ΔΗΓΜΑΤΑ 26/10/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 26/10/2019

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, δεν είχε φτάσει στο γραφείο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου απάντηση στο ερώτημα που υπέβαλε ο Δ. Παπαγεωργίου προς το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με την ερμηνεία των… διαβόητων εγκυκλίων του Θεοδωρικάκου για την εσωτερική λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, όταν τη δημοτική αρχή συγκροτούν συμπράττουσες παρατάξεις.

Ως εκ τούτου, την ερχόμενη Τρίτη, πάμε για ένα ακόμα «μπάχαλο» δημοτικό συμβούλιο στο οποίο υπάρχει περίπτωση να ξανατσακωθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων μεταξύ τους, να αποχωρήσει ξανά κάποια παράταξη, γιατί θα διαφωνήσει επειδή ο πρόεδρος του σώματος θα δώσει ή δεν θα δώσει το λόγο σε κάποιον κοκ.

Εκτός αν κι αποφασίσουν να σοβαρευτούν οι παρατάξεις και στις δύο πλευρές των καθισμάτων της αίθουσας «Αθανάσιος Τσακάλωφ»…

 

Κακή μέρα και κακή ώρα

Εν τω μεταξύ, υποτίθεται ότι έπρεπε να διορθώσει την προηγούμενη κακή ώρα και ημέρα που επέλεξε για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, ο πρόεδρος του σώματος, μετά και την έντονη διαμαρτυρία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που ένωσαν τις φωνές τους και ανάγκασαν τον πρόεδρο να αλλάξει την ημέρα.

Η νέα ημερομηνία και ώρα για την οποία προσδιορίστηκε συνεδρίαση, την ερχόμενη Τρίτη στις 16:00 το μεσημέρι συγκεκριμένα, ούτε καλύτερη είναι ούτε εξυπηρετεί περισσότερο, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα κυρίως, δημοτικούς συμβούλους.

Πρόκειται για ημέρα με την αγορά ανοιχτή και ντάλα καταμεσήμερο, ώρα ιδανική για σιέστα… Κι είναι άβολα τα καθίσματα του δημοτικού συμβουλίου και είναι πολύ εκτεθειμένοι οι καθήμενοι, για να πεις ότι θα ρίξουν κανάν ύπνο οι πιο κουρασμένοι…

 

Τα σοβαρά θέματα

Επειδή όμως, τυχαίνει το δημοτικό συμβούλιο να πρέπει να ασχοληθεί και με σοβαρά θέματα… εκτός από τη σειρά των ομιλητών… την ερχόμενη Τρίτη, προβλέπεται να δοκιμαστεί ξανά η δημοτική αρχή, στο θέμα του έργου αντικατάστασης των λαμπτήρων led.

Την Τρίτη, αναγκαστικά θα παιχτεί η κύρια πράξη αυτού του πολιτικού «δράματος» που ξεκίνησε με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, με την εκκίνηση ακριβώς της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, να ακυρώσει το διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Τώρα, η δημοτική αρχή του Ελισάφ καλείται να περάσει από το… γκρέμισμα στο φτιάξιμο και να καταθέσει πρόταση για την χρηματοδότηση του μεγαλεπίβολου έργου μιας συνολικής παρέμβασης ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού οδοφωτισμού που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, μπορεί να ανέλθει στον αρχικό προϋπολογισμό ως και στα 20 εκατ. ευρώ!

Δηλαδή, η νέα δημοτική αρχή θα ξεφύγει κατά πολύ από τα χαρακτηριστικά του έργου των 3 εκατ. ευρώ που είχε προκηρύξει η διοίκηση Μπέγκα, θέλοντας να καλύψει με φωτιστικά τεχνολογίας led το σύνολο της έκτασης του «Καλλικρατικού» Δήμου Ιωαννιτών, αναθέτοντας σε ιδιώτη την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του εν λόγω συστήματος.

 

Το στοίχημα

Ο Βάββας ο Φώτης βάζει ένα στοίχημα για την ωρίμανση του έργου και την έγκαιρη δημοπράτησή του, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προτείνει και που φαίνεται να έχει μελετήσει πολύ καλά. Αν χάσει το στοίχημα των 6 μηνών που ο ίδιος ορίζει ως χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία του σχετικού διαγωνισμού και αργότερα για τη συμβασιοποίηση του έργου, θα το χρεωθεί προσωπικά και η ευθύνη μετά θα πέφτει στις πλάτες της δημοτικής αρχής. Χαμένος θα είναι βέβαια και η πόλη, επειδή δεν θα αρχίσει η εξοικονόμηση πόρων από τα υψηλά ενεργειακά κόστη και η νέα καθυστέρηση θα έλθει να προστεθεί στην ολιγωρία των προηγούμενων που επί σχεδόν μια τετραετία προετοίμαζαν το διαγωνισμό για τις λάμπες led και κατέληξαν τελικά, να προκηρύξουν το διαγωνισμό, ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας τους.

 

Τα σενάρια στηρίξεων

Η πλειοψηφία για την εισήγηση της δημοτικής αρχής θα δοκιμαστεί μεθαύριο, γιατί δεν είναι δεδομένη αλλά ζητούμενη.

Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι η παράταξη Μπέγκα θα εμμείνει στην κριτική της και θα επαναλάβει όσα έχει πει μέχρι σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή ο Θωμάς Γιωτίτσας και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ο Θωμάς Μπέγκας, θα είναι κρίσιμη η στάση της παράταξης «Ιωάννινα_2023».

Προχθές, στη συνεδρίαση της παράταξης της Τατιάνας Καλογιάννη ενόψει του δημοτικού συμβουλίου, αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα είναι ότι η παράταξη «θα το ψηφίσει» το θέμα για τα led.

Μέχρι να ξεκαθαριστεί στην πράξη η στάση της παράταξης Καλογιάννη στο μεθαυριανό δημοτικό συμβούλιο, κρατώ ως ενδεχόμενα δύο σενάρια: είτε να ταχθεί η παράταξη υπέρ της πρότασης της δημοτικής αρχής για ένα μεγάλο έργο που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ELENA και το ΣΔΙΤ που είχε ενταχθεί από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ μετά από δουλειά της πρώην αντιπεριφερειάρχου Ηπείρου, είτε να υποστηρίξει το έργο των 3 εκατ. ευρώ της διοίκησης Μπέγκα και την υλοποίησή του με πόρους του ΕΣΠΑ και της προκήρυξης που είναι στον «αέρα», με την προοπτική μελλοντικά να ψηφίσει και την συνολική παρέμβαση σε όλο το Δήμο.

Το δεύτερο ενδεχόμενο αν ισχύσει, θα σημάνει απλά πως θα βρεθεί για μια ακόμα φορά μετέωρη η δημοτική αρχή, χωρίς πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και αδύναμη να περάσει την άποψή της.

Οψόμεθα…

 

Κι αλλού προβλήματα

Τα προβλήματα συνεχίζονται όπως μαθαίνω, και για τις άλλες δημοτικές αρχές που δεν έχουν πλειοψηφία.

Στο Ζαγόρι για παράδειγμα, τρεις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής δεν πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση.

Είναι λογικό πως οι εν λόγω δημοτικές αρχές… μειοψηφίας δε μπορούν να φέρνουν ό,τι θέμα να ’ναι… Αλλαγή της σύνθεσης ως προς τον αριθμό, ας πούμε, της επιτροπής τάδε που από εννιαμελής προτείνει ο Δήμαρχος να γίνει πενταμελής…

Είναι απαραίτητο να προσαρμοστούν και οι δήμαρχοι στα νέα δεδομένα του «Κλεισθένη» και βασικά, να προσαρμόσουν τον τρόπο διοίκησης, λήψης αποφάσεων και τη γενικότερη φιλοσοφία τους. ο Δήμαρχος του «Κλεισθένη» δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Δήμαρχο του «Καλλικράτη» ή του «Καποδίστρια»…

Θα είναι καλό και για τους ίδιους αλλά κυρίως για τους Δήμους τους, να αντιληφθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα νέα δεδομένα.

 

Συμβουλές

Τιμώντας κατά το δυνατόν τον και… παιδευτικό ρόλο της, η στήλη δίνει κατά καιρούς συμβουλές απευθυνόμενη στους αιρετούς μας.

Σήμερα απευθύνεται στους «χαιρετάκηδες» αντιδημάρχους και αντιπεριφερειάρχες που παρίστανται εκπροσωπώντας τους Δήμους, τους Δημάρχους τους ή τον Περιφερειάρχη, στις διάφορες επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις:

Αλλάξτε το τροπάρι που λέει ότι βοηθάτε γενικώς: «εμείς είμαστε στο πλευρό του τάδε», «εμείς βοηθάμε πάντα τον δείνα», «εμείς στηρίζουμε την προσπάθεια του τρίτου…» και άλλες τέτοιες πανομοιότυπες ατάκες που ακούν οι συμμετέχοντες ως ακροατήριο, στις διάφορες εκδηλώσεις, από τους εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών αρχών.

Εσείς που πάτε να χαιρετήσετε και που να δεχτώ ότι ενίοτε πρέπει να κάνετε και αγγαρεία, σκεφτείτε κάτι πιο πρωτότυπο να πείτε. Διαβάστε εν ανάγκη, και κανένα λήμμα ή μια πληροφορία για το τι ρόλο βαράει ο οικοδεσπότης και διοργανωτής της κάθε εκδήλωσης.

 

Πρεσβεία το Δημαρχείο

Προχθές με τον Τσέχο Πρέσβη, χθες με τον Κροάτη Πρέσβη και με το γενικό πρόξενο της Γαλλίας στη χώρα μας, το κατάντησε… πρεσβεία το Δημαρχείο ο Ελισάφ…
Μπορούν να παράξουν άραγε αποτέλεσμα αυτές οι συναντήσεις; Δεν είμαι σίγουρος και πάντα τις θεωρούσα εθιμοτυπίες που το μόνο που άφηναν, ήταν αναμνηστικά δώρα για τους επισκέπτες και φωτογραφίες για εμάς τους υπόλοιπους.

 

Στο ΠΑΣΟΚ

Εκεί που τα πράγματα στο ΚΙΝΑΛ ήταν το διάστημα μετά τις εκλογές… νερά λιμνάζοντα, πέταξε προχθές μια πέτρα μέσα η Φώφη και τα τάραξε για τα καλά.

Κι εκεί που υπέθεταν όλοι ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα παραβλέψει τη λήξη της θητείας της ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη αποφάσισε να κάνει τη ρελάνς και να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, πριν από την προγραμματισμένη συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ.

Ενδέχεται στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να βγουν τα μαχαίρια και να προκάμουν να πάνε στη συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ, αν προλάβουν να διαλυθούν ως τότε…

Για το εξαγγελθέν συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε σαφές ότι αυτό «πρέπει να υλοποιηθεί με σεβασμό στην ιστορία και τη θεσμική συγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, άρα και στο καταστατικό του. Αυτό σημαίνει εκλογές συνέδρων, εκλογές οργάνων και αποφάσεις δημοκρατικές για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ», όντας αντίθετος σε εξπρές διαδικασίες που «απαξιώνουν την ιστορία μας».

Για το ενδεχόμενο διεκδίκησης της ηγεσίας, σημείωσε πως θα τοποθετηθεί δημόσια στην περίπτωση που τεθεί ένα τέτοιο θέμα.

Αυτό σημαίνει εξελίξεις.

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 26/10/2019)

Show Buttons
Hide Buttons