ΔΗΓΜΑΤΑ 24/9/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 24/9/2019

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, δείξαμε ως Γιαννιώτες πόσο αθλητικοί τύποι είμαστε…

Γέμισε selfies το facebook με τους αθλητές του Γύρου Λίμνης. Πόζες πριν τον αγώνα.

Ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που έχει ανέβει στάνταρ και επίπεδο, 12 χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση – ήταν ο 13ος Γύρος αυτός.

Συγχαρητήρια αξίζουν στους διοργανωτές που έχουν στο πλευρό τους και τις τοπικές αρχές, οι οποίες δείχνουν να αντιλαμβάνονται την αξία τέτοιων διοργανώσεων για την τοπική οικονομία.

Είπα selfies. Δε γινόταν να μην έχουμε και Αμυρά…

Έτρεξε ο βουλευτής της ΝΔ, στον αγώνα των 5 χλμ. το βράδυ του Σαββάτου, φωτογραφήθηκε με κόσμο και μετά επισκέφτηκε και την έκθεση τοπικών προϊόντων στην κεντρική πλατεία, με τον τίτλο «Κερνάμε Ήπειρο».

 

Η απήχηση της Κεφάλα

Παρ’ ότι πιο… μπασμένος στη γλώσσα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο Γιώργος Αμυράς, έχω να σας δώσω μια αίσθηση που καταγράφω κάθε φορά που δημοσιεύω κείμενο με δραστηριότητα της Μαρίας της Κεφάλα.

Είτε κάνε ερώτηση για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, είτε κάνει πρόταση για παραχώρηση του παλιού Πανεπιστημίου της Δόμπολη, από το Υπουργείο Οικονομικών στην τοπική κοινωνία, είτε τέλος συναντήσει τους Στρατιωτικούς της Ηπείρου, η βουλευτής της ΝΔ κερδίζει αυτό που λέμε «απήχηση», με όρους facebook (εκεί από όπου περνάνε, καλώς ή κακώς όλες οι ειδήσεις).

Οφείλω βέβαια να πω πως τεράστια απήχηση διαπίστωνα και για υποψηφίους των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίοι στις κάλπες πάτωσαν.

Δεν ξέρω τι ισχύει για την περίπτωση της βουλευτού, απλώς καταγράφω μια τάση, σε σχέση με τους άλλους βουλευτές του Νομού μας.

 

Πήγαινε-έλα

Οι σχιστολιθικές «πλάκες» στη «λιθόσφαιρα» του δημαρχιακού μεγάρου της πόλης μας προδιαθέτουν για μεγάλη κίνηση, ξαναλέω…

Το σχήμα της νέας δημοτικής αρχής δεν έχει σταθεροποιηθεί και δεν αποκλείονται μεταγραφές της τελευταίας στιγμής. Οι πιθανές μεταγραφές δεν θα προέρχονται από την παράταξη της Τ. Καλογιάννη αλλά θα είναι μετακινήσεις μεγέθους… από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό ή αντίστροφα.

Το σκηνικό είναι ακόμα πολύ ρευστό… και ακούω φήμες για ανεξαρτητοποιήσεις. Όπως επίσης, ακούω για πρώτη φορά, έντονα παράπονα για τον «αρχηγό»…

Η ανταπόκριση της άλλης πλευράς θα κρίνει και τις εξελίξεις, γιατί κάποιος μπορεί να θέλει να φύγει αλλά αν δεν τον θέλουν οι άλλοι… πού να πάει;

 

Αλλαγές και εκκρεμότητες

Στην πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου απόψε το απόγευμα στις 7, θα εκλεγούν και ορισμένα από τα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων και Δημοτικών Επιχειρήσεων του Δήμου Ιωαννιτών.

Το τοπίο παραμένει ρευστό και στην πλευρά της δημοτικής αρχής όπως προείπα, είτε εξαιτίας δυστοκίας στην εξεύρεση των κατάλληλων προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα δημοτική αρχή είτε εν αναμονή των μεταγραφών – αν υπάρξουν τελικώς.

23 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα δημοτική αρχή και τα πράγματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Πάρτε για παράδειγμα το Δημοτικό Ραδιόφωνο: για πρόεδρος προαλείφεται ο Νίκος ο Τσόλης από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» αλλά ενώ σχεδιάζονταν να έλθει προς ψήφιση σήμερα το ΔΣ της ΔΕΠΕΙ (Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Ενημέρωσης Ιωαννίνων), στην ορθή επανάληψη της ημερήσιας διάταξης που εστάλη προς τα τοπικά ΜΜΕ το μεσημέρι της Παρασκευής, αντί της ΔΕΠΕΙ ανεγράφη ΔΗΠΕΘΕ.

 

Κωτσαντή στο ΔΗΠΕΘΕ

Στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, για πρόεδρος θα προταθεί η νέα δημοτική σύμβουλος Χριστίνα Κωτσαντή. Γιατρός παθολόγος στο επάγγελμα, είναι ένα από τα νέα πρόσωπα που φέρνει σε θέσεις ευθύνης, η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή.

Το ΔΗΠΕΘΕ ήταν μια από τις περιπτώσεις εκείνες όπου ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ έπεσε πάνω σε αρκετούς διστακτικούς να αναλάβουν, από όσο ξέρω.

Από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» τέλος, αξιοποιήσιμη στον Οργανισμό Σπηλαίου Περάματος είναι και η Περαμιώτισσα Γιαννούλα Αθανασίου – Μαμακή.

 

Μια ακόμα αναβολή για τη Νιάρχου

Η εκδίκαση της προσφυγής των παρά τη λεωφόρο Νιάρχου κατοίκων και επιχειρηματιών, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ήταν προσδιορισμένη να γίνει χθες Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου.

Τελικώς η εκδίκαση της υπόθεσης πήρε μια ακόμα αναβολή αλλά μάλλον τελευταία αυτή τη φορά, καθώς ήταν δικαιολογημένη λόγω αλλαγής του υπεύθυνου εισηγητού δικαστού και παράλληλα, η Περιφέρεια Ηπείρου που ως τώρα κωλυσιεργούσε σκοπίμως, κατέθεσε τον φάκελο με τα στοιχεία που υποστηρίζουν τις απόψεις της. Άρα υπήρχε διάθεση από τους δύο διάδικους να εξεταστεί κανονικά η υπόθεση, αν δεν προέκυπτε το εμπόδιο της αλλαγής δικαστού.

Νομίζω ότι το δικαστήριο θα γίνει περί τα μέσα Οκτωβρίου και οι κάτοικοι και επιχειρηματίες που αντιδρούν στη μελέτη της Περιφέρειας Ηπείρου για το συγκεκριμένο οδικό έργο, παίζουν το τελευταίο τους χαρτί.

Έχω δεν την πληροφόρηση πως η υπόθεση αυτή θα λάβει και ισχυρές πολιτικές διαστάσεις το επόμενο διάστημα.

 

Οι δυο Γιάννηδες

Στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ετοιμάζονται για εκλογές.

Σήμερα Τρίτη, στις 16:00 κατατίθενται τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών που θα λάβουν μέρος στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε αντίθεση με τις προ τριετίας εκλογές, τα πράγματα για την Ήπειρο, στο ΤΕΕ θα είναι πιο… προβλεπόμενα. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις για την παράταξη της Κεντροδεξιάς που στις εκλογές του 2016 κατέβηκε διασπασμένη. Η κυβερνητική εξουσία είναι ένας επαρκής αποτρεπτικός λόγος για να μην υπάρξουν αντάρτικες υποψηφιότητες και δεν αποκλείεται επίσης, να είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνδιοικήσουν – ελέω της απλής αναλογικής – οι δύο πρώτες παρατάξεις του τοπικού ΤΕΕ, εδώ και πολλά χρόνια…

Να τα βρουν οι δυο Γιάννηδες δηλαδή…

 

Περί αποσπάσεων

Κατεβαίνεις υποψήφιος στις εκλογές, με στόχο να πάρεις απόσπαση από μια δημόσια υπηρεσία στην οποία εργάζεται και να έλθεις πιο κοντά στο σπίτι σου…

Λογικό… Το έκαναν κάποιοι και τους βγήκε. Είναι μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου πια…

Άλλοι πάλι δεν κατάφεραν να εκλεγούν αλλά και πάλι, θα καταφέρουν το στόχο τους. Με άλλο τρόπο, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι το ίδιο για εκείνους.

Η απόσπαση στο γραφείο του Περιφερειάρχη σε φέρνει πάλι στο σπίτι σου. Δεν θα διδάσκεις στο δημόσιο σχολείο και δεν θα χρειάζεται να κάνεις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, αντίθετα ο μισθός θα πέφτει ακούραστα. Τη θέση σου στο δημόσιο σχολείο θα πρέπει να την καλύψει αναπληρωτής. Τι σε νοιάζει;

Αν ξέμαθες κιόλας από την τάξη, τη βαβούρα των παιδιών και το καθημερινό πρωινό ξύπνημα, επειδή εδώ και χρόνια ήσουν αποσπασμένος σε πολιτικό γραφείο κόμματος, δεν είναι δυνατόν να σκεφτείς ότι θα επιστρέψεις όντως, στο… μαρτύριο της δουλειάς.

Ένας κόσμος ελληνικός, «κανονικός» με την κανονικότητα που υπήρχε πάντα, όχι αυτή του Μητσοτάκη, αγγελικά πλασμένος.

Κατά τα λοιπά, «μας φταίνε οι ξένοι που μας φθονούν», «μας φταίνε τα μνημόνια» και το κακό μας το ριζικό. Εμείς ως λαός, είμαστε άψογοι…

 

Ολίγον χαβαλές…

Ψιλοχαβαλετζίδικη… έμαθα πως ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, το πρωί της Δευτέρας.

Στη συνεδρίαση παρευρίσκονταν τα κανονικά μέλη της Επιτροπής και μερικοί ακόμα, ως παρατηρητές. Συμμετείχε ας πούμε ο Γιώργος ο Πρέντζας, ο οποίος έχει ενημερώσει πως θα παρίσταται ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις, μιας και του αρνήθηκε ο Περιφερειάρχης να του παραχωρήσει τη μια θέση από τις δικές του, συμμετείχε ο Δημήτρης ο Δημητρίου παρ’ ότι εκπρόσωπος της παράταξης στην Επιτροπή είναι η Μαργαρίτα η Κιτσανού κοκ.

Φασαρία μπορεί να μην είχε η συνεδρίαση, αλλά έδειξε το ενδιαφέρον που θα υπάρχει ακόμα και γι’ αυτού του είδους τις διαδικασίες που μέχρι τώρα, δε συγκέντρωναν τα φώτα της δημοσιότητας.

 

Αλά καρτ ευαισθησίες

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλλάξει όνομα και στις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι εσχάτως, είναι να νοηματοδοτηθεί και η οικολογική διάσταση της πολιτικής.

«Πράσινη Συμμαχία» αντί της «Προοδευτικής Συμμαχίας» είναι μια πρόταση…

Μιλάμε για το ΣΥΡΙΖΑ που στο θέμα των σεισμικών ερευνών και της πιθανότητας εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, δεν διαφοροποιήθηκε ούτε κατά κεραία από τους άλλους, τους «φιλελεύθερους» που «τα ξεπουλάνε όλα στο βωμό του κέρδους…».

Η περιβαλλοντική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ επανεμφανίστηκε μαζί με το φθινόπωρο και την αντιπολίτευση…

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 24/9/2019)

Show Buttons
Hide Buttons