ΔΗΓΜΑΤΑ 26/11/2019 (Μαύρη είν’ η νύχτα… γενικώς)

ΔΗΓΜΑΤΑ 26/11/2019 (Μαύρη είν’ η νύχτα… γενικώς)

Όπως έγραφα και στα «Δήγματα» του Σαββάτου, ένα συνέδριο μη αντάξιο της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ… έγινε το Σαββατοκύριακο, κατά τη χαρακτηριστική δήλωση των αμφισβητιών της Φώφης Γεννηματά…

Ένα συνέδριο που ενδεχομένως και μη νόμιμα λόγω μη απαρτίας… απλά επικύρωσε τις αλλαγές που χρειάζονταν η Φώφη για να παραμείνει πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Κατά τα λοιπά, ο Γερουλάνος μόνο έβαλε παρακαταθήκη υποψηφιότητας για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ίσως δε να άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, αν και αυτό φαντάζει εξαιρετικά αδύναμο σενάριο, ενώ ο Ανδρουλάκης ήταν βέβαιο πως δεν θα κάνει μια τέτοια κίνηση, μολονότι παραμένει ο ισχυρότερος πόλος του ΚΙΝΑΛ απέναντι στην πρόεδρο. Ο τελευταίος όπως και στελέχη προσκείμενα σε αυτόν, για παράδειγμα ο Σ. Ζαρπαλάς, άσκησαν σκληρή κριτική στην πρόεδρο, μένοντας σε αυστηρά θεσμικά πλαίσια.

Το λοιπόν, η Φώφη τους έκλεισε ραντεβού για το… 2021 (!), οπότε δηλώνει έτοιμη να τους αντιμετωπίσει για την προεδρία του κόμματος, αποδεικνύοντας πόσο μικρή επαφή με την πραγματικότητα έχουν οι πολιτικοί μας. Ποιος ζει ποιος πεθαίνει μέχρι τότε;

 

Το dna του ΠΑΣΟΚ

Ως το 2021, το ΚΙΝΑΛ, με τη φορά των πραγμάτων που έχουμε σήμερα, λογικά θα έχει ακολουθήσει τη μοίρα των κομμάτων που έσβησαν από το χάρτη και θα μένουν από το ΠΑΣΟΚ τα ωραία ανέκδοτα με τις συγκρίσεις («καλοκαίρι με ΠΑΣΟΚ, καλοκαίρι με ΣΥΡΙΖΑ…» τα θυμάστε φαντάζομαι…).

Η ψυχή του ΠΑΣΟΚ, το dna του, θα το φέρουν τα στελέχη και οι ψηφοφόροι που έκαναν δύναμη το κόμμα του Ανδρέα για πολλά χρόνια στο παρελθόν. Όλοι αυτοί αναζητούν και σήμερα «στέγη» και προσωρινά οι περισσότεροι έχουν κάνει μια στάση στου Τσίπρα… το ΣΥΡΙΖΑ. Ενδέχεται να μείνουν εκεί για αρκετά χρόνια, αν δεν προκύψει κάτι άλλο και ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει τελικά, στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Κάποιοι άλλοι θα ψηφίσουν Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές, για λόγους ευγνωμοσύνης επειδή τους «αξιοποίησε» στην παρούσα κυβέρνηση. Και όσοι βιάζεστε να θεωρήσετε πως όσους ήταν να πάρει ο Μητσοτάκης από το ΚΙΝΑΛ, τους πήρε, κάνετε λάθος…

 

Ο χώρος για τους πρώην

Από το χώρο του τοπικού ΚΙΝΑΛ μένει μετά από αυτές αλλά και τις επόμενες… εξελίξεις, ένα πολιτικό προσωπικό μετέωρο.

Ένα από τα πρόσωπα που κρατήθηκαν πίσω και δεν εκτέθηκαν στις τελευταίες εκλογές, ήταν ο Νίκος ο Γκόλας. Η επιλογή του να μείνει εκτός ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ, υπό το φόβο να τον κόψει η Αθήνα, απεδείχθη σοφή! Όχι γιατί θα έλθει να διεκδικήσει κάτι σήμερα από το κόμμα του αλλά γιατί προστάτεψε το όποιο πολιτικό κεφάλαιο δημιούργησε, μέσα από την εννεαετή ενασχόλησή του με το Δήμο Ιωαννιτών.

Στο Δήμο Ιωαννιτών το θεωρώ πιθανότερο να επιστρέψει ο πρώην αντιδήμαρχος, επανακάμπτοντας πολιτικά, στις επόμενες δημοτικές εκλογές, αν όντως ο Μ. Ελισάφ του ανοίξει το δρόμο, αποσυρόμενος μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, όπως έχει δηλώσει. Ως υποψήφιος Δήμαρχος εννοώ…

 

Οι εκλογές του ΦΟΔΣΑ

Στις εκλογές και στο… ποδόσφαιρο, ενίοτε και τα φαβορί χάνουν…

Αυτό συνέβη στις εκλογές του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου, το βράδυ της Παρασκευής. Το φαβορί, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μ. Πλιάκος έχασε από τον έτερο υποψήφιο για την προεδρία, Δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή.

Το σίγουρο είναι πως ο Αλ. Καχριμάνης ήθελε για πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ τον πρώην νομαρχιακό και περιφερειακό σύμβουλο. Το… όχι σίγουρο… είναι το πόσο προσπάθησε για να τον βγάλει ή αν πίστεψε πως με τον αέρα και μόνο που θα είχε η «γραμμή» της στήριξης του περιφερειακού μεγάρου στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, ήταν αρκετή για το καλό αποτέλεσμα.

Τι κλίμα, το απόγευμα της Παρασκευής, στην ισόγειο αίθουσα του δημαρχιακού μεγάρου, όπου συνεκλήθη το σώμα των εκλεκτόρων του ΦΟΔΣΑ, όπως μου έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, φαίνονταν από νωρίς ότι δεν θα επιβεβαιώσει τα προγνωστικά.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας από την άλλη, έδειχνε μάλλον βέβαιος για το υπέρ του αποτέλεσμα. Τώρα, λογικά, το φυσάει και δεν κρυώνει…

 

Ευχή και επιθυμία

Θα εκφράσω μια εκτίμηση παύλα επιθυμία, γιατί αυτές οι εκλογές και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων εν γένει, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που μας αφορά όλους. Δεν είναι εκλογές στην ΠΕΔ, ας μου επιτραπεί να πω, γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων αφορά τις τσέπες μας, για τα επόμενα χρόνια.

Αν η νέα διοίκηση του ΦΟΔΣΑ τα κάνει ρόιδο… με δυο λόγια, τη νύφη θα κληθούμε να πληρώσουμε εμείς οι δημότες, μέσα από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

 

Τι θέλω στο ΦΟΔΣΑ

Στο ΦΟΔΣΑ λοιπόν, θέλω να δω αυτοδιοικητικούς που θα αντιληφθούν άμεσα τη σοβαρότητα του αντικειμένου που έχουν να διαχειριστούν. Ο νέος πρόεδρος σε αντίθεση με τον ανθυποψήφιό του, ως μηχανικός, έχει ασχοληθεί με τα σκουπίδια, με αποκαταστάσεις χωματερών και όντας μέλος της διοίκησης του Φορέα της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας (του ΧΥΤΑ της Βλαχέρνας, για να καταλαβαινόμαστε). Αν ο Καλαντζής λοιπόν, είναι όντως της «σχολής Γιαννούλη» (του πρώην Δημάρχου Ν. Σκουφά Ευστάθιου Γιαννούλη που πλέον προσφέρει τις υπηρεσίες του για τα σκουπίδια της Αττικής!), θα διεκδικήσει από την επομένη των εκλογών, να πάρει η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση αυτά που της ανήκουν, να διαχειρίζεται βασικά μόνη της το πρόβλημα των σκουπιδιών που μέχρι σήμερα, προσπάθησε να της το «κλέψει» η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση…

Και ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Στ. Γιαννούλης είχε κοντραριστεί με τον Περιφερειάρχη για τα σκουπίδια στο παρελθόν, συνασπιζόμενος μαζί με τους Γ. Λώλο, Θ. Μπέγκα, Δ. Κατηρτσίδη κα. Αυτοί τότε, εξέφραζαν την αυτονόητη άποψη πως τα σκουπίδια είναι αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, την ώρα που άλλοι αυτοδιοικητικοί, όπως ο Δήμαρχος Ζίτσας, έλεγαν περίπου πως οι Δήμαρχοι είναι μάλλον άχρηστοι… για να ανταποκριθούν σε τέτοια δύσκολα καθήκοντα (τώρα, πως ο συγκεκριμένος Δήμαρχος διεκδίκησε την προεδρία του ΦΟΔΣΑ, είναι απορίας άξιο…).

 

Καλή και η εκλογή αντιπροέδρου

Ως εκ τούτου, κρίνω πως και η εκλογή του Μπέγκα στην αντιπροεδρία του ΦΟΔΣΑ, είναι μια καλή εξέλιξη, γιατί ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων έχει περάσει από το αναγκαστικό Σύνδεσμο Απορριμμάτων του Νομού Ιωαννίνων και είναι γνώστης του αντικειμένου.

Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο Μπέγκας για τα νέα του καθήκοντα, είναι πως στο ΦΟΔΣΑ θα παίζει με τη «φανέλα» του δημοτικού συμβούλου Ιωαννίνων, γιατί ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων στην Ήπειρο οφείλει να έχει βαρύνοντα λόγο μέσα στο ΦΟΔΣΑ, ακόμα και στην πλευρά της θεωρούμενης αντιπολίτευσης εκεί.

Μέσα από την παρουσία του στο ΦΟΔΣΑ οφείλει να διεκδικεί για χάρη του Δήμου του και να πιέζει τη δημοτική αρχή για να τρέξει όσα– δεν πρόλαβε; – δεν έκανε ο ίδιος τα προηγούμενα χρόνια.

 

Αλλάζει ο λύκος;

«Για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε πολίτη, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με δεσμευτικούς στόχους, ενώ θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη χρηστή διαχείριση του συστήματος υγείας, θα επανεπενδύονται στο σύστημα υγείας…»…

Αυτά έλεγε μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα της ΝΔ για τη δημόσια υγεία…

Και ήλθε η ανακοίνωση των διοικητών των νοσοκομείων για να γκρεμίσει και την τελευταία ελπίδα ότι ένα σάπιο κομματικό κατεστημένο αλλάζει μυαλά, επειδή το θέλησε ο αρχηγός του!

Η ανακοίνωση των ονομάτων των νέων διοικητών, Παρασκευή απόγευμα («νεκρή» επικοινωνιακά στιγμή αλλά αυτό λίγη αξία έχει… Ίσως ήθελαν να αποφύγουν το «κράξιμο» στις Κυριακάτικες εφημερίδες…) αποτέλεσε το τελευταίο, μεγάλο «καρφί» στο μάτι όσων πίστευαν ότι ο λύκος αλλάζει χούγια… Αμ δε!

 

Δυο άρβυλα δρόμος…

Δε με αφορούν τα πρόσωπα, ως πρόσωπα. Γιατί δηλαδή, έγινε διοικητής ο Μήτσος και όχι ο Στράτος, ή ο Περικλής αντί του Ορφέα (τυχαία εντελώς τα ονόματα…). Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, μπορεί και να έγιναν και πολύ καλές επιλογές, όπως ίσως, στην περίπτωση του Σπύρου του Δερδεμέζη που από τους Φιλιάτες μετακόμισε στο «Χατζηκώστα», αδειάζοντας μια θέση διοικητού στο θεσπρωτικό νοσοκομείο (για πρώην περιφερειακή σύμβουλο του Καχριμάνη και αποτυχούσα υποψήφια βουλευτή να υποθέσω;).

Μιλάω για την πρακτική της αξιοποίησης στενά κομματικών προσώπων, άσχετων με το χώρο της υγείας, αποτυχημένων πολιτευτών, κουμπάρων και φίλων. Αγνοώ επίσης, ποιος χρεώνεται αυτές τις επιλογές: ο ανύπαρκτος για το μέχρι σήμερα έργο του Κικίλιας ή ο ίδιος ο Μητσοτάκης;

Ρεκόρ μεταξύ των 112 ονομάτων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, σημειώνει το στράτευμα, αφού τουλάχιστον έξι απόστρατοι ντύνουν στα χακί το ΕΣΥ! Τρομερή ιδεά…

Τι λόχος, τι νοσοκομείο; Ένα ζευγάρι αρβύλα δρόμος… θα σκέφτηκαν και έβαλαν πρώην στρατιωτικούς σε νοσοκομεία, όπως στο ΚΑΤ, στο «ΕΛΠΙΣ», στο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», σε Κεφαλονιά, Ρόδο, Μυτιλήνη κλπ.

Θλίψη!

 

Έστω και διαχειριστής

Το Μητρώο Στελεχών που είχε συστήσει ως τρομερή καινοτομία για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας ο Κυριάκος, τελικά σε τι χρησίμευσε;

Ως απλό προσόν στο βιογραφικό σημείωμα αυτών των ανθρώπων;

Γιατί αν υπάρχει έστω και ένας που αξιοποιήθηκε με βάση αυτό και μόνο το γεγονός, της αξιολόγησης και συμμετοχής του στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ, και έγινε… ορίστηκε, έστω και διαχειριστής πολυκατοικίας, βρε αδελφέ, παρακαλώ να μου τον δείξετε…

 

Καμπάνα βαριά στον ΟΚΠΑΠΑ

Βαριά «καμπάνα» έβγαλε η ΕΔΕ, για τις δύο βρεφονηπιοκόμους – παιδαγωγούς του ΟΚΠΑΠΑ που είχαν βιντεοσκοπήσει ένα παιδάκι να κάνει εικόνισμα και να φυλάει τον πρώην πρόεδρο του οργανισμού, πριν από αρκετό καιρό.

Η υπόθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε με την αυστηρότερη προβλεπόμενη ποινή, όπως μαθαίνω.

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 26/11/2019)

 

Show Buttons
Hide Buttons