ΔΗΓΜΑΤΑ 25/6/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 25/6/2020

Έχω καιρό να ασχοληθώ με την αντιπολίτευση του Δήμου Ιωαννιτών, παρ’ ότι γνωστός… εμπαθής και εμμονικός με ορισμένα πρόσωπα και καταστάσεις… (όχι αγαπητοί αναγνώστες, το κάνω όταν έχω αντικείμενο).

Θα το κάνω σήμερα λοιπόν, για τις περιπτώσεις της αγαπημένης μου ΔΕΥΑΙ (ξανά) και του παλιού Ασύλου Ανιάτων που μπαίνει σε ράγες για να αρχίσει να υλοποιείται ένα τεράστιο κοινωνικό έργο αναφορικά με το παιδί, ταυτόχρονα όμως πρόκειται και για ένα αναπτυξιακό έργο για μια περιοχή της πόλης μας, που απέχει ελάχιστα μέτρα από το κέντρο της πόλης και ανέχεται εδώ και δέκα χρόνια να στέκεται στο μέσο της ένα κουφάρι που γίνεται εστία μόλυνσης και συγκέντρωσης διαφόρων περιθωριακών στοιχείων.

 

Προεκλογική ιστορία

Η υπόθεση του παλιού Ασύλου Ανιάτων έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία και θα ανατρέξω γρήγορα σε αυτήν, γιατί μια προεκλογική επίσκεψη της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», στις 2 Απριλίου του 2019 (εδώ) προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων, επειδή και καλά… η παράταξη Ελισάφ απαξίωνε το «έργο» της προηγούμενης δημοτικής αρχής… Έτσι, το θέμα της αξιοποίησης του παλιού Ασύλου Ανιάτων έδωσε την αφορμή για μια από τις σκληρότερες προεκλογικές συγκρούσεις των εκλογών του Μαΐου του 2019, ανάμεσα στους δύο μονομάχους των επαναληπτικών εκλογών της 2ας Ιουνίου.

Η αξιοποίηση του παλιού Ασύλου Ανιάτων που κατέληξε στο σχέδιο της δημιουργίας ενός κέντρου για το παιδί, πάει στο μακρινό 2013. Τότε έγινε η πρώτη παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο Ιωαννιτών, από το Υπουργείο Εργασίας και με τη συμβολή του τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, ήλθε στα Γιάννενα για τα σχετικά ο τότε Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου. Προσέξτε όμως, η διαχειριστική και διοικητική δεινότητα… της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» παρέμεινε η ίδια και απαράλλαχτη και με τους δύο διαφορετικούς επικεφαλής της, ως Δημάρχους, Φίλιππα Φίλιο και Θωμά Μπέγκα… καθώς χρειάστηκε να υπογραφούν άλλες τρεις (3) προγραμματικές συμβάσεις με το Δήμο Ιωαννιτών για την ίδια παραχώρηση (!) γιατί έγιναν λάθη ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη ή επειδή άλλαξε χέρια η αρμοδιότητα της πρόνοιας κάποια στιγμή, από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Υγείας.

Η τελευταία θεωρητικά εν ισχύ προγραμματική σύμβαση παραχώρησης του παλιού Ασύλου, φέρει ημερομηνία 27/12/2017 και τις υπογραφές της Υπουργού Θεανώς Φωτίου (αυτής με τα γεμιστά…) και του Θωμά Μπέγκα (στη διάθεση του κάθε δύσπιστου το έγγραφο των προγραμματικών συμβάσεων). Τι υπέγραψε εκείνη τη μέρα ο τότε Δήμαρχος Ιωαννίνων; Σημείο (κ) της προγραμματικής σύμβασης αναφορικά με τις υποχρεώσεις του Δήμου: «Υποχρεούται μέσα σε τριάντα έξι (36) μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσης να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του έργου».

 

Και δηλώσεις…

Τι δήλωνε στις 3 Απριλίου 2019 απαντώντας στην κριτική Ελισάφ, ο Θ. Μπέγκας (εδώ); Ότι ο φάκελος του έργου είναι ώριμος και επειδή τσίγκλισε τη δημοτική αρχή του η παράταξη Ελισάφ, αποφασίστηκε από τους… φωστήρες της επικοινωνιακής «θολούρας» της τότε δημοτικής αρχής, να στηθεί ένα ακόμα προεκλογικό πανηγύρι, για την παρουσίαση της μακέτας του έργου… στο δημοτικό συμβούλιο. Τo πανηγύρι δεν το πρόλαβαν και τελικά η παρουσίαση της μακέτας έγινε στους κατοίκους της Λούτσας, παραμονές των εκλογών (εδώ). 

Βάσει της σύμβασης που είχε υπογράψει ο πρώην Δήμαρχος, το έργο έπρεπε να τελειώνει σε έξι μήνες από σήμερα αλλά αυτό ήταν πρακτικά αδύνατο, γιατί οι μελέτες δεν ήταν ολοκληρωμένες, όπως υποστήριζαν πριν από έναν χρόνο, λέγοντας προφανώς ψέματα. 

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, παρά τρίχα τις εκλογές του 2019 να τις κερδίσει το… μακέτο, η παραπάνω ιστορία ωστόσο, είναι ενδεικτική της ρηχότητας με την οποία πορεύτηκαν στα περισσότερα θέματα οι προηγούμενοι. 

Δεν είναι δε διόλου τυχαίο πως αυτή τη φορά, δε βγήκαν με μια ακόμα πομπώδη ανακοίνωση να πουν πως κατόπιν δικών τους ενεργειών, προχωρά και το συγκεκριμένο έργο…

 

Καταγγελίες Μπαρτζώκα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας ξεσπάθωσε κατά του πρώην αντιπροέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Μάκη Χρυσοστόμου για την αντιπολιτευτική του στάση.

Το ερώτημα που θα μπορούσε να θέσει ο νυν πρόεδρος της επιχείρησης, εγώ το γενικεύω ως εξής: εγκρίνει η παράταξη της πρώην δημοτικής αρχής τις ενέργειες του δημοτικού της συμβούλου και τις συνεχείς προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα απορρίπτονται, με μόνο στόχο να δημιουργήσει προβλήματα και καθυστερήσεις στη λειτουργία της επιχείρησης; 

Ανέφερε μερικά παραδείγματα ο Μπαρτζώκας και τα επικαλούμαι:

  • απόφαση του γενικού διευθυντή για απευθείας ανάθεση απολύμανσης, κατά τις μέρες της καραντίνας, στο όριο της χρηματικής εντολής που έχει δικαίωμα ο ανώτατος υπηρεσιακός παράγοντας της επιχείρησης: προσφυγή Χρυσοστόμου.
  • απόφαση του γενικού διευθυντή για αγορά αντλίας προκειμένου να αποκατασταθεί μεγάλη βλάβη, με χρηματικό ποσό πάλι στο όριο του δικαιώματος του γενικού διευθυντή: ξανά προσφυγή από τον Χρυσοστόμου, γιατί πιθανά θεωρεί ο πρώην αντιπρόεδρος πως η βλάβη έπρεπε να προβλεφθεί και να γίνει διαγωνισμός…
  • προσφυγή κατά της απόφασης για την ενοικίαση του κάτω ορόφου της Ριζαρείου, προκειμένου να γίνουν εκεί τα ταμεία της επιχείρησης κτλ, κτλ. 

 

Τα πεπραγμένα

Θα μου πείτε… προφανώς η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ είναι από αρχή… και θέση… κατά των απευθείας αναθέσεων…

Χα!

Αν αρχίσει να βγάζει στη δημοσιότητα ο Μπαρτζώκας τις απευθείας αναθέσεις των προηγούμενων, θα κλάψουν μανούλες!

Ή μήπως να στήνονταν μια συνέντευξη – «παράσταση» από τη νυν διοίκηση της ΔΕΥΑΙ με θέμα τα έργα και τις ημέρες των προηγούμενων, με ντοκουμέντα και ονόματα όμως; Να δούμε ασούμε, ποιος ή ποιοι αναλάμβαναν τις βλάβες στο δίκτυο κάθε φορά που – σχεδόν πάντα δηλαδή – το τεχνικό προσωπικό της επιχείρησης δήλωνε αδυναμία να αποκαταστήσει μια βλάβη; 

Προ δεκαημέρου έγινε και το δικαστήριο για την πρόσληψη μόνιμου νομικού συμβούλου από τη ΔΕΥΑΙ, όπως είχε δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Η ενδιαφερόμενη δικηγόρος έχει κάθε δικαίωμα να ζητά δουλειά, και μάλιστα μόνιμη, δε με απασχολεί το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Η διοίκηση όμως, τήρησε τις διαδικασίες; Στην ερώτηση της έδρας και των αντιδίκων για τα τυπικά προσόντα και τις μαθησιακές γνώσεις εκείνου που αξιολόγησε μια δικηγόρο με πτυχίο και μάστερ – μιλάμε για διδακτορικό και άνω, όπως καταλαβαίνετε… – προκειμένου να είναι αυτή η μοναδική υποψήφια για τη θέση, και κυρίως στην απάντηση που δόθηκε, κάποιοι γέλασαν, στο δικαστήριο…   

 

Κανονική συνεδρίαση;

Η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου των Ιωαννίνων δια ζώσης, σχεδιάζεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Δευτέρα, σε χώρο ανοιχτό, που αναζητείται.

Δεν θα είναι η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, μάλλον εξετάζεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας. 

Ένα από τα πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης σε κανονική συνεδρίαση, θα είναι η τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, θέμα που έχει τεράστιο ενδιαφέρον και πρακτικό αλλά και πολιτικό λόγω της εμπλοκής προσώπων όπως η Τ. Καλογιάννη ή ο Θ. Μπέγκας στο λόγο ζήτημα μέσα από τα πόστα αντίστοιχα, της πρώην αντιπεριφερειάρχου και του νυν αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ. 

 

Στο μυαλό του -Ζαίου

Ο οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ, ο -Ζαίος, είναι ένα υβρίδιο ανάμεσα σε πρόβατο και Παοκτσή που θα πρέπει να απασχολήσει κάποτε σε βάθος την πολιτική επιστήμη, γιατί στα ελληνικά χρονικά, δεν έχει βρεθεί αντίστοιχο είδος.

Ο -Ζαίος λοιπόν, ακόμα και όταν ακούει τον Παππά στη συνομιλία του με το Μυωνή, δεν πρόκειται να δεχτεί πως ο πρώην Υπουργός του κάνει κάτι κακό και δεν περνά από το μυαλό του να κακολογήσει τον άνθρωπο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ο Παπασπιτούλης αγοράζει και πουλάει σπίτια για να στεγάσει επ’ αμοιβή πρόσφυγες.

Αν οι αντίστοιχες κατηγορίες βαρύνουν έναν Δεξιό ή έναν Πασόκο πολιτικό, ο -Ζαίος τον έχει κρεμάσει στα μανταλάκια το επόμενο δευτερόλεπτο, έχει ποστάρει δέκα αναρτήσεις σε μια ώρα, για τα… «λαμόγια» τους Σαμαροβενιζέλους, τον Παπασταύρο, τη Μαρέβα και το Στουρνάρα και αυτούς που «επί 40 χρόνια κατέστρεψαν τη χώρα»…

O -Ζαίος καταπίνει αμάσητο το σανό του Documento και της «Αυγής», διαμαρτύρεται πως είναι δυνατόν να μένουν εκτός κρατικής διαφήμισης τα ΜΜΕ που βρίζουν και κιτρινίζουν με δημοσιεύματα κατά του Μητσοτάκη, της γυναίκας του ακόμα και των παιδιών του αλλά και όταν ακόμα και ακούει με τα ίδια του τα αυτιά τον Υπουργό του να μιλά για το κόμμα «μαγαζί» και τα λεφτά που βγάζουν οι «σύντροφοι», πιστεύει ότι μιλάνε εξωγήινοι…

Ο -Ζαίος συνδικαλιστής συντάσσεται πίσω από τις νομοθετικές και άλλες επιλογές της κυβέρνησής του, ακόμα και όταν τα νομοθετήματα της κυβέρνησης στρέφονται κατά του κλάδου του. Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά του με τους Δακίτες ή τους πρώην Πασκίτες που όπως φάνηκε και πρόσφατα με το νόμο του Υπουργείου Παιδείας, στρέφονται εύκολα κατά του κόμματος στο οποίο έχουν αναφορά οι εν λόγω συνδικαλιστές (της ΔΑΚΕ εν προκειμένω).  

Αυτές τις δύσκολες ώρες για το κόμμα τους και το λαοπρόβλητο ηγέτη τους όμως, τα account των -Ζαίων στα social media από βαθιά πολιτικά μέχρι πρότινος, μετατρέπονται σε φιλοσοφικά ή αμιγώς ρομαντικά account. Ή τέλος, διαβάζεις στους λογαριασμούς τους αναρτήσεις περισπούδαστες για την ανάγκη ενότητας του λαού και λήψης μέτρων για την οικονομία, πετάνε δηλαδή τη μπάλα στην εξέδρα.  

Στο μυαλό τους, το ηθικό πλεονέκτημα δεν κλονίζεται με τίποτα τελικά.

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

Show Buttons
Hide Buttons