ΔΗΓΜΑΤΑ 26/6/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 26/6/2021

Θα ξεκινήσω τα σημερινά σχόλια, με πνοές δροσιάς… μπας και καταφέρω να σας κάνω να νιώσετε καλύτερα αυτές τις μέρες που ο γκάιλας έκατσε πάνω από τα κεφάλια μας (μην παραπονιόμαστε όμως, έτσι; Καλοκαίρι είναι. Τι θέλατε δηλαδή, να ρίχνει καρέκλες μήνα Ιούνιο; Μιλώντας για αναποδιές, σας ενημερώνω πως έπειτα από αρκετές ημέρες, ο Πρωθυπουργός μας έφυγε από τη φωτογραφία του θέματος, ελπίζω παρ’ όλα αυτά, στα κλικ σας)…

Να μιλήσουμε λοιπόν για νερό… μιας και στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, συζητήθηκε το θέμα που ανέδειξε το pbnews.gr στις 7 Απριλίου του 2021, αναφορικά με τις… περίεργες διαδρομές ενός Μέτρου του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (ΣΔΛΑΠ) που αφορά τη δυνατότητα άντλησης νερού στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Για το συγκεκριμένο θέμα έχει κατατεθεί ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος από το Κίνημα Αλλαγής, και όσο και αν φαίνεται δύσκολο το συγκεκριμένο ζήτημα – θέλω να πιστεύω πως αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολήθηκαν ελαχιστότατα – πρέπει να αντιληφθούμε πως εξαρτά σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας και την εικόνα της πόλης, με τη Λίμνη Παμβώτιδα. Η οποία Λίμνη παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, είναι σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς στην Αμφιθέα κάνουν μπάνιο (κι εσείς τρέχετε στην Πρέβεζα κάθε Σαββατοκύριακο, ρε ταγάρια;)…

Ας είναι καλά ο Φίλιος που μας έφτιαξε και την πίστα σκι εκεί…

Πνίγει τα θέματα

Επανέρχομαι: το θέμα εγγράφηκε κατόπιν αιτήματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ημερήσια διάταξης της Επιτροπής από την προηγούμενη πρόεδρο και με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων, ήλθε χθες προς συζήτηση. Το θέμα είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν άπτεται τον αρμοδιοτήτων της, και αράδιασε για να το τεκμηριώσει, καμιά τρακοσαριά νόμους και προεδρικά διατάγματα που αν ήμουν κατηγορούμενος σε μια τέτοια δίκη, ένεκα της επαγγελματικής ιδιότητος του προέδρου της Επιτροπής, θα είχα φάει οχτακόσα κατομύρια ισόβια. Τέλος πάντων, για να μην τα πολυλογώ, συμπέρασμα δε βγήκε, αποτέλεσμα δεν προέκυψε και το μόνο σαφές είναι πως τέτοια θέματα αφενός δεν συζητιούνται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος αλλά στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αφετέρου, αν δε θέλει η Περιφερειακή Αρχή «πνίγει» για πλάκα, κάθε σοβαρό για την περιοχή θέμα.

Κι αν σε δέκα χρόνια που λέει ο λόγος, στερέψει το λεκανοπέδιο από πόσιμο νερό και η Λίμνη Παμβώτιδα γίνει λακκούβα, ποιος θα θυμάται τις ευθύνες των τοπικών αρχόντων; Για το Δήμο Ιωαννιτών, ας πούμε, το θέμα δεν υπάρχει καν (αυτοί δεν προλαβαίνουν, γιατί βραβεύουν τα στολισμένα μπαλκόνια…). 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής απεφάνθη ότι ο Αποκεντρωμένος συντονιστής έπραξε στα όρια των διοικητικών του καθηκόντων (!), δηλαδή έκανε τον… έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης (!!) και επίσης, κρίθηκε ατεκμηρίωτη και ανεπαρκής η εισήγηση της παράταξης που έφερε προς συζήτηση το θέμα (!!!). Αφού δεν τους έκανε και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση ο αντιπεριφερειάρχης για την ελλιπή εισήγηση, πάλι καλά…

Ως εκ τούτου, περιττεύει κάθε άλλη ενασχόληση με το πόσιμο νερό στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, για την Περιφέρεια Ηπείρου και το θέμα θεωρείται λήξαν.

Πού είναι η αντιπολίτευση;

Το ερώτημα είναι ένα εν προκειμένω: «πού είναι η αντιπολίτευση;». Αξιολογούν οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα ως σοβαρό;

Με την εξαίρεση της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» που απουσίαζε από τη χθεσινή συνεδρίαση, οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων που μετέχουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ζήτησαν να γίνει κουβέντα στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά όπως είπα, ο πρόεδρος της Επιτροπής το αρνήθηκε. 

