ΔΗΓΜΑΤΑ 23/6/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 23/6/2020

Προσέξτε ένα παράδειγμα που αποδεικνύει περίτρανα πως η έλλειψη σοβαρότητας, ο λαϊκισμός και η πολιτική διαχείριση του… ό,τι να ‘ναι, διαπερνά εγκάρσια και οριζόντια την πολιτική ανθρωπογεωγραφία της χώρας μας και το υπηρετούν και εκλεγόμενο προσωπικό, είτε προέρχεται από την κεντρική πολιτική σκηνή είτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους δυο βαθμούς της.

Την αφορμή για να ασχοληθώ σήμερα με το Δήμο Ζίτσας, μου την έδωσε μια ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και με την ευκαιρία θα αναφέρω την εφαρμογή των χαρακτηριστικών που προανέφερα στο συγκεκριμένο κόμμα αλλά και στην επανεκλεγείσα πριν από έναν χρόνο, δημοτική αρχή του δεύτερου σε πληθυσμό, μεγαλύτερου Δήμου του Νομού Ιωαννίνων.

 

Η αφορμή…

Το Δήμο Ζίτσας επισκέφτηκε προχθές, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τη βουλευτή Μερόπη Τζούφη και τους πρώην βουλευτές του κόμματος Γιάννη Στέφο και Χρήστο Μαντά. Ο τελευταίος έχει καταγωγή από το συγκεκριμένο Δήμο και πρωταγωνιστεί στην ιστορία που θα περιγράψουμε.

Στο μακροσκελές δελτίο τύπου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την επίσκεψη και τη συνάντηση με τη δημοτική αρχή, τονίζεται μεταξύ άλλων επί λέξει: «Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στο αίτημα του Δημάρχου Ζίτσας για ίδρυση και λειτουργία βιολογικού καθαρισμού στον Δήμο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το σημαντικό έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων, έργο 36,2 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει τις ανάγκες όλου του λεκανοπεδίου«.

Όλο το δίκιο με το μέρος του έχει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ… Προσέξτε όμως…

 

…και το ιστορικό

Τι έλεγε ως κυβερνών κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και τι προσδοκίες καλλιεργούσε ο τότε βουλευτής του κόμματος, Ζιτσαίος όπως είπα, Χρήστος Μαντάς, συνομιλώντας με τον ίδιο Δήμαρχο;

Τα ακριβώς αντίθετα!

Πλειοδοτούσε στο παράλογο αίτημα του Δημάρχου Ζίτσας να κατασκευαστεί καινούργιος βιολογικός καθαρισμός την ώρα που ο Δήμος Ιωαννιτών έχει δρομολογήσει – εδώ και μια δεκαετία! – με πόρους του ΕΣΠΑ, την αναβάθμιση του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού στην Κρύα, με προοπτική ασφαλώς και να συμπεριλάβει και νέες περιοχές στο αποχετευτικό του δίκτυο. Όλα αυτά τα χρόνια που έθετε το παράλογο αίτημα ο Μ. Πλιάκος, ο Χρ. Μαντάς του… χτυπούσε την πλάτη – μέσα από αυτή τη στήλη έχω ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές με το συγκεκριμένο θέμα… – και μάλιστα, έφτασε κάποια στιγμή το 2017 να πάει στην Ελεούσα μέχρι και τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση (εδώ). Αντιγράφω το σχετικό δελτίο τύπου στο απόσπασμα που αναφέρεται στο αίτημα για κατασκευή νέου βιολογικού καθαρισμού: «…ένα έργο υποδομής για το οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Υπουργός ζητώντας τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας ώστε στη συνέχεια το Υπουργείο να αναλάβει την εξασφάλιση κονδυλίων για τη χρηματοδότησή του. «Παρά την κρίση ανοίγονται διαρκώς νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, εκείνο που μας λείπει είναι ώριμες μελέτες για να τις εντάξουμε και να χρηματοδοτηθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης«…

Τρία χρόνια μετά, το ίδιο κόμμα εκφράζει «σοβαρές επιφυλάξεις» κατά του έργου που ζητά ο Δήμος Ζίτσας, γιατί ανακαλύπτει ότι προχωρά η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων! Τώρα το πρόσεξαν οι Γιαννιώτες Συριζαίοι, με καθυστέρηση 10 ετών και έχουν μάλιστα τις τάξεις τους, στην τοπική Ζίτσας και τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑΙ. Πάλι καλά να λέμε…

Τα σέβη μου εκεί στη Ν. Ζέρβα… στο β΄ όροφο…

Φωτογραφία από τη σύσκεψη του 2017

 

Τι ζητά ακόμα ο Δήμαρχος;

Πάμε όμως και στο Δήμαρχο Ζίτσας, ο οποίος επιμένει να συζητά ακόμα και σήμερα, την κατασκευή νέου βιολογικού καθαρισμού στο Δήμο του, για λόγους όπως διατείνεται, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς κα.

Προ ημερών, η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε την ένταξη δύο έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», για κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Ζίτσας, Ροδοτοπίου και Αγίου Ιωάννη, με το συνολικό προϋπολογισμό ως προς τη δημόσια δαπάνη να ξεπερνά τα 7,1  εκ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης των έργων είναι ο Δήμος Ζίτσας (εδώ το θέμα).

Στην απόφαση ρητά αναφέρεται πως τα λύματα θα μεταφέρονται στη μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων της ΔΕΥΑΙ. Δηλαδή, την ώρα που ο Δήμος Ζίτσας εντάσσει στα ΕΣΠΑ την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης που θα καταλήγουν στην Κρύα, την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή μιλά για νέο βιολογικό καθαρισμό, σε άλλο προφανώς σημείο του Δήμου Ζίτσας που θα καθιστά ασύμβατα τα νέα δίκτυα που θα αρχίσουν αύριο να κατασκευάζονται. 

Σχεδιασμός, όραμα και προοπτική, όχι αστεία…

 

Κουρασμένη αντιπολίτευση

Παρεμπιπτόντως, εκεί στην αντιπολίτευση του Δήμου Ζίτσας είναι όλα καλά;

Στη συνάντηση με τη δημοτική αρχή που είχε ζητήσει η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, είχε κληθεί και η μείζων αντιπολίτευση αλλά όπως φαίνεται και στην αναμνηστική φωτογραφία, παρών στη συνάντηση ήταν μόνο ο Σπύρος Πάικας.

Η παράταξη με επικεφαλής το Βασίλη Γαρδίκο, θυμίζω, ήταν μια από τις παρατάξεις που είχε υποστηριχθεί στο Νομό μας και από το ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του Κινήματος Αλλαγής, κόμμα στο οποίο ανήκει ο επικεφαλής της συγκεκριμένης παράταξης.

Η μείζων αντιπολίτευση του Δήμου Ζίτσας σήμερα, μοιάζει λίγο κουρασμένη και άτονη.

 

Το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ

Το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ με τα λεφτά που ρίχνει ο «Μωυσής» Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινωνιακά πέτυχε απόλυτα το στόχο του: πολύς κόσμος συζητά γι’ αυτό, από την καλή και την ανάποδη, όπως γίνεται πάντοτε όταν οι διαφημιστές κάνουν καλή δουλειά.

Ο πούρος «τραμπισμός» που κάνει πολιτική του εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά δεν με έκανε να εκπλαγώ ούτε μια στάλα, βλέποντας το σποτάκι.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε επιστημονικές μελέτες και άρθρα που μιλούν για το λαϊκισμό στον 21ο αιώνα, φιγουράρει μαζί με ακροδεξιές και «ψεκασμένες» πολιτικές δυνάμεις παγκοσμίως ανάμεσα στα κόμματα που με το λαϊκισμό κατάφεραν να πρωταγωνιστήσουν ή να πάρουν την εξουσία. Τις ίδιες ακριβώς επιθέσεις εξαπολύει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας του ο… – «διαβολικός αλλά για καλό σκοπό», όπως είπε κάποτε ο Αλ6 – Ντόναλντ Τραμπ, με την ίδια απαξιωτική συμπεριφορά αντιμετωπίζει την κριτική των ΜΜΕ της Βραζιλίας ο Μπολσονάρο για το «ναυάγιό» του στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού που στοίχισε ήδη τη ζωή σε χιλιάδες συμπατριώτες του, κατά των ΜΜΕ και της ελευθερίας του τύπου νομοθετούν ηγέτες όπως ο Ορμπάν στην Ουγγαρία, θυμίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ της προηγούμενης πενταετίας που προσπάθησε να προσεταιριστεί μέσα, όπως ο ΔΟΛ – μάρτυρας γι’ αυτό η γνωστή… γάτα των Ιμαλαΐων – ή να κλείσει κανάλια, κάτι που κατάφερε με το Mega. 

Από το σποτάκι που κατηγορεί συλλήβδην όλους τους δημοσιογράφους ότι τα παίρνουν για να μην κάνουν κριτική στο Μητσοτάκη, μέχρι τον Πολλάκη που ονειρεύονταν να θάψει μερικούς δημοσιογράφους, πόση απόσταση άραγε βρίσκετε εσείς;

 

Η τύχη αυτών των συνθημάτων

Το κόμμα με… «το ηθικό πλεονέκτημα και τους ανήθικους πλεονέκτες», όπως ευφυώς σκιτσάρισε ο Αρκάς κάποτε, δεν θα σοβαρευτεί ποτέ, αντίθετα το μόνο που ξέρει να κάνει, είναι η αντιπολίτευση του στυλ «όλοι οι δημοσιογράφοι τα παίρνουν, και δε μας παίζουν». 

Η παρότρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Έλληνες να αντιμετωπίσουν για μια ακόμα φορά τον τύπο ως τον αποδιοπομπαίο τράγο της κρίσης, γίνεται την ώρα που ο Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος. Καμία σχέση δηλαδή, με την περίοδο 2012-2014, όταν οι παραδοσιακές, συστημικές δυνάμεις της χώρας βρίσκονταν σε αποδρομή και ο Έλληνας είχε πάρει την απόφαση για τη μεγάλη «αλλαγή». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ως πρότυπο… αξιόπιστης και αξιόμαχης δημοσιογραφίας, τον Βαξεβάνη του Documento και τον Χριστοφορίδη του «Χωνιού» (για τον τελευταίο προσωπικά, αισθάνομαι και πάρα πολλές τύψεις…), θα πετύχει με τέτοια αντιπολίτευση και μηνύματα για το «Μωυσή», μόνο αν η χώρα τους επόμενους μήνες πάρει την κάτω βόλτα, αν η διαχείριση της κρίσης ξεφύγει από το Μητσοτάκη και αν η κυβέρνησή του τα κάνει «μούσκεμα», ενδεχόμενο που έχει αρκετές πιθανότητες. 

Αν η οικονομία πάει καλά τον επόμενο χρόνο, αν η ανεργία συγκρατηθεί σε λογικά επίπεδα, αν η τσέπη του Έλληνα έχει χρήματα, τα σποτάκια για το… «Μωυσή» θα… ερεθίζουν πολιτικά μόνο τους -Ζαίους και στις επόμενες εκλογές, με τη νέα νίκη της ΝΔ, θα έλθει και το πολιτικό τέλος του Αλ6.

Επειδή όμως, η πολιτική δε γίνεται με «αν»… ο καιρός θα δείξει.

 

Ένα ερώτημα φιλοσοφικόν…

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση από την επιχειρούμενη απονομιμοποίηση των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, στη συνείδηση του Έλληνα. Ο συστημικός τύπος στη χώρα μας – τα mainstream media για να καταλαβαίνουν οι αγγλομαθείς – ήταν αυτά που τους τελευταίους μήνες έκαναν σωστά της δουλειά τους για να μη φτάσει η πλειοψηφία των Ελλήνων να πιστεύει σήμερα ότι όντως, όπως λέει η «Ελεύθερη Ώρα» και το «Μακελειό», ο covid19 είναι προϊόν μιας παγκόσμιας συνωμοσίας που περιλαμβάνει και το τσιπάρισμα των εγκεφάλων μας οσονούπω. Το ότι εμπιστευτήκαμε την ενημέρωση για την πανδημία στην επώνυμη και σοβαρή ειδησεογραφία, είχε το παραπάνω θετικό αποτέλεσμα.

Αν αύριο, έλθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα αναθέσει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών έναντι του Sars-cov-2 στα… «εξωνημένα» ΜΜΕ που σήμερα κατηγορεί ή στα ανυπόγραφα blogs και στην… υπόγα της Κουμουνδούρου;

 

Ο λογαριασμός των προηγούμενων

Το δίδυμο Μπέγκας – Χρυσοστόμου έφυγαν από τη ΔΕΥΑΙ εδώ και περίπου δέκα μήνες και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να την χρεώνουν;

Μετά τον πολιτικό απολογισμό του Μάκη για τα πεπραγμένα της διοίκησής τους στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων, εστάλη και ο λογαριασμός των 860 κάτι ευρώ… στο λογιστήριο της επιχειρήσης από το νομικό που ζητά και τη μονιμοποίηση. Την οποία μονιμοποίηση έκρινε όπως είπε στο Δικαστήριο, ο ίδιος ο Μάκης λες και είναι το ΑΣΕΠ αυτοπροσώπως!

Απλά άπαιχτοι!   

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

Show Buttons
Hide Buttons