ΔΗΓΜΑΤΑ 23/5/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 23/5/2019

Νταξ.

Όπως και σε όλες τις εκλογές, ακούσαμε σε τηλεοράσεις – ραδιόφωνα, ή διαβάσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοτσάνες, τριάρια, υπερβολές, τερατώδη ψεύδη, εκτός ορίων της στοιχειώδους πολιτικής ευπρέπειας ισχυρισμούς και κατηγορίες.

Στον τομέα που διέπρεξε όμως, μια παράταξη, ήταν στα προεκλογικά σλόγκαν και η απερχόμενη δημοτική αρχή παρήγαγε και τα περισσότερα και τα πιο ευφυή… (απ’ την ανάποδη…). 

Από το… «με το χέρι στην καρδιά, με την αλήθεια του έργου μας», κάναμε για λίγο στάση στο «Το μέλλον συμβαίνει τώρα» και γυρίσαμε ξανά στην… «αλήθεια του έργου της», καθώς στο κάλεσμα του Δημάρχου για την αποψινή κεντρική εκδήλωση της παράταξης που όπως σας έλεγα προχθές, από την οδό Μελανίδη μεταφέρθηκε στην πλατεία Μαβίλη, οι Γιαννιώτες προσκλήθηκαν στη… «γιορτή της αλήθειας»! Έτσι χαρακτηρίζει η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» την κεντρική προεκλογική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί απόψε Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, δίπλα στη λίμνη…

 

Η αλήθεια των μακετών

Η «αλήθεια» του «έργου» της παρούσας δημοτικής αρχής, το ξαναλέω, για να το εμπεδώσετε και να το δουλέψετε καλά στο μυαλό σας.

Και το αν η δημοτική αρχή λέει αλήθειες ή ψέματα είναι μια ιστορία και λίγο υποκειμενική, γιατί η αντικειμενική πραγματικότητα στην πολιτική δεν υφίσταται – παρ’ τε για παράδειγμα το ΣΥΡΙΖΑ που όταν εφάρμοσε το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, έλεγε στην αρχή «εμείς δεν μειώσαμε τις συντάξεις», μετά έλεγε «οι ξένοι μας ανάγκασαν να τις κόψουμε» και στο τέλος, είπε πως «οι άλλοι τις μείωσαν περισσότερο»… (κλεμμένο από τον Αρκά). 

Ως προς το συνδυασμό των δύο λέξεων στην ίδια πρόταση, έχω μια σοβαρή ένσταση, γιατί το βασικό προεκλογικό αφήγημα της δημοτικής αρχής, πέρα από το νοικοκύρεμα των οικονομικών, τη μελέτη του ΚΕΦΙΜ κτλ., είναι η ωρίμανση μελετών και η προετοιμασία και δρομολόγηση ενός έργου συνολικού προϋπολογισμού 150 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα υλοποιήσει η επόμενη διοίκηση του Δήμου. 

Άρα, όταν λέει έργο η δημοτική αρχή εννοεί κατά βάση μελέτες, ή μακέτες αλλιώς, άρα η «αλήθεια των μελετών» ή «αλήθεια των μακετών», θα ήταν ακριβέστερος τίτλος της αποψινής εκδήλωσης, κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής.

 

Υψηλές προσδοκίες

Με τα ευφάνταστα δημοσκοπικά σενάρια των ημερών για το Δήμο Ιωαννιτών, δεν ασχολούμαι, ως γνωστόν, αν και ενοχλήθηκα να το κάνω. Από τη στιγμή που δεν είδα ούτε έναν πίνακα με ποσοστά δημοσκόπησης για το Δήμο Ιωαννιτών, όπως συνέβη αντίθετα, με την Περιφέρεια Ηπείρου, ούτε θα παπαγαλίσω φήμες και στοχευμένες διαρροές ούτε θα διαψεύσω εικοτολογίες. Θα διατυπώσω μόνο την απορία γιατί δε δημοσιεύτηκε ούτε μία έρευνα γνώμης, εφόσον έγιναν τουλάχιστον τρεις, και προφανώς πληρώθηκαν; Μήπως γιατί τα αποτελέσματα δεν άρεσαν στους εντολείς των δημοσκόπων;

Ευσεβή επιθυμία, ή αλλιώς πόθο, εκφράζει – σίγουρα όχι μετά από τη διενέργεια δημοσκόπησης – η υποψήφια Δήμαρχος Τατιάνα Καλογιάννη, ότι μπορεί να πιάσει η παράταξη «Ιωάννινα_2023» στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, ποσοστό της τάξης του 32%!

Είναι δυνατόν να βάζει τόσο ψηλά τον πήχη, όταν κανείς ως τώρα, δε μίλησε για νούμερα, και μάλιστα να ζητά λίγο χαμηλότερο ποσοστό από εκείνο που πέτυχε την πρώτη Κυριακή, το Μάιο του 2014, ο Νίκος Γκόντας; Είναι δυνατόν να πιστεύει η κ. Καλογιάννη ότι μπορεί να πάρει σχεδόν όλη τη δύναμη του πρώην Δημάρχου και της παράταξής του, με τον ίδιο παρόντα στις εκλογές;

Ή μήπως η Τ. Καλογιάννη αισιοδοξεί ότι θα ψηφιστεί και από μη Νεοδημοκράτες; Είναι η ίδια, υποψήφια Δήμαρχος που όπως σχολίασα σε προηγούμενα «Δήγματα», πάσχισε για το photo chance με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα, προκειμένου μετά να «πουλήσει» τον εαυτό της, ως την εκλεκτή υποψήφια της ΝΔ…

 

«Φωτογραφίες» από το μέλλον

Μια άλλη φωτογραφία τώρα, της αντιπροσωπείας της παράταξης «Ιωάννινα_2023» στον προθάλαμο του Δημαρχιακού μεγάρου, με το Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, όπως έχω γράψει ξανά, θα μπορούσε να είναι πρόβα της επόμενης μέρας στο Δήμο Ιωαννιτών.

Η παράταξη Καλογιάννη, αυτούς τους μήνες της προεκλογικής διαπάλης, δεν «άγγιξε» ποτέ με δημόσιες τοποθετήσεις τη δημοτική αρχή, πλην μιας και μοναδικής περίπτωσης, όταν «βούλιαξε» το παραλίμνιο, κάποια στιγμή, στο όνομα κάποιου ασυνήθιστου «πολιτικού πολιτισμού». Στο όνομα του ίδιου «πολιτικού πολιτισμού»… μία παράταξη επισκέπτεται και φωτογραφίζονται μέλη της, με τον «αντίπαλο», τρεις μέρες πριν τις εκλογές! 

Ή εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι… ή βλέπουμε φωτογραφίες από το μέλλον…

 

Ο Χατζηεφραιμίδης υποψήφιος

Οφείλω μια αναφορά στη μορφή της κεντρώας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, το φίλο μου, το Μάκη το Χατζηεφραιμίδη.

Ο Μάκης, μετά το φιάσκο των «προοδευτικών» δυνάμεων στην Ήπειρο να συγκροτήσουν παράταξη κοινή και… ικανή να απειλήσει με αξιώσεις τον Καχριμάνη, είχε την επιλογή να ιδιωτεύσει – σίγουρα όχι να μονάσει… – και να ασχοληθεί με τα εγγόνια του, ή να ασχοληθεί με το Δήμο της καρδιάς του.

Επέλεξε να κάνει το δεύτερο και ήδη ακούει σχόλια του στυλ, «από Δήμαρχος κλητήρας», καθώς ο Χατζηεφραιμίδης, για τέσσερις τετραετίες Δήμαρχος Κόνιτσας, κατεβαίνει υποψήφιος στο Τοπικό Συμβούλιο της Κόνιτσας, με πραγματικά ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. 

Οι τρεις από τις τέσσερις παρατάξεις που κατεβαίνουν στις εκλογές, του Σπανού, του Σδούκου και του Έξαρχου, συμφώνησαν να μην κατεβάσουν δικούς τους υποψήφιους, ωστόσο δεν έπραξε το ίδιο και ο στρατηγός. Ο απερχόμενος Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, κατέβασε ψηφοδέλτιο με την αφανή στήριξη της παράταξής του, και θα συγκρουστεί με το Μάκη.

Είναι αναμφίβολα μια αγνή επιθυμία ενός ανθρώπου που λάτρεψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επί σχεδόν τριάντα χρόνια και που δεν έγινε πλούσιος από την ενασχόλησή του με δαύτην, στο ενοίκιο μένει στην Κόνιτσα ο Μάκης, να προσφέρει στον τόπο του. 

 

Απορίες…

Θυμάστε εκείνο το πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, για το οποίο ο Ριζόπουλος προκάλεσε τους ανθυποψηφίους του να πάνε μαζί στον Καριπίδη, της Δυτικής Μακεδονίας, για να συμβουλευτούν και να μιμηθούν την πετυχημένη πρακτική του;

Θα πρέπει να θυμάστε τότε και πως ο Καχριμάνης απάντησε λίγο καιρό μετά, πως η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εκπονήσει πρώτη – σε όλα πρωτοπορεί άλλωστε, είναι γνωστό τοις πάσι αυτό – ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, το οποίο τυχαίνει να διαφημίζουν αυτές τις μέρες, στις περιοδείες τους, ο Καχριμάνης και οι υποψήφιοι περιφερειακοί του σύμβουλοι. Δεν είμαι βέβαιος πόσα από αυτά που λένε για το εν λόγω πρόγραμμα είναι αλήθεια και πόσα προεκλογικά ψέματα και ταξίματα, σε απελπισμένους άνεργους ψηφοφόρους και στις οικογένειές τους, γιατί δε θυμάμαι να είδα τους τελευταίους μήνες, καμία απολύτως ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου για την προκήρυξη του προγράμματος επιδότησης της απασχόλησης σε άνεργους επιστήμονες, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της Ηπείρου…

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων; Από το γραφείο του Περιφερειάρχη, με… «αξιοκρατικά» κριτήρια;

 

Προβληματίζομαι

Δεν πρέπει να γεμίζει με ενθουσιασμό η χθεσινή συγκέντρωση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», το Γιώργο Ζάψα και τους συν αυτώ. Υπάρχει η σύγκριση με την αντίστοιχη εκδήλωση του Ριζόπουλου, την περασμένη Παρασκευή που δημιουργεί κλίμα υπέρ του δεύτερου, για τη μάχη της εισόδου στο δεύτερο γύρο των εκλογών. 

Πρωτίστως όμως, δημιουργεί ανησυχία σε όλους όσους θέλουν να στείλουν τον Καχριμάνη στο δεύτερο γύρο των εκλογών και να μην του επιτρέψουν για δεύτερη σερί εκλογική αναμέτρηση, να κάνει περίπατο από την πρώτη Κυριακή. Γιατί χαμηλά ποσοστά από το Ζάψα και ισχνά ποσοστά από το Δημητρίου, είναι αδύνατον να αποτρέψουν αυτό το υπαρκτό ενδεχόμενο. 

Έχω γράψει τελευταία και για τις κυβερνητικές αστοχίες, τις ανακοινώσεις έργων που κάνουν μάγκα τον απερχόμενο Περιφερειάρχη. Έχω επισημάνει από καιρό τώρα, τις περίεργα καλές σχέσεις του Περιφερειάρχη με μέρος της κυβερνώσας παράταξης. Έχω προβλέψει τέλος, ότι από τους Συριζαίους εύκολα θα αναληφθεί η ενδεχόμενη εκλογική αποτυχία του «Κοινού των Ηπειρωτών», γιατί θα ρίξουν το φταίξιμο στο Ζάψα και θα πουν απλά, πως δεν απέδωσε η «διεύρυνση» αλά Προοδευτική Συμμαχία…

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons