ΔΗΓΜΑΤΑ 24/3/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 24/3/2018

Οι αρμοδιότητες της κ. Τζούφη…

Συνάντηση με τα στελέχη της εκπαίδευσης στην Ήπειρο έχει καλέσει για την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Αγγελική Φωτεινού. Ζήτησε να τους δει η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη που θα εκπροσωπήσει και την κυβέρνηση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου την Κυριακή, οπότε είπε η γυναίκα, «δεν μπουμπουνάω και μια υπηρεσιακή σύσκεψη;».

Η λεπτομέρεια βέβαια, είναι πως αρμοδιότητες στα νέα μέλη της κυβέρνησης που προέκυψε από τον ανασχηματισμό του Φεβρουαρίου, δεν έχουν αποδοθεί από τον Πρωθυπουργό, όσο κατάφερα να διαπιστώσω από μια αναζήτηση στα σχετικά ΦΕΚ. Ως αντικαταστάτρια του μεγάλου Ζουράρι συνεπώς, η Γιαννιώτισσα Υφυπουργός έχει κρατήσει τη μέριμνα για τον απόδημο ελληνισμό και κάτι ψιλά…

Ουδεμία σχέση εκ της αρμοδιότητός της δεν έχει δηλαδή, ούτε με την πρώτη ούτε με τη δεύτερη βαθμίδα της εκπαίδευσης, εκτός αν της έχει υποσχεθεί κάτι τέτοιο ο Γαβρόγλου. Κακό δεν είναι ασφαλώς, που συναντά τους υπευθύνους της εκπαίδευσης στην Ήπειρο η κ. Τζούφη αλλά για την αποκατάσταση της τάξης, είναι καλό να λέμε αναγνώστες μου, και καμιά αλήθεια…

 

…Κι ο αγχωμένος Στέφος; (1)

Ο πιο αγχωμένος βουλευτής του Νομού Ιωαννίνων είναι νομίζω, ο αγαπημένος της στήλης, Γιάννης Στέφος. Εκεί που είχε να κυνηγά ο άνθρωπος έναν ανταγωνιστή, το Χρήστο Μαντά, πλέον βλέπει την πλάτη και της Μερόπης Τζούφη η οποία όπως εξήγησα ήδη, εκμεταλλευόμενη τη θέση της, μπορεί να κάνει πολιτική και μικροπολιτική, να βλέπει κόσμο, να τάζει κλπ. – «ρουσφέτια» δεν τα λέμε, στη γλώσσα της ηθικής αριστεράς αυτά τα πράγματα, ας τα λέμε χάρες για να συνεννοούμαστε…

Διαπιστώνω λοιπόν, εσχάτως πως στα τοπικά μέσα ο κ. Στέφος πυκνώνει τις εμφανίσεις του, κάνοντας σχεδόν ένα «πέρασμα» ανά δεκαήμερο, ενώ σε «ουσιαστικό» πολιτικό επίπεδο, παραγωγή… έργου ήταν η προχθεσινή του συνάντηση με τη δημοτική αρχή Ζίτσας, για διάφορα θέματα.

Μετά τη συνάντηση αυτή, μάθαμε από το δελτίο τύπου του βουλευτή πως στηρίζει το Δήμο Ζίτσας στην αντίδραση κατά των μονάδων βιοαερίου εντός ΒΙΠΕ και στο αίτημα κατασκευής νέου βιολογικού καθαρισμού. Για το δεύτερο θέμα, ο κ. Στέφος έρχεται δεύτερος γιατί είχε φροντίσει από τον περασμένο Οκτώβρη, ο Ζιτσαίος συνάδελφός του Μαντάς, να πάει τον Χαρίτση στην Ελεούσα και να υποσχεθεί τα σχετικά… Εδώ μιλάμε για αστειότητα, μεγέθους «θα σας φέρουμε και θάλασσα, και παιδιά θα σας κάνουμε…», γιατί δε μπορεί μια σοβαρή πολιτεία να ετοιμάζεται να διαθέσει μέσω του ΕΣΠΑ 40 εκατ. ευρώ για το βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ, ο οποίος περιλαμβάνει και τα λύματα της Ελεούσας, και την ίδια ακριβώς ώρα, να υπόσχεται μερικά εκατομμύρια ακόμα, στον διαμαρτυρόμενο Δήμο Ζίτσας, για ένα δεύτερο βιολογικό καθαρισμό. Ο Δήμαρχος Πλιάκος μπορεί να έχει τις απόψεις του αλλά η… «σοβαρή» πολιτεία λέει «ναι» σε όλα;

 

************************

Το βιοαέριο στη ΒΙΠΕ (2)

Για δε το θέμα του βιοαερίου, θα πω μόνο «καλώς τα, τα παιδιά»… Περίμεναν οι του ΣΥΡΙΖΑ να δουν την υπογραφή του Μιχελάκη πάνω στην άδεια (ΑΕΠΟ) των πέντε μονάδων βιομάζας της ΒΙΠΕ, για να ξυπνήσουν; Αν υπογράψει και ο Σταθάκης τις πέντε άδειες, τι θα κάνει ο κ. Στέφος; Θα παραιτηθεί από βουλευτής, εφόσον χαρακτηρίζει το έργο «τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα για ολόκληρο το λεκανοπέδιο»;

