ΔΗΓΜΑΤΑ 25/5/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 25/5/2021

Το ΠΕΔΥ που θα γινόταν mega εμβολιαστικό κέντρο, τελικά δεν θα γίνει σήμερα mega αλλά μπορεί να μη γίνει ούτε εμβολιαστικό κέντρο…

Ο σχεδιασμός της πολιτείας μεταβάλλεται ταχέως ως προς την υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» και παρ’ ότι πριν από δύο εβδομάδες η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε την παραχώρηση του ΠΕΔΥ από τον ΕΟΔΥ στον οποίο ανήκει, στην 6η ΥΠΕ, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να κινείται κάτι.

Επειδή το πρώτο βήμα έγινε με αφορμή τους εμβολιασμούς και με πρώτη σκέψη να φιλοξενηθούν εκεί εμβολιαστικές γραμμές από το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, θα ήταν καλό να ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, ώστε να μην γκρεμιστεί ως αναξιοποίητο κουφάρι το εν λόγω κτίριο που πληρώθηκε από δημόσιο χρήμα και που μέχρι σήμερα δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε για μια ημέρα, αφήνοντας να σκουριάσει ο εξοπλισμός που αγοράστηκε για λειτουργήσει πριν από αρκετά χρόνια.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ανάγκη στα Γιάννενα για… mega εμβολιαστικά κέντρα. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα τρέχει με ταχείς ρυθμούς στην πόλη μας, στα δύο νοσοκομεία στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων και στα Κέντρα Υγείας τα περιφερειακά. Ίσως μερικές γραμμές θα μπορούσαν να μετακομίσουν από το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων (πρώην ΙΚΑ) στην περιοχή του Γηροκομείου, εδώ, στους Αμπελόκηπους.

Όλοι πρέπει να πιέσουν ώστε το κτίριο να ανοίξει και να μην πάει στράφι η παραχώρηση. Και υπάρχουν πολλές χρήσεις για να λειτουργήσει, ακόμα και αν δεν υπάρχει ανάγκη για εμβολιαστικό κέντρο. 

 

Αν είσαι -ζαίος

Ειλικρινά τώρα, αλλά δεν είναι ανάγκη να βρίσκει κανείς ατέλειες, «εγκληματικά λάθη» και παραλείψεις που ρολάρουν εντυπωσιακά καλά για δεδομένα Ελλάδας. Ακόμα κι αν είσαι -ζαίος. Θα σε πουν βλάκα, στην χειρότερη περίπτωση ή απλά θα σου γυρίσουν την πλάτη, στην χειρότερη… οι πολίτες που αντιμετωπίζουν εδώ και ένα εξάμηνο μια υποδειγματική διαδικασία που δεν έχει προηγούμενο για την έκτασή της, τις απαιτήσεις της και την αρτιότητα με την οποία διεκπεραιώνεται. 

Διάβαζα τις προάλλες ποστάρισμα γνωστού «συντρόφου» ο οποίος δήλωνε ντροπή για τις συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει όταν πήγε να εμβολιαστεί – νομίζω στο «Χατζηκώστα» αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία, γιατί ήταν τα μόνα παράπονα που άκουσα ή αντιλήφθηκα, ενώ γνώρισα αντίθετα εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν μόνο καλά λόγια για τη δική τους εμπειρία, είτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, είτε στο «Χατζηκώστα» είτε αλλού.

Άκουσα και προχθές, μια δήλωση της συντρόφισσας «βουλεύτριας» του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν χαρακτήρισε την όλη διαδικασία του εμβολιασμού… «για τα μπάζα» μεν αλλά βρήκε ατέλειες για να αναφέρει. Συγκεκριμένα η Μερόπη Τζούφη υποστήριξε πως είναι ευθύνη της διάρθρωσης του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος το γεγονός ότι οι άνω των 60 ετών εμφανίζονται σε σημαντικό ποσοστό απρόθυμοι να εμβολιαστούν (!). Από πού μπορεί να προκύπτει αυτό, πώς μπορεί να το λέει κανείς; Είναι απλή η απάντηση: όταν είσαι λαϊκιστής δεν βλέπεις τις αντικειμενικές ευθύνες του ατόμου αλλά χρεώνεις πάντα τον λογαριασμό στον… παραπάνω… Είτε στο κράτος γενικά, αν είναι κομμουνιστής ή Αριστερός, είτε στον πολιτικό σου αντίπαλο, αν αυτός είναι κυβέρνηση. Έτσι συμβαίνει κι εδώ.

 

Είτε έτσι, είτε αλλιώς

Παρεμπιπτόντως, ακούω από το ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί με κάθε τρόπο, να κάνει κριτική για τον εμβολιασμό. Τις προάλλες ας πούμε, η βουλευτής Ιωαννίνων υποστήριξε σε μια συνέντευξή μας, πως κακώς δεν εμβολιάστηκε η τάδε ή η δείνα επαγγελματική κατηγορία γιατί αποτελεί κατηγορία υψηλού κινδύνου. 

Και αντέτεινα ότι δεν υπάρχουν δυστυχώς, τώρα, 20 εκατ. δόσεις στη χώρα μας, για να τους εμβολιάσεις όλους, με τη μία. Η προτεραιοποίηση που έγινε εξυπηρετούσε τη λογική του περισσότερου κινδύνου και σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες.

Και στο κάτω κάτω, όλοι πια έχουν πάρει σειρά.

 

Ο Καλογρίτσας

Τραβάνε ζόρια πάντως, στο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό τον καιρό και τους λυπάμαι…

Ο άνθρωπος που προόριζαν να κάνουν τον απόλυτο «κόκκινο μιντιάρχη», ο επιχειρηματίας που σχεδίαζαν να δανειστεί για να αγοράσει ΜΜΕ, από την Τράπεζα Αττικής – το… «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» που ονειρεύονταν ο… σοβαρός Δραγασάκης… – και τραβούσε όντως χρήματα από την συγκεκριμένη Τράπεζα, με υποθήκη βοσκοτόπια που δεν του ανήκαν, τους «σουβλίζει» καθημερινά στην προανακριτική επιτροπή της βουλής.

Ο γέρος Καλογρίτσας είναι ο επόμενος σε μια λίστα ανθρώπων που γιγαντώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – ο συγκεκριμένος λόγω και της κουμπαριάς του γιου του με πρώην πρωτοκλασσάτους Υπουργούς των κυβερνήσεων Τσίπρα – και τους οποίους όχι μόνο «αδειάζει» σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά προσπαθεί εντελώς αστεία, να τους χρεώσει και στη ΝΔ! Σάμπι Μιωνής, Κοντονής και έπονται σίγουρα και άλλοι που κάνουν το… «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ πεδίο βολής!

Κι ακόμα ψάχνουν να βρουν το λόγο που δε μπορούν να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στο Μητσοτάκη, δύο χρόνια μετά τις εκλογές…

 

Δικομανείς

Επιστρέφω στα καθ’ ημάς. 

Στη ΔΕΥΑΙ υπάρχει πλούσια νομική ύλη και τώρα, όπως και πάντοτε… Είναι γνωστό άλλωστε πως ημέτεροι δικηγόροι «θησαύρισαν» στο πρόσφατο παρελθόν από τις υποθέσεις που κλήθηκαν να δουλέψουν εκπροσωπώντας τη δημοτική επιχείρηση. Τόσο που στην πορεία έκριναν εαυτούς ως απαραίτητους για την δημοτική επιχείρηση και επιχείρησαν να επιβληθούν, ανεπιτυχώς. 

Σε κάποιες υποθέσεις όμως, όπως κάτι αγωγές που έγιναν σε βάρος της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΥΑΙ, η επιχείρηση δεν ορίζει έγκαιρα δικηγόρους, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να παρίστανται στο δικαστήριο ως πρόσωπα και όχι ως προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης. Θέλω να πιστεύω ότι από παράλειψη συνέβη αυτό και όχι από δόλο, με πρόθεση να χάσουν τις δίκες οι προηγούμενοι…

Το κοινό δε στοιχείο σε κάποιες από τις δικαστικές περιπέτειες της ΔΕΥΑΙ με τη νυν και την πρώην διοίκηση, είναι πως πίσω τους βρίσκονται τα ίδια πρόσωπα! Κάποιοι δικομανείς που ξεχαρμανιάζουν κάνοντας μηνύσεις, αγωγές κτλ.

 

Πόσα γλιτώσαμε… 

Σε κάποια πάντως, από τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν, κατηγορείται από την πρώην διοίκηση ο νυν αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ ότι με την αναφορά του στη δικαιοσύνη, υποστηρίζει τη διεκδίκηση του πρώην γενικού διευθυντή της επιχείρησης για ένα σεβαστό ποσοστό έναντι της ΔΕΥΑΙ, επειδή εκπαραθυρώθηκε με μη νόμιμες όπως πιστεύει, διαδικασίες. 

Η υπόθεση στον πρώτο βαθμό έληξε υπέρ της ΔΕΥΑΙ, ο πρώην γενικός διευθυντής όμως επανήλθε και στο Εφετείο, λέγεται πως είχε τη συμπαράσταση του αντιπροέδρου της επιχείρησης, ο τελευταίος κατέθεσε υποστηρίζοντας πως αυτό επιβάλει ο νόμος. 

Για να βγει η πρώτη απόφαση ωστόσο καταδικαστική για τον πρώην γενικό διευθυντή, δε νομίζω ότι στέκει ο ισχυρισμός του αντιπροέδρου ότι τηρεί τα νόμιμα και έτσι, βγαίνει εκτεθειμένη η δημοτική αρχή γιατί αν η απόφαση στο Εφετείο είναι αντίθετη αυτής του πρώτου βαθμού, τότε η ΔΕΥΑΙ θα κληθεί να πληρώσει στον πρώην γενικό διευθυντή, όσα γλίτωσε η πόλη από τις χρυσές «εθελούσιες» εξόδους που ετοίμαζαν παραμονές των εκλογών οι προηγούμενοι…

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons