2017 αλλά ήταν υποψήφια στελέχη που τον εκφράζουν.

Έτσι, η σκληρή «γραμμή» των Προεδρικών άφησε εκτός Εκτελεστικού Συμβουλίου το Σ. Ζαρπαλά, για τον οποίο στα «Δήγματα» του περασμένου Σαββάτου, εξέφραζα τη σχεδόν βεβαιότητα πως θα εκλεγεί, και με την ιδιότητα αυτή θα ισχυροποιούσε την υποψηφιότητά του στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων.

Αντίθετα προς ό,τι τελικώς συνέβη – ο Ζαρπαλάς κατετάγη 23ος και εκλέγονται 21 – ο Καμίνης βγήκε πρώτος και η επιτυχία αυτή του Δημάρχου Αθηναίων θεωρητικά κάνει ασφαλέστερη την υποψηφιότητα Γκόλα, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για τον «Ανδρουλακικό» Ζαρπαλά.

 

Θα προλάβαιναν ως του Θωμά

Αν η εκκρεμότητα δε λήξει σύντομα πάντως, θα γίνει πληγή που θα κακοφορμίσει για το ΚΙΝΑΛ τοπικά και όταν θα δίνει τη «μάχη» για να εκλέξει βουλευτή στα Γιάννενα, θα χρειάζεται όλες του τις δυνάμεις.

Γι’ αυτό και θα ήταν σώφρον να ξεκαθάριζε η κατάσταση άμεσα, με ευθύνη της Αθήνας, δίνοντας και σε εκείνον που θα «κοπεί» από το βουλευτικό ψηφοδέλτιο, τη διέξοδο της καθόδου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζεται η απόφαση να ληφθεί ως την Κυριακή του Θωμά, όταν κατατίθενται στα Πρωτοδικεία της χώρας, οι συνδυασμοί που θα λάβουν μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Και φαντάζει κομμάτι δύσκολο, ο κομματικός μηχανισμός να τρέξει αυτές τις μέρες τις γιορτινές (Μεγάλη Εβδομάδα, Δευτέρα του Πάσχα, Πρωτομαγιά τη μεθεπόμενη Τετάρτη…).

 

Δεν τα κατάφεραν οι «Ενεργοί»

Οι «Ενεργοί Πολίτες της Ηπείρου», ένα σχήμα που έβαλε πριν από μερικές εβδομάδες το στόχο της αυτόνομης καθόδου, στις περιφερειακές εκλογές της 26ης Μαΐου, απ’ ότι φαίνεται, δεν τα καταφέρνει και θα μείνει εκτός εκλογικού «στίβου».

Η δυσκολία εντοπίστηκε στην κατάρτιση ψηφοδελτίου σε συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα της Ηπείρου και τα κενά αυτά δεν έγινε κατορθωτό να ξεπεραστούν, ώστε να εκφραστεί η μεγάλη συμμετοχή «ενεργών πολιτών» που πλαισίωσαν το εν λόγω σχήμα, από την περιοχή των Ιωαννίνων.

Ενδεχομένως έφταιγε και το πολιτικό επίδικο που προέτασσε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολιτών, με κυρίαρχο ζήτημα την αντίδραση έναντι των σεισμικών ερευνών για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Το θέμα αυτό παρ’ ότι θα απασχολήσει και τους Νομούς Άρτας και Πρέβεζας, με τις έρευνες εκεί να γίνονται ήδη από τα ΕΛΠΕ, έχει προς το παρόν, τοπική διάσταση ακόμα και δε συγκινεί για παράδειγμα, τους Θεσπρωτούς.

Είναι ωστόσο ενδεικτικό πως παρ’ ότι θεωρητικά ο «Κλεισθένης» διευκολύνει τα ανεξάρτητα σχήματα, δεν είναι κι εύκολο να κατεβάσει συνδυασμό ο οποιοσδήποτε.

 

Τη «μασέλα» φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons