ΔΗΓΜΑΤΑ 26/5/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 26/5/2018

Λειψό ρεπορτάζ… (1)

Όταν κάνεις ρεπορτάζ με πηγές από τη μία «μπάντα», λόγω ταχύτητας ή λόγω εμπιστοσύνης σε αυτούς με τους οποίους μιλάς, κινδυνεύεις να εκτεθείς και να βρεθείς στη θέση που βρίσκομαι εγώ σήμερα, να προσπαθώ να δικαιολογήσω δηλαδή τα αδικαιολόγητα και να σας πείσω πως τελικά το κλίμα στην πρώτη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, δεν ήταν και τόσο… τροπικό, όπως έγραψα στα «Δήγματα» της Πέμπτης.

Δεν θα «καρφώσω» τις πηγές μου, που μου είπαν πως πήγαν «όλα καλά»… αλλά την επόμενη φορά θα είμαι διπλά προσεκτικός, υπόσχομαι…

Εκείνη η ανακοίνωση του προέδρου της ΝΟΔΕ, του φίλτατου Θόδωρα, η οποία προκάλεσε τη μεγαλύτερη αντίδραση τελικώς, ήταν η απόφαση να κρατήσει για τον εαυτό του τον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φέρεται μάλιστα, ανεβαίνοντας τις σκάλες από την υπόγα του Olympic και αφού τελείωσε η συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, να είπε ο πρόεδρος τη φράση «τα πήρα όλα κι έφυγα…», εννοώντας τις παραπάνω αρμοδιότητες από εκείνες που προβλέπει το καταστατικό της ΝΔ. Ως εκ τούτου, άρχισαν ήδη να μιλάνε κάποιοι στον περίγυρο της ΝΟΔΕ και να χρεώνουν στον πρόεδρο λογικές βοναπαρτισμού, αν και τόσο νωρίς…

Δεν του το ’χω του Θόδωρα να την είδε «Ναπολέων», γι’ αυτό και θα τον συμβούλευε η ταπεινότητά μου, να κάνει πράξη τη συλλογικότητα στη θητεία του, όχι τόσο για τη διάχυση της ευθύνης αλλά για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, όπως φαντάζομαι, επιθυμεί.

 

********************

Το πραγματικό «μέτωπο» (2)

Το άλλο τώρα, «μέτωπο» που άνοιξε στην τοπική ΝΔ, με τα δύο τουλάχιστον πρόσωπα – μέλη της νέας ΝΟΔΕ, τον Αλέξανδρο Λάμπρου και την Αντωνία Κορτζή, να βρίσκονται στο επίκεντρο κριτικής, επειδή λέει υπήρξαν κατά κάποιο τρόπο «αντάρτες» κόντρα σε κομματικές επιλογές – ο πρώτος στο ΤΕΕ/ΤΗ και η δεύτερη στις δημοτικές εκλογές του 2014 – δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, γιατί αφενός οι δύο αυτοί άνθρωποι είναι σήμερα μέλη της ΝΔ, ανεξάρτητα από τις επιλογές τους και αφετέρου, η κριτική αυτή δε λαμβάνει υπόψη τη στάση του ίδιου του κόμματος, όταν αμφότεροι προτιμούσαν τα «αντάρτικα»…

Για το ΤΕΕ/ΤΗ και την ιστορία που κατέληξε στην εξάμηνη αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Λάμπρου, έχω χύσει αρκετό μελάνι… υποστηρίζοντας πως υπήρξε μεταξύ άλλων, και ένας ολέθριος χειρισμός από μεριάς της Πειραιώς. Για δε την κ. Κορτζή – την οποία δε γνωρίζω προσωπικά – έχω μόνο να πω πως αν η ΝΔ δε φροντίσει εγκαίρως τα αυτοδιοικητικά της ψηφοδέλτια, το κόμμα θα είναι αντιμέτωπο με πολλούς «αντάρτες» στις επόμενες δημοτικές. Θεωρώ πως ο Αυγενάκης που έρχεται την Τρίτη στα Γιάννενα για σύσκεψη με θέμα τον «Κλεισθένη», έχει ήδη αρχίσει να «σκανάρει» πρόσωπα για το Δήμο Ιωαννιτών.

Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, το εσωκομματικό «μέτωπο» έχει πρωταγωνιστές πρόσωπα αφανή που βρίσκονται πίσω από τους εμπλεκόμενους και δίνει τις διαστάσεις του «παιχνιδιού» που παίχτηκε και προεκλογικά στη ΝΟΔΕ. Ποιοι «παράγοντες» στήριξαν ποιον δηλαδή…

 

********************

Άσχετο αλλά… (3)

Κλείνοντας, αν και άσχετο… θα το ξαναπώ: είναι μια καλή ευκαιρία και για τον Μπέγκα η ιστορία αυτή, να ξεσκαρτάρει από τώρα, με τη «δεξιά» συνιστώσα της παράταξής του, ακόμα κι αν στερήσει μερικές αντιμισθίες από κάποιους…

Αν το τολμήσει, μόνο κέρδη θα έχει και θα του επιτραπεί παράλληλα, να επικεντρωθεί στη συζήτηση για το ενδεχόμενο της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αποδείχτηκε και με την απόφαση της ΚΕ του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει την «επίθεση φιλίας» σε αυτοδιοικητικά στελέχη και φαίνεται πως ο Δήμος Ιωαννιτών μπορεί να είναι μια περίπτωση όπου το κυβερνών κόμμα θα επιδιώξει τη συμμαχία με τη δημοτική αρχή.

Ο Θωμάς επιζητούσε τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ από το 2014, τότε που έψαχνε στα Τζουμέρκα τον Τσίπρα… αλλά δε του βγήκε. Τέσσερα χρόνια μετά, έχοντας κρατήσει ένα προφίλ ultra φιλοκυβερνητικό ως Δήμαρχος, έχει τα φόντα να υπερκεράσει τις όποιες αντίθετες φωνές υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο και να έλθει σε συμφωνία για εκλογική συνεργασία, απευθείας με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Επαναλαμβάνω πως δεν το θεωρώ και καλό σενάριο για την «Ενότητα Πολιτών» τη συνεργασία με τον τοξικό ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός εάν όσοι επιδιώκουν να συνεργαστούν μαζί του, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, βάζουν τους Συριζαίους να πουν «απεταξάμην τον Τσίπρα», όπως οι τελευταίοι ζητούσαν στις εκλογές του 2014 να πουν όλοι οι άλλοι «απεταξάμην το Μνημόνιο»…

 

Sms και σε Συριζαίους!

Η σύσκεψη των «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών της Ηπείρου για τον «Κλεισθένη 1» προγραμματίζονταν από καιρό αλλά ίσως αργούσε λίγο.

Τελικώς ανακοινώθηκε στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων πως θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, την επομένη του Αγίου Πνεύματος και το ανακοίνωσε και με δελτίο τύπου το γραφείο του γραμματέα της ΠΕ του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη, το βράδυ της Πέμπτης.

Και άρχισε η προετοιμασία: οι προσκλήσεις. Ποιος ξέρει λοιπόν, σε τι βάση δεδομένων απευθύνθηκε το κόμμα από τα κεντρικά και το σχετικό sms είδε με έκπληξη στο κινητό του, μέχρι και ο Βαγγέλης ο Καραμπίνας, ο δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ!

Και το ερώτημα είναι αν κάνει τόσο μεγάλο «άνοιγμα» η ΝΔ, ψάχνοντας υποψήφιο Δήμαρχο στα Γιάννενα…

 

Το ’πε και το ’κανε!

Στον εισαγγελέα επρόκειτο να εμφανιστούν την Παρασκευή, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) μηνυόμενοι από τον διοικητή του ΠΓΝΙ Βασίλη Τσίκαρη.

Αιτία της μήνυσης για δυσφήμηση και συκοφαντική δυσφήμηση… και κάτι ψιλά… ήταν μια ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ από τον περασμένο Νοέμβρη, για την Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου και τα ράντζα της… Στην ανακοίνωση περιγράφονταν το σοβαρό πρόβλημα και δεν γίνονταν ούτε μία αναφορά στο πρόσωπο του διοικητή, ο τελευταίος πάντως, ως όφειλε, έδωσε απαντήσεις, παραδεχόμενος το πρόβλημα και παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση μήνυσης. Όπερ και εγένετο, απλά το διαπίστωσαν οι δύο συνδικαλιστές πέντε μήνες μετά, λαμβάνοντας τη σχετική κλήση του εισαγγελέα.

Αναμένω να μετρήσω τις ανακοινώσεις τοπικών φορέων που θα καταδικάζουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και είμαι σίγουρος πως ο πρώτος που θα το κάνει θα είναι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ…

 

Συνέντευξη Ζάψα – Μπασιούκα

Ζάψας και Μπασιούκας έδωσαν συνέντευξη τύπου χθες. Μπορεί να είναι η πρώτη μιας σειρά συνεντεύξεων που θα ακολουθήσουν μέχρι τις εκλογές, αν ευοδωθεί η προσπάθεια για συμπόρευση των δύο περιφερειακών παρατάξεων.

Η χθεσινή συνέντευξη αφορούσε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης μιας εκδήλωσης, με θέμα την απλή αναλογική και με καλεσμένους τον Κώστα Πουλάκη και το Σπύρο Δανέλη. Στόχος όπως είπαν οι δύο, ήταν να δώσουν υπεύθυνη ενημέρωση για το θέμα ώστε να πάψουν οι ανακριβείς διαρροές…

Μιλάμε ακόμα με «αν» για το θέμα της συμπόρευσης, ωστόσο ήταν απαραίτητο να μιλήσει και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, γιατί το χρεώθηκε ως τώρα μόνος του ο Ζάψας.

Το ΚΙΝΑΛ παρακολουθεί και προσώρας σιωπά…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 26/5/2018)

Show Buttons
Hide Buttons