ΔΗΓΜΑΤΑ 25/4/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 25/4/2019

Το debate

Υποθέτω ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης δεν έχει απαντήσει θετικά στην πρόταση της ΕΡΤ για τη διοργάνωση debate για την Περιφέρεια Ηπείρου, με όλους τους υποψήφιους Περιφερειάρχες. Βασικά, «παίζει» να μην απάντησε και καθόλου στην πρόταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης… Να τους έγραψε, με δυο λόγια…

Ενδεχομένως θα πάρει θέση για τη διοργάνωση της τηλεμαχίας, σήμερα, αν τεθεί το ερώτημα, από τους συναδέλφους που θα πάνε για να γράψουν το Πασχαλιάτικο μήνυμά του.

Προ καιρού, όταν την πρόκληση για debate έκαναν οι Δημητρίου και Ριζόπουλος, προσωπικά προειδοποίησα και τους δύο υποψήφιους: «παιδιά, μη φάτε, έχει γλαρόσουπα. Υπήρξαν κι άλλοι πριν από σας που το ζήτησαν και έφαγαν χυλόπιτα από τον Καχριμάνη. Ο Καχριμάνης δεν πάει σε τέτοια σόου, γιατί φοβάται τον εαυτό του…». 

Ωστόσο, στο debate της ΕΡΤ θα μπορούσε να πάει, γιατί με τις προδιαγραφές που θέτει η ΕΡΤ, θα γίνονταν παράλληλοι μονόλογοι και όχι ζωντανή συζήτηση. Άρα, θα μπορούσε έτσι, να διαψεύσει όλους εμάς που δεν πιστεύουμε στις διαλεκτικές του ικανότητες…

Πιθανολογώ πως δεν απάντησε καν στην ΕΡΤ, στην πρόσκληση που για πρώτη φορά του απευθύνθηκε προφορικά, όπως και στους άλλους υποψήφιους, πριν από αρκετές ημέρες. Η γραπτή πρόσκληση τους πήγε την περασμένη Παρασκευή. Δε θα μπορούσε η πρόσκληση να γίνει πριν από ένα εξάμηνο… και αν αυτό προφασιστεί ο απερχόμενος Περιφερειάρχης – της μη έγκαιρης πρόσκλησης – απλά μας δουλεύει…

Όσο για τον Οδ. Πότση που προέβλεψε προχθές, μιλώντας στη Β. Στασινού στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση πως «δεν έχει λόγο να μην πάει ο Καχριμάνης…», τι να πω; «Βουλωμένο γράμμα» διαβάζει ο επί εικοσαετία σχεδόν, συνεργάτης του Καχριμάνη…

 

Μας «κούφανε»

Από την άλλη, μετά τις δυο θετικές απαντήσεις προς την ΕΡΤ, από τους Ζάψα και Ριζόπουλο, με προαπαιτούμενο όρο τη συμμετοχή του Καχριμάνη (κοινοποιήθηκαν στον τύπο την Τρίτη) η χθεσινή απάντηση Δημητρίου που λέει πως αυτός θα πήγαινε στο debate και χωρίς τον Καχριμάνη, εκτός από καθυστερημένη, είναι και «κουφή».

Αν δεν έγινε απλά και μόνο για να διαφοροποιηθεί η παράταξη «Ήπειρος Όλον» από την απάντηση των άλλων δύο παρατάξεων (Ζάψα και Ριζόπουλου), είναι χαζή, γιατί σημαίνει πως ο Δημητρίου δέχεται να πάει μόνος του… Ένα debate για μια παράταξη δηλαδή!

Τι νόημα, αλήθεια, έχει αυτή η απάντηση, όταν οι άλλοι προεξοφλούν ότι χωρίς τον Καχριμάνη δεν πάνε;

 

«Πολιτική κριτική»

Αν πω ότι είναι Ζώον (με Ζ κεφαλαίο) ο τάδε ή ο δείνα, θα θεωρηθεί «πολιτική κριτική»; Ή μήπως για να διατηρήσω τον πολιτικό μπολιτιζμό μου πρέπει να συγκρατηθώ και να μην πέσω στο επίπεδο του «αψύ» κατά τον Πρωθυπουργό, Πολάκη ή του Καμμένου Πάνου;

Και να συνεχίσουμε όλοι να ανεχόμαστε τους δύο «βαρύμαγκες»… να βρίζουν αντιπάλους, δημοσιογράφους, πολίτες, ΑμεΑ και δε συμμαζεύεται…

Είναι οι ίδιοι που σαν… «κότες τρίλειρες και μακροπουπουλάτες» όπως είπε και η Ντόρα, κάθε φορά που έρχεται υπόθεσή τους στη βουλή, με αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας τους, προκειμένου να δικαστούν, επικαλούνται το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο ως κόμματα κατακεραυνώνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

 

Ο Λοβέρδος και οι «κότες»

Ο Λοβέρδος από τη μια, οι… «κότες» από την άλλη…

Ο πρώην Υπουργός των «Σαμαροβενιζέλων» που οι «σύντροφοι» – και τοπικά – και τα συριζοτρόλια, έχουν ήδη καταδικάσει (είναι οι ίδιοι που έριξαν στην «πυρά» χωρίς λογική και περίσκεψη, και τοπικά στελέχη της ΝΔ, για διοικητικές υποθέσεις, οι οποίες όμως, ποτέ δεν κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη), ζήτησε να αρθεί η ασυλία του προκειμένου να δικαστεί και να αποδείξει την αθωότητά του. Αν δεν το καταφέρει, θα καταδικαστεί, οπότε η πολιτική γι’ αυτόν τελειώνει…

Η άρνηση άρσης της ασυλίας από την άλλη, προκειμένου να αποφανθεί η δικαιοσύνη για την ενοχή ή την αθωότητα, καταδεικνύει πως οι κατηγορούμενοι θεωρούν πως είναι ένοχοι των κατηγοριών και ενδέχεται να καταδικαστούν, αν θα φτάσουν ενώπιον του φυσικού τους δικαστή.

Διαλέγεται και παίρνετε: ήθος αριστερό ή «παντελόνια αντρικά»…

 

Για το Θεό!

Ο ΣΥΡΙΖΑ των ατομικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων…

Ο ΣΥΡΙΖΑ της ευαισθησίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας…

Σε αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και ο Πολάκης που παίζει το ρόλο του «εργαλείου» για τη συγκράτηση λούμπεν πολιτικών στοιχείων, στηρίξεων και εκλογικών ποσοστών υπέρ του κόμματος.

Στο ίδιο κόμμα βρίσκονται όμως, και άνθρωποι ευαίσθητοι, όχι υποκριτές, που μάχονται για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ικανότητες.

Μια κουβέντα ωστόσο, δεν βρήκαν οι άνθρωποι αυτοί να πουν για να καταδικάσουν την ξεφτίλα του υπουργού τους και δεν έχει ξαναγίνει τέτοια ταύτιση στην εμπάθεια, στο μίσος για τον πολιτικό αντίπαλο, σε όλα τα επίπεδα: από τον Πρωθυπουργό και πολιτικό προϊστάμενο του γελοίου Κρητικού, ως το τελευταίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που κατάπιε τη γλώσσα του και το ίδιο κάνει κάθε φορά που υπάρχει ένα αντίστοιχο φέρσιμο, από μέλος αυτής της κυβέρνησης.

Στο παρελθόν, είχαμε αποπομπές κυβερνητικών στελεχών λόγω προκλητικών συμπεριφορών. Στην «πρώτη φορά Αριστερά», καμία… Έχουν όλες την κάλυψη του Αλ6 και συνεπακόλουθα, όλης της κομματικής ιεραρχίας… 

O Αστερινός Μάνθος, πρόεδρος του νομαρχιακού σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ιωαννίνων ζήτησε χθες με δηλώσεις του, μετά την δικαστική αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ κατά του Πολάκη (ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, θυμίζω, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, για να τα λέμε όλα…) το εξής: «αφήστε την αναπηρία έξω από τις εκλογές από όπου και αν προέρχονται, δεξιόθεν ή αριστερώθεν, τα καλέσματα αυτά» είπε και υποστήριξε πως «εδώ έχουν γίνει δύο φάουλ και από τις δύο μεριές: ό,τι κέρδισε το αναπηρικό κίνημα το κέρδισε με αγώνα και αίμα» και από την άλλη «Η παρέμβαση του Υπουργού είναι μακριά από την έννοια της αναπηρίας…». 

«Φάουλ» στην περίπτωση του θιγόμενου δεν αντιλαμβάνομαι στα όσα λες… Στη δε περίπτωση του Υπουργού, είσαι πολύ light. Οκ, το κατανοώ.

 

Λαμπάδα να ανάψει

Και για να το κλείσω, μπορεί να βρει κανείς ψήγματα υποκρισίας στο tweet του Κυμπουρόπουλου που προκάλεσε την ανάρτηση του Πολάκη.

Ο Κυμπουρόπουλος έχει δουλειά στο δημόσιο, εξαιτίας μιας προνομιακής ρύθμισης για άτομα ευπαθών ομάδων αλλά αυτό είναι υποχρέωση μιας κανονικής πολιτείας. Κυριολεκτικά, ο Κυμπουρόπουλος έκανε χρήση ενός προνομίου και δε διεκδίκησε την προσωποπαγή θέση στο δημόσιο νοσοκομείο, στα ίσα έναντι αρτιμελών συναδέλφων του.

Αλλά για να βγεις να το «καρφώσεις» αυτό, με υστερόβουλο και εμπαθή τρόπο, πρέπει να είσαι ή βλάκας ή… Πολάκης…

Εν τέλει, ο Κυμπουρόπουλος πρέπει να του έχει υποχρέωση του Κρητικού, γιατί με τη διαφήμιση που του έκανε, δεν είναι απίθανο να εκλεγεί ευρωβουλευτής…

 

Επιμελητήριο σουρεάλ

  • «Είστε υποψήφιος;».
  • «Όχι δεν είμαι».
  • «Δεν είστε;».
  • «Όχι είμαι αλλά αλλού…»

Μπλέξαν τα «μπούτια» τους οι υποψήφιοι, στο διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων το βράδυ της Δευτέρας και η μπάλα χάθηκε ελαφρώς… με σουρεάλ διαλόγους, όπως ο παραπάνω.

Μέσα σε αρκούντως προεκλογικό κλίμα, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με την αντιπολίτευση να πυροβολεί αδιακρίτως… στον αέρα με άσφαιρα… είτε με σφαίρες για αγριογούρουνο… κατά των νυν και πρώην, προέδρων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, αποδεικνύεται αφενός πώς δεν πρέπει να ασκείται η αντιπολίτευση και αφετέρου πως σε καιρό προεκλογικό για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, και για μερικά μέλη του ΔΣ, είναι ανώφελο να γίνονται συνεδριάσεις και να λαμβάνονται αποφάσεις επί σοβαρών θεμάτων.

Αδικείται ο θεσμός και η πολιτική βούληση να γίνουν πράγματα…

Εντελώς καλοπροαίρετα το λέω…

 

Στο δημοτικό συμβούλιο

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, δεν είδαμε το κλίμα της κατάνυξης, όπως επέβαλε το timing της συνεδρίασης, μεγαλοβδομαδιάτικο…

Και λέγαμε στο παρελθόν, ότι ο Γκόντας ήταν υπερβολικές όταν έβαζε συνεδριάσεις παραμονές Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο η παρούσα δημοτική αρχή τον ξεπέρασε. Πάλι καλά που δεν όρισε συνεδρίαση ο Παπαδιώτης, το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής, λίγο πριν τον Επιτάφιο. 

Η αποχώρηση της παράταξης του Νίκου Γκόντα ενείχε ως απόφαση, τη διάθεση να καταδειχτεί το σκληρό προεκλογικό μέτωπο που θέλει να στήσει παραμονές των εκλογών η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», ωστόσο με αποχωρήσεις από τις συνεδριάσεις – νομίζω ότι η παράταξη του Νίκου Γκόντα σε αυτή τη δημοτική περίοδο, κρατάει το ρεκόρ των αποχωρήσεων από συνεδριάσεις… – δεν νοείται ότι κάνεις αντιπολίτευση. 

Αλλά αυτό αφορά εμένα, αν ποτέ γίνω επικεφαλής δημοτικής παράταξης κι ο καθένας κρίνεται.

Έμεινε στη συνεδρίαση για να θυμίζει στη δημοτική αρχή ότι ελέγχεται για τις ενέργειές της και να της καταλογίζει προεκλογική σκοπιμότητα, ο Δημήτρης ο Τασιούλας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο Γιώργος ο Βίνης, αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, ξέσπασε κάποια στιγμή, λέγοντας πως δεν έπρεπε να έλθουν ορισμένα σημαντικά θέματα προς συζήτηση κατά τον προεκλογικό χρόνο που τρέχει, για να μην αδικείται η δουλειά της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών του Δήμου.

Δεν αντελήφθην μόνο, αν ο Γιώργος σοβαρολογούσε, «μαλώνοντας» το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και το Δήμαρχο, ή αν έλεγε ότι έλεγε ειρωνευόμενος την αντιπολίτευση που πίσω από κάθε κουβέντα βλέπει εκλογές…

 

Το πρόβλημα

Ως προς τα έργα, προεκλογικά ή μη, το ερώτημα δεν αφορά μόνο το Δήμο Ιωαννιτών: σε αντίστοιχη επικριτική αναφορά, απαντούσε προχθές και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, λέγοντας πως τα έργα δεν είναι προεκλογικά, απλά καθυστέρησαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και συνέπεσε ο χρόνος έναρξης υλοποίησης πολλών παρεμβάσεων με τις προεκλογικές ημέρες. 

Δεν αμφιβάλλω ότι σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει και αυτό.

Απλά, κύριοι των διαφόρων δημοτικών αρχών, ο κόσμος είναι υποψιασμένος ή μάλλον πολύ καχύποπτος και δεν είναι εύκολο πλέον να τον πείσετε, για την αλήθεια του ισχυρισμού σας. Αυτό είναι το κακό που δυστυχώς έχετε να αντιμετωπίσετε: σε μια κοινωνία που ζει πια με την καχυποψία, η αναξιόπιστη πολιτική δε μπορεί πια να πείσει και για το αυτονόητο. 

 

Μια γενικότερη παρατήρηση

Μια γενικότερη παρατήρηση για τη δημοτική αρχή, που θα μπορούσα να κάνω στην τελευταία ουσιαστική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πριν τις εκλογές, προκύπτει από την εικόνα που εμφάνισαν διάφοροι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, στο μεταξύ τους διάλογο: ο Γιωτίτσας ρωτούσε τη Γιώτη για τη διαδικασία χρηματοδότησης ενός έργου στο Μέκκειο, ο Τσαμπαλάς ρωτούσε τη ΔΕΑΥΙ για την τιμολόγηση του νερού στο Μαρούτσειο Σχολείο κτλ. 

Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας βρίσκονται πλέον μόνο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και στη διάρκεια των συνεδριάσεων. 

Στρεβλή η εντύπωση που αποκόμισα ή είναι όντως έτσι;

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Show Buttons
Hide Buttons