ΔΗΓΜΑΤΑ 27/11/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 27/11/2018

Ο απολογιζόμενος προϋπολογισμός

Προεκλογικός απολογισμός… και όχι προϋπολογισμός του 2019… ήταν αυτό που συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου της Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης συνηθίζει να αναφέρεται στα sos θέματα για την ίδιο, κάθε φορά που θέλει να κάνει την πολιτική εισήγηση, για ένα υπό συζήτηση ζήτημα και το έπραξε κατά την κουβέντα επί του προϋπολογισμού του 2019, την Παρασκευή.

Τον ακολούθησε – ή σωστότερα προηγήθηκε – στο ίδιο μοτίβο και ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας Μιχάλης Μπάγιας και το ακόμα εντυπωσιακότερο, είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε μια τοποθέτηση… «βούτυρο στο ψωμί» της πλειοψηφίας.

Σαφώς πιο… σχετική με το θέμα ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη του Χαμπίπη, από τη «Συμμαχία Ηπειρωτών». Έμεινε σε μεγέθη και αριθμούς, όπως λογικά όφειλε να είναι κάθε κριτική για το θέμα του προϋπολογισμού.

Το συμπέρασμα από τη σχεδόν αδιάφορη συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος, ήταν πως κανείς δεν ασχολείται πια με τη διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου. Ούτε η πλειοψηφία, ούτε η αντιπολίτευση…

 

Έσκασε θέμα

Η προχθεσινή συνεδρίαση ήταν αν δεν κάνω λάθος, η δεύτερη στην οποία παρέστη, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος. Πήγε για να ακούσει τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό αλλά αποχώρησε όταν άκουσε τις απαντήσεις Καχριμάνη για τον έλεγχο που διέταξε ο Εισαγγελέας, στην οικονομική διαχείριση της Περιφέρειας Ηπείρου από τις Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας κι Ελέγχου (αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών). Πρόκειται για έκθεση που περιλαμβάνεται στο κείμενο του προϋπολογισμού, ο οποίος κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη βουλή.

Ο Περιφερειάρχης απάντησε με το μισό μάτι στο Ριζόπουλο και το άλλο… μισό στον Πάικα που έκανε την ερώτηση, επ’ αφορμή του δημοσιεύματος του iefimerida.gr. Ο Περιφερειάρχης απέδωσε τον έλεγχο σε συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα που τον έχουν βάλει στο μάτι… (κάθε φορά που θα αγριεύει ο Καχριμάνης από δω και στο εξής, να ξέρετε ότι θα τα βάζει με ένα και μόνο πρόσωπο).

Η απάντηση Καχριμάνη ήταν ότι τα ελεγχόμενα τιμολόγια συνδέονται με τους γάμους των παιδιών του – πριν από οκτώ χρόνια, όταν παραμονές εκλογών ξέσπασε η υπόθεση του ξενώνα της Σιαράβα, και πάλι ο Καχριμάνης είχε χρησιμοποιήσει την οικογένειά του σαν ασπίδα για την κριτική που του ασκούνταν και υπερασπίζονταν το θεμιτό ασφαλώς, δικαίωμα των παιδιών του να μπορούν να επιχειρούν στον ιδιωτικό τομέα.

 

Περίεργα πράματα…

Ωστόσο, η εδώ υπόθεση του ελέγχου, τον οποίο ξαναλέω, διέταξε Εισαγγελέας, δε μπορεί να είναι τόσο απλή, όσο προσπάθησε να την παρουσιάσει ο Περιφερειάρχης.

Ένα απλό ερώτημα είναι γιατί έμπλεξε το πρόσωπο Καχριμάνης με την Περιφέρεια Ηπείρου. Σάμπως τα τιμολόγια στην επιχείρηση εστίασης, για τις δύο γαμήλιες δεξιώσεις, τα έκοψε στο όνομα της Περιφέρειας και όχι στο δικό του; Θέλω να πιστεύω ότι συνέβη το δεύτερο.

Από την άλλη, ολόκληρο Υπουργείο ασχολείται με τιμολόγια μιας υπηρεσίας για τόσο μικρά ποσά, όσο θεωρητικά κοστίζουν δύο δεξιώσεις;

Επειδή όμως, δε θέλω να βιαστώ και να βγάλω λάθος συμπεράσματα, θα περιμένω την εξέλιξη του ελέγχου. Δε μου φαίνεται λογικό, να ξεπέρασε ο Περιφερειάρχης το θέμα του ελέγχου με τόσο αστείες απαντήσεις…

 

Ψηφίζουμε Πλανητάρχη

Τη μια ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, άγιος… Μάξιμος καταγγέλλει, όχι επώνυμα αλλά με «φωτογραφικές» αιχμές, το Ριζόπουλο πως του έστειλε το Τελωνείο στο Γηροκομείο των Ζωσιμάδων, για να ελέγξει το πετρέλαιο θέρμανσης αν το χρησιμοποιούν οι γέροντες μόνο για να ζεσταίνονται.

Την άλλη, ο Καχριμάνης υπονοεί πως ο Ριζόπουλος ενεργοποίησε ολόκληρο Υπουργείο Οικονομικών για να ελέγξει τη διαχείριση στην Περιφέρεια Ηπείρου…

Ποιος τέλος πάντων, είναι ο Ριζόπουλος;

Ο πράκτορας… της CIA όπως ακούγεται εσχάτως;;

Είχαμε τον Ελισάφ που τον επέβαλε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με το ένα σενάριο της εποχής… Έχουμε και το Ριζόπουλο που μας τον «φύτεψε» η CIA…

Το Μάιο του 2019 τότε, εδώ στην Ήπειρο, δεν ψηφίζουμε για υποψήφιο Δήμαρχο και υποψήφιο Περιφερειάρχη αλλά για Πλανητάρχη!

Επειδή όμως, και τα δύο αυτά εμπνευσμένα, τω όντι, σενάρια, απευθύνονται σε «δεξιούς» ψηφοφόρους, αναρωτιέμαι: τόσο ηλίθιους τους θεωρούν τους ψηφοφόρους τους, οι «άρχοντες» που τους διαφεντεύουν για δεκαετίες και πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να τρώνε για πολλά χρόνια ακόμη, το σανό που τους ταΐζουν;

 

Της Κοσμηράς το τσίπουρο…

Στη γιορτή τσίπουρου της Κοσμηράς, έγινε το συναπάντημα των υποψηφίων…

Βέβαια, όταν μιλάμε για τσίπουρα, εξαπανέκαθεν η μεγάλη γιορτή γίνονταν στο σπίτι του Βαγγέλη του Αργύρη και στα πατήματα του πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ, έφτιαξαν κι άλλοι, αντίστοιχη γιορτή.

Οικοδεσπότης λόγω καταγωγής στην Κοσμηρά, ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Στέφος.

Το «παρών» έδωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαντάς.

Από κει και πέραν, «παρήλασαν» ο Δήμαρχος Μπέγκας, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, υποψήφιοι για το Δήμο και την Περιφέρεια, και όπως έγραψε «φίλη» στο fb, αν έπεφτε καμιά βόμβα στην Κοσμηρά το βράδυ του Σαββάτου, θα ξεμέναμε από υποψήφιους για τον ερχόμενο Μάη…

 

Χάθηκε ο Γιώργος

Ανάμεσα σε αυτούς που έσυραν πρώτοι το χορό στην Κοσμηρά προχθές, είδα και το φίλο μου το Γιώργο το Ζάψα.

Πέρασε ένας μήνας και κάτι, από τη στιγμή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του, για την Περιφέρεια Ηπείρου, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουμε μάθει κανένα νέο για τις προεκλογικές κινήσεις του, για το όνομα του συνδυασμού του, για τους υποψηφίους που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του κτλ.

Ο Κώστας ο Μπασιούκας πάντως, είναι βέβαιο πως δεν θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Η πρώτη πεντάδα σε σταυρούς των προηγούμενων εκλογών, από τα Γιάννενα για την «Ήπειρος Ανατροπής», δεν θα είναι σίγουρα στο πλευρό του Ζάψα, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Χθες, ανακοινώθηκε πως την παράταξη στην Άρτα, εγκαταλείπει για να διεκδικήσει το Δήμο Αρταίων και η Πολυξένη Ταπραντζή-Κοίλια.

Δεν ξέρω πόσο εύκολα είναι τα πράγματα για το Γιώργο στο εξής, χωρίς τον όλο ΣΥΡΙΖΑ…

 

Έχει νεύρα ο πρόεδρος

Αδυνατώ να καταλάβω το γιατί, αλλά μαθαίνω ότι τελευταία, ο φίλος ο Θόδωρος ο Τζαρούχης, έχει πολλά νεύρα…

Τα βγάζει και στο facebook όπου προειδοποιεί δημοσιογραφούντες και μη… πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του.

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΝΟΔΕ μάλιστα, τα είχε βάλει με αυτούς που διαρρέουν τις διάφορες πληροφορίες. Έλεγε μάλιστα, ότι ξέρει το «βαθύ λαρύγγι»…

Φίλε Θόδωρε, αφού υπερασπίζεσαι πάντα με σθένος τις αποφάσεις του κόμματος, πιθανώς, πιστεύεις ότι είναι και οι σωστές. Αν αμφιβάλλεις και δε σηκώνει το βάρος των λαθών, υπάρχει ο δρόμος των γενναίων αποφάσεων. Όταν ωστόσο, αναλάμβανες, γνώριζες πως έχεις μπροστά σου δύσκολο έργο.

Προσωπικά δεν κατηγόρησα τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ για τίποτα. Στο κουτσομπολιό λέγονται πολλά για τον ρόλο του προέδρου που δεν τα πιστεύω, γιατί θεωρώ πως ο Θόδωρας είναι «στρατιώτης». Απλά και μόνο για την απουσία ξεκάθαρης και με πυγμή, γνώμης από την τοπική οργάνωση της ΝΔ, προκειμένου να προλάβουν τα τέρατα… της Πειραιώς, έκανα εγώ λόγο επανειλημμένως.

Είναι προφανές πως δε δέχονται τέτοιες συμβουλές και αναγνωρίζουν ρόλο «πάπα» στον γραμματέα του κόμματος και στους περί αυτόν.

 

Το ΚΙΝΑΛ συσκέπτεται…

Δεν τελείωσαν τσακ μπαμ, όπως ανέμενα, οι του ΚΙΝΑΛ, τα της υποψηφιότητας στο Δήμο Ιωαννιτών.

Η πρώην Υπουργός Εύη Χρισοφιλοπούλου είναι και σήμερα στα Γιάννενα και θα έχει διάφορες επαφές, ξεκινώντας από το Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα.

Έχω ρισκάρει από καιρό την πρόβλεψη πως το «Κίνημα Αλλαγής» δεν το συμφέρει να πάει σε μια στήριξη υποψηφιότητας γιατί θα διχαστεί ανάμεσα στους «Μπεγκικούς», τους «Ελισαφικούς» και ίσως και τους «Μασσαλικούς».

Το καλύτερο που έχει να κάνει το Κίνημα είναι να αφήσει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν… και να αποφευχθούν οι εντάσεις προεκλογικά, ώστε να στρωθεί το χαλί της επόμενης μέρας που εύκολα. Άλλωστε, με το χαμό που γίνεται στην τοπική ΝΔ, μην αποκλείεται την έκπληξη να καταλήξουν πρώτος και δεύτερος, την πρώτη Κυριακή των εκλογών, προερχόμενοι από την Κεντροαριστερά…

 

Οι παρεξηγήσεις…

Ωστόσο, από τη χθεσινή συνέντευξη της Χριστοφιλοπούλου, παρά λίγο να έχουμε παρεξήγηση, δείγμα του τι μπορεί να προκληθεί, όταν κάποιος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος.

Δεν είμαστε ιθαγενείς, όπως έχω γράψει απευθυνόμενος στους –Ζαίους κυρίως, που έρχονται στα Γιάννενα λες και είναι οι πρωτευουσιάνοι που θα αφήσουν με το στόμα ανοιχτό τους… χωριάτες… με τα όσα θα πουν…

Στην ερώτηση λοιπόν, προς την πρώην Υπουργό αν υπάρχει «γραμμή» να στηρίξει το κόμμα υποψηφιότητες, εννοώντας προφανώς το Δήμο Ιωαννιτών, στην πρώτη της απάντηση η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ άφησε… παρεξηγήσιμο το ενδεχόμενο να δώσει οπωσδήποτε το κόμμα, στήριξη σε κάποιον εκ των Ελισάφ ή Μπέγκα.

Επειδή θα δημιουργούνταν θέμα, επανήλθα και επέμεινα: «θα δώσετε οπωσδήποτε στήριξη σε κάποιον;». Και τότε η Εύη γύρισε και κοίταξε τον Τσούμα, τον άνθρωπο του Καμίνη που τη συνόδευε και το «μάζεψε».

Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι… ήταν η απάντηση που επανέλαβαν τα δύο στελέχη της επιτροπής ψηφοδελτίων που την πλαισίωναν…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 27/11/2018)

Show Buttons
Hide Buttons