ΔΗΓΜΑΤΑ 24/12/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 24/12/2020

Εκεί που πάει να σηκώσει κεφάλι έρχεται ένα φερόμενο σκάνδαλο… ή ένας Πολάκης για να… θάψει τρία μέτρα κάτω από τη γη, όπως θα έλεγε και ο αψύς Κρητικός το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ – θυμηθείτε παρεμπιπτόντως άλλες ατάκες που συνόδευσαν τις διαφορετικές διακυβερνήσεις της χώρας κατά τα τελευταία χρόνια, από διαφορετικά κόμματα και επιλέξτε την καλύτερη: «λεφτά υπάρχουν», «επανίδρυση του κράτους» κοκ.

Πυροσβεστική που σβήνει ανάλογα με τους διοικητές που βρίσκονται σε κάθε περιοχή: οι μη αρεστοί στη διοίκηση του σώματος αφήνονταν χωρίς εναέρια μέσα, να μαυρίσουν από την πυρκαγιά. Αυτά δήλωνε ο εκλεκτός της Συριζάρας, τέως διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος, αρνητικός πρωταγωνιστής, ένας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική το 2018.

Μαγαζί, κεντρικό στο Μαξίμου και παραμάγαζα σε Υπουργεία όπως της Δικαιοσύνης, με πρωτομάστορα της πλεκτάνης συκοφάντησης των πολιτικών αντιπάλων και όχι μόνο, τον Υπουργό Μίμη. Ο άλλοτε κολλητός του Νίκου Παππά, ντίλερ όπλων, βγάζει στη φόρα συνομιλίες τους όπου ακούγονται ακατανόμαστα πράγματα… από το άλλοτε νούμερο 2 του ΣΥΡΙΖΑ. Πλησιάζει η ώρα που η ασυλία του Παππά θα έλθει στη βουλή με το ερώτημα της άρσης της. Ο εν λόγω πρώην Υπουργός λογικά έχει τελειώσει πολιτικά.

Τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα παίρνουν… εκδίκηση για τις μισές δουλειές του «Μαξίμου» με τον Τσίπρα ένοικο, μιας και ούτε δικά τους κανάλια έφτιαξαν – την περίπτωση Ιβάν δεν θα την έλεγες ίδια με αυτή του Καλογρίτσα – ούτε μπόρεσαν να αποτρέψουν τους αντίπαλους επιχειρηματίες να γίνουν ή να εδραιωθούν περισσότερο ως μιντιάρχες. Η οικογένεια Καλογρίτσα σήμερα, τους δίνει στεγνά και η υπόθεση αυτή ακουμπάει τον αρχηγό.

 

Το ιστορικό σύντομα

Και φτάνουμε για να μην τα πολυλογώ, σε μια ακόμα υπόθεση βρώμικη που στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα το… άλλο ήθος της Αριστεράς

Θυμάμαι πριν από δύο χρόνια που διάβαζα σε έγκυρα οικονομικά site, αναλύσεις για τη Folli Follie και για την αδράνεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη διακοπή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της συγκεκριμένης εταιρείας ενόσω ελέγχονταν για απάτη κτλ. Αλλά δεν θα το παίξω ειδικός για ένα εξειδικευμένο θέμα, αν θέλετε διαβάστε περισσότερα στη χθεσινή «Καθημερινή» – εδώ και εδώ

Ο διορισμένος από το ΣΥΡΙΖΑ τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατηγορούνταν από δημοσιεύματα το 2018 ότι δεν έπραττε το καθήκον του για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και των συμφερόντων των μετόχων της συγκεκριμένης εταιρείας.

Τι αποκαλύπτεται δυο χρόνια μετά; Απλά η ορθότητα εκείνων των καταγγελλόμενων. Μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για εσωτερική πληροφόρηση έρχονται στο φως. Πώς; Μέσα από την έκθεση ελέγχου της PricewaterhouseCoopers για τη Folli Follie. Από τις περίπου 220 σελίδες της έκθεσης, προκύπτει η καλοστημένη απάτη που από το 2001 έως το 2017 περνούσε κάτω από ραντάρ των ελληνικών ελεγκτικών μηχανισμών και συσσώρευε εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες της εταιρείας. Για να φτάσουμε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο κλοιός των ελέγχων άρχισε να σφίγγει γύρω από το λαιμό των ιδιοκτητών της εταιρείας. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθυστερούσε να επιβάλει τις αναγκαίες αποφάσεις και δύο χρόνια μετά, email υπαλλήλου της εταιρείας προς τους ιδιοκτήτες της έρχονται στο φως, μέσα από τον έλεγχο μιας ανεξάρτητης εταιρείας ξαναλέω και όχι της ελληνικής Δικαιοσύνης που τώρα θα αρχίσει να ασχολείται για πρώτη φορά με το θέμα (!), τα οποία emal αναφέρονται σε τρεις πρώην Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και έναν πρώην βουλευτή, ως υποστηρικτές της εταιρείας. Ο δε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φέρεται από αυτή την ηλεκτρονική αλληλογραφία ως πιεζόμενος γιατί αναγνωρίζει πως όφειλε να έχει κινήσει τις σχετικές διαδικασίες κατά της ελεγχόμενης εταιρείας και πως έχει καθυστερήσει υπερβολικά, τόσο που δε μπορεί να το αναβάλει άλλο…

Ο βουλευτές δε Μπαλαούρας ενόσω τα σύννεφα αρχίζουν να πέφτουν βαριά πάνω από την εταιρεία Folli Follie διαφημίζει την κοινωνική ευαισθησία της εταιρείας στην εκλογική του περιφέρεια, διοργανώνει galla και γεγονότα για φιλανθρωπικό σκοπό, με προϊόντα της, σα να μην έχει ακούσει τίποτα…  

 

Τότε και τώρα

Η λογική άμυνας που κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συγκεκριμένη υπόθεση, ότι δήθεν πρόκειται για… «λάσπη παραπληροφόρησης και συκοφάντησης» που ενορχηστρώνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις εκατόμβες νεκρών της πανδημίας, έχει εξαντληθεί…

Όταν σε τσακώνουν με τη γίδα στην πλάτη για μία, δύο, τρεις… δέκα διαφορετικές υποθέσεις και απαντάς με τον ίδιο, στερεότυπο τρόπο, προδίδεις απλά την αμηχανία σου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ χθες Τετάρτη, θυμήθηκε μέχρι το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το οποίο παρεμπιπτόντως ταυτίζεται με τον Σημίτη και όχι με τη ΝΔ… ανέτρεξε ξανά στη Novartis που αποδείχθηκε το μεγαλύτερο φιάσκο της μεταπολίτευσης και όχι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, όπως προέβλεπε ο «σύντροφος» Μίμης έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και μνημόνευσε και διάφορες απευθείας αναθέσεις της τρέχουσας επικαιρότητας. Καλά όλα αυτά αλλά οι συμψηφισμοί μαρτυρούν ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων. 

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη κ. βουλευτά μου, από αυτόν που στριμώχνεται από διάφορες αποκαλύψεις, δεν αποδεικνύει τίποτα και καμιά αθωότητα, μη μπερδευόμαστε. Ούτε τα εξώδικα που στέλνουν τελευταία βουλευτές και πρώην Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ σε όποιον γράφει ή λέει το όνομά τους, είναι και η πιο… Αριστερή αντίδραση στον έλεγχο του τύπου.  

Δεν έχει κανένα λόγο ένας βουλευτής «καθαρός» να παίρνει στην πλάτη του υποθέσεις που θα ελεγχθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί έτσι πρέπει. Μη βιάζεται να μιλήσει για την αθωότητά τους…

Ούτε ακόμα, κρεμάμε στα μανταλάκια κανέναν πρώην Υπουργό και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ως de facto ένοχο, πριν αποδειχτεί η ενοχή του για κάτι. Δε βιαζόμαστε όπως πράξατε εσείς, όταν στήνατε τις δέκα κάλπες στη βουλή για να καταδικάσετε πρώην Πρωθυπουργούς και άλλα στελέχη από τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα. 

 

Το παλεύει

Μιας και αναφέρθηκε στη βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, τόσες μαζεμένες επισκέψεις στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων δεν θυμάμαι ποτέ τα τελευταία 15 χρόνια, να έχει κάνει ένα και μόνο κόμμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ούτε Συριζαίος να ήταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου – η ομοιότητα με το όνομα του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι σύμπτωση… – και τόση «αγάπη» από ένα κόμμα δεν θα δέχονταν…

Μήπως στο ΣΥΡΙΖΑ αυτομαστιγώνονται ακόμα επειδή πλήγωσαν τη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους με την πολιτική τους και θέλουν να τους κερδίσουν για τις επόμενες εθνικές εκλογές; Αυτά που έλεγε τα προηγούμενα χρόνια για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσακαλώτος και ο Χουλιαράκης ότι δηλαδή, συνειδητά έριξαν επιπλέον οικονομικά βάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να τα αφαιρέσουν από τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, στοιχειώνουν ακόμα φαίνεται, τη σχέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους μικρομεσαίους και η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται τόσο εύκολα από ένα κόμμα που δεν αποδείχτηκε όσο κυβέρνησε… και η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη, βρε αδερφέ…  

Η Μερόπη πάντως το προσπαθεί…

 

Οι αρμοδιότητες των σκουπιδιών

Ανασχηματισμός ενόψει στο Δήμο Ιωαννιτών.

Η πληροφορία των τελευταίων ωρών από το «μέτωπο» του Δήμου Ιωαννιτών, είναι πως η αντιδημαρχία της καθαριότητας θα σπάσει. Τα σκουπίδια, την αποκομιδή απορριμμάτων, πρόκειται να την αναλάβει ο νυν υπεύθυνος εργοταξίου, αντιδήμαρχος Άρης Παππάς και ο νυν αντιδήμαρχος καθαριότητας θα κρατήσει ως αρμοδιότητα μόνο την ανακύκλωση.

Τώρα αυτό είναι υποβάθμιση ή αναβάθμιση, μη με ρωτάτε… Σίγουρα πάντως, ο Δήμαρχος δε θέλησε να αφαιρέσει το ρόλο του αντιδημάρχου από έναν από τους στενούς συνεργάτες του που συνέβαλαν αρκετά στην εκλογική νίκη του 2019.

Ανασχηματισμός εγκλωβισμένος στις διάφορες δεσμεύσεις ωστόσο, δε μπορεί να είναι πετυχημένος, το ξέρουν όλοι αυτό. 

Ο… εκ μετεγγραφής αναβαθμιζόμενος Άρης Παππάς έχει «γράψει» καλή βαθμολογία, για τα δεδομένα της παρούσας δημοτικής αρχής, και κρίνεται ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα δύσκολα καθήκοντα που πιθανά θα του ανατεθούν. 

 

Ti θέλουν οι Περιφερειάρχες

Μιλώντας για σκουπίδια τέλος, σας έχω και μια είδηση…

Αν και δεν είδα ως αυτή την ώρα κάποιο σχετικό δελτίο τύπου, στο χθεσινό με τηλεδιάσκεψη Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, έγινε συζήτηση για τα σκουπίδια και όπως έλεγε χθες βράδυ, σε τηλεοπτικό σταθμό της Κέρκυρας η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα που ως γνωστόν είναι πρόεδρος του διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων των Ιονίων Νήσων, οι Περιφερειάρχες ομοφώνησαν πως πρέπει να αναλάβουν ρόλο στη διαχείριση των σκουπιδιών. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη για την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητα ζητούν οι Περιφερειάρχες να μοιραστεί ανάμεσα στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Η κρίσιμη λεπτομέρεια βέβαια εδώ είναι πως τα ανταποδοτικά τέλη τα βάζουν και τα εισπράττουν οι Δήμαρχοι, οι Περιφερειάρχες τι ακριβώς θα κάνουν;

Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη χθεσινή συζήτηση μεταξύ των Περιφερειαρχών για την ποθούμενη εμπλοκή τους στη διαχείριση των σκουπιδιών, πάρει διαστάσεις αλλά καλό είναι οι Δήμαρχοι να ξυπνήσουν νωρίς, για να μην πιαστούν στον ύπνο.

Στην Ήπειρο πάλι, στρώνουμε το χαλί στο νέο καθεστώς και ως γνωστόν, ο δικός μας Περιφερειάρχης είναι από τους θερμότερους υποστηρικτές αυτής της προοπτικής, αφού έχει ζητήσει ευθέως τα σκουπίδια από τους Υπουργούς Γεωργιάδη και Χατζηδάκη.

Τα μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Στείλτε μας παρατηρήσεις, τις απόψεις σας και σχόλια επί των σχολίων μας… στο p.bourchas@gmail.com    

 

Show Buttons
Hide Buttons