ΔΗΓΜΑΤΑ 23/7/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 23/7/2020

Αν και μακριά από την ενεργό και σε πρώτο πλάνο πολιτική εδώ και χρόνια, ο πρώην Υπουργός και πρώην βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Αντώνης Φούσας, μέσα από τις μεγάλες νομικές υποθέσεις που αναλαμβάνει καθίσταται αντιμέτωπος με τις αντίπαλες για τη ΝΔ πολιτικές δυνάμεις, όπως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιαννιώτης ποινικολόγος χειρίζεται σήμερα δύο ύψιστης κοινωνικής και πολιτικής σημασίας υποθέσεις, εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων δύο καταστροφών: τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής και την πυρκαγιά στη Δυτική Αττική που άφησε πίσω της 102 νεκρούς. Σε αμφότερες τις υποθέσεις, η δικαστική έρευνα δύναται να οδηγήσει σε πολιτικές ευθύνες, από την πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και για τις δύο τραγωδίες, μέχρι και μέλη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στη δεύτερη υπόθεση. 

Ξεπερνώντας κάποια στοιχεία και εκτιμήσεις του πολύπειρου νομικού για πιθανές ευθύνες ή κατηγορίες που ενδέχεται να απαγγελθούν σε υπηρεσιακούς και πολιτικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς – για ηθική αυτουργία κατάχρησης εξουσίας μιλά ο Φούσας, για εσχάτη προδοσία μιλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος (η φωτογραφία είναι από εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Αντ. Φούσα για τη Βόρειο Ήπειρο, στην οποία ήταν ομιλητής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) –  οι οποίες για μας τους δημοσιογράφους πολλές φορές αρκούν μόνο και μόνο για να αποτελέσουν τους πηχυαίους τίτλους σε ένα θέμα, ήταν άκρως ενδιαφέροντα τα όσα είπε ο Αντ. Φούσας το βράδυ της Τρίτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση.

Οι πολιτικές ευθύνες

Μιλώντας ως συνήγορος πολιτικής αγωγής των 102 νεκρών στο Μάτι, ο κ. Φούσας έχει μια σαφή άποψη ότι δεν πρέπει να είναι σήμερα Υπουργοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν πρέπει να μπλέξουμε με τη βουλή αλλά η Δικαιοσύνη να αφεθεί να κρίνει την υπόθεση και αν έχουμε Υπουργούς εμπλεκόμενους, θα πάει μετά στη βουλή ο φάκελος». 

Γιατί μιλάμε τώρα για πρώην Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση; Γιατί ο έρμος ο δικαστικός εμπειρογνώμονας του Πυροσβεστικού Σώματος που κλήθηκε να συντάξει το πόρισμα από μέρους της Πυροσβεστικής για τις αιτίες της εκατόμβης των νεκρών, δέχτηκε αφόρητες πιέσεις ώστε να μην γράψει στο χαρτί αυτά που έβλεπε και αυτά που του προέκυπταν από τα στοιχεία. Είχε καταθέσει όχι τρεις… αλλά 13 φορές όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντ. Φούσας, ο αξιωματικός Λιότσιος, εδώ και μήνες. Ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και τον ανακριτή επανειλημμένως, στη διάρκεια των μηνών μετά την πυρκαγιά, είχε και ένα… περίεργο «ατύχημα» με τη μοτοσικλέτα του και για το τέλος, κράτησε το ηχητικό ντοκουμέντο που το έδωσε στις εισαγγελικές αρχές, με τις οποίες βρίσκονταν σε απόλυτη συνεννόηση. Εκεί ακούγονται τα γνωστά για πιέσεις εκπορευόμενες… άνωθεν.

Πώς προκύπτει τώρα η σκανδαλολογία, η ανάμειξη της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και η… κατάλυση της δημοκρατίας που δήθεν κινδυνεύει, επειδή ακούγονται διάφορα επιβαρυντικά πράγματα για πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει μεγάλη προσπάθεια για να τα συνδέσει κανείς όλα αυτά.

Η δε άμυνα της Όλγας Γεροβασίλη που θα κάνει αγωγές και θα στείλει εξώδικα σε όποιον μιλά ελληνικά… είναι αναμφίβολα… ευφυής πολιτική υπεράσπιση… του εαυτού της.

 

Φάτσα Συριζαίου;

Το πολεμικό κλίμα στο Αιγαίο με τις σεισμικές έρευνες των Τούρκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, προς το παρόν και για την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, φαίνεται πως λαμβάνει τέλος (εγώ πάντως είμαι έτοιμος για παν ενδεχόμενο, με μάχιμη θητεία σε Μόρια και Κόσοβο (Μιτρόβιτσα), αν με καλέσει η πατρίδα θα αφήσω το πληκτρολόγιο και θα είμαι εκεί που πρέπει).

Τώρα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε τόσο το όλο θέμα το απόγευμα της Τρίτης, ενώ όπως είπε ο Τσίπρας και στη βουλή χθες, και ο ίδιος διαχειρίστηκε τρία με τέσσερα αντίστοιχης σοβαρότητας περιστατικά με τους… ανισόρροπους Τούρκους, στη διάρκεια της θητείας του, είναι ένα ερώτημα που έχει εύκολη απάντηση… Την έδωσε μάλιστα ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή…

Για να φορτίσει το κλίμα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και να εμφανιστεί στη βουλή ως ικέτης και απαιτών ταυτόχρονα την πολιτική συναλλαγή με την κυβέρνηση για την δίωξη Παπαγγελόπουλου: «δίνει συναίνεση ο ΣΥΡΙΖΑ στα της εξωτερικής πολιτικής και κατεβάζει τους τόνους, ώστε να σταματήσει να λέει ότι ευθύνεται ο Μητσοτάκης για την τουρκική προκλητικότητα… και η ΝΔ κάνει πίσω στις όζουσες υποθέσεις που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη».

Το μόνο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, από κεκτημένη ταχύτητα προφανώς, είναι πως η νυν κυβέρνηση απλά αφήνει το πράγμα να τσουλήσει μόνο του, υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να κελαηδήσουν, μέχρι χθες συνδαιτημόνες των πρώην κυβερνώντων και δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, όπως κατ’ επανάληψη έγινε με τον πρώην ΚΥΠάρχη του Καραμανλή…

Οι Συριζαίοι βουλευτές χειροκροτούσαν χθες, τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας επί Κωστάκη Καραμανλή, για να… φρεσκάρω ελαφρώς τη μνήμη σας. Οι Συριζαίοι κατηγορούν τους δήθεν… παρακρατικούς μηχανισμούς και τα συστήματα υποκλοπών που και καλά… λειτουργούσε η ΝΔ όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που αλώνιζε τη Δικαιοσύνη ο άνθρωπος που ήξερε από πρώτο χέρι τις μυστικές υπηρεσίες. 

Ακούγονται όντως, λογικά όλα αυτά.

Και κάτι ακόμα: έχει φάτσα Συριζαίου ο Παπαγγελόπουλος;

 

Απορία ψάλτου, βηξ

Για την ώρα, δεν έχω στοιχεία για τις αφιξο-αναχωρήσεις του προηγούμενου 24ωρου από το «ανοιχτό» τελωνείο της Κακαβιάς, ώστε να τις συγκρίνω με τον αντίστοιχο αριθμό κατά τις μέρες που το τελωνείο ήταν «κλειστό». Ενδέχεται να μειωθεί κατά τι ο αριθμός των διελεύσεων από τα σύνορα στην Κακαβιά ή να αυξηθεί ο αντίστοιχος αριθμός στα «κλειστά» σύνορα σε Μέρτζανη και Μαυρομάτι αν από εκεί εξακολουθήσουν να περνούν όσοι έχουν άδεια παραμονής και ελληνικά χαρτιά. Ο λόγος θα είναι η υποχρέωση συμπλήρωσης της ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας – Passenger Locator Form (PLF).

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες μέρες, το συμπέρασμα που προκύπτει και από τις προχθεσινές δηλώσεις Χαρδαλιά, είναι πως η κυβέρνηση ή δε θέλει ή δε μπορεί να καταλάβει το πρόβλημα. 

Στο ΦΕΚ με τα νέα μέτρα για τα χερσαία σύνορα, περιλαμβάνεται ρύθμιση για τους εργάτες γης. Οι περισσότερες αγροτικές δουλειές ωστόσο, έχουν τελειώσει προς το παρόν (φράουλες, ροδάκινα κτλ.) και αυτό το διάστημα, δεν μπαίνουν στη χώρα εργάτες γης, άρα είναι χωρίς αποτέλεσμα το μέτρο.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι με τους χιλιάδες ομογενείς και τους έχοντες νόμιμα έγγραφα Αλβανούς που συρρέουν καθημερινά για τις δομές υγείας της χώρας μας και όχι μόνο. Αυτοί είναι προφανώς η εκλογική «πελατεία» για πολλούς αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου και για βουλευτές μας και κανείς δεν θέλει να τους ταλαιπωρεί… Δε μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο που στα ελληνοαλβανικά σύνορα δεν γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι μέχρι σήμερα. 

Περιφερειάρχες… Δήμαρχοι και βουλευτές προσκείμενοι στη ΝΔ, προσέχουν την εκλογική «πελατεία» τους – τα έγραφα και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ποια ψηφοδέλτια μοιράζονταν στον κόσμο που κατέβαινε από τα λεωφορεία που έρχονταν από «μέσα», έξω από το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας… – οι του ΣΥΡΙΖΑ όμως, γιατί δεν αντιδρούν; Προσδοκούν κι αυτοί μήπως, ψηφαλάκια από την ίδια δεξαμενή;

 

Απειλεί για το φυσικό αέριο

Έως και απειλητικό… θα τον χαρακτήριζα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κατά την προχθεσινή με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, στην οποία εγκρίθηκε η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Ιωαννιτών, για το περιβόητο… έργο του οδοφωτισμού. 

Κάνοντας το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης… άπλωσε τις φτερούγες του και άρχισε να συμβουλεύει τους περιφερειακούς συμβούλους που ήταν μέσα στο σύστημα εκείνη την ώρα.

Ανάμεσα στα άλλα, απείλησε να… μιλήσει για το φυσικό αέριο και όταν μιλήσει, όπως είπε, κάποιοι θα κρυφτούν! Δεν κατάλαβα τι εννοεί…

Αν μιλήσει όμως, θα πρέπει να δεσμευτεί αυτή τη φορά ότι θα πει αλήθειες για το έργο – αναγκαιότητα που δεν ήταν ποτέ δική του προτεραιότητα. Και να βάλει και ένα στοίχημα με τον εαυτό του, ας πούμε, ότι αν δεν προχωρήσουν τα έργα της ΔΕΔΑ για το δίκτυο που σχεδιάζει, εντός του χρονοδιαγράμματος που δίνει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου, μέχρι το Φεβρουάριο του 2022, να μην ξαναείναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ο ίδιος.

Και να εξηγήσει ακόμα, γιατί δεν πρόβλεψε χρήματα από το ΠΕΠ, όπως έκαναν άλλες Περιφέρειες, για τα έργα της ΔΕΔΑ, κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο… Αφού υποτίθεται πως το έργο είναι προτεραιότητά του…

 

Μια σύγκρουση

Ο Περιφερειάρχης δεν έχει μιλήσει και για ένα ακόμα μεγάλο θέμα που προέκυψε αυτές τις μέρες: την παραχώρηση της αρμοδιότητας ωρίμανσης και υλοποίησης του έργου: «Επέκταση Ιονίας οδού – τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά» στην Περιφέρεια Ηπείρου από το Υπουργείο Υποδομών.

Με έγγραφό του στα τέλη Μαΐου, η Περιφέρεια Ηπείρου ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών να αναλάβει το έργο, προφανώς κατόπιν συμφωνίας με τον Καραμανλή. Προσοχή: δεν απαλλάχτηκε το Υπουργείο από το έργο, η Περιφέρεια το φορτώθηκε κατόπιν αιτήματος. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στο Σταύρο Καλογιάννη που το δήλωσε με ξεκάθαρο τρόπο –εδώ. Εξέφρασε ο πρώην Υπουργός τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην προώθηση του έργου. «Πρέπει να ξαναδούμε το συντομότερο δυνατό το θέμα, γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» λέει.

Η αλήθεια είναι πως αν σε τρία χρόνια, στις επόμενες εθνικές εκλογές, δεν έχει προχωρήσει καθόλου το πολύπαθο έργο, θα πρέπει τότε να απολογηθεί η ΝΔ. Αυτό πιθανά εκτιμά ο Στ. Καλογιάννης και δεν είναι η πρώτη φορά που συγκρούεται με τον Αλ. Καχριμάνη. Πριν από πέντε χρόνια υποστήριζε την αλλαγή χάραξης για το βόρειο τμήμα του Ε65 και δεν τον υποστήριξε κανείς, με το επιχείρημα ότι αν άλλαζε η χάραξη – που δεν ήταν συμφωνημένη – θα καθυστερούσε το έργο… Πέρασαν πέντε χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπήκε… ούτε καρφί στο βόρειο τμήμα. Όσοι δεν υποστήριξαν την άποψη Καλογιάννη για να έρθει ο δρόμος πιο κοντά στην Ήπειρο, σήμερα απλά σφυρίζουν αδιάφορα. 

Το ίδιο θα κάνουν σε τρία χρόνια, αν και με την Ιόνια Οδό δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

 

Τι γίνεται με το 1ο Νηπιαγωγείο;

Ένα από τα… μνημεία ανικανότητας της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν η μη ολοκλήρωση της μεταφοράς των νηπιαγωγείων του Παπαζόγλειου, σε χώρο προκάτ αιθουσών στο παλιό «Χατζηκώστα».

Ως αποτέλεσμα, πριν καν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή είχε να διαχειριστεί το πρόβλημα τον περασμένο Ιούλιο, και κατέληξε η πρώην δημοτική αρχή στην προσωρινή λύση της φοίτησης των μαθητών του 1ου Νηπιαγωγείου στο Καπλάνειο.

Η… κατάρα της ανικανότητας των ιθυνόντων όμως, φαίνεται πως ακολουθεί διαχρονικά το συγκεκριμένο σχολείο και μαθαίνω πως οι εγκαταστάσεις στο Παλιό «Χατζηκώστα» δεν θα είναι έτοιμες ούτε το φετινό Σεπτέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για το ΣΑΠ.

Και μην ακούσω πάλι για δίκτυα, καλώδια, υπονόμους και άλλα τέτοια φαιδρά… που καθυστερούν τη μετεγκατάσταση. 

Η δήλωση του Μ. Ελισάφ τον Οκτώβριο του 2019, ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες το Σεπτέμβριο του 2020, εξακολουθεί να ισχύει, γιατί φοβάμαι πολύ ότι δεν προλαβαίνουμε… Και η ευθύνη πέφτει στο… κεφάλι του Δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου του…

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Show Buttons
Hide Buttons