ΔΗΓΜΑΤΑ 25/10/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 25/10/2018

Προχωρά ο Σιάκας

Στο Δήμο Ιωαννιτών, ο Φίλιππος Σιάκας τραβάει μπροστά, για να συγκροτήσει παράταξη. Το ανακοίνωσε χθες, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και αναμένονταν να το κάνει και το βράδυ στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση. Κινάει μπροστά και πλέον, θέτει προ των ευθυνών του και το Νίκο Γκόντα, να ανοίξει τα χαρτιά του.

Είτε θα τον στηρίξει, είτε όχι. Η δεύτερη περίπτωση σημαίνει διάσπαση για την Κεντροδεξιά.

Ελπίζω ότι στο εξής, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν τις αμέσως επόμενες μέρες με τη ΝΔ στο Δήμο Ιωαννιτών, γιατί παρακράτησε το σίριαλ…

 

Συνέλευση στο «Γιάννενα Τώρα»

Από το Δήμο Ιωαννιτών, συνεδρίασε η γραμματεία της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», την περασμένη Δευτέρα το βράδυ.

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 28 Νοεμβρίου η επόμενη γενική συνέλευση της παράταξης και στη διάρκεια αυτού του μήνα που μεσολαβεί, είναι γενική απαίτηση των αντιπολιτευόμενων τον Μπαρτζώκα ενδοπαραξιακών δυνάμεων, να δοθεί το σήμα μιας γενικής ανανέωσης, με εγγραφή νέων μελών στα μητρώα της παράταξης.

Ο Άρης λέει «να το προσπαθήσουμε όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά», οι άλλοι του απαντούν «εσύ είσαι ο επικεφαλής, κάν’ το μόνος σου» και μια υφέρπουσα ένταση ήταν αισθητή στην προχθεσινή συνάντηση, στα γραφεία της παράταξης.

Θα το ξαναγράψω αλλά ως τα τέλη Νοεμβρίου, θα ξεκαθαρίσει αν και πως θα κατέβει στις εκλογές η παράταξη «Γιάννενα Τώρα». Μπορεί να επανεξέλεξε επικεφαλής τον Άρη Μπαρτζώκα η γενική συνέλευση της παράταξης αλλά οι ενδοπαραταξιακοί λογαριασμοί δε λύθηκαν και είναι πιθανό, αν δεν πληρωθούν οι όροι της ανανέωσης που μπήκαν ως προαπαιτούμενο από πολλούς, το ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό σχήμα να μη φτάσει ως τις εκλογές. Να μη βγάλει το χρόνο, πιο συγκεκριμένα…

 

Το «παζλ» για την Περιφέρεια Ηπείρου συμπληρώνεται

Μια ακόμα δημοσκόπηση «τρέχει» αυτές τις μέρες στην Ήπειρο, για τις περιφερειακές εκλογές και όσο περνούν οι μέρες, τόσο διαμορφώνεται το «παζλ» του εκλογικού χάρτη, με όλα τα κομμάτια του.

Μετά τους Καχριμάνη και Ριζόπουλο δηλαδή, ανεξάρτητος ο δεύτερος και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ ο πρώτος, μετά την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να στηρίξει Δημητρίου, είχαμε και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει Ζάψα.

Τα τρία κομμάτια που λογικά υπολείπονται στο «παζλ» του εκλογικού χάρτη, αν δεν υπάρξει άλλη ανεξάρτητη υποψηφιότητα, που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, αναφέρονται στις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται και στο παρόν περιφερειακό συμβούλιο: το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη «Χρυσή Αυγή». Για την τελευταία δεν έχω ρεπορτάζ, έχω όμως για τους άλλους δύο.

Το ΚΚΕ, πιθανά θα δώσει συνέχεια στην παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μέσα από πρόσωπα που έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο πόστο, αν και τα πρόσωπα δεν παίζουν κανένα ρόλο στο κόμμα! Αν δεν επιδιώξει να διατηρήσει το στοιχείο της ανανέωσης και δεν επιμείνει το κόμμα στην Όλυ Τσουμάνη ή σε έναν υποψήφιο από τη νέα γενιά, πιθανά να εμπιστευτεί τις δοκιμασμένες λύσεις του Κώστα του Κωτσαντή και του Βασίλη Ζιώβα.

Για δε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γνωρίζω πως επιχειρήθηκε να ξεκινήσει ένας διάλογος από τους Ζήκο και Πατσιούρα που βρίσκονται ως επικεφαλής στις παρατάξεις «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» και «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα», με τους λεγόμενους «Σκοπουλικούς» της περιοχής – από το όνομα του αείμνηστου γιατρού Στέφανου Σκοπούλη. Προσώρας, δεν βρίσκεται πεδίο συνεννόησης και αυτό πιθανότατα σημαίνει πως ο χώρος της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς θα πάει ξανά με δύο ψηφοδέλτια στο Δήμο Ιωαννιτών και με το Νίκο Ζήκο, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

 

Τα εκλογικά νούμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ

Για το ΣΥΡΙΖΑ, τα γράψαμε και χθες…

Ο Πάνος ο Σκουρλέτης ήλθε στα Γιάννενα τη Δευτέρα, για να επικυρώσει μια απόφαση που είχε λάβει το άτυπο κονκλάβιο των βουλευτών της Ηπείρου, το οποίο συνεδρίασε υπό τον ίδιο στην Αθήνα, την περασμένη Παρασκευή.

Τα πράγματα για το κυβερνών κόμμα έχουν ως εξής: κανένας νυν βουλευτής και εννοείται, καμία από τις δύο Ηπειρώτισσες Υπουργούς, δε δέχονταν καν την πρόταση να ηγηθεί ενός συνδυασμού στην Περιφέρεια, ο οποίος δεν έχει σίγουρες πιθανότητες να βγει ακόμα και δεύτερος. Η προσωπικότητα της Γεροβασίλη και κυρίως, η Αρτινή της καταγωγή λειτούργησε παραμορφωτικά υπέρ της στο αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών του 2014 και ουσιαστικά η «Ήπειρος Ανατροπής» «έπαιξε» καλά μόνο στην εκλογική περιφέρεια της Υπουργού – εδώ έλαβε 36,1%, όταν στους άλλους τρεις Νομούς πήρε από 20 ως 23%.

Χωρίς έναν τέτοιο επικεφαλής δηλαδή, το πραγματικό αποτέλεσμα που θα αποσπούσε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα 20% και κάτι, αντί του 24,58% που έλαβε τελικά.

Μα, θα πει κανείς, το ίδιο δε μπορεί να συμβεί και τώρα; Να «τραβήξει» δηλαδή ένας Νομός καλύτερα, για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Ζάψα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του; Όχι, όπως λένε τα στοιχεία των εκλογών του 2014, για τη «Συμμαχία Ηπειρωτών». Το μεγαλύτερο ποσοστό έλαβε η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, στο Νομό Ιωαννίνων – 11,4% – και μικρότερο ποσοστό – 9,5% – στην Πρέβεζα.

 

Αυτό δεν είναι συνεργασία!

Ο Γιώργος ο Ζάψας τώρα, πρέπει να ξεπεράσει και το θέμα της αντίδρασης που θα συναντήσει η υποψηφιότητά του, στις δύο περιφερειακές παρατάξεις τις οποίες προσδοκούσε εδώ και καιρό, να ενώσει – «Ήπειρος Ανατροπής» και «Συμμαχία Ηπειρωτών».

Ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μεθόδευσε τη στήριξη στο πρόσωπο του Γιώργου Ζάψα έχει δυσαρεστήσει τους μη κομματικούς της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και τους κομματικούς της παράταξης των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Για να το εξηγήσω: η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» έχει στελέχη και περιφερειακούς συμβούλους που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και που δε μετείχαν στις διαδικασίες της περιφερειακής συντονιστικής επιτροπής. Αυτούς δεν τους ρώτησε κανείς αν θέλουν το Ζάψα για υποψήφιο και στην ολομέλεια της παράταξης που θα γίνει την Πέμπτη, θα εκφραστούν αυτές οι αντιδράσεις και ενδέχεται να ενταθούν, αν κινητοποιηθεί πολύς κόσμος από τους μη εκλεγμένους.

Από την άλλη, οι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» που είναι μέλη του ΚΙΝΑΛ – Μάκης Χατζηεφραιμίδης, Δημήτρης Χαμπίπης και Γιώργος Ζιάκας – αλλά και ένα κομμάτι της τοπικής ΔΗΜΑΡ που δεν εξετίμησε ιδιαιτέρως την πορεία του Γιώργου Ζάψα, μετά τη διάσπαση του κόμματος που προκάλεσε η φυγή του Φώτη Κουβέλη, δυσαρεστούνται τα μάλα από τις «χοντροκομμένες» μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που επιβάλλει τον υποψήφιο Περιφερειάρχη. Είναι ερωτηματικό αν ο Ζάψας συγκαλέσει την ολομέλεια της παράταξής του για να πάρει απόφαση για την υποψηφιότητά του, με μια κινητοποίηση των σημερινών δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ, αν θα καταφέρει να περάσει στη «Συμμαχία Ηπειρωτών» την υποψηφιότητά του!

Εναλλακτικά, μπορεί να κάνει μια συμφωνία κυρίων με τους τρεις περιφερειακούς του συμβούλους και να πάρει το brand της παράταξης, για να το κολλήσει δίπλα σε αυτό της «Ήπειρος Ανατροπής»!

Αυτό πάντως, «συνεργασία αυτοδιοικητικών παρατάξεων» δεν το λες με τίποτα!

 

«Κουβέλης» ο Ζάψας

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο μεν Ζάψας κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως ο «Κουβέλης» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο… Ξεκίνησε με μια παράταξη, την «Ήπειρος των Οριζόντων» το 2010 και δεν κατάφερε να εκλεγεί. Το 2014, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πήρε ένα 9,66% και εξέλεξε τέσσερις περιφερειακούς συμβούλους, με τη «Συμμαχία Ηπειρωτών». Και έρχεται το 2019, με σκοπό να εκλεγεί δεύτερος και με τη φιλοδοξία να ενώσει τον προοδευτικό χώρο, κατά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών του Μαΐου, εναντίον του νυν Περιφερειάρχη, στηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ. Το στοίχημα είναι ασφαλώς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδειχθεί το «όχημα» για να πάει το Ζάψα, ένα σκαλί παραπάνω…

 

Γιατί φταίει το ΚΙΝΑΛ;

Στο δε ΚΙΝΑΛ πρωτίστως, και δευτερευόντως στο ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνω εγώ, το «ναυάγιο» της προσπάθειας καθόδου στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές, ενός ενιαίου «προοδευτικού» ψηφοδελτίου, από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

Με τη μονοκομματική επιλογή στο πρόσωπο του Δημητρίου που έκανε το Κίνημα, αφού πρώτα απαγόρευσε στο Ζάψα να μιλάει με το ΣΥΡΙΖΑ… άνοιξε το δρόμο για να κάνει το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οδηγήθηκε κι αυτός σε μια μονοκομματική επιλογή, και τώρα, οι δύο πλευρές, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, λένε πως είναι στο χέρι των δύο υποστηριζόμενων υποψηφίων (!) να συνεργαστούν προεκλογικά!

Μα, αλήθεια, για μ@λ@κές ψάχνουν; Ή μ@λ@κές μας θεωρούν;

Αν ειλικρινά πίστευαν αμφότεροι στη συνεργασία του ευρύτερου «προοδευτικού» χώρου, με στόχο το «μέτωπο» απέναντι στην παρούσα περιφερειακή αρχή, γιατί δεν άφησαν τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις να ολοκληρώσουν τις διεργασίες τους και να έλθουν κατόπιν, τα κόμματα να παράσχουν στήριξη;

Και είπα πως χρεώνω το «ναυάγιο» κυρίως στο ΚΙΝΑΛ, γιατί αποδεικνύεται αυτό που υποστήριζα εδώ και πολλούς μήνες πριν: το ΚΙΝΑΛ ως αυτοδιοικητικός χώρος και όχι ως κόμμα τοπικά, θα μπορούσε να «παίξει» με τους όρους του, απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πράξη, επιβεβαιώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανίσχυρος αυτοδιοικητικά, δεν είχε ούτε καν δική του πρόταση για υποψήφιο Περιφερειάρχη, επομένως οι του ΚΙΝΑΛ θα μπορούσαν να τον πάρουν μαζί του και να επιβάλλουν με όρους αυτοδιοικητικής δημοκρατίας, το δικό τους επικεφαλής, σε μια παράταξη που θα είχε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πάθημα ας τους γίνει μάθημα για τις επόμενες εκλογές, αν υπάρχουν… Γιατί λογικά, τον ίδιο αντίπαλο θα έχουν να αντιμετωπίσουν ξανά…

 

Υποψήφιος Δήμαρχος στην Κόνιτσα

Στην Κόνιτσα, ξεκαθαρίζει το τοπίο ενόψει εκλογών…

Υπήρχε η έντονη φημολογία που διατηρούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, πως ο για τέσσερις τετραετίες Δήμαρχος, Μάκης Χατζηεφραιμίδης επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Τη Δευτέρα, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Βασίλης ο Σπανός, επικεφαλής της παράταξης «Κόνιτσα, Ο τόπος που θέλω να ζω» και έβαλε τέλος στα σενάρια.

Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που έχει κύρια αναφορά στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κατεβάσει υποψήφιο, όπως συνέβη ανεπιτυχώς, το 2014 και ο Σπανός επιχειρεί να κάνει και μια διεύρυνση προς τα «δεξιά», προσεταιριζόμενος δυνάμεις και πέραν του δικού του χώρου. Αν το πετύχει, θα θέσει τα «θεμέλια» μια πολύ επικίνδυνης υποψηφιότητας για τον «δεξιό» Δήμαρχο Ανδρέα Παπασπύρου και η «μάχη» της Κόνιτσας θα είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 25/10/2018)

Show Buttons
Hide Buttons