ΔΗΓΜΑΤΑ 25/2/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 25/2/2020

Άντε να τελειώνουμε με τις «πίτες» για φέτος, παιδιά!

Φτάσαμε Μάρτιο και ακόμα, Σύλλογοι, φορείς και… ο κάθε πικραμένος που μπορεί να μην έχει στοιχειωδώς δημόσια παρουσία επί έναν ολόκληρο χρόνο, ανασύρεται από την αφάνειά του, καλώντας μας σε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης «πίτας» του. Το έθιμο… έθιμο, δεν έχει σημασία αν δε λειτουργεί τον υπόλοιπο χρόνο!

Στη δημοτική αρχή των Ιωαννίνων, έγινε και ένας άτυπος διαγωνισμός μεταξύ των μελών της: ποιος θα πάει στις περισσότερες «πίτες»; Όχι ποιος θα κερδίσει τα περισσότερα φλουριά…

Δύο αντιδήμαρχοι, από τους παλιότερους αυτοδιοικητικούς της δημοτικής αρχής, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα. Και δεν έχουμε και εκλογές κοντά, όπως πέρσι τέτοιο καιρό… αλλά για κάποιους αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Πιάνουν πόρτα για τον… όποτε εκλογικό χειμώνα.

Πολιτική με όρους δεκαετίας του ’60…

 

Γράφει νέα μέλη

Οι εκλογές μπορεί να μην είναι κοντά, χρονικά, όπως είπα, ωστόσο η Τατιάνα Καλογιάννη προετοιμάζεται.

Θέλοντας να διαψεύσει όσους δεν την πίστεψαν στις προηγούμενες εκλογές αλλά και εμένα… μεταξύ αυτών που μίλησαν για το τέλος του αυτοδιοικητικού της βίου, μετά την απειλή διάλυσης της παράταξής της, όταν έφυγαν οι δύο δημοτικοί της σύμβουλοι και πήγαν στον Ελισάφ, για να γίνουν αντιδήμαρχοι… η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» όπως έγραψα ξανά στο παρελθόν, προετοιμάζεται για τις επόμενες εκλογές, προδικάζοντας προφανώς ότι θα έχει και το 2023, τη στήριξη της ΝΔ (γι’ αυτό δεν είμαι προσωπικά καθόλου βέβαιος, αλλά αυτό έχει ελάχιστη σημασία, όπως σωστά καταλαβαίνετε)…

 

Πώς λέγεται;

Η δημοτική παράταξη της Τ. Καλογιάννη, στα χνάρια της παράταξης Ριζόπουλου στην Περιφέρεια, έχει από καιρό ξεκινήσει διαδικασίες οργάνωσης και καλύτερης συγκρότησης και τη Δευτέρα, ανακοίνωσε πως ξεκινάει προσπάθεια προσέλκυσης και εγγραφής νέων μελών.

Τα νέα μέλη θα εγγράφονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην ιστοσελίδα της παράταξης «Ιωάννινα_2023» και δη στο www.ioannina2023.gr.

«Με στρατηγική στόχευση να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη σας και το 2023, η παράταξή μας παραμένει ανοικτή, παρούσα στη διαμόρφωση της εξέλιξης του Δήμου μας, και καλεί όποιες και όποιους εμφορούνται από, τις ίδιες με μας, ανησυχίες και αξίες, να συμμετάσχουν στον αγώνα μας» τονίζεται στη σχετική δήλωση της Τ. Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης.

Είναι η μόνη παράταξη που βλέπει τόσο μπροστά και είναι θυμίζω, η Τ. Καλογιάννη η μόνη επικεφαλής παράταξης του δημοτικού συμβουλίου που έχει κατηγορήσει το Δήμαρχο πως πορεύεται με μοναδικό γνώμονα τις εκλογές του 2023…

Όταν η Τ. Καλογιάννη επιτέθηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, εντελώς ξαφνικά στη δημοτική αρχή και προσωπικά στο Δήμαρχο, κατηγορώντας τους για μικροπολιτική και ελάχιστη παραγωγή έργου, λόγω ανικανότητας ορισμένων αντιδημάρχων, είπα ότι ήταν μια πολύ κακή αντιπολιτευτική στιγμή της πρώην αντιπεριφερειάρχου.

Κακή εκτίμηση έναντι της δημοτικής αρχής ήταν πως δήθεν προετοιμάζεται για τις επόμενες εκλογές.

Όταν εσύ κάνεις αυτό που κατηγορείς τον άλλον πως κάνει, πώς λέγεται αυτό;

 

Αξιοκρατικά…

Το παρασκήνιο για την κατάληψη της θέσης του διοικητή και αναπληρωτή διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καθώς ως γνωστόν, τις επόμενες εβδομάδες λήγει η θητεία της παρούσας διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Είναι ίσως η τελευταία καλά αμειβόμενη κρατική θέση προς… διάθεση στην Ήπειρο, μέσα εννοείται, από «αδιάβλητες, δημοκρατικές και… αξιοκρατικές διαδικασίες», όπως πολύ καλά ξέρουν να κάνουν τα κόμματα σε αυτή τη χώρα, εξαπανέκαθεν… Σήμερα επιπροσθέτως, η χώρα διαθέτει και έναν Πρωθυπουργό που έφτιαξε ολόκληρο μητρώο στελεχών στο κόμμα του, ώστε να μην του ξεφύγει κανένας «άριστος» και δεν τον αξιοποιήσει για το καλό της πατρίδας…

Στα χνάρια που κινήθηκε η παρούσα κυβέρνηση και κατά τις προηγούμενες επιλογές διοικητών νοσοκομείων, με… «άριστους» ή υπερήλικες κομματάρχες ως επί το πλείστον, είναι βέβαιο πως θα κινηθεί και για κάθε κρατική θέση που αδειάζει στο εξής.

Την ίδια ώρα, ένα από τα λίγα στελέχη της πανελλαδικά που ήταν από τα πρώτα στελέχη του μητρώου στελεχών, με σπουδές πάνω στο management των μονάδων υγείας, δεν πρόκειται να τον αξιοποιήσει πουθενά η ΝΔ.

Ο λόγος για το Λάμπρο το Γεωργόπουλο… Το σχόλιο το γράφω με αφορμή μια συνάντηση στην οποία μετείχε ο Γιαννιώτης, πρώην Διοικητής του «Χατζηκώστα», ανάμεσα στα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Μanagement Υπηρεσιών Υγείας και την πανευρωπαϊκή αντίστοιχη ένωση (European Association of Hospital Managers).

 

Κεφάλα όπως Ασημακοπούλου;

Εκλεγόμενη στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, η βουλευτής Ιωαννίνων της κυβερνώσας παράταξης Μαρία Κεφάλα, ανεβαίνει γρήγορα αρκετά σκαλιά στην κομματική ιεραρχία, ξεπερνώντας άλλους συνομηλίκους ή έστω μεγαλύτερους συναδέλφους της, βάζοντας πλώρη για κάτι σημαντικότερο.

Δεν είναι ασφαλώς, η θέση στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος αυτή που από μόνη της θα της δώσει πόντους στο Νεοδημοκρατικό μικρόκοσμο, όσο το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης την ξεχωρίζει μεταξύ των περίπου 160 παλιών και νέων βουλευτών του και την «σπρώχνει» για κάτι καλύτερο.

Άσχετα με το δρόμο που επέλεξε τελικά η ίδια, μετακομίζοντας στην ευρωβουλή, η Άννα Ασημακοπούλου είναι το παράδειγμα με το οποίο θα μπορούσα να συγκρίνω τη νεαρή Γιαννιώτισσα βουλευτίνα, γιατί κάπως αντίστοιχα, η τότε άσημη για το πανελλαδικό ακροατήριο Άννα Μισέλ (εμείς τη γνωρίζαμε ως… σκέτο Άννα) ανελίσσονταν πολύ γρήγορα στην κομματική ιεραρχία για να φτάσει να γίνει εκπρόσωπος τύπου του κόμματος και μετά, ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ.

Αρκεί να φανεί αν η Μ. Κεφάλα είναι το ίδιο ικανή πολιτικά, όπως είναι η πρώην αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, Αν. Ασημακοπούλου.

 

Περί «φελλών»

Η ομορφιά, το φρέσκο πρόσωπο δε μπορεί να είναι το μόνο συστατικό για την πολιτική επιτυχία ενός ανθρώπου, είτε ανδρός, είτε γυναίκας.

Μπορεί να συντηρείσαι στην πολιτική, να εκλέγεσαι και να επανεκλέγεσαι – πάρτε για παράδειγμα τον άνδρα της Τζένης της Μπαλατσινού που ετοιμάζεται να μας σώσει… από τον κορωναϊό (βοήθειά μας και καλή μας τύχη!) – αλλά αν είσαι «φελλός» (πολιτικά) όλοι οι νοήμονες καταλαβαίνουν ότι απλά επιπλέεις και δεν κολυμπάς.

Η Σοφία η Ζαχαράκη έγινε αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ προ καιρού και φαινόταν να το πηγαίνει καλά στην… υψηλή πολιτική και στις συγκρούσεις με τον κυβερνητικό τότε ΣΥΡΙΖΑ.

Ως Υφυπουργός Παιδείας ωστόσο σήμερα, έχει πνιγεί στην αφάνεια και διαχειριζόμενη ένα τόσο κρίσιμο κυβερνητικό πόστο δείχνει να μη μπορεί να το φέρει σε πέρας.

Το ολιγόωρο πέρασμά της από τα Γιάννενα την Πέμπτη, προσωπικά μου άφησε την αίσθηση των πολλών «κυβερνητικών» της σειράς που η υπουργική ιδιότητα θα μείνει μια γραμμή μόνο στο βιογραφικό τους και που κανένας δεν θα θυμάται μετά από λίγο.

Τέτοιους είχε ο ΣΥΡΙΖΑ δεκάδες και οι προηγούμενοι επίσης.

Έχει δυστυχώς και ο Μητσοτάκης αρκετούς σήμερα που απομένει να φανεί αν θα τους αξιολογήσει αναλόγως σύντομα, ώστε να ανανεώσει το κυβερνητικό του σχήμα, γιατί το ταμείο στο τέλος, θα είναι… μείον για τον ίδιο.

 

Δεν είναι υγιές

Η εκδήλωση για το «αγέννητο παιδί» έγινε κανονικά το απόγευμα του Σαββάτου, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Είχα προειδοποιήσει και η ηγεσία της τοπικής Αστυνομίας σωστά εκτίμησε πως ήταν απαραίτητη η περιφρούρηση της εκδήλωσης από δυνάμεις της ΕΛΑΣ, την ώρα μάλιστα που ανακοινώθηκε και αντιδιαδήλωση από πολιτικές δυνάμεις του Αριστερού χώρου, για την ώρα της εκδήλωσης.

Ούτε το μέσα… στην εκδήλωση με εξέφραζε, όπως έγραψα προχθές, γιατί θεωρώ αυτονόητο δικαίωμα ενός ανθρώπου να ορίσει μόνος του αν μπορεί και πρέπει να φέρει μια ζωή στον κόσμο, ούτε όμως και το… απέξω.

Οι αντιδιαδηλώσεις στην Ελλάδα γίνονται κόντρα σε ιδέες και οργανώσεις που αποδίδουν κάποιοι στην ακροδεξιά ή στην… πολύ «δεξιά».

Υγιές πολιτικά αυτό δεν το λες.

 

Τελευταίο μήνυμα

Ένα από τα τελευταία του… «αυστηρά μηνύματα» προς την Τουρκία… έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος από τα Γιάννενα, με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, την περασμένη Παρασκευή, κατά την παρουσία του στα φετινά «Ελευθέρια».

Φέτος δεν ανέβηκε σε τεθωρακισμένο όχημα, όπως έκανε πριν από δυο χρόνια αλλά μετά την κατάθεση στεφάνου, στο Ηρώο Μπιζανομάχων, απευθύνθηκε στην Τουρκία και επικαλέστηκε το Διεθνές Δίκαιο.

Λίγο αργότερα, ξεχείλιζε η συγκίνηση στο μέγαρο της Περιφέρειας, όπου τον υποδέχτηκε και τον προσφώνησε ο Αλ. Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου εμφανίστηκε πολύ συγκινημένος, γιατί απέρχεται του ανώτατου πολιτειακού αξιώματος ο Προκόπης.

Τέτοια συμπάθεια για τον Πρόεδρο δεν την είχα ματα-αντιληφθεί.

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 25/2/2020)

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons