ΔΗΓΜΑΤΑ 24/12/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 24/12/2019

Μέρες γιορτινές, από την καταστόλιστη πόλη των Ιωαννίνων, ευχές για όμορφες γιορτές, κοντά στους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπάνε…

Ή σχεδόν καταστόλιστη πόλη, για να ακριβολογώ…

Αν και δεν είναι ώρα για γκρίνιες, μου έκαναν παράπονα καταστηματάρχες της Καλούτσιανης προχθές, πως τους ξέχασαν. «Στόλισαν όλο το κέντρο και δεν έκαναν δυο βήματα παραπέρα» μου έλεγαν παραπονούμενοι πως ο στολισμός περιορίστηκε πέριξ των δύο πλατειών στο κέντρο και της πλατείας Πάργης.

Ούτε ένα λαμπάκι για την ιστορική και ξεχασμένη γειτονιά της Καλούτσιανης, όπως μου έλεγαν.

Φαντάζομαι ότι δε μπορούν να ελπίζουν πλέον. Ότι λαμπάκια πήραμε, τα βάλαμε…

 

Οι καλύτερες ευχές

Μέρες ευχών αυτές που διανύουμε.

Κάρτες ηλεκτρονικές, ευχές σε δελτία τύπου κλπ., κατακλύζουν τα ηλεκτρονικά μας ταχυδρομεία αυτές τις μέρες, ακόμα και από αποστολείς που δε στέλνουν και πολλά δελτία τύπου και ανακοινώσεις, τον υπόλοιπο χρόνο.

Όπως είναι οι ευχές του Κοτζιά για τον υπόλοιπο κόσμο – για να σας θυμίσω μια ας πούμε… «Σφιχτά στην αγκαλιά τα όνειρα κρατήστε, γέφυρα από λουλούδια στο ’17 να τα περάσει, γλυκιά πραγματικότητα να γίνουν. Χρόνια πολλά και μαχητικά», από την πρωτοχρονιά του 2017 – είναι για τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης οι ευχές της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»… Μακράν οι μακροσκελέστερες ευχές και ακριβείς στο ραντεβού τους με το χρόνο, όσο η υπερταχεία στα δρομολόγιά της…

Από τον επικεφαλής της παράταξης και τους δημοτικούς συμβούλους της… Αντευχόμεθα κύριοι…

 

Επίσκεψη ινκόγκνιτο

Ιδιωτική επίσκεψη πρόκειται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στα Γιάννενα, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες.

Καμία ενημέρωση επίσημη δε μπορεί να υπάρχει ως εκ τούτου, για τα σχέδια του Πρωθυπουργού και λογικά, ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν τις κινήσεις του, εφόσον επιβεβαιωθούν οι φήμες.

Λογικά, στα Γιάννενα και σε κάποιο από τα βουνά της περιοχής, ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς όπως έχει πει ο ίδιος εδώ και καιρό στη Φώφη Γεννηματά, στο βουνό σκέφτεται καλύτερα και σε ένα βουνό κατά τη διάρκεια των γιορτών, θα κατέληγε στο πρόσωπο που θα προτείνει για διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου. Ή στον Προκόπη Παυλόπουλο τον ίδιο… ενδεχομένως…

Κι όταν λέω, δεν υπάρχει επίσημη πληροφορία, του προέδρου της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων συμπεριλαμβανομένου, ουδείς γνωρίζει λεπτομέρειες για το ταξίδι του Μητσοτάκη.

 

Το επείγον θέμα για το ΤΕΕ

Προπαραμονή Χριστουγέννων – χθες βράδυ συγκεκριμένα – επρόκειτο να συνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ…

Λες και «σκοτώθηκαν» όλο το χρόνο στις συνεδριάσεις… είπαν «δε βάζουμε και μια συνεδρίαση, λίγο πριν φάμε τη γαλοπούλα;»… και το έκαναν…

Η λογική λέει ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα θέμα με επείγοντα χαρακτήρα, για να γίνει η συζήτηση αλλά δεν…

Αν είναι επείγον, μόνο το θέμα με τίτλο «Ενημέρωση από εκπροσώπους της δημοτικής παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», σχετικά με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας» έχει χαρακτήρα τέτοιο… Μπας και μέχρι την Πρωτοχρονιά, αρχίσει η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου, της κεντρικής πλατείας και γίνει η ενοποίηση με τη Λίμνη και δεν προλάβει να αντιδράσει το ΤΕΕ, στηρίζοντας τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και την εφαρμογή της σχετικής μελέτης για την ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας…

Θα μας τρελάνουν λίγο, τα «συντρόφια», νομίζω…

Φαντάζομαι, για να σοβαρευτώ, πως η σχετική απόφαση που επρόκειτο να ληφθεί χθες από το ΤΕΕ, θα είναι υπέρ της υλοποίησης της μελέτης που αναδείχτηκε πρώτη στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, άρα υπέρ της προηγούμενης δημοτικής αρχής, στη διελκυστίνδα της με τη διοίκηση Ελισάφ.

Θα πρόκειται για «συλλεκτική» απόφαση, καθώς θα είναι η τελευταία της απερχόμενης διοίκησης του ΤΕΕ και μια από τις πολύ λίγες που εξέδωσε η απερχόμενη διοίκηση κατά την προηγούμενη τριετία.

 

Τι θα κάνει ο Τσουμάνης;

Σας ενημερώνω πως δεν προβλέπεται ενίσχυση της μειοψηφίας της δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων, με την προσθήκη ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου…

Στον Φίλιππο τον Τσουμάνη αναφέρομαι που ανεξαρτητοποιήθηκε προσφάτως, από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα».

Δεν πρόκειται να ενταχθεί ο πρώην πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ στην σύμπραξη των τριών παρατάξεων που διοικούν το Δήμο Ιωαννιτών, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση (τις κατηγορηματικές αρνήσεις ή καταφάσεις… έχω μάθει να τις οριοθετώ χρονικά, με αόριστο τρόπο, ώστε να έχω καλυμμένα τα νώτα μου, γιατί δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά… ούτε για τη μάνα μου…).

Εκτιμώ ότι κρίνεται σκόπιμο από όλες τις πλευρές, να μη γίνει καμιά ενέργεια που θα δυναμιτίσει κι άλλο, το ήδη τεταμένο κλίμα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και ως εκ τούτου, κι αν ακόμα Τσουμάνης και Ελισάφ είναι κοντά, δεν πρόκειται να εκδηλωθεί εντός του τρέχοντος διαστήματος κάποια κίνηση που θα φέρει τους δύο εις σάρκαν μίαν (πολιτική εννοείται).

Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο, με τους Ελισάφ και Τσουμάνη να βγαίνουν από το Δημαρχείο μαζί, ενέτεινε τα κουτσομπολιά… είμαι σε θέση να γνωρίζω ωστόσο, πως ο δεύτερος απλά ενημέρωσε τον Δήμαρχο πως έχει παραιτηθεί και από τις επιτροπές στις οποίες μετείχε, ως μέλος της «Ενότητας Πολιτών». Αυτό μόνο.

Υπενθυμίζω τέλος, πως και με την πιθανή προσθήκη ενός στο σχήμα της δημοτικής αρχής, πάμε στους 21, άρα υπολείπονται δύο για να κερδηθεί η απόλυτη πλειοψηφία μέσα στο δημοτικό συμβούλιο (το 23 είναι ο μαγικός αριθμός).

 

Ασφαλώς και δεν την επιστρέφει…

Η πρώην παράταξη τώρα, του πρώην προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ, ζητά από τον Τσουμάνη να επιστρέψει την έδρα…

Οκ… η «πολιτική δεοντολογία» που επικαλείται η «Ενότητα Πολιτών» αλλά όσοι ελάχιστοι εγκατέλειψαν κόμμα ή παράταξη και επέστρεψαν την έδρα τους, τιμώντας τη «δεοντολογία», λογικά θεωρούνται οι… μ@λ@κες της υπόθεσης…

Ασφαλώς και αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει, δεν το συζητώ αλλά δείτε τι έγινε με την προτελευταία σύνθεση του εθνικού κοινοβουλίου: οι 300 εξελέγησαν το Σεπτέμβριο του 2015 με λίστα. Από το ΣΥΡΙΖΑ ειδικά, για να κλείσουν οι «τρύπες» που άφησαν πίσω τους οι Λαφαζανικοί φεύγοντας από το κόμμα, μπήκαν στα ψηφοδέλτια όσοι βρέθηκαν εύκαιροι… και διορίστηκαν βουλευτές.

Επίσης, από κόμματα… αποκόμματα έγιναν βουλευτές κάτι απίστευτοι τύποι που ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν έβλεπαν τους εαυτούς τους βουλευτές και ουδείς εξ αυτών παραιτήθηκε για να επιστρέψει την έδρα του, όταν άφησε το κόμμα με το οποίο εξελέγη.

Στην περίπτωσή μας, ένας από τους λόγους που εξώθησαν σε ανεξαρτητοποίηση από την «Ενότητα Πολιτών» τον Φ. Τσουμάνη ήταν ο ισχυρισμός του ότι δεν τον στήριξε ο Μπέγκας στην αντιδικία του με την Γ. Γιώτη, για την κατάληψη της τελευταίας έδρας της παράταξης στις πρόσφατες εκλογές. Γι’ αυτό ακριβώς και δεν δίνω καμία πιθανότητα να επιστρέψει την έδρα στην παράταξη ο Τσουμάνης.

Λογικό ίσως, να ζητά το παραπάνω ο Μπέγκας αλλά αν σκοπεύει να επιμείνει πολύ στο συγκεκριμένο αίτημα, (συμβουλή δίνω) το μόνο που θα καταφέρει είναι να προδώσει το άγχος του μη και κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο ο Ελισάφ…

 

Για πλάκα χαμός

Μια κουκουρούκου συζήτηση έγινε για την τουριστική προβολή στην Περιφέρεια Ηπείρου χθες το απόγευμα.

Με δεδομένο ότι οι τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφωνούσαν με την εισήγηση της περιφερειακής αρχής για την τουριστική προβολή της Ηπείρου το 2020, θα περίμενε κανείς πως η συζήτηση θα τελείωνε σχετικά νωρίς.

Αντίθετα με τη λογική… η συζήτηση ξέφυγε σε θέματα άσχετα με τον τουρισμό και στο τέλος, απειλήθηκε γενική σύρραξη με τον Περιφερειάρχη να αρνείται τη δευτερολογία στο Γιώργο Πρέντζα! (ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου δίνει το λόγο)…

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας υπερθεμάτιζαν για τα έργα της Περιφέρειας στον αθλητισμό, στις αποχετεύσεις κτλ. Όλα αυτά, με τη λογική της Περιφέρειας βοηθούν τον τουρισμό. Οκ…

Εκεί ξέφυγε η συζήτηση και έγινε ο χαμός…

 

Και μια ωραία παράσταση

Ωραία πράγματα συμβαίνουν στον πολιτισμό, στη μικρή μας πόλη.

Με αφορμή της γιορτή της Ένωσης των Συντακτών για τα «δημοσιογραφάκια», απολαύσαμε μια ωραία παράσταση στο θέατρο «Έκφραση» την Κυριακή, παραγωγή των παιδιών του θεάτρου «Έκφραση».

Επειδή τα τελευταία δέκα χρόνια, εντρύφησα αρκετά στο χώρο του θεάματος για τα παιδιά, λόγω γονεϊκών καθηκόντων, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως ο «Ρομπέν των Δασών» της «Έκφρασης» ήταν μια από τις πιο προσεγμένες παραστάσεις. Και δεν είναι όλες οι παραγωγές και οι δουλειές που απευθύνονται σε παιδιά εξίσου καλές, αλλά «ερασιτέχνες» εκμεταλλεύονται την επιθυμία των γονιών να ευχαριστήσουν τα παιδιά τους και συχνά δίνουν πολύ κακό θέαμα.

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 24/12/2019)

Show Buttons
Hide Buttons