ΔΗΓΜΑΤΑ 27/2/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 27/2/2020

Πολύ φοβάμαι…

Το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, για την αποτροπή διάδοσης ή επέκτασης του κορωναϊού, είναι να κάνουμε το σταυρό μας, βασικά… Για τους άθεους ή αλλόθρησκους, ψάξτε γούρια και ό,τι άλλο σας δίνει τύχη. Γιατί αν περιμένετε να λειτουργήσει το κράτος για να σωθούμε, ζήτω που καήκαμε…

Αφήστε που μιλάμε και για μια ιδιάζουσα κατάσταση, στην οποία είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί γενικά ο ιός.

Αν τυχόν προκύψει ένα κρούσμα στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες ή ώρες (περιστατικό προέκυψε και είναι στη Θεσσαλονίκη με γυναίκα ασθενή), ενδεχόμενο εξαιρετικά πιθανό όπως υποδηλώνει η μέχρι τώρα εικόνα επέκτασης της νόσου παγκόσμια, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τραγελαφικές στιγμές… αντίστοιχες των οποίων βιώσαμε άπειρες ως χώρα, κατά την πενταετία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και παλιότερα ασφαλώς (ποιος θα ξεχάσει τη… χαμένη γαλοπούλα επί Μπασιάκου, με την γρίπη των πτηνών!).

 

Η προκήρυξη μνημείο!

Για να σας αποδείξω όμως, πόσο πιο… σοβαρή χώρα γίναμε… μετά τους… «άθλιους» ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με την «κανονικότητα» του Μητσοτάκη… σας λέω μόνο τούτο: η κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής στην οποία βιαίως μπήκε η Ελλάδα μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία (ο Βασιλάρας πίστευε μάλλον ότι ο ιός δεν θα μας πλησιάσει ποτέ!) συνίσταται μεταξύ άλλων, στην προκήρυξη μερικών τρίμηνων θέσεων εργασίας για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που έχουν χαρακτηριστεί και θα λειτουργήσουν κατά την περίοδο της κρίσης, ως νοσοκομεία αναφοράς. Ήτοι προσλαμβάνονται: 65 γιατροί, 100 νοσηλευτές, 5 τεχνικοί εργαστηρίων και 30 για πληρώματα ασθενοφόρου – εδώ η προκήρυξη.

Για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προορίζονται 3 γιατροί πνευμονολόγοι – λοιμωξιολόγοι ή ελλείψει αυτών παθολόγοι και 6 νοσηλευτές, προς ενημέρωση όσων τυχόν ενδιαφέρονται.

Αν πάτε στη σελίδα 9 της προκήρυξης, διαβάζουμε: «Το μηνιαίο μισθολογικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων όλων των προβλεπόμενων κρατήσεων – εισφορών, διαμορφώνεται στην παροχή αμοιβών αντίστοιχων με το ενιαίο μισθολόγιο (Ν.4354/2015)».

Δηλαδή, ο γιατρός και ο νοσηλευτής που βγήκε από τη σχολή πριν λίγο καιρό και δεν έχει δουλειά, ή ο αντίστοιχος άνεργος, μπορεί να δει τον κορωνοϊό ως μια εμπειρία… Surviror ασούμε, να ρισκάρει ενδεχομένως και την υγεία του για το βασικό μισθό ενός νεοπροσλαμβανόμενου ΠΕ ή ΤΕ στο δημόσιο!

Χαμός θα γίνει με την προκήρυξη, να μου το θυμηθείτε… Ουρά θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι…

 

Κατάργηση δια της απαξίωσης

Για δεύτερη φορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί τη συνταγή της απαξίωσης προ της κατάργησης ή ουσιαστικής αλλαγής ενός πράγματος.

Το έπραξε για πρώτη φορά ο Κικίλιας όταν για να αλλάξει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, άρχισε να μιλά στη βουλή για αυθαιρεσίες, κακοδιαχείριση και άλλα αρνητικά σημεία μιας πορείας που ως τότε, κανείς δεν είχε αντιληφθεί ή καταγγείλει για τον έναν από τους δύο φορείς απεξάρτησης της χώρας μας.

 

Τι καταργεί ο Χατζηδάκης;

Ένα αντίστοιχο σχέδιο είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες, με τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας και το σχέδιο εκτελείται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Υπουργός επί ημερών του οποίου στο Ανάπτυξης, έγιναν οι σαρωτικές αλλαγές στην αγορά του φρέσκου γάλακτος, επί τρικομματικής συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, ετοιμάζεται να καταργήσει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αντικαθιστώντας τους με κάποιες ασπόνδυλες δομές – υπηρεσίες, οι οποίες θα υπάγονται σε μια κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα, η οποία υπηρεσία θα ελέγχει τι γίνεται στο Πάρκο Βόρειας Πίνδου, στα Τζουμέρκα και στη Λίμνη Παμβώτιδα, ως το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς- Λευκίμμης- Σουφλίου και το Δέλτα του Έβρου!

Από εκεί που μιλούσε για υπαγωγή των Φορέων Διαχείρισης στις αιρετές Περιφέρειες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οδηγούμαστε σε ένα σκληρά συγκεντρωτικό σχήμα που καταργεί τα άμισθα Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων και τα αντικαθιστά με άτυπες επιτροπές.

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί με fast track διαδικασίες να ξεπεράσει εμπόδια περιβαλλοντικά για την αδειοδότηση «επενδύσεων», οι οποίες ως τώρα μπορεί να προσέκρουαν στο γράμμα του νόμου, το οποίο περιφρουρούσε ως θεματοφύλακας σε κάθε προστατευόμενη περιοχή, ένας Φορέας Διαχείρισης με πολιτική διοίκηση και ασφαλώς με το προσωπικό του.

Η υπαγωγή των Φορέων στις αιρετές Περιφέρειες δεν θα μπορούσε να γίνει, γιατί το περιβάλλον, όπως τα νερά και τα δάση, βάσει του Συντάγματος, είναι αρμοδιότητα του κράτους. Άρα ως προς αυτό, πιάνεται μάλλον αδιάβαστη η ΝΔ που προεκλογικά το υποστήριξε στο πρόγραμμά της.

 

Θα μιλήσουν Αυτοδιοίκηση και βουλευτές;

Προχωρά λοιπόν, ο Χατζηδάκης σε ένα νέο θεσμικό μοντέλο για την προστασία των… «προστατευόμενων περιοχών», συνεχίζοντας την προσπάθεια που και πριν από 7 περίπου χρόνια, επιχείρησε ξανά η ΝΔ, στη συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όταν εισηγήθηκε τη συγχώνευση – κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης.

Στην Ήπειρο, οι Φορείς Διαχείρισης έχουν λειτουργήσει σχετικά ικανοποιητικά, εκπληρώνοντας τον πολλαπλό ρόλο τους (προστασία του περιβάλλοντος, έρευνα της βιοποικιλότητας, εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία και τους επισκέπτες των περιοχών κτλ.) και έχουν συνεργαστεί επίσης ικανοποιητικά με τις τοπικές κοινωνίες, δια των αντιπροσώπων των Δήμων, των Περιφερειών και των άλλων φορέων που μετέχουν στα Διοικητικά τους Συμβούλια.

Οι Δήμοι της περιοχής και η Περιφέρεια Ηπείρου λοιπόν, να αναμένω ότι θα παρέμβουν δυναμικά προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να μην προχωρήσει στις αλλαγές που σχεδιάζουν οι σύμβουλοι του Χατζηδάκη και ο Υπουργός;

Ή μήπως όχι, γιατί δε θέλουν να φανούν κακοί στην κυβέρνηση της ΝΔ;

Και από την άλλη, βουλευτές όπως ο πρώην Υπουργός Σταύρος Καλογιάννης που έχει προσφέρει αδιαμφισβήτητο έργο στο συγκεκριμένο τομέα της πολιτικής ή και ο Γιώργος ο Αμυράς ακόμη που από την αρχή της πολιτικής του καριέρας εμφανίστηκε αρκετά ευαίσθητος στα περιβαλλοντικά θέματα, καλούνται να πάρουν θέση.

Εκτός αν το «ναι σε όλα» που αποτέλεσε πάγια κοινοβουλευτική πρακτική των τελευταίων ετών, λόγω των μνημονίων, σε όλα τα κυβερνώντα κόμματα, επαναληφθεί και σε αυτή την περίπτωση.

 

Ερωτήσεις και αναφορές

Μιλώντας για τους βουλευτές μας τώρα, να πω ότι είναι καιρός να περάσουμε από τα σωρηδόν αιτήματα και τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις με ερωτήσεις και αναφορές για θέματα και αιτήματα της περιοχής μας, σε απαντήσεις και δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργείων επί του περί ου ο λόγος, κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ένα πρώτο θετικό νέο ως προς αυτό, ήταν ίσως η κυβερνητική δέσμευση για εφαρμογή προληπτικής ιατρικής με τηλε-έλεγχο, σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, η οποία δέσμευση ήταν αποτέλεσμα ερώτησης βουλευτών της ΝΔ, την οποία συνυπέγραφαν μεταξύ άλλων η Μαρία Κεφάλα και ο Βασίλης Γιόγιακας.

Από την άλλη τώρα, ο Αμυράς ο Γιώργος μας ανακοίνωσε μόλις χθες πως έκανε αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, ζητώντας να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Τοπική Μονάδα Υγείας στο Δήμο Ζίτσας (πολλές από τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις Αμυρά αυτό τον καιρό, αφορούν την ιδιαίτερα πατρίδα του, οφείλω να επισημάνω εδώ…).

Η διαφορά φίλε Γιώργο, είναι πως οι ΤΟΜΥ αφορούν από ιδρύσεώς τους, αστικές περιοχές και τους πληθυσμούς των και ο Δήμος Ζίτσας είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση ημι-αστικού και αγροτικού Δήμου, οπότε δε νομίζω ότι το αίτημά σου μπορεί να γίνει αποδεκτό…

 

Περί αρίστων της ΝΔ

Ορισμένοι άριστοι, εντός ή εκτός εισαγωγικών, από το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ, έχουν αρχίσει και λακίζουν, με… τύπου καταγγελίες κατά της αξιοκρατίας του Μητσοτάκη.

Οι πρώτοι 15 παραπονιούνται, όπως και οι επόμενοι 135 και πάει λέγοντας που έμειναν με την ιδιότητα του ταπεινού μέλους του «μητρώου στελεχών της ΝΔ», το οποίο με τόσα ταρατατζούμ στήθηκε και υπερπροβλήθηκε ως η καινοτομία που θα «χτυπούσε» το κομματικό κατεστημένο και θεωρητικά, μελλοντικά, θα μπορούσε να σαρώσει την αναξιοκρατική λειτουργία των κομμάτων στο σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Κι ενώ ό,τι καταγγέλλεται από ορισμένους εξ αυτών ή ό,τι καταγράφω εγώ ας πούμε σε αυτές τις γραμμές, είναι μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται από την κοινή λογική, έρχεται ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ να κάνει το «άσπρο – μαύρο». Πώς;

Ο γραμματέας οργανωτικού του κόμματος, ονόματι Κοντάδακης, ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας πως ορίζει «συνδέσμους» ανάμεσα στις κατά τόπους ΝΟΔΕ, το κόμμα κεντρικά και το «μητρώο στελεχών»!

Κι ενώ οι άνθρωποι που ορίζονται ως «σύνδεσμοι», μπορεί να έχουν τη διάθεση να προσφέρουν μέσα από ένα κομματικό πόστο, η σκοπιμότητα της όλης τοποθέτησης δεν υφίσταται.

Αφού μητρώο στελεχών δεν υφίσταται… με την έννοια τουλάχιστον που το συνέλαβε και το έστησε ο Μητσοτάκης.

Άρα νομίζω ότι μιλάμε για απλή κοροϊδία εκ μέρους της ηγεσίας του κόμματος που δε θέλει να παραδεχτεί πως μια σημαντική καινοτομία πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων.

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 27/2/2020)

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

Show Buttons
Hide Buttons