ΔΗΓΜΑΤΑ 24/10/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 24/10/2019

Συντάσσομαι στο πλευρό όσων καταγγέλλουν τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Δ. Παπαγεωργίου για το γεγονός ότι ξαναέβαλε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Παρασκευή μεσημεριάτικο…

Η τελευταία συνεδρίαση του σώματος έγινε πάλι Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι και εκείνη τη μέρα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δικαιολογήθηκε επικαλούμενος υποχρεώσεις του Δημάρχου που δεν του επέτρεψαν ξανά, να τηρήσει το πρόγραμμα της δημοτικής αρχής να ορίζει συνεδριάσεις μόνο Τετάρτες απόγευμα.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση και ο πρώην Δήμαρχος Θ. Μπέγκας έστειλαν επιστολή και την «πέφτουν» στον πρόεδρο. Ο τελευταίος δεν είχε μάλλον μια καλή δικαιολογία για τον ορισμό μιας ακόμα συνεδρίασης σε κακή ώρα και τελικά επείσθη από την αντιπολίτευση να αλλάξει τη συνεδρίαση για την ερχόμενη Τρίτη.

Προσωπικά τον καταγγέλλω για λόγους καθαρά συντεχνιακούς, επειδή δυσκολεύει πολύ τη (δημοσιογραφική) δουλειά μας συνεδρίαση ντάλα μεσημέρι.

Τον καταγγέλλω επίσης, γιατί υπαναχώρησε στο αίτημα της αντιπολίτευσης… Δεν είναι σοβαρή λειτουργία οργάνου αυτή, το ξαναλέω για πολλοστή φορά. Φιλικά πάντα…

 

Προτάσεις…

Μέχρι να βρει το ρυθμό του το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου δεν το αποκλείω να αρχίζει να βάζει συνεδριάσεις και μέσα στο Σαββατοκύριακο και σίγουρα για προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα και ανταποδοτικά τέλη προβλέπω να ορίζει συνεδριάσεις ο πρόεδρος, παραμονή Χριστουγέννων και παραμονή Πρωτοχρονιάς…

 

Η Άννα και η Μαριλίζα

Το πράγμα δε γίνεται ακόμα πιο εξοργιστικό – γι’ αυτό και καταγγέλλω ξανά τον πρόεδρο – αν αληθεύει ο λόγος που διάβασα στο facebook πως είναι η πραγματική αιτία για την οποία το δημοτικό συμβούλιο δεν ορίστηκε Τετάρτη βράδυ. Είναι η ανάγκη παρουσίας του Δημάρχου Μ. Ελισάφ στην εκδήλωση που διοργάνωνε ο Όμιλος Κοινωνικού και Πολιτικού Προβληματισμού Ιωαννίνων το βράδυ της Τετάρτης, με ομιλήτρια την Άννα Διαμαντοπούλου, και θέμα την 4η βιομηχανική επανάσταση, για την οποία το think tank της Διαμαντοπούλου, «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», έχει κάνει σπουδαία δουλειά!

Λένε κάποιοι «σύντροφοι» λοιπόν: «μα είναι δυνατόν να απαξιώνουν το δημοτικό συμβούλιο για μια πρώην Υπουργό του «ψωροεκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ; Σιγά τα αβγά δηλαδή…».

Οι ίδιοι «σύντροφοι» πηγαίνουν να ακούσουν μια άλλη πρώην Υπουργό του ίδιου «ψωροεκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ που όμως, έχει μετακομίσει στο ΣΥΡΙΖΑ, τη γνωστή «κηπουρό» του ΓΑΠ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου…

Προφανώς και τα μέτρα και σταθμά με τα οποία ζυγίζω εγώ και οι διάφοροι –Ζαίοι το πολιτικό βάρος των διαφόρων προσώπων, είναι εντελώς, μα εντελώς διαφορετικά. Ωστόσο, ομολογώ, αναζήτησα και τις δυο για μια τηλεοπτική συνέντευξη.

 

Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Έχω καλό παραπολιτικό για την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – «Προοδευτική Συμμαχία» που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ, με ομιλητές τον Τζανακόπουλο και τη Μαριλίζα.

Μόλις τέλειωσαν οι ομιλίες των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργών, άρχισε το ξεμάλλιασμα και η γκρίνια, μιας και βρήκαν μοναδική ευκαιρία να εκφραστούν κατά της «ηγετικής ομάδας» του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, όσοι δε μετέχουν και άρα δεν έχουν λόγο στη Νομαρχιακή Επιτροπή.

Κύριος αποδέκτης κριτικής έγινε ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και επί δύο θητείες βουλευτής, Χρήστος Μαντάς. Η κριτική που του γίνεται από «συντρόφους» του είναι του στυλ (σε ελεύθερη απόδοση) ότι «ήσουν εξαφανισμένος για τέσσερα χρόνια και μας θυμήθηκες λίγο πριν τις εκλογές. Και όχι μόνο μας θυμήθηκες αλλά ήλθες στα Γιάννενα για να μας το παίξεις και μεγαλοπαράγοντας…» (τα έχω γράψει πολυυυυυυυυυ πριν το καταλάβουν οι «σύντροφοι» αλλά ως γνωστόν, έχουν μια χαρακτηριστική καθυστέρηση αντίληψης των πραγμάτων… όλων…).

 

Δημόσια αυτοκριτική

Το δεύτερο σημείο για το οποίο γίνεται κουβέντα στο ΣΥΡΙΖΑ και για πρώτη φορά αυτό έγινε προχθές δημόσια, ήταν η υποχρέωση του κόμματος, τοπικά και κεντρικά, να προχωρήσει σε έναν έντιμο απολογισμό για τις επιδόσεις του, στις αυτοδιοικητικές και στις εθνικές εκλογές. Κι εδώ τα άκουσε πρωτίστως ο Χρήστος Μαντάς…

Και αν για τις εθνικές εκλογές, την αποτίμηση αποφεύγει πρώτη η ηγεσία του Αλ6 για τους δικούς της λόγους και αν για τις εθνικές εκλογές η τοπική οργάνωση υποστηρίζει ότι σχεδόν… κέρδισε, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει ένα ποσοστό πάνω από 30%, 36,30% συγκεκριμένα, με μια επίδοση καλύτερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο, δεν είναι λογικό για κανένα σοβαρό κόμμα να αποφεύγει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ώστε αυτοκριτικά να μάθει από τυχόν λάθη, ακόμα και αν όλοι πιστεύουν ότι έπραξαν τα πάντα τέλεια…

 

Τι δεν ειπώθηκε

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προφανώς και κανείς δε μπορεί να πιστεύει ότι οι επιλογές που έγιναν ήταν οι καλύτερες. Στην Περιφέρεια Ηπείρου χειρότερο ποσοστό για την παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 2014 και εκλογή του Αλ. Καχριμάνη από την πρώτη Κυριακή, με μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το 2014, στο Δήμο Ιωαννιτών συγκομιδή ψήφων της τάξης του 5% και κάτω, και τέλος στους άλλους δύο Δήμους του Νομού Ιωαννίνων όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε υποψήφιους, Ζίτσα και Κόνιτσα, καμία επιτυχία…

Οι πρώην βουλευτές του κόμματος οφείλουν να απολογηθούν για τις τεράστιες διαφορές που κατέγραψε το κομματικό ψηφοδέλτιο του Ζάψα στην Περιφέρεια, στο Νομό Ιωαννίνων (σχεδόν 12.000), σε σχέση με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές (35.451)! Είναι βέβαιο πως μια ευθύνη υπάρχει…

Όπως επίσης, υπάρχει ευθύνη και για την αρχική άρνηση των τριών πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Μαντά, Στέφου και Τζούφη) να στηρίξουν εκ νέου για υποψήφιο Δήμαρχο Ιωαννίνων το Λάζαρο Νάτση. Εδώ βέβαια, υπάρχει ευθύνη και στη Νομαρχιακή Επιτροπή που ήταν δισυπόστατη… αφού μέλη της δημόσια στήριζαν Ελισάφ στις εκλογές του Μαΐου!

 

Η αυτοκριτική που δεν έγινε

Για να μην τα βλέπουμε όμως, τα πράγματα μονόμπαντα… θα πρέπει να πούμε και το άλλο:

Οι «Νατσικοί» που εδώ και καιρό βρίσκονται στα κάγκελα, πνέοντας μένεα κατά του «ηγετικού συστήματος» του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα απολογηθούν για τη δική τους επιμονή στο πρόσωπο του Λάζαρου Νάτση, στην υλοποίηση της απόφασης για την αυτόνομη κάθοδο; Δεν τους περνάει προφανώς από το μυαλό ότι η κριτική που γίνεται για το Μαντά (βλέπε παραπάνω), ισχύει και για το Νάτση αλλά ποτέ δεν αναζήτησαν μια εναλλακτική ενός νέου προσώπου ή πιθανά δεν υπήρχε τέτοιο;

Για την υποψηφιότητα του φίλου Ζάψα, τα έχω γράψει κατ’ επανάληψη, εδώ και μήνες, ότι ήταν απλά μια λύση η υποψηφιότητά του που βόλευε τους βουλευτές… Χωρίς να μετρήσει σωστά το «μπόι» του ο Γιώργος, θεώρησε πως θα μπορούσε να «χτυπήσει» τον Καχριμάνη.

Άρα, η αυτοκριτική δεν αφορά μόνο το κόμμα συνολικά αλλά και τα πρόσωπα που θέλησαν να πάρουν το βαρύ φορτίο της υποψηφιότητας στους ώμους τους.

 

Ο Καραγιάννης

Την επομένη της εκδήλωσης του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης ο Καραγιάννης ανακοίνωσε και επίσημα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων πως έκλεισε ο κύκλος της συνεργασίας του με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η είδηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο Καραγιάννης ήταν σχεδόν μόνιμα, αυτά τα 4,5 χρόνια, ξένο σώμα για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ καθώς θεωρούνταν «πολύ δεξιός» και ειλικρινής για τα γούστα τους.

Απείχε από τις συλλογικές διαδικασίες της τοπικής οργάνωσης αρκετό καιρό, πριν και μετά τις εκλογές και τώρα, τρέχει με το βαλιτσάκι του ανά χείρας, για τα προς το ζην. Δεν είναι από τους τυχερούς δημόσιους υπαλλήλους αυτός…

Όπως ήσυχα λειτούργησε επί 4,5 χρόνια, το ίδιο ήσυχα επέλεξε να αποσυρθεί από την πολιτική. Αν προκληθεί, θα απαντήσει, όπως μου διεμήνυσε, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

 

Για την ΕΝΠΕ

Δεν ξέρω πόσοι κατάλαβαν τι έγινε στο προχθεσινό περιφερειακό συμβούλιο αλλά είχε παραπολιτικό ενδιαφέρον η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων της Περιφέρειας Ηπείρου στη γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Οι δύο που εκλέγονται από την αντιπολίτευση, είναι οι Ζάψας και Πρέντζας. Ο Ριζόπουλος δεν έθεσε καν υποψηφιότητα διαφωνώντας με την όλη λειτουργία της ΕΝΠΕ που θα είναι η «γλάστρα» των 13 Περιφερειαρχών.

Ο Δημητρίου κατέβασε ως παράταξη συνδυασμό, με υποψήφιο περιφερειακό του σύμβουλο από την Πρέβεζα και όχι τον εαυτό του, και ήλπιζε ότι ψηφιζόμενος και από το Ζάψα (!) θα τον εξέλεγε! Ναι, καλά διαβάσατε, μια ψήφος από την παράταξη του Ζάψα, πιθανά και του ίδιου του Ζάψα, πήγε στο ψηφοδέλτιο της «Ήπειρος Όλον».

Ο Πρέντζας αντίστοιχα, ψηφίστηκε από τους Ζήκο και Νουτσόπουλο και όπως προέκυψε και από ακόμα δύο: ο ένας ήταν μάλλον ο «Ριζοπουλικός» Παππάς από την Πρέβεζα και ο δεύτερος ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο ανεξάρτητος Βλέτσας, γιατί αποκλείω να ψήφισε το ΚΚΕ ο Αναγνώστου.

Ο Δημητρίου δηλαδή, την βρήκε από το ΚΚΕ που δεν υπολόγιζε…

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα Δήγματα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 24/10/2019)

Show Buttons
Hide Buttons