Τα 100 KW της «Βολτέρ ΑΕ» για την αντίστοιχη άδεια μονάδας βιοαερίου στα Μάρμαρα, είχαν ξεσηκώσει το 2015 τους κυβερνητικούς βουλευτές ολάκερης της Ηπείρου κι έκαναν ερώτηση στον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος. Για τα 10MW της ΒΙΠΕ, γιατί έκαναν ως σήμερα τους Κινέζους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;;;

 

Δεύτερη υποψηφιότητα στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ

Ο Κωνσταντίνος Ζιάβρας είναι ο δεύτερος, σίγουρος υποψήφιος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ και πιθανότατα, θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αν δεν προκύψει κάτι συνταρακτικό, σύμφωνα με ανθρώπους από το περιβάλλον του.

Πρόκειται για έναν ελεύθερο επαγγελματία που ασχολείται με τον τουρισμό, έχει γραφείο γενικού τουρισμού στη Ν. Ζέρβα, ήταν τομεάρχης τουρισμού της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων κατά την τρέχουσα θητεία και ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» του Αλ. Καχριμάνη στις εκλογές του 2014, στις οποίες είχε πάει αρκετά καλά. Είχε πάρει 2.860 σταυρούς και ήταν τέταρτος επιλαχών.

Με αυτή την πολιτική «κληρονομιά», ο κ. Ζιάβρας θα δοκιμάσει την τύχη του στις εκλογές της 13ης Μαΐου, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να πείσει τα μέλη της ΝΔ πως ο ίδιος θα βοηθήσει το κόμμα.

 

Το ασυμβίβαστο διώχνει…

Πέραν του Θόδωρου Τζαρούχη και του Κωνσταντίνου Ζιάβρα, για τις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν σε 50 περίπου ημέρες, δεν υπάρχει, έχω την αίσθηση, και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των τοπικών στελεχών της ΝΔ.

Ένας λόγος είναι η ύπαρξη του ασυμβιβάστου που έχει θεσπίσει για τα στελέχη της η ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη, ανάμεσα στην κομματική ιδιότητα και την υποψηφιότητα τη βουλευτική. Οι περισσότεροι βλέπετε, ενεργοί στη ΝΔ, ονειρεύονται να συμπεριληφθεί το όνομά τους στη λίστα του κόμματος, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και δε θέλουν να ασχοληθούν με τις εκλογές της ΝΟΔΕ. Δε μπορούν βέβαια, να είναι όλοι υποψήφιοι βουλευτές, μόνο έξι θα είναι οι τυχεροί, πέραν του Κ. Τασούλα, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Η φιλοδοξία υπάρχει…

Τα πράγματα ως εκ τούτου, είναι παρόμοια αλλά για άλλο λόγο, με την κατάσταση που υπήρξε στη ΝΔ και στις προηγούμενες εσωτερικές αρχαιρεσίες των τοπικών και περιφερειακών οργάνων. Τότε επιστρατεύτηκαν συνταξιούχοι, ξεχασμένοι Νεοδημοκράτες και το όλο περιβάλλον απέπνεε μια αίσθηση αναπαλαίωσης, χωρίς βέβαια αυτό να ισχύει για το σύνολο των κομματικών οργάνων, όπως η ΝΟΔΕ για παράδειγμα που πέτυχε τότε σημαντική ανανέωση.

Σε πολλές ΔΗΜΤΟ όμως, μπήκαν με το ζόρι επικεφαλής ή βρήκαν την ευκαιρία να «τρυπώσουν» και κάποιοι απόμαχοι, στρατιώτες του κόμματος από τη δεκαετία του ’80.

Όπως αυτός που αντί να πάει σε ένα γκισέ τράπεζας να ρωτήσει για το προσωπικό του θέμα, εμφανίστηκε στην ημερίδα της Εθνικής Τράπεζας προ ημερών και ρωτούσε τη γενική διευθύντρια της Λιανικής Τραπεζικής του ιδρύματος για το xray του πατέρα του…

 

Ο απολογισμός των αντιπεριφερειαρχών

Αναμένω με ενδιαφέρον τη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή, με θέμα τον απολογισμό της περιφερειακής αρχής για το 2017.

Το λέω ενόψει της ανακοίνωσης των αντιπεριφερειαρχών που εκκρεμεί από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ υπήρξε και μια άρνηση του Μ. Μπάγια στην πρόταση Καχριμάνη που ίσως καθυστέρησε την ανακοίνωση.

Οι απελθόντες αντιπεριφερειάρχες – οι περισσότεροι μάζεψαν πράγματα εδώ και δύο εβδομάδες – δεν είμαι σίγουρος πως τρελαίνονται να εμφανιστούν ενώπιον του περιφερειακού συμβουλίου για να κάνουν απολογισμό πεπραγμένων, καθώς στον κύκλο τους εμπιστεύονται ορισμένοι την εξής αλήθεια: «τι απολογισμό να κάνω, αφού δεν με άφησε ο Καχριμάνης να κάνω και τίποτα;».

Στο σχήμα των εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων θα προστεθεί πάντως, η Γιούλα η Μητροκώστα εκ των απελθόντων αντιπεριφερειαρχών.

 

Show Buttons
Hide Buttons