ΔΗΓΜΑΤΑ 27/5/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 27/5/2021

Σας έχω νέα για ένα από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν από την περασμένη Τετάρτη, το Δήμο Ιωαννιτών και είναι το ψήφισμα για το Παλαιστινιακό που προσπαθεί με πολύ κόπο, να εκδώσει το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, με την κατά το δυνατόν, ομοφωνία των παρατάξεων.

Η προσδιορισθείσα για την περασμένη Τρίτη συνάντηση των εκπροσώπων των παρατάξεων που είχε συγκαλέσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, δεν κατάφερε να καταλήξει και έχει προσδιοριστεί νέα συνάντηση για σήμερα Πέμπτη 27 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα (όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια, δεν κάνω πλάκα). 

Είναι προφανές ότι κάποιος ζορίζεται πολύ για να βάλει την υπογραφή της παράταξής του στο ψήφισμα και αυτός δεν είναι – μετά βεβαιότητος σας το λέω – κάποιος από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης…  

 

Κατά πλειοψηφία από την αντιπολίτευση

Το αρχικό κείμενο προς επεξεργασία και διαβούλευση από τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, συντάχθηκε από την Όλυ Τσουμάνη, για την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που διατύπωσε και το σχετικό αίτημα στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η Όλυ Τσουμάνη έστειλε στον πρόεδρο του σώματος την πρότασή της, η οποία όπως θα διαπιστώσετε, ούτε ακραίες εκφράσεις ούτε λεκτικές ακρότητες εμπεριέχει, δείγμα πιθανότατα του σεβασμού της δημοτικής συμβούλου προς τις… ιδιαιτερότητες ορισμένων μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Λέει το κείμενο: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό. Πρέπει να επιδιωχθεί μία δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού μέσα από την προώθηση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινού περί δικαιοσύνης αισθήματος. Στη βάση αυτή ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, με βάση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015». Εφόσον το δημοτικό συμβούλιο καταλήξει στο ψήφισμα, η επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ παρακαλεί τον πρόεδρο, για τη δημοσίευσή του στον τύπο και την κοινοποίησή του στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Πρεσβεία του Ισραήλ και στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Με χθεσινό του μήνυμα ωστόσο, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κάλεσε σε νέα συνάντηση των εκπροσώπων των παρατάξεων, όπως είπε, «ενόψει του ότι υφίστανται διαφορετικές απόψεις για το προταθέν από την κα Τσουμάνη κείμενο»…

Ούτε για «κράτος δολοφόνο» – το Ισραήλ – διαβάζουμε, ούτε τίποτε τέτοιο ακροαριστερό…

Στο δια ταύτα, η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να στηρίξει το ψήφισμα, έστω και κατά πλειοψηφία, αν η δημοτική αρχή το παιδέψει κι άλλο. 

 

Μα το Άλσος;

Αλήθεια τώρα, είναι δυνατόν να βασανίζεται τόσο η δημοτική αρχή με την συμβολική ή ουσιαστική «υιοθεσία» του πάρκου του Άλσους;

Το θέμα που μας απασχολεί από την περασμένη Δευτέρα, όταν για ακατανόητο λόγο κατ’ εμέ, η δημοτική αρχή επέλεξε το συγκεκριμένο πάρκο για να τιμήσει την… «Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων» (να τα βλέπουνε αυτά εκείνοι οι κακοπροαίρετοι από την αντιπολίτευση που κατηγορούσαν στο παρελθόν τη διοίκηση Ελισάφ πως αγνοεί τις παγκόσμιες ημέρες διαβήτη, προστάτη και… άλλων ασθενειών)…

Μα, το συγκεκριμένο πάρκο, γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ αναρχοαυτόνομων και περιοίκων, επειδή οι πρώτοι κάνουν κάθε βράδυ και μέχρι πρωίας, πάρτι στο πάρκο και ξενυχτάνε τον κόσμο που μένει δίπλα στο πάρκο. Ένα πάρκο παρεμπιπτόντως, απαξιωμένο, τα τελευταία χρόνια, όπου γίνεται και διακίνηση ναρκωτικών, όπως καταγγέλλεται από τη γειτονιά. Οι νεαροί μπορεί και να διώξουν τα κακά στοιχεία από την περιοχή αλλά δεν είναι αυτό τώρα το θέμα μας…

Γιατί απορώ, η δημοτική αρχή επέλεξε το συγκεκριμένο πάρκο για τη συμβολική κίνηση της περασμένης Δευτέρας, όταν τους περιοίκους άλλο πράγμα τους καίει σήμερα και ο Δήμαρχος γι’ αυτό δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα, από το να απευθύνει έκκληση στις δύο πλευρές να τα βρούνε… και να σεβαστούν αλλήλους, «γιατί αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατικής συνύπαρξης των ανθρώπων» (ντόιν!!), όπως είπε. Θα μπορούσε να ζητήσει από την Αστυνομία να επιβάλλει το νόμο, όσες φορές απαιτηθεί.

 

Τι είπε η πρόεδρος

Ήταν λοιπόν, μαθαίνω, ιδέα του γενικού γραμματέα του Δήμου Ιωαννιτών να γίνει η «υιοθεσία» του πάρκου του Άλσους, από την Κοινότητα Ιωαννίνων. Η Κοινότητα ούτε προϋπολογισμούς μεγάλους έχει, ούτε προσωπικό δικό της διαθέτει, είναι κομμάτι από το διοικητικό «σώμα» του Δήμου Ιωαννιτών και ελάχιστοι αντιλήφθηκαν τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας ιδέας.

Στην Κοινότητα μετέχουν 4 από την παράταξη του Δημάρχου και 2 από την παράταξη Γκόντα, και 9 από την αντιπολίτευση (4 του Μπέγκα, 3 της Καλογιάννη και 2 της Τσουμάνη). Όταν τέθηκε το θέμα της «υιοθεσίας» του συγκεκριμένου πάρκου, η πλειοψηφία αντέδρασε στη λογική ότι συμβολικά μεν ναι, «υιοθετούμε» όλα τα πάρκα της πόλης αλλά όχι ένα συγκεκριμένο που θα σημαίνει πρόσθετες αρμοδιότητες και αυξημένες υποχρεώσεις για τους ανθρώπους της Κοινότητας. Κάπου εκεί έληξε η κουβέντα αλλά για τη δημοτική αρχή θεωρήθηκε ότι έγινε το δικό της και έτσι στήθηκε η γιορτή της περασμένης Δευτέρας. 

Κι ο μεν Δήμαρχος ανακοίνωσε πως το πάρκο «υιοθετήθηκε» από την Κοινότητα, η δε πρόεδρος της Κοινότητας, στις δηλώσεις που έκανε στο πλευρό του Δημάρχου, είπε επί λέξει: «η υιοθεσία ενός πάρκου είναι μεγάλη υπόθεση. Εμείς ως Κοινότητα Ιωαννιτών υιοθετούμε το πάρκο του Άλσους όπως επίσης και όλα τα άλλα πάρκα, με τη βοήθεια των πολιτών, καθότι εμείς δεν έχουμε τους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσουμε να τα ολοκληρώσουμε και να βοηθήσουμε στην προστασία τους. Γι’ αυτό όλοι μας… θα πρέπει να πρέπει να συμβάλουμε σε αυτή τη διαδικασία» κτλ.

 

Τρικυμία εν κρανίω…

Ακολούθησε την επομένη το «άδειασμα» της δημοτικής αρχής, με πρώτο εκτεθειμένο το Δήμαρχο, καθώς αρνήθηκε την… «αναδοχή» του Άλσους η πρόεδρος της Κοινότητας Ιωαννίνων Σοφία Καραπάνου. Στην προσωπική ανακοίνωσή της, η πρόεδρος εξήγησε τους λόγους που είχαν αναφερθεί και στην αντίστοιχη κουβέντα μεταξύ των μελών της Κοινότητας, για την αδυναμία να αναλάβει μια τέτοια υποχρέωση η Κοινότητα.

Με 24 ώρες καθυστέρηση, μέλη της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» που είναι εκλεγμένα στην Κοινότητα των Ιωαννιτών, κατήγγειλαν για μικροπολιτική την πρόεδρο. Από τα τέσσερα μέλη της δημοτικής αρχής, γνωρίζω ένα που δεν προσυπέγραψε το συγκεκριμένο κείμενο και δεν αποκλείεται να δημοσιοποιήσει τη διαφωνία του, τις επόμενες ώρες.

Οι εκλεγμένοι στην Κοινότητα από την παράταξη Ελισάφ θεωρούν ως προφανές ότι «η εκ των υστέρων άρνηση της Προέδρου γίνεται καθαρά για αντιπολιτευτικούς λόγους» και επίσης, υπονοούν ότι η Κοινότητα έλαβε απόφαση για την «υιοθεσία» του πάρκου, ισχυρισμός αναληθής που εύκολα αποδεικνύεται από τα πρακτικά της συνεδρίασης. Στην παραπάνω προχθεσινή, προφορική δήλωση της προέδρου ενώπιον του Δημάρχου, αυτοί διαβάζουν πως η πρόεδρος αποδέχεται την «υιοθεσία», ενώ είναι σαφείς οι αποστάσεις που τηρεί η Σ. Καραπάνου από τις πανηγυρικές δηλώσεις του Δημάρχου.

Με δυο λόγια, ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα που επιχείρησε να καπηλευθεί επικοινωνιακά η δημοτική αρχή, της γύρισε μπούμερανγκ και έρχεται εκ των υστέρων η παράταξη του Δημάρχου να πει πως θα φέρει το θέμα στο επόμενο συμβούλιο της Κοινότητας, προκειμένου να λάβει απόφαση για την «υιοθεσία» του πάρκου! Έλα μου όμως, που τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα, γιατί δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία. Εκτός αν το περάσουν κι αυτό από την Οικονομική Επιτροπή…

 

Βγήκε για τον ΠΑΣ

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου έδειξε με την προχθεσινή της απόφαση για τους οδικούς άξονες, με πρώτο τον δρόμο Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά, ένα διαφορετικό δρόμο διεκδίκησης των οφειλόμενων στην Ήπειρο. Σθεναρή διεκδίκηση προς την κυβέρνηση για την υλοποίηση των δρόμων, χωρίς να μπαίνουμε στη συζήτηση για το πως και με τι χρήματα. Ας το λύσει μόνη της η κυβέρνηση. Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ομόφωνα η ΠΕΔ είναι η ανάγκη να ξεμπλέξει ο δρόμος Γιάννενα – Κακαβιά ως προς την ευθύνη της ωρίμανσης και υλοποίησης. Κανένα άλλο έργο τέτοιου μεγέθους δεν το πήρε Περιφέρεια, όπως με δική του πρωτοβουλία, ζήτησε και πήρε ο Αλ. Καχριμάνης. Το τρίτο θέμα είναι το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων. Βλέπω πολλούς ζεστούς για να βγουν στο δρόμο, διεκδικώντας έναν οδικό άξονα που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης στο παρελθόν βγήκε στο δρόμο για τον ΠΑΣ. Για το δρόμο Γιάννενα – Κακαβιά δεν θα βγει; Τι διάολο;  

 

Με το Μητσοτάκη

Πάει ένας παππάς προχθές, να εμβολιαστεί, στο εμβολιαστικό του Κέντρου Υγείας Ιωαννίνων.

Από κάποιο χωριό έρχονταν ο γέροντας αλλά είχε ένα πρόβλημα με την ακοή του. Δεν άκουγε και πολύ καλά.

Η νοσηλεύτρια που τον εξυπηρέτησε, θεώρησε καλό να του κάνει αρκετές ερωτήσεις, εξαντλώντας το πρωτόκολλο… Με δυο τρεις προσπάθειες, ο γέροντας άκουγε τις ερωτήσεις και απαντούσε, μέσες άκρες, με τους παριστάμενους πολίτες που ανέμεναν στη σειρά τους για τον εμβολιασμό, να γίνονται αυτήκοοι μάρτυρες της στιχομυθίας.

Και λίγο πριν βάλει τη βελόνα στο μπράτσο του γέροντα η νοσηλεύτρια τον ρωτά: «είστε δεξιόχειρας;». Και ο παππούς χωρίς περιστροφές, της απαντά: «με τη δεξιά είμαστε, με το Μητσοτάκη…». 

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons