ΔΗΓΜΑΤΑ 25/9/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 25/9/2018

Τους ξεστράβωσε ο Δήμος!

Όσο σκληρός και αν είμαι ενίοτε, με τη δημοτική αρχή, οφείλω να αναγνωρίσω πως στην περίπτωση του υπερταμείου και της παραχώρησης στους δανειστές όλης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου – «φιλέτου» που βρίσκεται στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, ο Δήμος με τις υπηρεσίες του ενήργησε καθοριστικά.

Και ένα «μέτωπο» από αυτά που κατά καιρούς ονειρεύεται ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, εδώ πρέπει να γίνει αναγκαστικά, γιατί διαφορετικά τα μισά Γιάννενα, με τη μισή ιστορία τους και το μισό τουλάχιστον πολιτισμό τους, χαρίζονται στους δανειστές!

Πρωτοφανές, μα τον Αλλάχ (τζαμιά, μεντρεσές, Οθωμανική βιβλιοθήκη είναι μέσα, εξ ου και η επίκληση)!

Μέχρι προχθές, αν δεν κάνω λάθος, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες πίστευαν πως δεν ήταν κανένας αρχαιολογικός χώρος μεταξύ των 57 ακινήτων του Υπερταμείου (!) αλλά η αίσθηση αυτή διαψεύστηκε παταγωδώς στη σύσκεψη της Δευτέρας στο Δημαρχείο.

Κοινώς, ο Δήμος Ιωαννιτών τους ξεστράβωσε!

Επίσης, επειδή πολλά από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, ήταν γνωστά από την περασμένη Παρασκευή, αλλά τηρήθηκε με σοβαρότητα, μυστικός ο κατάλογος των ακινήτων αντί να γίνει φέιγ βολάν, οφείλω να βγάλω το καπέλο ξανά στους ανθρώπους της δημοτικής αρχής.

 

Περασμένα μεγαλεία

Ιούλιος 2014:

Οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων, με μπροστάρηδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ξεσηκώνονται κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας μέσω της εκχώρησης της στο περίφημο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο δυτικός τομέας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων – είχε και ανατολικό και βόρειο και νότιο, τέσσερα χρόνια μετά, η οργάνωση περιορίζεται σε ένα σημείο του ορίζοντα… – οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Χατζή, με τους διοργανωτές να δεσμεύονται ότι θα αναλάβουν κι άλλες πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί η πώληση των οικοπέδων. Στο ΤΑΙΠΕΔ είχαν περάσει τρία ακίνητα του υπουργείου Υγείας που βρίσκονται στους Αμπελόκηπους, καθώς και πέντε ακίνητα, συνολικής έκτασης 57 στρεμμάτων, στην (κοντινή) παραλίμνια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων στην οδό Κωνσταντινουπόλεως.

Στο πάνελ της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Τέσσερα χρόνια μετά, ψάχνουμε να βρούμε ποια οικόπεδα στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων δεν ξεπουλιώνται από το ΣΥΡΙΖΑ! Πώς τα φέρνει η ζωή!

 

Στην ιστορία ο 12ος Γύρος

Ο 12ος Γύρος Λίμνης πέρασε στην ιστορία και έδωσε τη δυνατότητα σε αρκετούς γνωστούς και μη συμπολίτες μας, να φωτογραφηθούν με αθλητική περιβολή, είτε έτρεξαν πραγματικά τα 30 χιλιόμετρα και ίδρωσαν, είτε πήγαν με τα ποδήλατα των εθελοντών μέχρι την Αμφιθέα, ώστε να βρεθούν στο μέσο της διαδρομής… για να φαίνονται πιο πειστικοί…

Υπάρχουν σημεία προόδου για την προσπάθεια που ξεκίνησαν πριν από 12 χρόνια, κάποιοι ρομαντικοί του ΑΟ «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» αλλά βγαίνουν και ορισμένα συμπεράσματα, γενικά…

Καμιά εικοσιπενταριά Ιταλοί συμμετείχαν στον αγώνα και προφανώς, ήλθαν στα Γιάννενα ειδικά για τη συμμετοχή σε αυτόν, αφού έτρεξαν στον κανονικό, τον 30αρη.

Μεγάλοι Έλληνες αθλητές πήραν μέρος στον αγώνα, μεταξύ αυτών και ο πρώτος νικητής, που φαίνεται ότι εντάσσουν τον αγώνα στην προετοιμασία τους ενόψει του Κλασικού Μαραθωνίου, μπορεί δε να συγκινούνται και από τα χρηματικά έπαθλα που θεσμοθετήθηκαν τελευταία, με τη συμβολή της Τράπεζας Ηπείρου.

Περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις στήριξαν με χορηγίες τον αγώνα, γιατί μπορεί οι αθλητές να διαθέτουν τον οβολό τους που δεν είναι μικρός, αλλά τα έξοδα ενός τέτοιου αγώνα είναι υπολογίσιμα και δεν ισοσκελίζονται από τα έξοδα.

Οι Γιαννιώτες, τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει στη ζωή τους αυτά τα αθλητικά γεγονότα που δεν είναι και λίγα κάθε χρονιά, και τα παραπάνω συνιστούν ένα μεγάλο πανηγύρι που βοηθούντος του καλοκαιρινού καιρού, έζησε η πόλη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αυτό ίσως που λείπει από τον αγώνα, είναι να τον αντιμετωπίσει ολόκληρη η πόλη σαν ένα γεγονός, ισάξιο των μεγάλων αγώνων που γίνονται σε άλλες πόλεις του εξωτερικού, οι επιχειρήσεις να λάβουν μέρος στη στήριξη του γεγονότος ως «υπερήφανοι χορηγοί» και τα ξενοδοχεία της περιοχής να μην βλέπουν τους επισκέπτες ως «αρπαχτή». Γιατί έχω την εντύπωση ότι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει.

 

Εβδομάδα ζυμώσεων… επί τρία

Από χθες, Δευτέρα, ξεκίνησε μια εβδομάδα διεργασιών για τις πολιτικές δυνάμεις στο Δήμο Ιωαννιτών.

Για χθες το βράδυ, ήταν προγραμματισμένες δύο συνεδριάσεις με θέμα τις δημοτικές εκλογές στο μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου: η μία με πρωτοβουλία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, όπου μετά από πρόσκληση του Θόδωρου του Τζαρούχη, το κόμμα θα άνοιγε τη συζήτηση με τα στελέχη της ΝΔ και με τους ενδιαφερόμενους δημοτικούς συμβούλους της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας».

Στη δεύτερη συνεδρίαση, τα μέλη της παράταξης «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» θα έκαναν επίσης μια πρώτη κουβέντα, μετά το καλοκαίρι, για τις προοπτικές της καθόδου τους, χωρίς αυτό να είναι το κύριο θέμα της πρόσκλησης. «Κλεισθένης», απλή αναλογική, προτεραιότητες της παράταξης κτλ. ήταν το βασικό μενού της ατζέντας, αλλά ως παρεμπίπτον, αναμένονταν ως βέβαιο, ότι θα τεθεί και το ζήτημα της υποψηφιότητας και του επικεφαλής.

 

Άλλον θέλει το κόμμα… (1)

Επειδή όμως και εδώ, όπως και για τη ΝΔ, τα πράγματα δεν είναι απλά, όταν μιλάμε για υποψηφιότητες σε μεγάλους Δήμους, όπως ο των Ιωαννίνων, οτιδήποτε κι αν πουν τα μέλη της παράταξης με τους τρεις δημοτικούς συμβούλους, δεν είναι βέβαιο ότι θα εισακουστεί στην Κουμουνδούρου.

Οι μεγάλοι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας θα σηκώσουν το πολιτικό βάρος των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ως εκ τούτου, οι υποψηφιότητες που θα στηριχθούν, θα μετρηθούν δεόντως.

Για το κόμμα κεντρικά, μετράει το να «ροζίσει» κάποιους Δήμους και κάποιες Περιφέρειες, στις οποίες θα έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει υποψήφιους της Κεντροαριστεράς και να κρυφτεί ουσιαστικά από πίσω τους, παραδεχόμενος την ένδεια στελεχών.

 

******************************

…κι άλλον ο κόσμος… (2)

Για τα τοπικά στελέχη ωστόσο, ιδίως για εκείνα που δούλεψαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, κάνοντας αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα προκαλέσει πικρία μια απόφαση στήριξης του Μπέγκα, γιατί θα τους ακυρώσει. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους τρεις δημοτικούς συμβούλους, για τους οποίους η εν γένει παρουσία δεν ήταν καλή, με την εξαίρεση του Δημήτρη του Παππά, ο οποίος έχει χρονικά, τη συντομότερη παρουσία μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και θα ήταν άδικο να εντάξω στο σύνολο…

Συν τοις άλλοις, θεωρούν πως με την απλή αναλογική, η αυτόνομη κάθοδος της παράταξης θα έδινε τη δυνατότητα με το αντίστοιχο ποσοστό του 2014, να εκλέξουν 4 ή 5 δημοτικούς συμβούλους – εκτίμηση που προσωπικά θεωρώ υπεραισιόδοξη, αλλά για τη συντομία της υπόθεσης, την αποδέχομαι. Σκέφτονται λοιπόν, λογικά και λένε: «αν κατέβουμε μόνοι μας, μπορούμε να εκλέξουμε 3, 4 ή 5 δημοτικούς συμβούλους. Αν μπούμε στην «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», ποιος διασφαλίζει ότι θα εκλέξουμε έστω και έναν;».

Οσονούπω θα γνωρίζουμε, ωστόσο λάβετε υπόψη πως τις τελευταίες μέρες διακινείται από συγκεκριμένη πηγή που βρίσκεται εντός ΣΥΡΙΖΑ, πως έχει οριστικοποιηθεί η στήριξη του κόμματος στην υποψηφιότητα Μπέγκα. Ποιος το αποφάσισε όμως, αναρωτιέμαι εγώ; Ο Τσίπρας με την Περιστέρα, το βράδυ πριν κοιμηθούνε; Ή η Κεντρική Επιτροπή που δεν συνεδρίασε;

Μια εξήγηση που δίνω σε αυτή τη διαρροή είναι πως ο εμπνευστής της θέλει να διώξει Συριζαίικο κόσμο από το Μπέγκα και να τον οδηγήσει σε άλλη υποψηφιότητα…

 

Ένα σενάριο που δεν πρέπει να εύχονται…

Το σενάριο της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Θωμά Μπέγκα, λογικά ξορκίζουν οι υποψήφιοι βουλευτές του «Κινήματος Αλλαγής».

Θυμίζω εδώ πως από την παράταξη της δημοτικής αρχής, έχουν καταθέσει πρόταση για να κριθούν ως υποψήφιοι βουλευτές, οι αντιδήμαρχοι Γκόλας και Μανταλόβας και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Νάστος. Οι δύο πρώτοι θεωρούν πως είναι «κλειδωμένες» οι υποψηφιότητές τους και ήδη κινούνται προεκλογικά, ο δε τρίτος δεν θα βάλει τη γάτα του να κλαίει, αν τελικά κοπεί…

Φανταστείτε λοιπόν, το σενάριο: ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει Μπέγκα και οι εθνικές εκλογές γίνονται είτε πριν, είτε ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές! Ο Μπέγκας, στις εθνικές εκλογές, τι ψηφίζει;; ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΙΝΑΛ;

Μύλος!

 

Ο Άρης και οι δύο

Στο «Γιάννενα Τώρα» τέλος, συνεδριάζει η ολομέλεια της παράταξης την Τετάρτη το βράδυ.

Μέλη της παράταξης με δικαίωμα ψήφου, θα λάβουν μέρος στη διαδικασία αυστηρά, χωρίς άλλες συμμετοχές, όσων ας πούμε, δεν είναι τακτοποιημένοι οικονομικά. Μιλάμε για ένα εκλεκτορικό σώμα, αποτελούμενο από περίπου 80 μέλη.

Αυτοί θα κληθούν πρώτα, να πουν αν εγκρίνουν ή όχι, τη διατήρηση του Άρη Μπαρτζώκα στην ηγεσία της παράταξης. Αν το όχι υπερισχύσει, θα κληθούν να θέσουν υποψηφιότητα άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Μέχρι τώρα, οι Δημήτρης Πάνου και Κώστας Κυριαζής δεν κρύβουν ότι γοητεύονται από την ιδέα του αρχηγού αλλά κανείς τους δε μου ξεκαθάρισε αν θα θέσει υποψηφιότητα ή όχι… Προφανώς, θέλουν να «κόψουν» αντιδράσεις και από την πορεία της διαδικασίας το βράδυ της Τετάρτης, θα κρίνουν αν θα θέσουν υποψηφιότητα ή όχι.

Το σίγουρο είναι πως με το τέλος της συνεδρίασης, η παράταξης θα έχει αρχηγό: είτε τον ίδιο, είτε νέο.

 

Οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ και το Πάσχα…
Μένοντας στο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο ακόμα, διαβάζω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, την ιδέα να κατεβάσει το κόμμα στελέχη πρώτης γραμμής στις Περιφέρειες της χώρας, για υποψήφιους. Διαβάζω ας πούμε, στο ρεπορτάζ του «ΒΗΜΑΤΟΣ» της Κυριακής, για Αποστόλου στη Στερεά Ελλάδα, Σαντορινιό στο Αιγαίο κοκ.

Στην Ήπειρο, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο προς το παρόν, αλλά σε προηγούμενα δημοσιεύματα, του ενημερωμένου aftodioikisi.gr ας πούμε, διάβασα δις, για πιθανότητα νέας υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη…

Το ενδεχόμενο να κατεβάσει νυν ή πρώην Υπουργούς για υποψήφιους Περιφερειάρχες ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να εξυπηρετεί μια ελπίδα αποκατάστασης των ανθρώπων, μετά τη… «συνταξιοδότηση» που θα σημάνει για αρκετούς εξ αυτών, η εκλογική αναμέτρηση του 2019. Ελπίδα φρούδα σε μεγάλο βαθμό, γιατί αν είναι να «μαυρίσει» ο ψηφοφόρος τους εν λόγω, στις εθνικές εκλογές, είναι δυνατόν να τους ψηφίσει για Περιφερειάρχες; 

Ασφαλώς όχι, θα μπορούσαν όμως, οι άνθρωποι να αποκατασταθούν δίπλα σε επανεκλεγέντες Περιφερειάρχες του ΚΙΝΑΛ, ως αντιπεριφερειάρχες. Δεν είναι κακά τα λεφτά και σε αυτήν την περίπτωση, αν τα συγκρίνουμε ας πούμε, με το μισθό του δημοσίου υπαλλήλου…

Σε κάθε περίπτωση, εμένα το σενάριο αυτό μου θυμίζει τα πρόβατα που ανυπομονούν να έρθει το Πάσχα…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 25/9/2018)

Show Buttons
Hide Buttons