ΔΗΓΜΑΤΑ 25/7/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 25/7/2019

Συμπαθάτε με, αλλά οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης πρέπει να έχετε καταλάβει πως αντιμετωπίζω αντίξοες δυσκολίες, όταν κάνω ρεπορτάζ για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ…

Οι επίσημες «πηγές» ούτε τηλέφωνα μου σηκώνουν, ούτε σε μηνύματα απαντάνε, ούτε «αποδοχή φιλίας» στο facebook μου κάνουν εδώ και χρόνια! Οπότε ζητώ προκαταβολικά την κατανόησή σας, που το ρεπορτάζ μου δεν θα είναι πλήρες για την προχθεσινή Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων.

Όπως είχα γράψει και προχθές, επρόκειτο να γίνει μια συζήτηση για την απόδοση της «Προοδευτικής Συμμαχίας», στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Απ’ ότι έμαθα, δεν έγινε καμιά ουσιαστική συζήτηση, καθώς ούτως ή άλλως, τα σπουδαία έπονται από Σεπτέμβρη, όσον αφορά το μετασχηματισμό του κόμματος και το σφίξιμο – μετά συγχωρήσεως – κ@λ@ν εκείνων που ζορίζονται, επειδή ο Τσίπρας θα θελήσει να φέρει νέο «αίμα» στο γηρασμένο κόμμα του.

Άλλωστε, εν μέσω θέρους, δε νομίζω ότι έχει κανείς την όρεξη να πλακώνεται με τα «συντρόφια» του, μπροστά σε κόσμο, αν δεν είναι το facebook…

 

Εξηγούμαι

(Προκαταβολικά εξηγούμαι εδώ, πως το όψιμο ενδιαφέρον μου για τα εσωκομματικά τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν οφείλεται στην αγωνία μου να ολοκληρωθεί ο… μετασχηματισμός, προκειμένου να πάω να εγγραφώ μέλος στην τοπική οργάνωση του κόμματος αλλά στην ίντριγκα που μου προκαλεί κάθε αντίστοιχη διαδικασία είτε αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, είτε τη ΝΔ – ακόμα περιμένω την παραίτηση του Θόδωρα, παρεμπιπτόντως, χάθηκε το φιλότιμο όμως, θα πω… – είτε το ΚΙΝΑΛ… Στο ΚΙΝΑΛ επίσης, αναμένεται «καυτό» φθινόπωρο, όπως έγραψα μετά τις εκλογές.

Είναι μόνο ίντριγκα λοιπόν, και επειδή, όπως λέει και ο αγγλομαθής Αλ6, «you cant teach an old dog new tricks»… «μετασχηματισμός» στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς… «Προοδευτική Συμμαχία», όπως ακριβώς λέμε, «με ή χωρίς ζάχαρη…», θα σημαίνει μόνο αλλαγή του ονόματος, ό,τι ακριβώς δηλαδή, έκανε και το ΠΑΣΟΚ που πρώτα ονομάστηκε, ΕΛΙΑ και μετά «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και μετά «Κίνημα Αλλαγής»…

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την αντίστοιχη προϊστορία, όταν και καλά, ομογενοποιήθηκε, χωρίς να αλλάξει κάτι ουσιαστικό.

Οι πολιτικές και κυρίως τα μυαλά, στη νυν αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αισιοδοξώ πως θα αλλάξουν ουσιωδώς…).

 

Υπομονή δοκιμάζεται…

Τα πρώτα σημάδια της… «σοβαρής, προγραμματικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης» που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, έχουν ήδη διαφανεί…

Οι νυν κυβερνώντες ξεκίνησαν με φόρα, λάθη δεν αποφεύγονται και η δική μου υπομονή δοκιμάζεται, όταν ας πούμε, εκείνη η ευειδής και καλλίπυγος Υφυπουργός Δόμνα εξαγγέλλει τη χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε βρέφος που θα γεννιέται στη χώρα το 2020 και αμέσως μετά αρχίζει το… κούρεμα: το Υπουργείο Εργασίας λέει, μελετά επίδομα στις γυναίκες που τεκνοποιούν σε ηλικία κάτω των 30 ετών! Μόνο…

Είναι σαν τη 13η «σύνταξη» που έδωκε ο Σύριζας και τρέχαν οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ να δούνε αν χρωστάνε κιόλα στο κράτος!

 

Η σοβαρή αντιπολίτευση

Και βγαίνει ο Κωστάκης ο Μπάρκας, πρώην Υφυπουργός Εργασίας, για όσους το ξέχασαν… να ασκήσει κριτική, στη διάδοχη «κατάσταση». Τι έγραψε το θηρίο στο twitter, όπου επανέκαμψε: «Σεξισμός και κοινωνικός ρατσισμός είναι να είσαι γυναίκα και να υποχρεούσαι να κανείς παιδί μέχρι τα 30! Αλλιώς η νέα κυβέρνηση του @kmitsotakis και η γυναίκα υφυπουργός σε αποκλείει! Δεν θα κάνουν καριέρα οι γυναίκες, δεν θα δουλεύουν!».

Ο Μπάρκας… που ήταν Υφυπουργός Εργασίας για ένα εξάμηνο. Προφανώς και δεν περίμενα να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας αλλά μία ανακοίνωση για μια (1) πρωτοβουλία του στο Υπουργείο, δεν διάβασα αυτό το διάστημα.

Τέτοια θα είναι η σοβαρή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ…

 

Τέλειωσε ο πρώτος «κύκλος»

Μέσα στο επόμενο 20ήμερο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο των «συμμαχιών» στο Δήμο Ιωαννιτών και να τεθεί σε γραμμή εκκίνησης η νέα δημοτική αρχή, υπό το Μωυσή Ελισάφ. Αυτό τουλάχιστον λέει, η ανακοίνωση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», μετά την ολοκλήρωση των επαφών με όλες, όλες ανεξαιρέτως, τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του νέου δημοτικού συμβουλίου.

Η ευθύνη για τη συνέχεια των διαβουλεύσεων βρίσκεται στα χέρια του νέου Δημάρχου και της δημοτικής του παράταξης, ώστε να καταρτίσουν ένα κατάλογο βασικών προγραμματικών σημείων, επί των οποίων θα επιδιωχθεί η σύγκλιση με τις άλλες παρατάξεις.

Περιμένοντας αυτή τη… λίστα, οι δύο μεγάλες παρατάξεις πέραν της νέας δημοτικής αρχής, δεν κάνουν κινήσεις, παρ’ ότι ας πούμε, τα μέλη της παράταξης «Ιωάννινα_2023» ανέμεναν τη σύγκλιση της ολομέλειας από την προηγούμενη εβδομάδα. Μέχρι χθες, δεν είχε βγει πρόσκληση και κάποια μέλη της παράταξης προβληματίζονταν…

Θα μπορούσε να πει κανείς πως κάποιοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, να νοιώθει ότι πιέζεται ο Ελισάφ και να ενδώσει στα διάφορα αιτήματα «αξιοποίησης» που προβάλλει για τον εαυτό του ο καθένας.

Εγώ ωστόσο, καλόπιστα, θα θεωρήσω ότι στη φάση που βρισκόμαστε, δε μπορεί να προτρέξει κανείς, πριν δει τις προγραμματικές θέσεις της νέας δημοτικής αρχής.

 

Τηλεφωνικά η επίπληξη

Ο Ελισάφ και οι συνεργάτες του, αυτό τον καιρό συγκεντρώνει στοιχεία από τις υπηρεσίες του Δήμου, για διάφορα θέματα, γεγονός που έχει ενοχλήσει ορισμένους από την απερχόμενη δημοτική αρχή και λέγεται ότι φέρνει σε δύσκολη θέση, υπηρεσιακούς παράγοντες. Το θέμα έχει και την καλή του ανάγνωση, αλλά τέλος πάντων… Αλλού το πάω…

Ερχόμενος σε επαφή με τις υπηρεσίες, ο νέος Δήμαρχος, και περιδιαβαίνοντας στο κέντρο της πόλης, κάποιες φορές πέφτει πάνω σε υπαλλήλους που την έχουν κάνει κοπάνα από τις υπηρεσίες τους… Δεν είμαι μπροστά σε αυτές τις αμήχανες στιγμές για να σας πω τι ακριβώς τους λέει, αλλά γενικά, να ξέρετε, είναι ευγενής άνθρωπος…

Μια φορά πάντως, πήρε τηλέφωνο διευθυντή υπηρεσίας και τον προέτρεψε να «μαζέψει» τους υπαλλήλους του που έπιναν καφέ, δίπλα στο Δημαρχείο…

Τι να του πεις τώρα; Ότι έχει άδικο;

 

Οι «Αποκεντρωμένοι»

Ο «Αποκεντρωμένος» συντονιστής, Βασίλης Μιχελάκης, διανύει μέρες που λέει στον περίγυρό του, πως αν θέλει η νέα κυβέρνηση, κάνει ένα νόμο για να τον διώξει, αν θέλει πάλι, τον κρατά, τόσο αυτόν όσο και τους άλλους 6 «Αποκεντρωμένους»…

Ο ίδιος δε δείχνει αγχωμένος πάντως, παρ’ ότι οι συγκεκριμένες θέσεις έχουν πολιτική χροιά, ωστόσο ο κ. Μιχελάκης είναι υπηρεσιακά κριμένος και θεωρητικά, δεν έχει λόγο η νέα κυβέρνηση αυτά τα 7 στελέχη να τα αντικαταστήσει.

Η κάθε περίπτωση βέβαια, είναι ξεχωριστή και ο τοπικός συντονιστής αυτά τα χρόνια της κυριαρχίας του, άνοιξε πολλά «μέτωπα», ιδίως με το προσωπικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ευνόησε δικούς του, «ανέβασε» και «κατέβασε» άλλους, αγνοώντας το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Υπήρξαν και καταγγελίες για διάφορες περίεργες υποθέσεις, όπως τα ΣΥΠΟΘΑ. Από την άλλη, είναι χαρακτηριστικό πως οι σχέσεις του Συντονιστή με τις τοπικές αρχές ήταν από τυπικές ως παγερά αδιάφορες.

Οψόμεθα…

 

 

Υπεύθυνη Τοπική Αυτοδιοίκηση…

Καλώς τα, τα παιδιά…

Οι Δήμαρχοι στην Ήπειρο, βρέθηκαν στην ΠΕΔ την Τρίτη και συζήτησαν για τα σκουπίδια…

Πριν από έναν χρόνο, θυμίζω, περίπου, ο Λώλος έκανε προσκλήσεις στο βρόντο και τον έγραφαν… Ο Γιαννούλης παρακαλούσε να παρθούν αποφάσεις για τα σκουπίδια και ο μόνος ειλικρινά, αγωνιών τότε, εμφανίζονταν να είναι ο Δήμος Ιωαννιτών, δια του αντιδημάρχου καθαριότητας και του Δημάρχου του.

Ένα χρόνο μετά, τα σκουπίδια κοστίζουν ακριβότερα, οι Δήμαρχοι στην Ήπειρο – οι επανεκλεγέντες τουλάχιστον – ξύπνησαν και πολύ φοβάμαι ότι έρχονται αναμορφώσεις προϋπολογισμών για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο ήταν γνωστό εδώ και μήνες, ότι θα είναι αυξημένο, αλλά εξαιτίας των εκλογών του Μαΐου, οι περισσότεροι Δήμαρχοι ψήφιζαν ανταποδοτικά τέλη στα ίδια επίπεδα με πέρσι!

Τώρα, όσοι επανεξελέγησαν θα ανακοινώσουν τη λυπητερή στους δημότες τους, όσοι δεν επανεξελέγησαν, θα αφήσουν τους διαδόχους τους, να βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα.

Υπεύθυνη Τοπική Αυτοδιοίκηση…

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 25/7/2019)

Show Buttons
Hide Buttons