ΔΗΓΜΑΤΑ 24/10/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 24/10/2020

Θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μου στα σημερινά «Δήγματα» η Περιφέρεια Ηπείρου, όχι τυχαία, όχι παραδόξως και όχι ασφαλώς για πρώτη φορά.

Εισαγωγικά, θα κάνω κι εγώ το σταυρό μου, όπως και πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες του Ζαγορίου που υποδέχονται αυτές τις ώρες τα καρντάσια από τη Θεσσαλονίκη αλλά και Αθηναίους, για να τους φιλοξενήσουν για λίγες μέρες ξεκούρασης και υποτίθεται, covid free περιβάλλοντος, όπως μέχρι σήμερα τουλάχιστον, ήταν τα Ζαγοροχώρια.

Μίλησα με ανθρώπους που έχουν συμφέρον από την τουριστική αγορά και θα κερδίσουν από την αναμενόμενη κίνηση αυτών των ημερών, διάβασα επίσης σχόλια φίλων ξενοδόχων που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πιθανότητα να μεταφερθεί ο ιός σε αυτές τις περιοχές του ορεινού όγκου που έμειναν μέχρι και σήμερα, «απάτητες» από το διάολο της πανδημίας.

Και έφτασαν να πουν, εμπιστευτικά, «καλά τα λέει ο Ριζόπουλος»… (πρότεινε θυμίζω, το κλείσιμο της τοπικής οικονομίας τώρα, για να γλιτώσουμε τα χειρότερα και ενδεχομένως, για να σώσουμε τα Χριστούγεννα και τις εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα). Εγώ θα ευχόμουν να μην επαληθευτεί όποιος λέει καλύτερα τώρα, παρά αύριο που μπορεί τα πράγματα να έχουν γίνει πολύ χειρότερα, γιατί αυτό θα σημάνει μεταφορά της νόσου σε χωριά και περιοχές του Νομού μας, με κατά βάση γηρασμένο πληθυσμό και άρα πολύ πιο ευάλωτο στην ασθένεια. 

Η δικαίωση της μιας ή της άλλης επιλογής, του να μην κλείσουμε την οικονομία μας, ρισκάροντας την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, θα έλθει με καθυστέρηση τουλάχιστον 14 ημερών. 

Εύχομαι ειλικρινά τότε, να μη θρηνούμε απώλειες στο Ζαγόρι.

 

Οι δηλώσεις της Μ. Τζούφη

Σε συνάρτηση με τη διαχείριση της πανδημίας, πέρα από τα όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης, θα σταθώ σε κάποιες δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπης Τζούφη, η οποία την Παρασκευή είχε μια σειρά συναντήσεων για το θέμα της πανδημίας. Καταγράφω ακριβώς τη δήλωση της βουλευτού, αναφορικά με τη συνάντησή της με τον Περιφερειάρχη. «Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, αναδεικνύεται η δυσκολία να γνωρίζουμε ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα, τα οποία υπάρχουν για την περιοχή μας. Αναφέρομαι στον αριθμό των κρουσμάτων, των ελέγχων που γίνονται, αν οι έλεγχοι που γίνονται, γίνονται στοχευμένα εκεί που υπάρχουν προβλήματα και θέματα, ο ίδιος μου είπε ότι ανήκει στην αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ». Η βουλευτής εκτίμησε ακολούθως πως τα γεγονότα δεν έχουν πάρει καλή τροπή και πως ο Νομός μας βρίσκεται πλέον στο «κόκκινο» γιατί «στο επίπεδο της πρώιμης ιχνηλάτησης και της πρόληψης τα πράγματα δεν έχουν πάει καλά» (sic). 

Θα επικαλεστώ τώρα, τη μαρτυρία του Γιώργου του Πρέντζα που προχθές, ρώτησε επίμονα για το συγκεκριμένο ζήτημα τον Περιφερειάρχη. Οι ιχνηλατήσεις είναι ή όχι ευθύνη της Περιφέρειας, γιατί όπως απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο ΕΟΔΥ δεν τα πήγε καλά γι’ αυτό και ανέλαβε η Περιφέρεια τις ιχνηλατήσεις. 

Αν η δήλωση της κ. Τζούφη έχει λάθος ή είναι μισή, καλώς, αλλιώς ο Περιφερειάρχης άλλα λέει στους βουλευτές και άλλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό που συμβαίνει σίγουρα, είναι πως όντως, τις ιχνηλατήσεις τις κάνει η Περιφέρεια και συγκεκριμένα αναλαμβάνει το έργο η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, γι’ αυτό και βρέθηκε στο Μέτσοβο επί δύο ημέρες όσο ήταν εκεί τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ (κι όχι γιατί είναι νύφη στο Μέτσοβο, όπως μου έλεγαν κάποιοι Μετσοβίτες…).

Το ότι έχει χάσει τη μπάλα σε διάφορα θέματα αυτή την τετραετία ο Περιφερειάρχης είναι ηλίου φαεινότερο, οπότε αναπόφευκτα είναι το θόλωμα της όποιας πολιτικής, οι αντιφατικές δηλώσεις και οι ανύπαρκτες στρατηγικές.   

 

Ένα παράδειγμα… μικρό

Εδώ όμως, μπαίνει ένα σοβαρό ζήτημα που έχω αναδείξει πολλάκις: ποιος είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πώς αυτός ο ρόλος υλοποιείται και από ποιους συγκεκριμένα. 

Θα αναφερθώ σε ένα ήσσονος σημασίας, φαινομενικά τουλάχιστον, θέμα. Το εργάκι στο Σαρακήνικο που έπεσε… Μετά το συμβάν είχε μια ανακοίνωση των «Οριζόντων Ηπείρου», μια ανάρτηση στο fb από τον Πρεβεζάνο περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Π. Φραγκούλη και ο τελευταίος έθεσε το ερώτημα εκτός ημερησίας διατάξεως, στην Περιφερειακή Αρχή, στην τελευταίο συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου: τι έφταιξε και έπεσε ο τοίχος αντιστήριξης, έξι μήνες αφού ανεγέρθηκε και ποιος θα πληρώσει για την αποκατάσταση του έργου;

Σε αντίθεση με την πρώτη ανακοίνωση της Περιφερειακής Αρχής για το συγκεκριμένο θέμα, οι προχθεσινές απαντήσεις του Περιφερειάρχη αν αναλυθούν με τα στοιχεία που εισκόμισε σε γνώση της τοπικής κοινής γνώμης η στήλη (εδώ) και το pbnews.gr, θα διαπιστώσει κανείς πολλά κενά λογικής, φθηνές δικαιολογίες και αναλήθειες στα λεγόμενα του Περιφερειάρχη, όπως για παράδειγμα το ότι δεν πληρώθηκε το έργο, ενώ ανηρτημένα στο «Διαύγεια» βρίσκει αν ψάξει λίγο κανείς, τα δύο εντάλματα (εδώ και εδώ) για την αποπληρωμή του έργου.   

Συνεπώς, πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο τους μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι παρατάξεις αν όχι ως συνεπή κι επίμονο έλεγχο των λεγομένων και των έργων της διοίκησης; Αντίθετα, αυτό που βλέπω κατά κόρον να συμβαίνει είναι ένας τρελός του χωριού – εγώ μαζί με κάποιους ρομαντικούς, ερασιτέχνες τρελούς από πίσω – να επισημαίνει λάθη, παραλείψεις, ψεύδη και αντιφάσεις, μια αντιπολίτευση να ρωτά κατά καιρούς και όταν συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο διάφορα θέματα και να αρκείται στις απαντήσεις του Περιφερειάρχη, χωρίς follow up όπως λέμε και στο χωριό μου… στα αρχικά ερωτήματα.

Με δυο λόγια, το εργάκι στο δρόμο του Δήμου Πάργας είναι μεν ευτελές μπροστά στα εκατομμύρια που ξοδεύει άσκοπα εδώ και χρόνια η διοίκηση της τέως Νομαρχίας Ιωαννίνων και σήμερα της Περιφέρειας αλλά είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας διοίκησης που κρατά αιχμάλωτη την Ήπειρο, εν έτει 2020.

 

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης

Δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να είναι πιο τεκμηριωμένη τουλάχιστον… και δε χρειάζεται θα έλεγα, απευθυνόμενος στο νεαρό Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξης Δημητρίου από την Πρέβεζα, να είναι και τόσο ευγενική όταν ψάχνει απαντήσεις στην ασκούμενη κριτική. Δεν κάνει χάρη ούτε στους πολίτες, ούτε στους Περιφερειακούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης ο κάθε Καχριμάνης όταν απαντά στα ζητήματα που του τίθενται. Το 57% μπορεί να τον κάνει κυρίαρχο πολιτικά στις αποφάσεις που λαμβάνει μόνος του για τον τόπο μας αλλά η αντιπολίτευση οφείλει να κάνει τη δουλειά της όσο πιο πιεστικά μπορεί και ας μη βελτιώνει ούτε στο ελάχιστο τη διοίκηση της Περιφέρειας. 

Και προσωπικά, θέλω από την κάθε αντιπολίτευση αυτό το στυλ ελέγχου, όπως για παράδειγμα, με τις όποιες υπερβολές συμβαίνει στο Δήμο Ιωαννιτών, χωρίς να λαμβάνουν εκεί υπόψη παρατάξεις όπως η «Ενότητα Πολιτών», τη συγκυρία της πανδημίας που εκ των πραγμάτων αφήνει να περνά σε δεύτερη μοίρα κάθε λάθος ή ολιγωρία της δημοτικής αρχής. 

Από την άλλη, ο Σπύρος Ριζόπουλος, όπως είχα επισημάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, θα ακολουθούσε όπως και κάνει, μια στάση σχεδόν απαξιωτική για τις θεσμικές διαδικασίες, εφόσον αυτές δεν τιμώνται από τη διοίκηση της Περιφέρειας. Έτσι, αυτός βάζει τα θέματα που κρίνει και διαμορφώνει τη δική του ατζέντα εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου, αδιαφορώντας για το τι λέει και τι κάνει η Περιφερειακή Αρχή. Είναι αναμφίβολα ένα μοντέλο πολιτικής που δεν είχαμε δει ποτέ στην Ήπειρο.

Αλλά φαίνεται πως αυτό βραχυκυκλώνει την Περιφερειακή Αρχή και κάνει αμήχανο τον Περιφερειάρχη όταν στριμώχνεται, να καταφεύγει σε προσωπικές επιθέσεις του στυλ ότι «ο Ριζόπουλος είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών»… ή να ψάχνει διαφοροποιήσεις στις θέσεις του τελευταίου, όπως ακούσαμε προχθές να λένε Καχριμάνης και Ψαθάς ότι συνέβη με τις θέσεις της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» για το προσφυγικό… Λες και σε όλες τους τις προβλέψεις, ακόμα και αν είναι έτσι με τους άλλους, οι διοικούντες την Περιφέρεια έχουν 100% πετυχεσιά στις εκτιμήσεις τους! (Θυμίζω εδώ τι έλεγε ο Περιφερειάρχης για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που πρώτος εισήγαγε ο Τζιτζικώστας: δεν θα εγκριθεί το πρόγραμμα από την Ευρ. Επιτροπή και δεν είναι δόκιμο να μοιράζουν λεφτά οι Περιφέρειες… Και σήμερα, σχεδόν όλες οι Περιφέρειες και ασφαλώς η της Ηπείρου, υλοποιούν το ίδιο πρόγραμμα…). 

 

«Αδειάσματα» για το κλειστό

Η απάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη σε ερώτηση της Μερόπης Τζούφη για την τύχη του «δεύτερου κλειστού» – ή του τρίτου, αν προτιμάτε… – ήταν μια πισώπλατη μαχαιριά στον φίλο του Αυγενάκη, Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Ο Λευτέρης δεν τα πηγαίνει και καλά με τον αθλητισμό – υποβιβασμός Μπάοκ… φιάσκο με το άνοιγμα των γηπέδων στους φιλάθλους κτλ. – λέει λοιπόν απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πως το «δεύτερο κλειστό» δεν έχει επικαιροποιημένη μελέτη και κυρίως, πως η μελέτη η οποία
είχε κατατεθεί στην υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού έχει εσφαλμένο προϋπολογισμό και απαιτεί επικαιροποίηση… 

Η Περιφέρεια Ηπείρου το Μάιο του 2019, κατόπιν αιτήματος του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη επικαιροποίησε τη μελέτη του έργου, με την υπόσχεση του Τσίπρα τότε, ότι το έργο θα ενταχθεί στο ΠΔΕ για να ξεκινήσει, στην έκταση που παραχώρησε ο Δήμος Ιωαννιτών στην πολιτεία, στην περιοχή του Βοτανικού. Ενάμιση χρόνο μετά, και μετά την αλλαγή κυβέρνησης, ο Αλ. Καχριμάνης «καρφώνει» την προηγούμενη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως σκοπίμως ζητήθηκε επικαιροποίηση της μελέτης, προκειμένου να κερδίσει χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάει στις εκλογές και να υποσχεθεί κάτι που δεν θα κάνει αυτός αλλά ο επόμενος. Μετά από αυτή την απάντηση, τι λέει άραγε ο Περιφερειάρχης στον φίλο του Λευτέρη;

 

Μια τελευταία συμβουλή

Μια φιλική συμβουλή. Καλοπροαίρετη…

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων παράγει απίστευτα πολύ περισσότερες επιστολές από όσες μπορούμε να καταναλώσουμε… 

 

Οι σύγχρονοι Λουδίτες 

Ως σύγχρονοι Λουδίτες, οι εκπαιδευτικοί της χώρας μας αρνούνται να κάνουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία τις εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 7 Νοεμβρίου. 

Μετά την αντίδραση στη σύγχρονη τηλε-εκπαίδευση, τις κάμερες στα σχολεία κτλ. οι Έλληνες εκπαιδευτικοί κατατάσσονται στο πιο συντηρητικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, με τις αναχρονιστικές απόψεις τους. Αν η παιδεία είναι η ζωογώνος δύναμη μιας κοινωνίας, το ένα κύτταρο αυτού του οργανισμού είναι προβληματικό και θέλει αντικατάσταση. Πώς;  

Μεμφόμουν το Γαβρόγλου όταν προέβλεψε ενισχυμένα μόρια στα ακαδημαϊκά προσόντα για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών. Ζητώ συγγνώμη από τον Συριζαίο Υπουργό, γιατί φαίνεται πως μόνο με νέο αίμα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, με νέους ανθρώπους που θα έχουν δύο και τρία πτυχία στο βιογραφικό τους, μπορεί να αλλάξει η μοίρα του δημόσιου σχολείου. 

Διαφορετικά πάμε κατά διαόλου.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

 

Show Buttons
Hide Buttons