ΔΗΓΜΑΤΑ 24/7/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 24/7/2018

Προθεσμία για τις υποψηφιότητες

Λήγει απόψε στις 22:00 η προθεσμία για την έκφραση – εκδήλωση ενδιαφέροντος εξ όσων θέλουν να αξιολογηθούν, για να είναι υποψήφιοι βουλευτές με το «Κίνημα Αλλαγής».

Πάνω κάτω, τα ονόματα των ενδιαφερομένων είναι γνωστά και μέχρι την τελευταία ώρα, δεν αποκλείω να υπάρξουν και πρόσωπα «εκπλήξεις» ή στελέχη που θα «φυτέψει» στα διάφορα ψηφοδέλτια η Αθήνα. Απλά υπενθυμίζω πως για καιρό, σε παραπολιτικές στήλες αθηναϊκών εντύπων ή site διέρρεε το όνομα του Λάμπρου Ρώσση, ως σίγουρου υποψήφιου βουλευτή στα Γιάννενα. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του εν λόγω στελέχους με καταγωγή από τα Γιάννενα που ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα και δεν θα με εξέπληττε αν δούμε και τέτοια πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο που θα κατεβάσει το Κίνημα στο Νομό μας, παρά την υπερπληθώρα ντόπιων υποψήφιων «υποψήφιων».

Υπάρχει επίσης, η περίπτωση του Κωνσταντίνου Γάτσιου, πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας που ήταν υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ το Νοέμβριο του 2017. Ο εν λόγω πανεπιστημιακός τόνιζε τότε, στον προεκλογικό του αγώνα, πως «ήλθε για να μείνει», εννοώντας την ανάμειξή του στην πολιτική.

Για τον άνθρωπο αυτό όμως, διαδίδεται ότι θα ήταν μια καλή περίπτωση και για υποψηφιότητα του Κινήματος στην Περιφέρεια Ηπείρου, στις εκλογές του Μαΐου του 2019, αν αποφασιζόταν να κατέλθει το κόμμα αυτόνομα (λύση που προσωπικά θεωρώ «συνταγή αποτυχίας» – για διάφορους λόγους και όχι βέβαια για την ποιότητα και τις ικανότητες του ανθρώπου – αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα…).

 

Πολλοί οι «Ανδρουλακικοί»…

Το μεγάλο θέμα των τελευταίων ημερών στο «Κίνημα Αλλαγής» ήταν η… «δεξαμενή» ψήφων του Βαγγέλη Αργύρη.

Ο πρώην Υπουργός ως γνωστόν, διατηρεί ακόμα μια δύναμη στο Νομό Ιωαννίνων ικανή να επηρεάσει ένα εκλογικό αποτέλεσμα, συνδυαζόμενη βέβαια και με το προφίλ ενός καλού υποψηφίου.

Αν θεωρήσουμε αυτονόητο ότι οι εσωκομματικές διακρίσεις ανάμεσα σε Φωφικούς, Ανδρουλακικούς κτλ. θα συνεχίσουν να ισχύουν και στις εθνικές εκλογές, ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πάνε να ψηφίσουν οι Κιναλίτες, η εκλογική δύναμη του Βαγγέλη Αργύρη μπορεί να αποβεί σημαντική για την πρωτιά του «πράσινου» ψηφοδελτίου στο Νομό μας.

Τα πράγματα όμως, μπερδεύονται αν παρατηρήσει κανείς πως από το λεγόμενο «Ανδρουλακικό» μπλοκ, υπάρχει πληθώρα ενδιαφερομένων για το χρίσμα: Σωτήρης Ζαρπαλάς, Στέφανος Ζούμπας, Δημήτρης Νάστος (έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους επίσημα) και τα τελευταία 24ωρα ακούγονταν και το όνομα του Φώτη Βάββα.

Αμφιβάλλω αν είναι διαχειρίσιμη αυτή η κατάσταση, εκτός εάν ο πρώην Υπουργός αποφασίσει να τηρήσει αυστηρή ουδετερότητα…

 

Έτοιμοι και στη ΝΔ

Στη ΝΔ, βρίσκονται κατά πως λεν, σε προχωρημένο στάδιο για τη συγκρότηση των δικών τους ψηφοδελτίων.

Οι πληροφορίες μου λένε πως το κόμμα διαθέτει πια ένα short list υποψηφίων για κάθε Νομό και η τελική έγκριση των ψηφοδελτίων θα γίνει ανάλογα με την ώρα των εκλογών, από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. Επειδή την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη και η αναζήτηση υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν αποκλείεται να υπάρξουν καραμπόλες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ο Σταύρος Καλογιάννης είτε είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ είτε είναι υποψήφιος Δήμαρχος. Για τη δημαρχία των Ιωαννίνων προτάθηκε και στο Λάμπρο Γεωργόπουλο να είναι επικεφαλής αλλά ο τελευταίος είναι προσανατολισμένος στις εθνικές εκλογές και φαίνεται να το κερδίζει…

Ο χρόνος των πρόωρων εκλογών θα είναι καθοριστικής σημασίας και σε σχέση με τη θέση μάχης που θα διατάξει ο Μητσοτάκης. Έτσι, άλλη ανάγκη ετοιμότητας θα έχει το κόμμα σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν φθινόπωρο του 2018 και άλλη άνεση θα έχουν οι λιγότερο αναγνωρίσιμοι υποψήφιοι, εφόσον οι εκλογές γίνουν το Μάιο του 2019.

Στην πρώτη περίπτωση, στη «μάχη» για τη ΝΔ θα ριχτούν πιο έτοιμοι υποψήφιοι – βλέπε Στέφανο Φούσα, Κώστα Σιαράβα, Παντελή Κολόκα ας πούμε – διαφορετικά, ο πρόεδρος του κόμματος θα έχει την άνεση να φτιάξει ψηφοδέλτια με νεαρότερα άτομα – βλέπε Κωνσταντίνο Δαρδαμάνη, Σπύρο Κωνσταντόπουλο κα.

Στο δεύτερο ενδεχόμενο, ο πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα να βρει και κάποιες περιπτώσεις, ας πούμε «μετακλητών»… υποψηφίων, ανθρώπων δηλαδή αναγνωρίσιμων στις τοπικές κοινωνίες που δεν είναι στελέχη του κόμματος ή μεταγραφών της τελευταίας στιγμής – π.χ. Γιώργος Αμυράς.

 

Ο βέβαιος και η βεβαία…

Ο μόνος βέβαιος υποψήφιος βουλευτής για τη ΝΔ με δυο λόγια, παραμένει ο εν ενεργεία, Κώστας Τασούλας.

Από γυναίκες τέλος, γιατί δύο από τις επτά υποψηφιότητες πρέπει να είναι γένους θηλυκού, βάσει της ποσόστωσης, μόνο αν πει το «ναι» η περιφερειακή σύμβουλος Νατάσα Τύρου – Ούζα μπορεί να βαφτεί… ροζ μια βουλευτική έδρα των Ιωαννίνων.

Με τις υψηλές επιδόσεις της στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, έχει την παρακαταθήκη να πάει ακόμα καλύτερα σε εθνικές εκλογές και να διεκδικήσει μια από τις τρεις έδρες που πιθανότητα θα κερδίσει το κόμμα.

 

Η φιλολογική συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, είπαν να ασχοληθούν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές… και μιας και βρέθηκαν όλοι εδώ το περασμένο Σαββατοκύριακο, έκαναν μια Νομαρχιακή Επιτροπή και έβγαλαν και μια ανακοίνωση… Έλειπε μόνο ο Γιάννης Στέφος από τη συνάντηση.

Κι ενώ όλοι ασχολούνται με τις εθνικές εκλογές που θα προκηρύξει πρόωρα ο λαοπρόβλητος Πρωθυπουργός μας, στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν ασχολούνται γιατί θα είναι όλοι οι εν ενεργεία, υποψήφιοι βουλευτές εκ νέου, είτε γιατί είναι βέβαιοι πως οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

Τελικώς, από τη συνάντηση της Κυριακής, αυτό που βγήκε είναι η στήριξη στους Μπασιούκα και Νάτση, ώστε οι νυν επικεφαλής των δύο παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ σε Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμο Ιωαννιτών, να έχουν την πρωτοβουλία της διεύρυνσης και τον πρώτο λόγο για την κατάρτιση των αντίστοιχων συνδυασμών, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Αυτό και τίποτα παραπάνω… Περισσότερα στην περιφερειακή συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής, παρουσία της ηπειρωτάρχισσας Όλγας.

Από κει και πέρα, ήταν εντελώς φιλολογικό το ενδιαφέρον της κουβέντας, για ενδεχόμενες στηρίξεις του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ακούστηκαν καλά λόγια για το Γιώργο το Ζάψα, κάποιος πρότεινε να στηρίξει το κόμμα το Μάκη το Χατζηεφραιμίδη στην Κόνιτσα ως υποψήφιο Δήμαρχο – «παίζει» το θέμα χωρίς όμως να ενδιαφέρεται ο ίδιος, γιατί μπροστά τραβάει ο Βασίλης ο Σπανός, με την παράταξη «Ο τόπος που θέλω να ζω» – και τα «χάλασαν» για το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων: «να στηρίξουμε το Σεντελέ είπε ο ένας», «όχι εμείς θα κατέβουμε με το Δημήτρη το Μήτση», είπε ο άλλος… και το άφησαν γι’ αργότερα.

Συμπέρασμα μηδέν και για τίποτα δηλαδή…

 

Μια προτροπή

Κατέγραψα ιδιαίτερα αρνητικές αντιδράσεις για την προχθεσινή δήλωση του Αγίου των Ιωαννίνων Μάξιμου, αναφορικά με το ποιος προκάλεσε τον έλεγχο του Τελωνείου της Ηγουμενίτσας, ο οποίος κατέληξε σε ένα βαρύ πρόστιμο για το Γηροκομείο των Ζωσιμάδων.

Η αναφορά του Μαξίμου σε «πολιτικό δάχτυλο» έκανε αρνητική εντύπωση, γιατί είναι η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης δείχνει διάθεση να ασχοληθεί με τα πολιτικά τεκταινόμενα της περιοχής.

Αν έχει στοιχεία, οφείλει να τα δώσει στη δημοσιότητα ή και στον Εισαγγελέα αν πρέπει, και να πει ονοματεπώνυμο.

Διαφορετικά, είναι ανήθικο να ακούγεται στις εκκλησιές του Νομού κάθε Κυριακή, μετά τη λειτουργία, ένα όνομα, υποκινούμενο από τους κύκλους της Μητροπόλεως για να πληγεί ενόψει εκλογών. Ή έστω, ας αρχίσουν να μοιράζουν από τώρα στα παγκάρια, ψηφοδέλτια του αντιπάλου του καταγγελλόμενου, εν λόγω «προβοκάτορα» του Γηροκομείου, για να γνωριστούμε μεταξύ μας.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 24/7/2018)

Show Buttons
Hide Buttons