ΔΗΓΜΑΤΑ 23/7/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 23/7/2019

Τριήμερες προγραμματικές δηλώσεις και αν εξαιρέσει κανείς την αρχική ομιλία Μητσοτάκη – για το κλείσιμο δε μπορώ να πω, λόγω της ώρας που γράφονται τα «Δήγματα» – ούτε οι ομιλίες των περισσότερων αρμόδιων Υπουργών ήταν τόσο κατατοπιστικές, ως προς τις προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησης.

Έμειναν πολλά κενά, ακούγοντας τους διάφορους Υπουργούς να μιλούν για το σχεδιαζόμενο έργο ανά χαρτοφυλάκιο και οι περισσότεροι αναφέρθηκαν με αδρές γραμμές, άξονες και μέτρα στις σχεδιαζόμενες δράσεις.

Έτσι, όλη την αίγλη των προγραμματικών δηλώσεων πήρε πάνω του ο Πρωθυπουργός, ειδικά με τις εξαγγελίες για τις φοροελαφρύνσεις σε φόρους, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές.

 

Όχι κακός ο Τσίπρας

Από την άλλη, τη διαφορά σε σχέση με την πλειοψηφία των βουλευτών του, έκανε και ο πρώην Πρωθυπουργός Αλ6, ο οποίος δε μιμήθηκε μεν τους χαμηλούς τόνους της έντασης που επέλεξε λίγη ώρα νωρίτερα ο Μητσοτάκης αλλά τουλάχιστον, δεν ακούστηκε όπως οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι οποίοι βουλευτές, σα να μην πέρασε η προεκλογική περίοδος, σα να μην τελείωσαν οι εκλογές, έπαιξαν ξανά, κακομασημένες «κασέτες» από το παρελθόν, από την κακή προπαγάνδα – που τελικά έπιασε – για τον Αρμαγεδώνα Μητσοτάκη, το «νεοφιλελευθερισμό» της ΝΔ… επανέλαβαν για νιοστή φορά τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το κοινωνικό κράτος που πιπιλίζουν επί 4,5 χρόνια και γενικά για όποιον τους άκουγε να μιλούν – προσωπικά έβαζα στο mute τη φωνή της τηλεόρασης – ήταν σαν ποίημα «χιλιοτραγουδισμένο».

«Η πολιτική που υπηρετεί τον άνθρωπο» είπε ο «σύντροφος» Κάτσης που απέρριψε τους τεχνοκράτες γιατί όπως είπε, η πολιτική δεν είναι ένα πρότζεκτ με προσδοκώμενα αποτελέσματα… Ο Τσακαλώτος σχεδόν δάκρυσε όταν κατήγγειλε το Χρυσοχοΐδη γιατί η νυν κυβέρνηση δείχνει πως δεν αγαπάει όσο εκείνοι τους πρόσφυγες (εντάξει, ο Euclid όσο πέθαιναν πρόσφυγες στη Μόρια, ασχολούνταν με διαπραγματεύσεις και με τους δανειστές, δεν ξέρει από δαύτα…)!

Τέλος, οι κυβερνητικοί βουλευτές βρίσκονται σε αυτές τις περιστάσεις, στην αμήχανη θέση να υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο που δεν έχει ακόμα αρχίσει να φαίνεται…

 

Και οι υπόλοιποι…

Οι βουλευτές του Βαρουφάκη – αυτού που επί πέντε ημέρες την εβδομάδα θα πολεμάει τον καπιταλισμό από τη βουλή και τις δύο ημέρες την εβδομάδα, θα τον απολαμβάνει στο σπίτι της Δάφνης – εμφανίστηκαν ελαφρώς μπερδεμένοι και έκαναν βασικά λάθη, σε σχέση με το ποιος ψήφισε ποιο μνημόνιο και γιατί…

Ο θεός Βελόπουλος τέλος, επικαλέστηκε ατράνταχτα επιχειρήματα για να αποκρούσει την επερχόμενη κυβερνητική «λαίλαπα», όπως για παράδειγμα, ότι οι πολυκατοικίες που θα σηκωθούν στο Ελληνικό, όταν προχωρήσει η επένδυση, θα κόβουν τα μελτέμια προς την υπόλοιπη Αττική!

Α ρε μπαγάσα Ελληνάκο, τι ψήφισες πάλι!

 

Το έργο «ΣΥΡΙΖΑ»

Στο έργο του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» που όπως καταλαβαίνετε, με ιντριγκάρει ιδιαιτέρως, έχουμε διάφορα επεισόδια, τοπικά και κεντρικά…

Τοπικά, αντιλαμβάνεται κανείς τις εξελίξεις αν παρακολουθεί λίγο στα social media, τον «πόλεμο» μεταξύ των διαφορετικών «φυλών» του ΣΥΡΙΖΑ – αν είστε τυχεροί και δεν εκδηλώνεστε, γιατί διαφορετικά, σας διαγράφουν στο άψε – σβήσε, δημοκρατικά και αριστερά… όπως κάνουν με μένα, κάποιοι «σύντροφοι» εσχάτως…

Οι φύλακες του «3%» έχουν ανασκουμπωθεί και δίνουν μάχες χαρακωμάτων έναντι των «Πασοκογενών». Οι τελευταίοι θέλουν να ανοίξει το «μαγαζί» κι έχουν σύμμαχο τον Αλέξη Τσίπρα που κάθε φορά που μιλάει για «δημοκρατική παράταξη», «σοσιαλδημοκρατία» και τα ρέστα, κάνει τους συντρόφους του, του «3%», να βγάζουν αναφυλαξία…

 

Συνεδριάζει η Νομαρχιακή

Σήμερα Τρίτη, συνεδριάζει έπειτα από αρκετό καιρό, η Νομαρχιακή οργάνωση Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και ως θέμα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται μόνο, η αποτίμηση της απόδοσης της «Προοδευτικής Συμμαχίας». Άρα μιλάνε μόνο για τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.

Όπως έγραψα και στα «Δήγματα» του Σαββάτου, σχεδόν κανείς εκ των εχόντων ρόλο, δε θέλει να γίνει κουβέντα για τις ατυχείς επιλογές στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τις συμπεριφορές και στάσεις στελεχών που είχαν ως αποτέλεσμα το «ναυάγιο» τόσο στις δημοτικές εκλογές στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Κόνιτσας όσο και στις περιφερειακές εκλογές.

Θέλουν αντίθετα τον απολογισμό των αυτοδιοικητικών εκλογών, όσοι εκτέθηκαν και «προδόθηκαν» από τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως, όσοι θέλουν να αποκτήσουν ρόλο σε ένα πιο κεντρώο κόμμα.

Η περίπτωση Βούζα είναι χαρακτηριστική, όπως έγραψα για τις δηλώσεις του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, στα «Δήγματα» του Σαββάτου, αν και η περίπτωση αυτή είναι κάπως αδύναμη, λόγω του κομματικού παρελθόντος του Χρυσόστομου.

Υπάρχουν όμως δεκάδες άλλοι, οι οποίοι πέρασαν από το ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι εδώ και χρόνια, ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί με ένσημα συνδικαλιστικά, με εμπειρία από το «σκληρό» ΠΑΣΟΚ, ξέρουν τα κόλπα για να ανατρέψουν τους συσχετισμούς και είναι λογικό να τους φοβούνται οι παραδοσιακοί Συριζαίοι.

 

Τι λέει ο Κοτσακάς;

Παραθέτω ένα απόσπασμα από δηλώσεις του Αντώνη Κοτσακά (πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ πεθαίνεις… στενού συνεργάτη του Τζοχατζόπουλου, για χρόνια), νυν Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής».

