ΔΗΓΜΑΤΑ 27/10/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 27/10/2018

«Μακεδονία ξακουστή»

Στην αυριανή παρέλαση, για την επέτειο του «ΌΧΙ», μην περιμένετε να ακούσετε από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών, όπως επίσης και από όλες τις Φιλαρμονικές, σε όλη την επικράτεια, να παιανίζουν το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή».

Εγκύκλιος του Υπουργείου Πολιτισμού απαγορεύει το πατριωτικό τραγούδι στις παρελάσεις…

Για να μη το θεωρήσει ως αλυτρωτική διάθεση εκ μέρους μας, ο «σύντροφος» Ζάεφ…

 

Εντός παρενθέσεως…

(Ευρισκόμενοι στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, μιλάμε σε μια παραπολιτική στήλη, για παρασκήνιο, διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες, πιθανότητες, προβλέψεις και βεβαιότητες.

Ο γράφων μπορεί να είναι αστείρευτος σε γραμμές σχολίων για την τρέχουσα παραπολιτική επικαιρότητα, η οποία ωστόσο, παραδέχομαι, μπορεί να μην αγγίζει καθοοοοολου τον μέσο πολίτη αυτής της πόλης.

Για να το κάνω λιανά, χέστηκε ο ταλαίπωρος οικογενειάρχης που πασχίζει για να τα φέρει βόλτα καθημερινά, για το ποιος θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος ή υποψήφιος Περιφερειάρχης.

Αντικείμενο της παρα-πολιτικής ωστόσο, δε μπορεί παρά να είναι η πολιτική, όσο άχαρα κι αν αισθάνομαι μερικές φορές που ξεκινώ να γράψω μια παρόμοια ιστορία για τη στήλη…).

 

Με απογοήτευσε…

Και ξεκινάω από την Περιφέρεια Ηπείρου…

Η τροπή που πήρε η υπόθεση της υποψηφιότητας του Γιώργου Ζάψα, ομολογώ πως με απογοήτευσε οικτρά. Με απογοήτευσε οικτρά ο ίδιος ο Ζάψας που διέψευσε τον εαυτό του.

Η πρώτη φορά που ο Γιώργος εξεδήλωσε την πρόθεση να ανοίξει το δρόμο μια ενωτικής αυτοδιοικητικής πρωτοβουλίας για την Περιφέρεια Ηπείρου, μπορεί και να χρονολογείται στα τέλη του 2017.

Αν και κάπως δειλά, τέλη του 2017 με αρχές του 2018, στις τηλεοπτικές μας συζητήσεις, στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση – το μόνο τηλεοπτικό βήμα που όπως έχει πει επανειλημμένως, είχε τον τελευταίο χρόνο, αν και τώρα είμαι βέβαιος πως ως ΣΥΡΙΖΑ θα τον καλούν κι άλλοι… – ο Ζάψας άρχισε να μιλά για μια «συμμαχική» προσπάθεια που πρέπει να συνταχθεί στην Ήπειρο, για να ανατραπεί η νυν περιφερειακή αρχή.

Αρκετές φορές δεσμεύτηκε δημόσια, πολλές φορές μου το είπε σε προσωπικές μας κουβέντες, πως αν δεν ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια, θα είναι ένας λόγος για την τιμητική του αποστρατεία, ο λόγος δηλαδή για να πάρει την απόφαση να κρεμάσει τα πολιτικά του «παπούτσια»…

Κι εγώ έβαλα και στοίχημα με τρίτους, πως ο Ζάψας δε γίνεται Κουβέλης!

Έπεσα έξω, έχασα το στοίχημα…

 

Η μάχη των μαχών…

Η προσωπική φιλοδοξία οδήγησε το φίλτατο Γιώργο, να παρακαλέσει τους Συριζαίους, να τρέξει χιλιόμετρα τους τελευταίους μήνες, για να αποσπάσει ένα καλό λόγο και στο τέλος, να αποφασίσουν οι πρώην «σύντροφοί» του, να του αναθέσουν την αποστολή του περιφερειακού ψηφοδελτίου στην Ήπειρο, ελλείψει άλλου ενδιαφερόμενου. Αν δεν έλεγε ο Σκουρλέτης δηλαδή «Ζάψας», ο Γιώργος θα έτρεχε μόνος του και θα έβγαινε δεύτερος…

Το τι θα καταφέρει ο Ζάψας, στις εκλογές του Μαΐου, απομένει να φανεί, ο σκληρότερος αντίπαλος όμως, που θα έχει στο εξής, θα είναι όχι ο Καχριμάνης αλλά ο Δημητρίου…

Το να υπερκεράσει ο ένας τον άλλον, θα γίνει ο ύψιστος στόχος και των δυο, θυμηθείτε το…

 

Πίκρα στους δικούς του

Απογοήτευση σε μένα, πίκρα, για να μην πω φαρμάκι, στους περιφερειακούς του συμβούλους… Αυτό έδωσε ο Ζάψας, με την απόφασή του να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτος ο Χαμπίπης, από κοντά και οι άλλοι δυο, Χατζηεφραιμίδης και Ζάκας, υποστήριξαν με μεγάλη θέρμη την υποψηφιότητα του Ζάψα, με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, στο πλαίσιο μιας αυτοδιοικητικής συνεργασίας, με την παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής».

Ο Δημήτρης Χαμπίπης ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του, συγκρούστηκε με το κόμμα του.

Τώρα που βλέπει το Ζάψα να πηγαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ, δε νοιώθει προδομένος;

Όταν γνωρίζει μάλιστα πως όταν ρώτησε ο Όθωνας το Ζάψα αν θέλει να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης μόνο με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, στην περίπτωση που του την αρνηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Ζάψας απάντησε «όχι» στο διευθυντή του γραφείου της Γεννηματά… Και «κούφανε» αρκετό κόσμο…

Βέβαια, δεν είμαι αφελής για να μην πιστεύω πως ο Όθωνας μόνο για ξεκάρφωμα το έκανε αυτό… αλλά και στην ακραία περίπτωση που το σκέφτονταν στο ΚΙΝΑΛ να στηρίξουν Ζάψα, θα εμπιστεύονταν έναν άνθρωπο που λέει πως «ή και οι δυο ή τίποτα»;

Και τελικά ο Ζάψας είπε το «ναι» στον ένα μόνο…

 

Που είστε «σύντροφοι»;

Στην ολομέλεια της «Ήπειρος Ανατροπής» έγινε ο κακός χαμός την Πέμπτη.

Ο Σπύρος ο Πάικας εξέφρασε τον προβληματισμό του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της ανεξαρτητοποίησης από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, το επόμενο διάστημα.

Το σκηνικό έχει ως εξής: γνωρίζοντας πως θα τεθεί ζήτημα από ορισμένους για το «καπέλωμα» της παράταξης από το ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα Ζάψα, ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι κυρίαρχο κομμάτι στην παράταξη της – πρώην – Όλγας Γεροβασίλη κινητοποίησε όλα τα κομματικά στελέχη του.

Υποψήφιοι μεν, με τη παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» στις εκλογές του 2014 που όμως, δεν είχαν ασχοληθεί καθόλου ως σήμερα με την Περιφέρεια Ηπείρου, ώσπου τους χρειάστηκε το κόμμα για να επιβάλλουν στην πλειοψηφία το Ζάψα, το βράδυ της Πέμπτης και να μην υπάρξουν εκπλήξεις. Δημοκρατικά πράγματα δηλαδή…

Ο Άρης ο Σπέγγος, ο Κώστας ο Βενέτης – που χάθηκε τέσσερα χρόνια αυτή η ψυχή! – ο Δημήτρης ο Τζιάλλας κα., ήταν μεν υποψήφιοι της «Ήπειρος Ανατροπής» αλλά ουδέποτε μετά τις εκλογές, ασχολήθηκαν μαζί της. Τώρα εμφανίστηκαν, ως δια μαγείας και μάλιστα, ο Σπέγγος ζήτησε από τον Πάικα να παραδώσει και την έδρα του στην παράταξη, αν ανεξαρτητοποιηθεί. Όπως κάνουν οι βουλευτές που πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή… Ακριβώς!

Πού ήσουν «σύντροφε» Άρη, όταν έφευγαν από την παράταξη οι πρώην «σύντροφοί» σου της ΛΑΕ; Τότε δε σε πείραξαν οι ανεξαρτητοποιήσεις; Ή τότε ασχολιόσουν με την εξυγίανση της Μεταλλουργικής;

 

Διεμβολισμός!

Η λογική του «διεμβολισμού» της «δημοκρατικής» παράταξης διέπει τη φιλοσοφία της επιλογής Ζάψα, όπως ειπώθηκε καθαρά προχθές από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι η νίκη στις εκλογές της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά να χαλάσουν τη «σούπα» στο ΚΙΝΑΛ!

 

Ο επικεφαλής Τσίκαρης!

Άφησα για το τέλος, το φίλτατο Τσίκαρη που με μνημόνευσε στην προχθεσινή ολομέλεια της «Ήπειρος Ανατροπής»… Τιμή μου βεβαίως…

Ο Τσίκαρης προειδοποίησε τον Πάικα, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι, πως αν ανεξαρτητοποιηθεί τώρα, δεν θα μετάσχει στην παράταξη του Ζάψα αύριο, εφόσον ο ίδιος συμφωνήσει με τον Ζάψα.

Γκώσαμε στη δημοκρατία «σύντροφοι»!

Αλλά το ερώτημα πάει στο Γιώργο: ποιος θα φτιάξει παράταξη; Ο Τσίκαρης που δεν θα είναι καν υποψήφιος στις εκλογές, γιατί έχει κώλυμα λόγω της θέσης που κατέχει στο Νοσοκομείο σήμερα;

 

Θα ανακοινώσει βουλευτές;

Έχουν αναθαρρήσει οι «πιτσιρικάδες», εκ των ενδιαφερόμενων υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ, τις τελευταίες ημέρες, γιατί κυκλοφορεί έντονα μια φήμη που λέει ότι το κόμμα θα ανακοινώσει τις δικές τους υποψηφιότητες, μέσα στον επόμενο μήνα. Μόνο τις δικές τους υποψηφιότητες…

Και λέω ότι έχουν αναθαρρήσει γιατί πιστεύουν ότι αυτό θα τους ωφελήσει, θα τους αυξήσει την αναγνωρισιμότητα και θα τους νομιμοποιήσει στο πολιτικό «παιχνίδι» που γίνεται ούτως ή άλλως εδώ και καιρό, χωρίς να γνωρίζει κανείς με ασφάλεια ότι δεν θα γίνει Καραγκιόζης, με την οριστική ανακοίνωση των «γαλάζιων» λιστών, αν μείνει εκτός, ενώ έχει λιώσει άπειρες σόλες στον προεκλογικό αγώνα, εδώ και ένα χρόνο, τουλάχιστον.

Αυτό λένε επίσης, θα ήταν και ένας σαφές προμοτάρισμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ομάδα της νέας γενιάς δικών του βουλευτών που επιθυμεί να φτιάξει γύρω του, προκειμένου να εφαρμόσει ως Πρωθυπουργός, τη φιλελεύθερη «συνταγή» του.

Καλό το παραμύθι, αλλά νομίζω δεν έχει δράκο…

Ο Κυριάκος ως τώρα, έχει απογοητεύσει όσους πίστευαν ότι μπορεί και να είναι αληθινός.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ιωαννιτών

Κεφάλαιο «ΣΥΡΙΖΑ», στο Δήμο Ιωαννιτών…

Μου έλεγε φίλος με τρελή ευστοχία στις πολιτικές προβλέψεις: «ο Νάτσης θα κατέβει υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννίνων από το κόμμα και θα παζαρέψει μετεκλογικά ή ίσως και προεκλογικά, μια καλή συμφωνία με το Θωμά Μπέγκα, στο μοίρασμα οφικίων».

Σενάρια που θέλουν το ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει είτε Μπέγκα είτε Ελισάφ, χωρίς να κάνει προηγουμένως, μια δική του κίνηση, αποκλείεται, μου έλεγε ο προαναφερθείς φίλος…

Καίτοι, ο Λάζαρος Νάτσης δέχεται μια αμφισβήτηση από μέλη της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» που λένε πως δεν δικαιούται νέα υποψηφιότητα, επειδή επέλεξε την καριέρα στην Αθήνα, αντί να αφοσιωθεί στο στόχο της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ιωαννιτών.

Ισχυρή προσωπικότητα που να θέσει υποψηφιότητα από το εσωτερικό της παράταξης δεν υπάρχει και η πρόταση κάποιων να ηγηθεί του συνδυασμού πρόσωπο από τη νέα γενιά, με την κρούση να γίνεται στο Βλάση τον Παπαχρήστο, δεν ευδοκίμησε, γιατί ο ταμίας του ΠΕΑΚΙ δηλώνει πίστη στο νυν επικεφαλής του.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 27/10/2018)

 

Show Buttons
Hide Buttons