ΔΗΓΜΑΤΑ 24/11/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 24/11/2018

Δέκα προδιαθέσεις υποψηφιότητας

Όπως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, έχουμε τις εξής προδιαθέσεις υποψηφιότητας στο Δήμο Ιωαννιτών (για λόγους συντομίας, αναφέρω μόνο τα ονόματα των επικεφαλής, όπου δεν υπάρχουν σχηματισμοί και τα ονόματα των κομμάτων αντιστοίχως): 1. Θωμάς Μπέγκας, 2. Νίκος Γκόντας, 3. Άρης Μπαρτζώκας, 4. Λάζαρος Νάτσης, 5. ΚΚΕ μάλλον με άλλο πρόσωπο και όχι με τον Δημήτρη Τασιούλα, 6. εξωκοινοβουλευτική Αριστερά με μάλλον το Βασίλη Καφαράκη, 7. Μωυσής Ελισάφ, 8. Τατιάνα Καλογιάννη, 9. Βασίλης Μασσαλάς, 10. Γιάννης Ρούκας. Δεν είναι κι άσχημα γι’ αρχή!

Ας όψεται ο «Κλεισθένης»! Τρελή «συνταγή» για το απόλυτο μπάχαλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου θα χάνει η μάνα το παιδί…

Φτιάξε κι εσύ αναγνώστη μου, μια παράταξη. Μπορείς!

Προφανώς και δεν θα κατέβουν όλοι αυτοί στις εκλογές. Ως το Μάιο, είτε θα εγκαταλείψουν ορισμένοι, είτε θα συνεργαστούν με άλλους.

 

Το εύκολο έργο

Ο Θωμάς Μπέγκας και η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» (βγάζω απ’ έξω την «Κοινωνία Πολιτών» του Παντελή Κολόκα, γιατί είναι ένας γρίφος τι θα πράξει ο αντιδήμαρχος) βρίσκεται στην πλεονεκτικότερη θέση, σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Θα πάει χωρίς στήριξη, με μια αμυδρά μόνο πιθανότητα, να έλθει προς το μέρος τους ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εξουσία δρα συγκολλητικά και το πρόβλημα του Μπέγκα θα είναι να κόψει υποψήφιους, γιατί με την απλή αναλογική, δε μπορεί να εκλεγούν όσοι βγήκαν το 2014, οπότε κάποιοι ελάχιστοι, από μόνοι τους, ίσως, θα αποφασίσουν να αλλάξουν παράταξη, με την ελπίδα της επανεκλογής. Μόνο ο Βασίλης ο Τσαμπαλάς πιθανολογώ, ότι ίσως δεν είναι εκ νέου υποψήφιος.

Το ΚΙΝΑΛ προβλέπω ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της ΝΕ με Χριστοφιλοπούλου, θα καταλήξει σε αυτό που έχει προδικάσει ο Λάνταβος: καμία στήριξη σε κανέναν υποψήφιο Δήμαρχο Ιωαννίνων…

 

Η έριδα για τη στήριξη

Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας γρίφος. Ερίζουν θεωρητικά τρεις παρατάξεις ή καλύτερα, τρία πρόσωπα: ο Θωμάς Μπέγκας, ο νυν επικεφαλής της κομματικής παράταξης, Λάζαρος Νάτσης και ο Μωυσής Ελισάφ.

Φαντάζει πιθανότερο να κατέβει ξανά η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», άρα αυτόνομα ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ο υποψήφιος Δήμαρχος του 2014 φαίνεται αποδυναμωμένος και χωρίς ερείσματα, ούτε στην κομματική οργάνωση, ούτε στην – όποια – βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι δε θέλουν Νάτση, του χρεώνουν ότι αποφάσισε να γίνει σύμβουλος του Βίτσα και να φύγει από τα Γιάννενα, πέρα από τη συνολική του αντιπολιτευτική παρουσία, την οποία δεν αποτιμούν θετικά. Από τους δύο νυν δημοτικούς του συμβούλους, ο Βαγγέλης Καραμπίνας θα είναι υποψήφιος με τον Ελισάφ, ο δε Δημήτρης Παππάς θέλει την αντικατάσταση Νάτση από ένα νέο πρόσωπο.

Βέβαια, αν το κόμμα κεντρικά το αποφασίσει, θα επιβάλλει Νάτση και δεν θα κουνηθεί «φύλλο». Η εκλογική επίδοση όμως, προβλέπω πως θα είναι ισχνή και οι «σύντροφοι» θα βλέπουν το 14% του 2014 με το κιάλι… Γιατί να επιμένει ο Νάτσης τώρα, να είναι υποψήφιος; Για να πάρει ένα ποσοστό που θα είναι απαραίτητο στο Μπέγκα, ας πούμε, ώστε να κερδίσει ο Νάτσης ή κάποιο άλλο στέλεχος της παράταξης, μια θέση στη δημοτική αρχή.

 

Πάει καλά ο Ελισάφ

Ο Ελισάφ έχει έναν ισχυρό σύμμαχο, τον Φίλιππα Φίλιο, και τον έχει και στην προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλό είναι βέβαια, φίλε Μωυσή, αν είστε όντως… «Νέα Εποχή», να τον κρύψετε ως τις εκλογές το Φίλιο, γιατί Φίλιος και «Νέα», είναι δυο λέξεις που στην ίδια πρόταση δεν τις βάζεις εύκολα…

Τα μηνύματα που παίρνω ως τώρα, για την παράταξη του καθηγητή, είναι πως πάει καλά, στην ενεργοποίηση νέου κόσμου. Ο άνθρωπος έχει μια ακτινοβολία και σίγουρα, μπορεί να μαζέψει γύρω του «μυαλά» που όμως, δε φέρνουν ψήφους. Θέλει κι αυτούς που θα του μαζέψουν σταυρούς. Κι αυτοί δεν είναι πολλοί στην πιάτσα. Και δε μπορεί να προσδοκά ο Ελισάφ πως θα τους «κλέψει» από το Μπέγκα…

Μπέγκας και Ελισάφ τώρα, κατανοούν πως δεν είναι προς όφελος κανενός η μεταξύ τους ένταση και νομίζω πως το κατάλαβε αυτό, με μικρή καθυστέρηση είναι αλήθεια, κι ο Δήμαρχος, με αποτέλεσμα να μαζέψει από το δημόσιο λόγο τελευταία, όσους «γαύγιζαν» στον καθηγητή τις πρώτες μέρες…

 

Η… αλληλοεξόντωση

Το άλλο «δίδυμο» των επερχόμενων εκλογών που θα έχει ως στόχο την αλληλοεξόντωση, είναι οι Γκόντας – Καλογιάννη. Ο πρώην Δήμαρχος, αν όχι μέσα στο Σαββατοκύριακο, το πολύ ως τις αρχές της άλλης εβδομάδας, θα συγκαλέσει τη δημοτική του ομάδα, θα ανακοινώσει την πρόθεση να είναι εκ νέου υποψήφιος και τη μέρα εκείνη, όσοι φοράνε «παντελόνια», οφείλουν νομίζω, να πουν χωρίς περιστροφές, αν θα συνεχίσουν μαζί του ή όχι. Προς… έξοδο από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», βλέπω τους Κοσμά, Τζίμα, ενδεχομένως τον Γκίκα, ίσως και τον Κωνσταντόπουλο. Οι υπόλοιποι είτε μένουν με το Γκόντα, είτε πάνε σπίτι τους.

Κάποιους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους λοιπόν, της νυν Κεντροδεξιάς παράταξης του Δήμου Ιωαννιτών, θα τους πάρει η κ. Καλογιάννη και από κει και πέρα, η ΝΔ θα κληθεί να συμβάλλει στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της νυν αντιπεριφερειάρχου.

Η δυναμική του ψηφοδελτίου θα κρίνει πιθανόν, και το τελικό αποτέλεσμα που στην προκειμένη περίπτωση είναι πρωτίστως, το ποιος από τους δυο, Γκόντας ή Καλογιάννη, θα καταλήξουν ψηλότερα, την πρώτη Κυριακή…

 

Προτάσεις και προτάσεις…

Για τη νέα δημοτική παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη – Σταύρου, προτείνω, προκειμένου να τονιστεί το… ανεξάρτητο και αυτόνομο της αυτοδιοικητικής πρωτοβουλίας, να χρησιμοποιηθεί ως σήμα κάτι σε βαθύ μπλε ή κάτι σε πυρσό…

Θα μπορούσε επίσης, τιμής ένεκεν στην αξιοκρατία και την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης που τόσο πάλεψε για την ενότητα του χώρου στα Γιάννενα… και αν ο Κρητικός δηλώσει κώλυμα, να είναι υποψήφια με την κ. Καλογιάννη, όλα τα μέλη της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ και όσοι εκ των στελεχών των οκτώ ΔΗΜΤΟ της ΝΔ του Νομού, διαμένουν μόνιμα στα Γιάννενα.

Γραφεία η νέα παράταξη έχει ήδη, εννοείται… στην οδό Ναπολέοντος Ζέρβα.

Για αντιπρόσωποι της δημοτικής παράταξης στις εκλογές και συγκεντρωσιάρχες στις περιοδείες της αρχηγού, μπορούν να αξιοποιηθούν οι Γιαννιώτες – μέλη του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ, γιατί το κόμμα έχει καινοτομήσει, ως γνωστόν, και κάπου πρέπει να τους βάλλουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν τόσο καλά βιογραφικά, που πέρασαν από συνεντεύξεις κτλ.

Όποιος Νεοδημοκράτης διαφωνεί με τα παραπάνω, να διαπομπεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως άπιστος συνωμότης, αφού πρώτα διαγραφεί αυτός και οι απόγονοί του, εφ’ όρου ζωής, από τα μητρώα της ΝΔ, και κάθε μελλοντικού κομματικού φορέα που ήθελε διαδεχτεί τη ΝΔ, ως το 2200 μ.Χ.

 

Πιέζεται το «Γιάννενα»… Τώρα

Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα», επιμένω να λέω πως παρ’ ότι εξέλεξε επικεφαλής, πριν από μερικές εβδομάδες, δεν είναι βέβαιο ότι θα κατέβει στις εκλογές.

Μετά την υποψηφιότητα Καλογιάννη, τα μέλη της παράταξης, με πρώτο τον Άρη Μπαρτζώκα, είναι προβληματισμένα, γιατί αντιλαμβάνονται πως θα πιεστούν ανάμεσα στις όμορες δυνάμεις…

Υπάρχουν παράλληλα και οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις για τα οργανωτικά και για την καθυστερούμενη διεύρυνση σε νέα πρόσωπα που δυσκολεύει έτι περαιτέρω τώρα… και στη γενική συνέλευση της 28ης Νοεμβρίου, θα γίνει το τελικό «ξεκαθάρισμα»: ή διαλύεται η παράταξη ή συνεχίζει προς τις εκλογές.

 

Για την αλητεία με Μασσαλά

Από αυτούς που μένουν, ο Μασσαλάς ο Βασίλης, αν του βγει, θα κάνει την πλάκα του και θα πήγαινα κι εγώ μαζί του, υποψήφιος, για την αλητεία… και για τα τσίπουρα των ατέλειωτων προεκλογικών βραδιών, αν δεν μου έμπαινε εμπόδιο, η δουλειά μου…

Ο Γιάννης ο Ρούκας – ίσως, ορισμένοι διαβάζετε το όνομα για πρώτη φορά – δήλωσε την περασμένη Πέμπτη, στο δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, πως βάζει ως στόχο, να φτιάξει ένα ψηφοδέλτιο για το Δήμο Ιωαννιτών.

Οι παλιότεροι γνωρίζουν τον «παλιό Γιαννιώτη», πολιτικό μηχανικό στο επάγγελμα, αιρετικό της ΝΔ, με την οποία ήταν δύο φορές υποψήφιος ευρωβουλευτής και που κατόπιν διεγράφη από το κόμμα. Ο άνθρωπος είναι ευφυής πολιτικά, αλλά έχει ένα μειονέκτημα: την ηλικία του.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 24/11/2018)

 

Show Buttons
Hide Buttons