ΔΗΓΜΑΤΑ 27/3/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 27/3/2018

Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου (1)

Βουλή την Κυριακή δεν είχε, με τα «σκάνδαλα» άλλωστε, η κυβέρνηση επανέρχεται προσεχώς, στην πρώτη αναποδιά – βλέπε εθνικά θέματα ή στριμώγματα με την τρόικα…

Οπότε η μέρα ήταν κενή και για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θυμίζω, στις 21 Φεβρουαρίου, προτίμησαν τη βουλή και έπιασαν στασίδι νωρίς, στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis, γυρίζοντας την πλάτη στην επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.

Μπορεί πριν εκλεγούν, οι Γιαννιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην πήγαιναν ως αγανακτισμένοι στις παρελάσεις του παρελθόντος, όπως εκείνος ο Μπαξεβανάκης, για να πλακωθούν με τα ΜΑΤ – ωραίες εποχές «σύντροφοι» αλλά ο αγώνας απέδωσε καρπούς, ευτυχώς! – αλλά φαντάζομαι ότι δεν είχαν ανέκαθεν περί πολλού το «Μεταξικό» κατάλοιπο των μαθητικών παρελάσεων.

 

************************

…και τα λόγια της εκπροσώπου της κυβέρνησης (2)

Άλλωστε, η Μερόπη η Τζούφη είχε τη χαρά που δεν έχουν γευτεί και πολλοί Γιαννιώτες, διατελέσαντες βουλευτές – όπως οι Παπούλιας, Τασούλας και Καλογιάννης από τους πιο πρόσφατους – να εκπροσωπούν δηλαδή την κυβέρνηση ως μέλη του υπουργικού συμβουλίου και να ακούν την αναφορά της ολοκλήρωσης της παρέλασης από τον αξιωματικό της 8ης Ταξιαρχίας. Μεγάλη τιμή για την ίδια, δηλαδή…

Στην αντιφώνησή της προς τον Περιφερειάρχη, στο τυπικό που γίνεται στον πρώτο όροφο της Περιφέρειας Ηπείρου, κάθε φορά πριν την παρέλαση, η Υφυπουργός Παιδείας τα ’πε όλα: από προεκλογικά συνθήματα – «παλιό – νέο, δίκαιη ανάπτυξη» – μέχρι εξαγγελίες για «μεταρρυθμίσεις» στην εκπαίδευση. Μην ξεχνά ωστόσο, πως εκτός από Υφυπουργός παραμένει και βουλευτής Ιωαννίνων και στο τέλος της θητείας της, θα κάνει κι αυτή, όπως κι οι άλλοι συνάδελφοί της βουλευτές, τον απολογισμό τους για το αν πρόσθεσαν κάτι στην περιοχή ή όχι…

 

Η… ειδική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Ανήμερα της επετείου της διπλής γιορτής για την ορθοδοξία και τον ελληνισμό, της ημέρας της 25ης Μαρτίου, από την Ισραηλιτική κοινότητα των Ιωαννίνων τιμάται κάθε χρόνο ακόμα, ίσως και η πιο «μαύρη» σελίδα στην ιστορία αυτής της κοινότητας, η ανάμνηση της συμπλήρωσης 74 χρόνων από τον εκτοπισμό των Γιαννιωτοεβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου, γεγονός που σήμανε την καταστροφή της Εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών καλώς επέλεξε να αποτίσει φόρο τιμής στις ψυχές αυτών των αδικοχαμένων ανθρώπων, μελών της τότε τοπικής κοινότητας, όπως παρόμοια κάνει κάθε χρόνο ο Δήμος, εκδηλώσεις στη μνήμη ανθρώπων που έφυγαν άδικα από τη ζωή, στο πλαίσιο ενός πολέμου, μιας αντίστασης… Φέτος, ο Δήμος Ιωαννιτών έκανε μια διπλή εκδήλωση, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα στον τόπο όπου συγκεντρώθηκαν από τους Ναζί, οι περίπου 1.850 Γιαννιώτες Εβραίοι.

Δεν ξέρω αν ήταν αυτός ο λόγος που ερέθισε κάποιους πειραγμένους «εγκεφάλους», ίδιους με αυτούς που έχουν σημαδέψει και στο παρελθόν Χιτλερικές σβάστικες στον τοίχο της Συναγωγής ή με εκείνους που έχουν προξενήσει καταστροφές στο Εβραϊκό νεκροταφείο. Κάποιοι λοιπόν, ή ίσως και κάποιος, «μοναχικός λύκος», θεώρησε πως θα ήταν εύκολο να πηδήξει το μαντρότοιχο της Συναγωγής που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο, να διαρρήξει τα κτίρια του θρησκευτικού χώρου, να καταστρέψει, να κλέψει, να χλευάσει.

Το εγχείρημα ασφαλώς και δεν αποδείχτηκε εύκολο, γιατί ο συναγερμός απέτρεψε τον μαυροντυμένο άνδρα που είδαν αλλά που δεν κατάφεραν να σταματήσουν οι άνθρωποι της εταιρείας φύλαξης, οι οποίοι με το χτύπημα του συναγερμού βρέθηκαν αστραπιαία στο σημείο.

Την ίδια ώρα, αναρωτιέμαι αν ωφελεί να τσαλαβουτάμε άγαρμπα στις σελίδες της ιστορίας, για να αμφισβητήσουμε την προσφορά της Εβραϊκής κοινότητας στην πόλη και τη χώρα, στην προσπάθεια να ασκήσουμε κριτική στη δημοτική αρχή, επειδή λέει, δεν τίμησε αντίστοιχα, ως όφειλε, την εθνική επέτειο, όπως έκανε με τους Εβραίους…

Πώς θα το έκανε αυτό, δηλαδή; Αν ντύνονταν ίσως, τσολιάς ο Δήμαρχος, θα αρκούσε;

Υπάρχουν άπειρα θέματα για να κάνει κανείς κριτική στη δημοτική αρχή, δε χρειαζόμαστε άλλους διχασμούς…

 

Οι περιφερειακές εκλογές κατά «Παραπολιτικά»

Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» του περασμένου Σαββάτου, περιγράφει ως τη «μάχη της Ηπείρου», την εκλογική αναμέτρηση της Περιφέρειας, για την ανάδειξή της νέας διοίκησής της, μέσα στο 2019.

Η εν λόγω εφημερίδα έχει πάντα καλή και απευθείας πληροφόρηση από την Πειραιώς, οπότε ως επιβεβαίωση των μέχρι σήμερα δεδομένων, μετρά η επικείμενη στήριξη από το κόμμα, της υποψηφιότητας Καχριμάνη. Ο Ριζόπουλος περιγράφεται ως «υπερκομματική υποψηφιότητα» κι αυτό είναι κάτι που έχω αναφέρει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό: με άλλο στόχο ξεκίνησε ο εν λόγω ενδιαφερόμενος υποψήφιος και στην πορεία αντιλήφθηκε πως όχι μόνο δεν του κάνει κακό η μη στήριξη της ΝΔ στο πρόσωπό του αλλά με τον καιρό, απέκτησε χαρακτηριστικά υπερκομματικού υποψηφίου, ικανού να συγκεντρώσει όλα τα αντι-καχριμανικά στοιχεία με το μέρος του. Από τη ΝΔ ως τις παρυφές της κεντροαριστεράς. Αυτό άλλωστε, κατέδειξε και η σύνθεση του ακροατηρίου του στην ανοιχτή εκδήλωση του Φεβρουαρίου, στα Γιάννενα.

 

Η «σφήνα» Οικονόμου

Είδηση και για εμάς, ως ένα βαθμό, είναι η αναφορά στην πιθανή υποψηφιότητα του Θανάση του Οικονόμου με το «Κίνημα Αλλαγής». Ο πρώην βουλευτής που σήμερα εκφράζει το «Φωφικό» κομμάτι στο Νομό Ιωαννίνων, μαζί με το Μιχάλη Κασσή, ενδιαφέρεται όντως για την Περιφέρεια Ηπείρου, ωστόσο τη μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας γι’ αυτό το ενδιαφέρον, συνιστά το ίδιο το κόμμα. Κανείς δε γνωρίζει, εννοώ, πως και που θα είναι το «Κίνημα Αλλαγής» σε ένα χρόνο από τώρα και αν θα μπορεί να μιλά για αυτόνομες υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Οικονόμου διεκδικεί πλέον, ρόλο στη συζήτηση που ανοίγει δειλά – δειλά, για συνεργασία στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο της περιοχής και για το κατέβασμα μιας κοινής υποψηφιότητας, αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των παρατάξεων «Ήπειρος Ανατροπής» και «Συμμαχία Ηπειρωτών». Έχει το πλεονέκτημα ότι ποτέ δεν υπήρξε πολύ σκληρός επικριτής της κυβερνητικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έχει προσβάσεις στο κυβερνών κόμμα κι έτσι, πιο εύκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός από ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, αν προχωρούσε το συμμαχικό σχήμα.

Δεν πρέπει τέλος, να περνά απαρατήρητο πως ο Οικονόμου είχε δώσει το «παρών» στην ομιλία του Ριζόπουλου κι έχει γενικά καλές σχέσεις με τον επικοινωνιολόγο, αν αυτό μετράει στην περίπτωση που οι εκλογές γίνουν με απλή αναλογική…

Τέλος, το όνομα του Γιάννη Καραγιάννη, ως υποψήφιου Περιφερειάρχη, μας έχει απασχολήσει πολλές φορές μέχρι σήμερα. Το όνομα όντως «παίζει», απλά ο Γιάννης έχει τους προσωπικούς του ενδοιασμούς, όπως έχω γράψει κατ’ επανάληψη. Δεν είναι δύσκολο βέβαια, να καμφθούν αυτοί οι ενδοιασμοί, αν το πει το κόμμα…

Σε κάθε περίπτωση, αν ξανακούσω τον Αλέκο να προβλέπει νίκη του με 60% από την πρώτη Κυριακή, θα πεθάνω στα γέλια…

 

Το νερό στο δημοτικό, finally

Με συνοπτικές διαδικασίες και κατά το δυνατόν αθόρυβα, λαμβάνει τέλος, η ιστορία με τις άδειες των εταιρειών εμφιάλωσης νερού.

Το αίτημα χορήγησης άδειας εκμετάλλευσης και εμπορίας πόσιμου νερού στις δύο Γιαννιώτικες εταιρείες έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, με θέσεις 58 και 59 αντίστοιχα, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που έχει 59 θέματα. Κατά τις 01:00 με 02:00 η «συζήτηση» δηλαδή, γιατί αρκετή πολιτική ζημιά έγινε…

 

Show Buttons
Hide Buttons