ΔΗΓΜΑΤΑ 25/1/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 25/1/2020

Προβληματισμένους είδα τους περισσότερους Δημάρχους της Ηπείρου στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Καιρός ήταν να αναλογιστούν οι αγαπητοί Δήμαρχοι πως το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι το σοβαρότερο ζήτημα που καλούνται να φέρουν σε πέρας τα επόμενα χρόνια, γιατί αφενός τα σκουπίδια αφορούν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των δημοτών τους και αφετέρου, γιατί είναι ένα σοβαρό οικονομικό μέγεθος με διττή επίπτωση τόσο στα οικονομικά των Δήμων όσο και στην τσέπη των δημοτών τους.

Μέχρι πρόσφατα, οι Δήμαρχοι ασχολούνταν με τις εκλογές. Τώρα είναι αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα που απαιτεί σοβαρότητα και πολιτικό ανάστημα, το οποίο δεν είμαι βέβαιος πως κατέχουν όλοι όσους ψήφισαν οι συνδημότες τους για να τους διοικούν…

 

Μην πουν κακή κουβέντα…

Όταν οι τοποθετήσεις πολλών Δημάρχων εκκινούν ακόμα από την έγνοια μην πουν κάτι κακό για τον Περιφερειάρχη, μην παρεξηγηθεί κάτι που θα πουν από τον Περιφερειάρχη, να πουν έναν καλό λόγο για τον Περιφερειάρχη, αμφιβάλλω ότι οι εν λόγω τοπικοί άρχοντες ξέρουν να βάζουν τις σωστές προτεραιότητες για τη διοίκηση των Δήμων τους.

Η αύρα του Περιφερειάρχη ήταν αισθητή στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, καίτοι το θέμα και η όλη συζήτηση είναι σαφές πως αγγίζει αρμοδιότητες αποκλειστικά του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και στο τέλος μια γυναίκα – μόνο – μένει να φαίνεται πως φορά παντελόνια, μεταξύ των 18 Δημάρχων της Ηπείρου, γιατί δε φοβάται να συγκρουστεί. Δεν της δίνω βέβαια, απόλυτο δίκιο για την ιστορία που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες στο Δήμο Ν. Σκουφά, γιατί τα πράγματα είναι πολύ μπλεγμένα.

 

Ο «εγγυητής»

«Κάγκελο» έμειναν πολλοί Δήμαρχοι προχθές, ακούγοντας πως η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και οι Δήμοι της ΠΕ Θεσπρωτίας πλην Σουλίου, επιδοτούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου για τη μεταφορά των σκουπιδιών τους προς το εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου.

Προσωπικά δεν εξεπλάγην καθόλου, γιατί το θέμα έγινε γνωστό στην προ εβδομάδος συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ν. Σκουφά στο Πέτα, που έγινε για τα σκουπίδια. Και το γνώριζα, χωρίς να δώσω ιδιαίτερη σημασία. Από προχθές, όσοι του έχουν το θάρρος, παραπονούνται στον Καχριμάνη για την άνιση μεταχείρισή τους έναντι των Δήμων που απαλλάσσονται για τη μεταφορά των απορριμμάτων τους.

Με τον τρόπο αυτό όμως, η Περιφέρεια έρχεται απλά να καλύψει τη δική της υστέρηση στην ολοκλήρωση της κατασκευής των Σταθμών Μεταφόρτωσης, για την οποία δεν άκουσα να διαμαρτύρεται εντόνως κανένας Δήμαρχος προχθές.

Επειδή λοιπόν, κάποιοι Δήμαρχοι γκρινιάζουν περισσότερο, ο Περιφερειάρχης εγγυητής ων… για τα κέρδη του εργοστασίου επεξεργασίας ΑΣΑ και προς την ΤΕΡΝΑ, πληρώνει την εταιρεία επειδή αρνούνται να διπλοπληρώσουν για τα σκουπίδια τους ορισμένοι Δήμοι, με τέλη και για τους ΧΥΤΑ και για το εργοστάσιο. Αυτό που είχε συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν να πληρώνει για τη μεταφορά του υπολείμματος προς τους ΧΥΤΥ. Πού βρήκε τώρα, τα λεφτά για να πληρώνει και τη μεταφορά των σκουπιδιών προς το εργοστάσιο, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξηγήσει στο μεθαυριανό περιφερειακό συμβούλιο, γιατί δεν πιστεύω πως το έκανε χωρίς ενδοκυβερνητική συνεννόηση, αφού πρόκειται για πράξη που αγγίζει τα όρια της νομιμότητας (πού ακούστηκε να πληρώνει η Περιφέρεια για τη μεταφορά απορριμμάτων;).

 

Η κόντρα Πήχα – Μπέγκα

Στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΦΟΔΣΑ, υπήρξαν και διάφορες διαπροσωπικές κοντρίτσες, με ενδιαφέρον.

Για τα σκουπίδια, ο… αναγνώστης της στήλης, αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών Β. Πήχας αναφέρθηκε σε αυτό που γράψαμε την περασμένη Τρίτη, σχετικά με μια παλιότερη προφορική δέσμευση του πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων Θ. Μπέγκα προς το Στάθη Γιαννούλη για την ισοκατανομή του κόστους της μεταφοράς των σκουπιδιών προς το εργοστάσιο.

Επειδή είναι γνωστό πως η δημοτική αρχή δια του αρμόδιου αντιδημάρχου, εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόταση που έκανε ο Δήμαρχος Αρταίων, ο Πήχας ρώτησε τον πρώην Δήμαρχο αν αληθεύει αυτό που γράψαμε.

Και η απάντηση του Μπέγκα ήταν ένα… «όχι μεν αλλά, δεν είπα αυτό…», που όμως, είναι εντελώς ψέμα… Οι δηλώσεις τους στις 18 Μαΐου του 2018 έλεγαν άλλα… που δεν θα ήταν καθόλου κακό να παραδεχτεί τι έλεγε τότε, όταν μάλιστα, στην πορεία αποδειχτεί πως αυτή ακριβώς η διαδικασία θα ακολουθηθεί στο άμεσο μέλλον: οι 18 Δήμοι της Ηπείρου θα μοιράζουν δια 18 το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων προς το εργοστάσιο και ενδεχομένως και το κόστος της μεταφοράς του υπολείμματος από το εργοστάσιο προς τους ΧΥΤΥ.

Άρα, ε και θα έχει πει ψέματα ο πρώην Δήμαρχος σήμερα, ε και θα αποδειχτεί πως αυτό που είπε πριν από ενάμιση χρόνο, ήταν το σωστό…

 

Βουλή γίνανε…

Η διαπροσωπική κόντρα ωστόσο που φαίνεται πως μαίνεται, παρ’ ότι οι εκλογές ανήκουν στο παρελθόν, είναι αυτή ανάμεσα στον πρώην και το νυν πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου…

Γιάννης Λώλος και Χρήστος Ντακαλέτσης δε γουστάρονται καθόλου μεταξύ τους και η μεταξύ τους ένταση διαπερνούσε τη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ προχθές, ορατή σε όλους.

Για μια κουβέντα που θα πει ο ένας, ίσως και άσχετη, τον στραβοκοιτάει ο άλλος και πιάνονται, με εκφράσεις που δεν ταιριάζουν μεταξύ πολιτικών…

Με διάθεση κριτική και ελαφρώς επιθετική μπήκε στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ και ο χαμένος αυτών των εκλογών, Μιχάλης Πλιάκος, έναντι του αντιπάλου του, κερδισμένου στις εκλογές, Νίκου Καλαντζή. Αλλά αυτή η κόντρα, ήταν σε σαφώς πολιτικά και θεσμικά πλαίσια.

 

Που είναι η μπάλα, οέο;

Με τις «σφαλιάρες» για προσφυγικό και σκουπίδια να συνεχίζουν να πέφτουν στο… «σβέρκο» της Περιφερειακής Αρχής… με εντατικό ρυθμό τις τελευταίες μέρες κι ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εμφανίζονται αγριεμένες ενόψει της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου της ερχόμενης Τετάρτης… (κατατέθηκε επίσημο αίτημα να συζητηθεί το προσφυγικό), το προεδρείο του σώματος στέλνει ορθή επανάληψη για να προσθέσει στην ημερήσια διάταξη το θέμα που εισηγείται η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή!

Ενώ η Ήπειρος «φλέγεται» στα δύο μέτωπα, η διοίκηση της Περιφέρειας ετοιμάζει μια ακόμα «παράσταση», όπου θα ακούσουμε για χιλιοστή φορά για τη φέτα και το κασκαβάλι… Εντελώς κουκουρούκου θέμα δηλαδή… για τις προτεραιότητες των ημερών;

Έχει χαθεί ελαφρώς η μπάλα ή μου φαίνεται;

 

Μια «πίτα» με μηνύματα

Μια «πίτα» που ήταν… πολιτική εκδήλωση τελικά… πραγματοποίησε η παράταξη «Ιωάννινα_2023» το απόγευμα της Τετάρτης.

Αν και η Τατιάνα Καλογιάννη είχε σκοπό να απευθύνει ένα πολιτικό… «μανιφέστο» κατά πολλών κατευθύνσεων, δεν είχε καλέσει τις τοπικές τηλεοράσεις να την καταγράψουν. Μάθαμε έτσι, τα όσα είπε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», δια του αναλυτικού δελτίου τύπου της παράταξης, την επομένη.

Πέρα από την κριτική της στη δημοτική αρχή και την αναφορά της στις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα – να εικάσω παρεμπιπτόντως, ότι αυτές οι αναφορές ήταν προμήνυμα για τη στάση της παράταξης όταν η δημοτική αρχή θα ξανανοίξει το θέμα της εμπλοκής ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων; – το πιο ενδιαφέρον σημείο της ομιλία Καλογιάννη, θεωρώ πως ήταν η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεών της με την τοπική ΝΔ.

Στο δελτίο τύπου μνημονεύεται ιδιαιτέρως η παρουσία στην εκδήλωση, του προέδρου της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, Θ. Τζαρούχη (Θόδωρα σε προειδοποιώ προκαταβολικά, μην κάνεις like στη συγκεκριμένη ανάρτηση, γιατί θα παρεξηγηθείς…), στον οποίο θυμίζω, η Τ. Καλογιάννη χρέωνε ευθύνες για την ήττα της στις εκλογές του Μαΐου.

Περασμένα ξεχασμένα τώρα όλα… λέει μάλλον η πρώην αντιπεριφερειάρχης και προχωρά, θέλοντας το κόμμα στο πλευρό της. Θα την συμβούλευα μόνο – ταπεινά – ότι αυτές τις κινήσεις θέλουν μεγαλύτερη μαεστρία και διπλωματία. Όταν γίνονται χοντροκομμένα, έχουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα…

 

Φιλικά! (πάντα)

Κι όπως σωστά παρατηρούσε ένας φίλος, «τι ανοίγματα να κάνει τώρα η Τατιάνα στη ΝΔ, όταν το κυβερνών κόμμα αισθάνεται ως κατα-δικό του άνθρωπο το νυν Δήμαρχο, Μωυσή Ελισάφ;»…

Τι να του πεις του φίλου τώρα; Ότι έχει άδικο;

Από την άλλη, η Τ. Καλογιάννη κατηγορούσε το Δήμαρχο τις προάλλες, πως πορεύεται με σχέδιο για τις εκλογές του 2023… Η ίδια με τέτοιες προσπάθειες και δηλώσεις, γι’ αυτό δεν κόπτεται;

 

Τι κάνει το ΚΙΝΑΛ;

Ανταπόκριση από το Πασοκικό «μέτωπο» (ασχολούμαι και με θέματα, εντελώς ξεχασμένα για τους περισσότερους)…

Επίκεινται εκλογές για την ανάδειξη των περιφερειακών οργάνων του ΚΙΝΑΛ εντός των επομένων εβδομάδων. Κλίμα δεν υπάρχει, ακόμα και τα στελέχη του κόμματος δεν ασχολούνται ιδιαίτερα, αναμένοντας το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, όχι για να βγουν μαχαίρια αλλά για να κάνει μια ενδοσκόπηση η ηγεσία και να μαζέψει τα… «κουρέλια» της για να πάει παρακάτω… με την ελπίδα ότι η αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και της «Συμμαχίας» θα αποδειχτεί το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Για την τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή, ενδιαφέρεται να εκλεγεί όπως έχω ξαναγράψει, ο Άλκης ο Λάνταβος, ο νυν διορισμένος γραμματέας.

Προσώρας, δεν καταγράφεται άλλο ενδιαφέρον και κεντρικό ρόλο σε αυτό το θέμα, θα παίξει η στάση που θα τηρήσει η… Ανδρουλακική συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ στο Νομό. Είναι πιθανό, αν αποφασίσουν να ασχοληθούν με τις εσωκομματικές εκλογές, να προωθήσουν δικό τους άνθρωπο, νέο ηλικιακά και άφθαρτο.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, όπως μου ξεκαθάριζε στέλεχος του κόμματος, να στηριχθεί πρόσωπο με παρελθόν στο κόμμα, ούτε και σε καμία περίπτωση, άνθρωπος που έχει αναμιχθεί στα δημοτικά πράγματα.

Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί πως πλέον δεν έχει – και δε θέλει να έχει… – καμία απολύτως σχέση ούτε με την παράταξη Ελισάφ ούτε με την παράταξη Μπέγκα.

Στον τελευταίο χρεώνουν την κολεγιά με το ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές για ΠΕΔ και ΚΕΔΕ και δε θέλουν ούτε να τον βλέπουν…

 

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 25/1/2020)

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

Show Buttons
Hide Buttons