Μπορούν εννοείται, να μαζέψουν τις απαιτούμενες υπογραφές και να επιβάλλουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο μια ακόμα σοβαρή συνεδρίαση, αν όντως θέλουν όλοι. Δεν καταλαβαίνω γιατί το καθυστέρησαν τόσο…

Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με προχθεσινή επιστολή της, κάνει το σχετικό αίτημα και όπως αντιλαμβάνομαι από το κείμενο ο Γιώργος Ζάψας βρίσκει ενδιαφέρον το θέμα. Δεν ξέρω μόνο αν η στάση του τον φέρει σε κόντρα με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις 26 Απριλίου εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για την ουσία της υπόθεσης και επιχειρώντας να «αθώωσει» την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας από όποια πιθανή ευθύνη μεθόδευσης των πραγμάτων. Θα έχει ενδιαφέρον να τοποθετηθεί αναλυτικά ο Γιώργος Ζάψας επ’ αυτού.

Περιφερειακό Συμβούλιο, ούτε Πολιτιστικός Σύλλογος

Βαριέμαι να ξαναγράψω για τη σκόπιμη απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου από τη διοίκηση της Περιφέρειας.

Το υποδηλώνουν τα θέματα της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Τρίτη συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση, δύο ολόκληρους μήνες μετά! 26 του μηνός Απριλίου ήταν η προηγούμενη τακτική συνεδρίαση, και εκμεταλλευόμενη η Περιφερειακή Αρχή την ειδική συνεδρίαση που έγινε στις 16 Μαΐου για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου του σώματος, παραβιάζει το ανώτατο όριο που προβλέπει ο νομοθέτης για την χρονική απόσταση μεταξύ των συνεδριάσεων του ανώτατου, υποτίθεται, συλλογικού οργάνου της Περιφέρειας…

Και έχω την εντύπωση ότι αν δεν ενοχλούνταν πάλι η διοίκηση της Περιφέρειας από αναφορές πολιτών… στα ελεγκτικά όργανα, μπορεί να ξανασυνεδρίαζε το φθινόπωρο το Περιφερειακό Συμβούλιο!

Άλλωστε, όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος χθες, η συγκεκριμένη Επιτροπή με δύο επικεφαλής παρατάξεων μέλη της, και… μισό ακόμα επικεφαλής, την Τ. Ζέκα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (βζιν!), είναι σα να συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο!

Είπα «Λαϊκιά Συσπείρωση» και θυμήθηκα τι δεν έγραψα στα προχθεσινά «Δήγματα» για το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων και την εκλογή του εκπροσώπου του Δήμου Ιωαννιτών στη «Σχεδία»: μα τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάσεων, ρε συντρόφια; Καλός, χρυσός… το καλύτερο παιδί ο Τάκης ο Τασούλας, με καμιά δεκαριά χρόνια προϋπηρεσία στο δημοτικό συμβούλιο, από τους Κουκουέδες που χαίρομαι να μιλάω, αλλά χάθηκαν τα άλλα κομματικά στελέχη για να προτείνετε; Ή μήπως έχουν προβλήματα οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του Καμπέρειου;

Η «Σχεδία»

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Τρίτης, περιλαμβάνεται και η «Συζήτηση-ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία»… κάμποσους μήνες μετά το σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης. 

Υπολόγιζαν βέβαια, ότι μετά το… διωγμό του Στέφανου Τζιμογιάννη, η σχετική συζήτηση πλέον θα είναι… εκδρομή, δεν εκτίμησαν όμως, την άποψη της δικαιοσύνης που άσκησε ποινική δίωξη κατά του επιστημονικού υπεύθυνου του κέντρου πρόληψης, για την υπόθεση της συνταγογράφησης ναλτρεξόνης. 

Θέλω να ακούσω τι θα πουν τώρα, αυτοί που στην κόντρα Τζιμογιάννη – Κούτρα πήραν καταφανώς το μέρος του δεύτερου.

Επίτιμος ο Τζιμογιάννης

Και μια κουβέντα για τον απερχόμενο πρόεδρο της «Σχεδίας», καθώς τα μέλη του πανελλαδικού Δικτύου των Κέντρων Πρόληψης προχώρησαν πρόσφατα σε τροποποίηση του καταστατικού του Δικτύου, επιτρέποντας να συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, επίτιμα μέλη. Ο Στέφανος ανακηρύχθηκε σε επίτιμο μέλος του Δικτύου και έτσι, θα συνεχίσει να μετέχει στη διοίκηση του πανελλαδικού Δικτύου, παρ’ ότι εκδιώχθηκε από το Κέντρο Πρόληψης των Ιωαννίνων!

Διαδρομές παράλληλες και αντίθετες για κάποιους ανθρώπους της «Σχεδίας» που αποδεικνύουν πολλά…   

Το τραπέζι του Ριζόπουλου

Το τραπέζι σε εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ έκανε η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» και ο επικεφαλής της Σπύρος Ριζόπουλος το βράδυ της Πέμπτης.

Θέλησε με τον τρόπο αυτόν η παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, να πει ένα «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους των τοπικών ΜΜΕ, δημοσιογράφους και τεχνικούς, για τη βοήθειά τους, στην προβολή των ιδεών και του λόγου της παράταξης.

Το λέω αυτό για κάτι εκλεγμένους που δώριζαν τα Χριστούγεννα στους συναδέλφους κάτι διαφημιστικά μπρελόκ και πλακέτες!

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons