ΔΗΓΜΑΤΑ 26/6/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 26/6/2018

Πρωθυπουργοί, ηθοποιοί…

Βλέποντας Τσίπρα με γραβάτα, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, έμεινα στο συμβολισμό της εικόνας και θέλησα να κρατήσω τον ήχο της live μετάδοσης κλειστό.

Σημασία δεν είχαν τα όσα θα έλεγε ο λαοπρόβλητος Πρωθυπουργός μας αλλά τα όσα θέλησε να δείξει με τη σημειολογία της στάσης του και της εμφάνισής του..

Με την προσποίηση, την τέχνη του να κάνει το ψέμα να μοιάζει με αλήθεια, με το αστείρευτο υποκριτικό του ταλέντο που ήλθε να εκτελέσει με αριστοτεχνικό τρόπο τις οδηγίες, τις οποίες του είχαν δώσει οι σύμβουλοι επικοινωνίας του, όταν έλυσε τη γραβάτα και την ανέμισε καλώντας τους συντρόφους του σε νέους νικηφόρους αγώνες, δε μου έμεινε καμία αμφιβολία πως ο τύπος αυτός είναι ο καλύτερος ηθοποιός Πρωθυπουργός που γνώρισε ποτέ η χώρα – τουλάχιστον… γιατί ομολογώ, δεν παρακολουθώ το βαθμό αξιοπιστίας των πολιτικών άλλων χωρών.

Από όσους λίγους πολιτικούς βλέπω και μπορώ να κρίνω, ο δικός μας ανταγωνίζεται στα ίσα τον «κλόουν» της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ.

Βέβαια, για να είμαι δίκαιος, το σερί των εμφανίσεων Πρωθυπουργών με μεγάλο υποκριτικό ταλέντο, άνοιξε ένας άλλος πολιτικός, με αδυναμία στο… Ζάππειο… Ο Πρωθυπουργός που έκανε το Ζάππειο συνώνυμο του πολιτικού ψεύδους, όπως ο διάδοχός του έπραξε το αντίστοιχο για τη Θεσσαλονίκη.

Ξεχνάει κανείς πόσο δεινός ηθοποιός υπήρξε ο Αντώνης Σαμαράς; Από τις παθιασμένες ομιλίες του, μέχρι τα προεκλογικά σποτ του 2015, όταν μιλούσε με το μικρό Νικόλα, στις αλάνες, για τους προβληματισμούς του πατέρα του…

 

Καμία σωτηρία…

Και βλέποντας τον γραβατωμένο Τσίπρα την Παρασκευή στο Ζάππειο, σκεφτόμουν: «Μα καλά, είναι δυνατόν να υπάρχει κόσμος που πιστεύει τον «αυταπατεώνα»; – από τις «αυταπάτες» του 2015 το παράγωγο, καμία σχέση με άλλες λέξεις που σας πηγαίνουν στο μυαλό…

Κι όμως υπάρχει…

Κυριακή πρωί, πάω στο περίπτερο για εφημερίδες. Μπροστά μου κύριος αγοράζει τρεις εφημερίδες: Real News, Νέα Σελίδα και Documento. Ο άνθρωπος αυτός, προφανώς ψηφοφόρος του Αλέξη, αγόρασε τις εν λόγω αντικειμενικές εφημερίδες για να ενημερωθεί για τα οφέλη της συμφωνίας του Eurogroup και για να πειστεί πως η οικονομία πηγαίνει σφαίρα…

 

Ληξιαρχική πράξη θανάτου

Την ερχόμενη Κυριακή, 1 Ιουλίου, αναμένεται να υπογραφεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου του τελευταίου εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς που πήρε το όνομα «Κίνημα Αλλαγής», μετά την «ΕΛΙΑ» του Βενιζέλου και τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» της Φώφης.

Συνεδριάζει την Κυριακή, η διευρυμένη συνδιάσκεψη στελεχών του «Ποταμιού» και αν δε γίνει το… συγκλονιστικά μη αναμενόμενο, το σώμα θα αποφασίσει την αποχώρηση του κόμματος από το «Κίνημα Αλλαγής». Δε συμπληρώθηκε ούτε ένας γεμάτος χρόνος από τη στιγμή της απόφασης του Σταύρου να συμπορευτεί με τη Φώφη και τους άλλους και το «Ποτάμι» αλλάζει ρου…

Μικρό; Μεγάλο το κακό; Θα δείξει. Στην πολιτική 1+1 δεν κάνει 2, ως εκ τούτου, 2-1 δεν κάνει 1. Μπορεί τα δημοσκοπικά ποσοστά του «Ποταμιού» να είναι ισχνά, οπότε να πιστεύει κανείς πως δεν θα πληγεί βάναυσα το ΚΙΝΑΛ από την αποχώρηση του ενός κόμματος. Ωστόσο, εγώ πιστεύω πως είναι θέμα μιας δυναμικής που θα χάσει το ΚΙΝΑΛ, όπως με δυναμική τόνωσαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, οι Θεοδωράκης και Καμίνης, την προσπάθεια που ξεκινούσαν Γεννηματά, Θεοχαρόπουλος και Παπανδρέου.

 

Σας είχα προειδοποιήσει

Για το φευγιό του Σταύρου πάντως, σας είχα προειδοποιήσει εγκαίρως.

Οι πιστοί αναγνώστες της στήλης ίσως θυμούνται, τι έγραφα στις 31/3/2018:

«Το σκέφτεται ο Σταύρος…

Κρατήστε και ένα ακόμα στοιχείο, από τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά: έχω την πληροφορία ότι ο Θεοδωράκης κρατάει μια «πισινή» με την ΚΕ. Στην πρόταση που έκανε για τα δικά του στελέχη, έχει αφήσει εκτός κάποια περιφερειακά στελέχη που «τρέχουν» το «Ποτάμι» από ιδρύσεώς του. Δεν ξέρω με ασφάλεια, αν σε αυτά περιλαμβάνεται κι ο δικός μας ο Πέτρος ο Μπούγιας ή αν η μη συμμετοχή του οφείλεται σε προσωπικά θέματα.

Σημαίνον στέλεχος του «Ποταμιού» πάντως, από την πατρίδα του Σταύρου, για παράδειγμα, δεν προτάθηκε, γιατί στο μυαλό του συναδέλφου, στο πίσω μέρος έστω… υπάρχει η πιθανότητα να τα σπάσει με το υπόλοιπο ΚΙΝΑΛ και να τραβήξει γι’ αλλού ή για συνέχιση της αυτόνομης πορείας. Έτσι, θέλει να κρατήσει ενεργό τον πυρήνα του κόμματος, αυτού που του έχει απομείνει τέλος πάντων…».

 

Ο Δανέλλης ξανά στην Ήπειρο

Ο Δανέλλης ο Σπύρος πάλι, ο εκ των θερμότερων υποστηρικτών της σύγκλισης του «Ποταμιού» με το ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες στην Ήπειρο.

Μαζί με τον ευρωβουλευτή Κούλογλου, συνόδεψε τον Κύπριο Επίτροπο Στυλιανίδη σε εκδηλώσεις για την παρουσίαση του νέου προγράμματος πολιτικής προστασίας που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση κρίσεων, καλεσμένος του Αντώνη του Κοσσυβάκη, παλιού γνώριμου από τα χρόνια που υπηρέτησε ως ευρωβουλευτής ο Δανέλλης, εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ. Η διαδρομή που έχει ακολουθήσει ο Δανέλλης για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι από τον ΣΥΝ, στο ΠΑΣΟΚ και από εκεί στο «Ποτάμι». Τώρα, είναι με το ένα πόδι στις αγκάλες του ΣΥΡΙΖΑ…

Στην κοιλάδα του Αχελώου συνάντησαν τον Δανέλλη οι Ζάψας και Χαμπίπης που έκαναν αρκετά χιλιόμετρα για να ξαναδούν τον άνθρωπο, ο οποίος κατά κάποιο τρόπο, σηματοδότησε τη γέφυρα της προσέγγισης, με τις τοπικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτή η προσέγγιση μετουσιώθηκε σε πράξη, με την εκδήλωση των παρατάξεων «Ήπειρος Ανατροπής» και «Συμμαχία Ηπειρωτών».

 

Η αντιπολίτευση αγρόν ηγόραζε…

Για τα αντανακλαστικά της η αντιπολίτευση του Δήμου Ιωαννιτών δεν ψηφίζεται…

Επί δύο ημέρες, όσοι καλύπτουμε την επικαιρότητα, παρακολουθήσαμε μια πρωτοφανή επίθεση της δημοτικής αρχής σε έναν κρατικό λειτουργό, με αφορμή την ακύρωση της πρώτης συναυλίας του Its kale Festival. Και δεν ήταν μόνο η πρώτη δήλωση του Κώστα Γκόγκου κατά του Σουέρεφ, την οποία σχολίασα στα «Δήγματα» του Σαββάτου, αλλά η σκληρότερη δήλωση του προέδρου του ΠΚΔΙ, με την οποία ουσιαστικά καταγγέλθηκε ο αρχαιολόγος πως θέλησε να τινάξει στον αέρα το φεστιβάλ.

Τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΚΔΙ θα μπορούσε να φτάσουν τους δύο άνδρες στα δικαστήρια, αλλά ο αρχαιολόγος δεν είναι τέτοιος τύπος.

Μπορεί την πόλη να μην άγγιξε αυτή η δημόσια κόντρα, γιατί ίσως οι περισσότεροι Γιαννιώτες ξέρουν την Πάολα και όχι τους Tiger Lillies – για να είμαι ειλικρινής ούτε εγώ τους ακούω, αλλά αναγνωρίζω πως πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία να εντάξουν τα Γιάννενα στη διεθνή τους περιοδεία αυτοί οι ιδιόρρυθμοι τύποι. Μπορεί να είπαν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ότι δεν ταιριάζουν στην πόλη αυτοί οι… βαμμένοι καλλιτέχνες.

Με εξαίρεση το «Γιάννενα Τώρα» λοιπόν, είτε δεν κατάλαβαν οι άλλες παρατάξεις τι έγινε, είτε απλά συμφωνούν με τη δημοτική αρχή.

(Tα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 26/6/2018)

Show Buttons
Hide Buttons