Το στέλεχος που μετέχει στον πρωινό καφέ του Αλ6, λέει πως ο οδικός χάρτης των επόμενων βημάτων στο ΣΥΡΙΖΑ, θα διαμορφωθεί περί τον Σεπτέμβρη, στη βάση των συλλογικών αποφάσεων που θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογική επιτροπή του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

«Από τώρα όμως», λέει, «ξεκινά ένας κύκλος διεργασιών. Σε κάθε Νομό θα γίνει μια ανοιχτή συνέλευση με στόχο τη συγκρότηση του σχήματος «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» και την κατάρτιση του μητρώου μελών για την Προοδευτική Συμμαχία στους Νομούς που δεν υφίσταται ήδη. Ταυτόχρονα, και σε διττή κατεύθυνση, θα πραγματοποιούνται εγγραφές μελών, τόσο απευθείας στις οργανώσεις βάσης του κόμματος (σ.σ. το ΚΚΕ τις λέει ΚΟΒ…) για όσους το επιθυμούν, όσο και στη συλλογικότητα της Προοδευτικής Συμμαχίας ανά Νομό. Ειδικά για τα μεγάλα αστικά κέντρα, η συγκρότηση μπορεί να γίνει ανά Δήμο ή ακόμα και ανά δημοτικό διαμέρισμα. Στόχος είναι η πλήρης ενοποίηση να συντελεστεί στο Συνέδριο».

Συμπέρασμα: αν υπάρξει ενδιαφέρον από τον κόσμο, αν κινητοποιηθεί το στελεχιακό δυναμικό το προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ και αν όντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να ανοίξει, η επόμενη χρονιά θα έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, με πολύ «ξεκατίνιασμα» μεταξύ παλιών «συντρόφων» και… ποπ κορν για μας τους υπόλοιπους…

 

Τον ξεπροβόδισε…

Δεν είδα ευχές για την εκλογή του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστα Τασούλα, στο τρίτο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, στην υψηλότερη… καρέκλα του εθνικού μας κοινοβουλίου…

Εννοώ δεν είδα συγχαρητήριες ανακοινώσεις από φορείς και παράγοντες των Ιωαννίνων, πλην μιας, του «θεσμικού» Σπ. Ριζόπουλου…

Εκτιμώ πως δεν έχει ο Ριζόπουλος και τις καλύτερες σχέσεις με το νέο Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος έχει παλαιόθεν μια αδιατάρακτη σύνδεση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη – ο οποίος παρεμπιπτόντως, έβαλε τη γραβάτα του και πήγε στη βουλή, την ημέρα της εκλογής του Τασούλα, για να τον συγχαρεί από κοντά, μαζί με το Θόδωρα το Τζαρούχη.

Θεσμικός μεν ο Ριζόπουλος αλλά στην ανακοίνωσή του διακρίνεται μια σπόντα – ευχή… «ξεπροβοδίσματος» από την κεντρική πολιτική σκηνή, του Κώστα του Τασούλα, καθώς ο χαρακτηρισμός του βουλευτή ως «βετεράνου», κάτι τέτοιο νομίζω υπονοεί…

 

Απάντηση για λίγους

Είπα Ριζόπουλος και θυμήθηκα την κόντρα που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» με τον πρώην Δήμαρχο και νυν πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, Φίλιππα Φίλιο…

Ο Φίλιος απάντησε στο Ριζόπουλο που τον κάλεσε να πάει σπίτι του… αλλά περιέργως πως, την ανακοίνωση της απάντησης δεν την απέστειλε προς όλα τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Την έστειλε σε λίγους και εκλεκτούς.

(Σε περίπτωση που δεν έχει το mail μου, της εφημερίδος ή του τηλεοπτικού σταθμού, παρακαλείται όπως επικοινωνήσει μαζί μου…).

 

«Παίζεται» ένας Δήμος

Στο εκλογοδικείο παίζεται σήμερα το μέλλον του Δήμου Νικολάου Σκουφά.

Εκδικάζεται η προσφυγή του δεύτερου των εκλογών, Κώστα Παπασιώζου κατά της αναδειχθείσης από τις εκλογές, Δημάρχου, Ροζίνας Βαβέτση για δύο υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της που είχαν προβλήματα ασυμβιβάστου.

Τώρα κινδυνεύει να ακυρωθεί η εκλογή της κ. Βαβέτση.

Προηγούμενο στην περιοχή, αποτελεί η ακύρωση της εκλογής του Μαρίνου Γαρνέλη, στις εκλογές του 2010, όταν στο εκλογοδικείο έχασε τη Δημαρχεία από το Χρήστο Χασιάκο.

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες», στο φύλλο της Τρίτης, 23/7/2019)

Show Buttons
Hide Buttons