ΔΗΓΜΑΤΑ 27/5/2019 (Εκτάκτως… εκλογικά)

ΔΗΓΜΑΤΑ 27/5/2019 (Εκτάκτως… εκλογικά)

Στο Δήμο Ιωαννιτών, θα είναι αυτή μπροστά μας, μια εβδομάδα «φωτιά», καθώς αυτό που πολλοί απεύχονταν, να μην είναι αντιμέτωποι δηλαδή, οι πρώην «σύντροφοι» Μπέγκας και Ελισάφ, συνέβη.

Οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές έπεσαν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όταν ο Ελισάφ ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα στο Δήμο Ιωαννιτών, ως αποδοκιμασία του 70% προς την απερχόμενη δημοτική αρχή.

Είναι αυτή μια τραβηγμένη θα πω επιεικώς, ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος, γιατί με την ίδια λογική ένα 75% αποδοκίμασε τον Ελισάφ, ένα 80% αποδοκίμασε την Καλογιάννη και ένα 98% αποδοκίμασε τον Χρήστο τον Πατσούρα κοκ. Μα θα πει η άλλη πλευρά, δεν κρίνεται το έργο άλλου, ει μη μόνον της απερχόμενης και εκ νέου υποψήφιας δημοτικής αρχής.

 

Ώρα για λάθη…

Η επίθεση σε προσωπικό τόνο που έγινε με την απάντηση του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, απλά απέδειξε για μια ακόμα φορά πως τα περί «πολιτικού πολιτισμού» που αναμασάει σαν καραμέλα στο στόμα, ο Θωμάς συχνά πυκνά, τα γεμάτα συναινετικά μηνύματα λόγια του, στην κεντρική εκδήλωση της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» πριν από τέσσερις ημέρες στην πλατεία Μαβίλη, είναι όλα κούφια… Δεν τα πιστεύει.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η υποψηφιότητα Ελισάφ, η δημοτική αρχή αντέδρασε σπασμωδικά. Σα να μην είχε τρόπο να την αντιμετωπίσει.

Σε πολλές περιπτώσεις η δημοτική αρχή απώλεσε την ψυχραιμία της. Για άλλη μια φορά αυτό συνέβη την Κυριακή τα μεσάνυχτα, όταν ο Δήμαρχος επιτέθηκε στον Ελισάφ, χαρακτηρίζοντάς τον αλαζόνα, με μια δήλωση στα όρια του φαιδρού.

Επειδή η παράταξη της δημοτικής αρχής έκανε αρκετά λάθη μέχρι σήμερα, η παράταξη Ελισάφ από την άλλη, έκανε έναν υποδειγματικό προεκλογικό αγώνα αυτούς τους μήνες, ας έχουν κατά νου στη δημοτική αρχή πως το όποιο λάθος από δω και στο εξής, στοιχίζει τις εκλογές…

 

Ένα μείον

Στα μειονεκτήματα της απερχόμενης δημοτικής αρχής πρέπει να προσμετρήσουμε το αρνητικό κλίμα και μια έλλειψη διάθεσης από τους δημοτικούς συμβούλους που δεν θα επανεκλεγούν – είναι σχεδόν οι μισοί από τους 27…

 

«Φαινόμενο»;

Είναι όντως «φαινόμενο» ο Καχριμάνης, όπως επιβάλλει να παραδεχτούμε όλοι εμείς που του ασκούμε σκληρή κριτική εδώ και πολλά χρόνια για τα πεπραγμένα του και τον τρόπο διοίκησής του, η πιο άνετη εκλογική αναμέτρηση που είχε μέχρι σήμερα, στην αυτοδιοικητική του πορεία.

Το ίδιο έλεγα και πριν από πέντε χρόνια και πέντε χρόνια μετά, η επικράτησή του στις εκλογές της Κυριακής ήλθε ακόμα πιο άνετα από εκείνην, έναντι της Όλγας Γεροβασίλη το 2014.

Είναι όμως ο Περιφερειάρχης «φαινόμενο» με την έννοια που εννοούσαμε ας πούμε το Βραζιλιάνο Ρονάλντο, τον κανονικό Ρονάλντο όχι το σημερινό;

Πιστεύω πως όχι. Δεν είναι ένα… υπερφυσικό φαινόμενο που πετυχαίνει αποτελέσματα επειδή συνωμοτεί το σύμπαν ή επειδή είναι άριστος σε αυτό που κάνει. Ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο.

 

Σχεδιάζει τις επόμενες εκλογές

Η στρατηγική του απερχόμενου και επανεκλεγέντα Περιφερειάρχη, από σήμερα κιόλας, με νωπό το θρίαμβο που κατήγαγε έναντι των αντιπάλων του, πριν λίγες ώρες, είναι οι επόμενες εκλογές. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αυτό που λέω αλλά αν παρακολουθήσει κανείς την πολιτική, τη διαχείριση και τη στόχευση των έργων της Περιφέρειας και της πρώην Νομαρχίας, έχει έναν αυτοσκοπό: τις επόμενες εκλογές (αυτό ισχύει και σήμερα, γιατί ο ίδιος έχει πει σε πρόσφατη συνέντευξή του πως αυτή ΜΠΟΡΕΙ να είναι η τελευταία φορά που βάζει για υποψήφιος…).

Αυτό δε μπορεί να το κερδίσει κανείς, γι’ αυτό και δεν πτοείται ο Καχριμάνης από απώλειες συνεργατών ή από την καταγγελία των πεπραγμένων του – απευθείας αναθέσεις, χάρες με εκατοντάδες μικροέργα, κατασπατάληση πόρων σε ρουσφετάκια κτλ.

Αυτά νομίζω πως δεν φτάνουν καν στα αυτιά ή στα μάτια των ψηφοφόρων.

Ο Καχριμάνης είναι ένα προσωπικό «βίωμα» για τους περισσότερους είτε άμεσο, είτε οικογενειακό, είτε στο εύρος ενός χωριού, ή μιας εκκλησιαστικής επιτροπής…

Το κάτι μικρό ή ελάχιστο που έκανε σε μια οικογένεια, σε ένα σόι, σε μια περιοχή έχει αντίκτυπο πολλαπλασιαστικό αλλά με μια ελάχιστη εμβέλεια.

Τα εκατοντάδες ή χιλιάδες αντίστοιχα παραδείγματα έχουν την εμβέλεια της Ηπείρου πλέον.

 

Οι απέναντι

Από την άλλη, πρέπει να δούμε και τι βρίσκει απέναντί του, ο Περιφερειάρχης. Ποιους αντιπάλους βρίσκει.

Ή ποιους δε βρίσκει… Την κυβέρνηση δεν βρίσκει για παράδειγμα: έχω επανειλημμένα εδώ και χρόνια πει πως πολλά κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διάκεινται φιλικά απέναντι στον Περιφερειάρχη.

Προ ημερών έγραφα πως δεν είναι λογικό με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης, να ανακοινώνει έργα η κυβέρνηση που δεν θα γίνουν ποτέ εννοείται, μιας και πάμε σε εκλογές, τα οποία μπορούσε να τα «καρπωθεί» ο Περιφερειάρχης, παραμονές των εκλογών, σα δικά του.

Στελέχη της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» που δε δεσμεύονται από την κομματική πειθαρχία, άρχισαν ήδη να ψιθυρίζουν πως τον αγώνα αυτό, τον εκλογικό, τον έδωσαν μόνοι τους… Ας φωνάζουν για να το ακούσουν παραπάνω, ή ας τους αποδοκιμάσουν πιο άμεσα, γιατί πλέον όλοι οι μεγαλοπαράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων, θα κυνηγούν ψήφους τον επόμενο μήνα, για τις εθνικές εκλογές.

 

Τα κόμματα στην Ήπειρο

Τα κόμματα για την Ήπειρο, εδώ και 15 περίπου χρόνια, δε σχεδίασαν με ευθύνη των τοπικών οργανώσεων προφανώς, μια στρατηγική που θα βάζει ως στόχο την προοδευτική αλλαγή στην περιοχή μας.

Λύσεις της τελευταίας στιγμής, πρόσωπα φθαρμένα που έχουν δοκιμαστεί στην εκλογική «κονίστρα» και δεν τα κατάφεραν.

Σε αντίθεση με ό,τι υποστήριζα προσωπικά εδώ και πολλούς μήνες, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δε μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή λύση για την Περιφέρεια Ηπείρου γιατί αυτό συγκρούονταν με το κεντρικό αφήγημα της Φώφης που ήθελε τη «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ. Ε λοιπόν, Φώφη, και τη «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ πετύχατε την Κυριακή και τη «στρατηγική ήττα» της Ηπείρου υπογράψατε επίσης, εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαι περίεργος να διαβάσω τον απολογισμό που θα κάνουν οι κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες, για το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών.

Αν στο Δήμο Ιωαννιτών τους φταίει για το στραπάτσο ο Φίλιος… ας πούμε, στην Περιφέρεια Ηπείρου τι έφταιξε, που υποτίθεται πήγαιναν ενωμένοι;

Οι 20 μονάδες διαφορά ανάμεσα στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές στην Ήπειρο και στο ποσοστό της παράταξης του κυβερνώντος κόμματος στην Ήπειρο πάλι, είναι ένα τεράστιο νούμερο που δε μπορεί να εξηγηθεί εύκολα, παρά μόνο με την απόσταση που χωρίζει το κόμμα του Αλ6 από τη σκληρή πραγματικότητα μιας κοινωνίας που δεν την αφουγκράζεται καθόλου.

Και πώς να είναι ελκυστική η πρόταση Ζάψα και Δημητρίου, ως προσώπων, στους νέους ανθρώπους που απωθούνται από την πολιτική;

Στο εξαιρετικό ορατό ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος Περιφερειάρχης ο Καχριμάνης σε 4 χρόνια από σήμερα, καλό θα ήταν να αρχίσουν να σκέφτονται όλοι την επόμενη μέρα, γιατί κανείς από τους δύο υποψήφιους, Ζάψας και Δημητρίου, δε νομίζω ότι έχουν τα εχέγγυα να κάνουν στις επόμενες εκλογές την υπέρβαση για την οποία μιλώ.

 

Για το Ριζόπουλο

Για το Ριζόπουλο, δεν έχω να πω πολλά.

Ήταν από τις μονάδες που δε μπορούσε να εκτιμήσει κανείς εύκολα, οι όποιες μετρήσεις της κοινής γνώμης έγιναν και δημοσιοποιήθηκαν, ήταν ευάλωτες μεθοδολογικά, όπως είχα επισημάνει όταν αναφέρθηκα σε αυτές, και προφανώς ο Γιαννιώτης επικοινωνιολόγος χάρηκε ό,τι έκανε, λυπήθηκε όμως, για το αποτέλεσμα που απογοητεύει προφανώς, όλους όσους τον πλαισίωσαν.

Έκανε λάθη στρατηγικής; Προφανώς. Κατάλαβε δε πως εδώ, δεν είναι Βαλκάνια που λέει και το τραγούδι. Εδώ είναι Ήπειρος…

Η παρουσία της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο έχει να προσφέρει άπειρες σκηνές αντιπολιτευτικής σύγκρουσης, γι’ αυτό και είμαι βέβαιος πως η διοίκηση της Περιφέρειας θα περιορίσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όταν και θα αναλάβει, στο ελάχιστο τις ήδη περιορισμένες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons