ΔΗΓΜΑΤΑ 24/1/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 24/1/2019

Περίοδος μεταγραφών

Έχουν απηυδήσει τις τελευταίες μέρες οι συνηθισμένοι με την πολιτική τάξη και την κοινοβουλευτική ορθοδοξία, πολιτικολογούντες και αναλυτάδες – που λέει κι ο φίλος μου ο Γιάννακης – με την έξαρση των μεταγραφών μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων του ελληνικού κοινοβουλίου.

Βρισκόμαστε άλλωστε σε περίοδο μεταγραφών και για το ποδόσφαιρο, οπότε οι επιρρεπείς στα ανταλλάγματα βουλευτές μας, δίνουν τα ρέστα τους τον τελευταίο καιρό, κυνηγώντας την πιο προσοδοφόρα μεταγραφή που θα τους εξασφαλίσει το πολιτικό τους μέλλον ή τα άνετα γηρατειά… μετά την πολιτική αποστρατεία.

Κι εσύ σοφέ ελληνικέ λαέ που έστειλες στο κοινοβούλιο, τυχοδιώκτες και σούργελα… απλά δεν ασχολείσαι με το όργιο του πολιτικού παιγνίου που εξελίσσεται από την αρχή αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας. Το οργιοδέστερο… όργιο που έγινε ποτέ, μετά τη μεταπολίτευση. Αναμφίβολα.

 

Ρευστά συμβούλια

Τηρουμένων των αναλογιών και χωρίς αιχμή ότι αντίστοιχα ανταλλάγματα «παίζονται» και στην υπόθεση που θα περιγράψω, ευθύς αμέσως, σε συνθήκες ρευστοποίησης έχουν μπει το τελευταίο διάστημα, τόσο το δημοτικό συμβούλιο των Ιωαννίνων, σε μικρότερο βαθμό, όσο και το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου.

Εξηγούμαι:

Στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, ο Βαγγέλης ο Καραμπίνας αξιοπρεπώς, έκανε γνωστή από το περασμένο καλοκαίρι, την απόφαση του να αποχωρήσει από την παράταξη «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» και να συμμετάσχει στο συνδυασμό του Μωυσή Ελισάφ (Γιάννενα – Νέα Εποχή). Αυτό όσο να ’ναι, δυσκολεύει τη λειτουργία της παράταξης του Λάζαρου Νάτση, γιατί καλείται να συνυπάρχει με ένα δημοτικό σύμβουλο με τον οποίο έχει άλλα ενδιαφέροντα και άλλα προτάγματα.

 

Ρευστές παρατάξεις

Το ίδιο θα έλεγα πως ισχύει και για την παράταξη της δημοτικής αρχής, όσο κι αν ο Θωμάς Μπέγκας κάνει ότι δεν το βλέπει…

Ένας τουλάχιστον δημοτικός του σύμβουλος και μάλιστα αντιδήμαρχος, έχει δηλώσει εδώ και καιρό πως θα ακολουθήσει την κομματική επιλογή της ΝΔ, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, στο Δήμο Ιωαννιτών. Αυτό σημαίνει πως ο Παντελής Κολόκας θα στηρίξει Τατιάνα Καλογιάννη, στις εκλογές του Μαΐου, εκτός κι αν έχει αλλάξει γνώμη… από τη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας, στην οποία έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση.

Η παρουσία του στο προχθεσινό περιφερειακό συμβούλιο και η τοποθέτησή του για το σχέδιο ΠΔ της Λίμνης, ήταν μια προσωπική πρωτοβουλία και σίγουρα δεν ειπώθηκε πως εξέφραζε τη δημοτική αρχή.

Σε καθεστώς απόλυτης ρευστότητας, έχει μπει και η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία». Ο Νίκος Γκόντας είναι σίγουρος για λιγότερους από τους μισούς της δημοτικής του ομάδας ότι θα τον ακολουθήσουν, κάποιοι έχουν ήδη «κλείσει» με την Τ. Καλογιάννη και τουλάχιστον ένας, ο Γ. Εμμανουηλίδης δεν πρόκειται να θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Σε ό,τι αφορά τους Β. Κοσμά και Γ. Γκίκα – ο δεύτερος δεν θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος – είναι προς τιμήν τους, ότι ανεξαρτητοποιήθηκαν…

 

Καλύτερα παραίτηση

Και το λέω αυτό, γιατί πιστεύω ότι είναι πιο έντιμο να διαχωρίζεις τη θέση σου από την παράταξη με την οποία εξελέγης, αν διαφωνείς κατηγορηματικά ή συγκρούεσαι, παρά να μένεις και να είσαι, ενώ δεν είσαι…

Υποστηρίζω ότι αυτή θα ήταν η δέουσα ενέργεια και για το Γιώργο Ζάψα, για να πάω τώρα, στο περιφερειακό συμβούλιο της Ηπείρου.

Ο Ζάψας είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης με το «Κοινό των Ηπειρωτών», είναι συνεργαζόμενος με την παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» ως επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» αλλά δεν έχει πλέον δική του περιφερειακή ομάδα, αφού οι τρεις εκλεγμένοι περιφερειακοί του σύμβουλοι έχουν πάρει αποστάσεις από τον αρχηγό τους, σχεδόν τον έχουν διαγράψει, άτυπα…

Όσο συνεχίζει να συγκαλεί συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου ο Στ. Παργανάς και ο Αλ. Καχριμάνης, θα εκθέτει τις δύο παρατάξεις που εξελέγησαν αντίστοιχα το 2014, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Μα περισσότερο θα εκτίθεται ο εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης, Γιώργος Ζάψας.

 

Στρατηγός χωρίς στράτευμα

Την περασμένη Δευτέρα, άκουσα στο περιφερειακό συμβούλιο με έκπληξη την εισήγηση για το σχέδιο ΠΔ της Λίμνης, από τον επικεφαλής της «Ήπειρος Ανατροπής».

Εξεπλάγην γιατί αντιλήφθηκαν ότι ο Κώστας Μπασιούκας ανέγνωσε ένα κομμάτι από τη δήλωση που διάβασε τρεις μέρες νωρίτερα, ως δική του δήλωση για τη λίμνη, ο Γιώργος Ζάψας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Κι αν προσπαθήσει να με πείσει κανείς πως δεν έγινε δα και τίποτα τραγικό, θα του πω πως ποτέ δε γίνονταν έτσι…

Ο Ζάψας προσέβαλε ηθελημένα ή άθελά του, τους περιφερειακούς του συμβούλους, οι οποίοι συμφώνησαν να εξαντλήσει η «Συμμαχία» τη θητεία της, μέχρι τη λήξη της. Θα μπορούσαν να ανεξαρτητοποιηθούν και να αφήσουν το Ζάψα «στρατηγό χωρίς στράτευμα» αλλά από σεβασμό, κράτησαν την παράταξη, όπως εκλέχτηκε. Αν έφευγαν επίσης, θα στερούσαν από το Ζάψα, το επιχείρημα πως μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, ένωσε δύο παρατάξεις…

Το πάθος του Ζάψα για την επανεκλογή, ρίχνει βαριά σκιά στην αυτοδιοικητική του πορεία και δε μπαίνω, σήμερα, στην ουσία των όσων λέει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης ή όσων δε λέει…

Αυτό θα το κάνω άλλη φορά.

 

Οι εξωκοινοβουλευτικοί

Έρχομαι τέλος, στις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής και… λοιπής αριστεράς, όπου πλην της σταθερής και ακλόνητης… Κουκουεδάρας, οι άνθρωποι έχουν τριχοτομήσει το άτομο [Άτομο – Βικιπαίδεια: Στη χημεία και τη φυσική, το άτομο (ετυμ. = άτμητο < α στερητ. + τέμνω) είναι το μικρότερο σωματίδιο ενός χημικού στοιχείου]…

Είναι ικανοί δέκα νοματαίοι να φτιάξουν… καμιά τριάντα …κατομύρια παρατάξεις…

Το που θα διαφωνήσουν θα το βρουν, δεν είναι θέμα…

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξανακατεβαίνει με Ζήκο, η ΛΑΕ εξετάζει αυτόνομη κάθοδο, αν δεν ευοδώσει η συνεργασία με το σχήμα των «Ενεργών Πολιτών της Ηπείρου» και δεν αποκλείεται να κατεβάσει πρόγραμμα και το Μ-Λ ΚΚΕ.

Η πρωτοβουλία πάντως αυτή που προτάσσει το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, έχει προκαλέσει αρκετούς πονοκεφάλους σε πολλούς, γιατί εμφανίζει δυναμική ως μια… από τα κάτω κίνηση. Το ερώτημα είναι αν η μονοθεματική επιμονή της θα συγκινήσει πολιτικά τον κόσμο.

 

Μια ερώτηση στον πρόεδρο

Με αφορμή τον κόσμο που ήταν στην προχθεσινή εκδήλωση του Μωυσή Ελισάφ, για τη γνωριμία των υποψήφιων δημοτικών του συμβούλων με τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, θα απευθύνω ένα ερώτημα στον αγαπητό, πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ:

Αν για τα μέλη και τα στελέχη της τοπικής ΝΔ, κατήρτισε κώδικα δεοντολογίας για τη χρήση των social media, τους δικούς του καρδιακούς φίλους – τους κανονικούς, όχι τους διαδικτυακούς – οι οποίοι στηρίζουν άλλους υποψήφιους Δημάρχους, πέραν της Τατιάνας Καλογιάννη, πώς θα τους αντιμετωπίσει;

Και μιλάω για κείνους τους φίλους του, τους Νεοδημοκράτες που έκαναν αγώνα για να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΟΔΕ…

 

Η Τατιάνα και ο «πρωταθλητής»

Η χθεσινοβραδινή παρουσίαση του συνδυασμού της Τατιάνας Καλογιάννη για το Δήμο Ιωαννιτών, έγινε μετά από προσμονή μεγάλου διαστήματος, στη διάρκεια του οποίου η υποψήφια Δήμαρχος δεν είχε δημόσια παρουσία, με ελαχιστότατες εξαιρέσεις – την παρουσία της στο ένα και μοναδικό Περιφερειακό Συμβούλιο αυτούς τους δυο μήνες, ένας χαιρετισμός σε μια «πίτα» και κανά δυο ανακοινώσεις.

Θεωρητικά, η ανακοίνωση του συνδυασμού στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα γίνονταν χθες βράδυ, θα δώσει το έναυσμα για να πυκνώσει τη δραστηριότητά της η νυν αντιπεριφερειάρχης.

Για τη δημοτική αρχή τώρα, που θέλει να υπερκαλύπτει επικοινωνιακά το όποιο γεγονός αφορά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, η χθεσινή ημέρα της έκατσε «κουτί», γιατί βγήκε «Πρωταθλήτρια»!

Ο Δήμος Ιωαννιτών γενικά, το ’χει με τον πρωταθλητισμό, από τα χρόνια του Νίκου του Γκόντα.

Επί Μπέγκα ανακηρύχθηκε και πρωταθλητής στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του, βάσει της μελέτης ενός think tank… Το ότι διάβασαν την είδηση και γέλασαν με την ψυχή τους, χιλιάδες δημότες που καθημερινά ταλαιπωρούνται ή δεινοπαθούν στις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου, όπως συνέβαινε διαχρονικά δηλαδή… είναι έτερον εκάτερον.

Δεν αναιρεί τον τίτλο.

 

Το δράμα του ΚΙΝΑΛ

«Με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω… Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;»…

Η σοφή παροιμία «φωτογραφίζει» τις συνθήκες τις οποίες βιώνει το «Κίνημα Αλλαγής» εδώ και ένα χρόνο.

Η αποχώρηση του Θεοδωράκη ήταν ένα πρώτο καμπανάκι που δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους, οι επιτελείς της Φώφης, γιατί πέρα από τις λανθασμένες επιλογές του «Ποταμάρχη», υπήρχε μια μεγάλη δόση δίκιου στην κριτική που ασκούσε, όταν έλεγε πως το κόμμα στις αποφάσεις του, λειτουργεί μη δημοκρατικά και λαϊκίστικά.

Το ίδιο λένε φεύγοντας και οι Δημαρίτες…

Κι εδώ βέβαια, υπάρχει ισχυρή δόση σκοπιμότητας στις αποφάσεις του «κομματιδίου», σε σχέση με τις υποψηφιότητες για τις εθνικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Φώφης να πάει σε συνέδριο για την κατάργηση των τάσεων και την ομογενοποίηση του κόμματος, δεν έχει πλέον κανένα νόημα, αφού αυτοί που απέμειναν στο ΚΙΝΑΛ, είναι… μόνο το ΠΑΣΟΚ.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 23/1/2019)

Show Buttons
Hide Buttons