ΔΗΓΜΑΤΑ 27/6/2019 (Σε χαλεπούς, προεκλογικούς καιρούς…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 27/6/2019 (Σε χαλεπούς, προεκλογικούς καιρούς…)

Υποτονικό έως και απαθές το κλίμα το προεκλογικό ενόψει της 7ης Ιουλίου, όπως ομολογούν φοβισμένοι οι διάφοροι υποψήφιοι.

Τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά που ομολογώ κι εγώ πως έχω στερέψει από ιδέες για «Δήγματα», γεγονός πρωτοφανές για προεκλογική περίοδο που λογικά, είναι η χαρά του παραπολιτικού σχολίου.

Σα να ξέδωσαν οι Έλληνες με τις τέσσερις κάλπες που τους έβαλε μπροστά τους ο Αλ6 στις 26 Μαΐου, πολλοί ως γνωστόν, δεν πήγαν ούτε στις επαναληπτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου και για τις εθνικές εκλογές αρκετοί αμφιταλατεύονται ανάμεσα στο κανόνισμα παραλίας για το Κυριακάτικο μπάνιο τους και την κάλπη, με το πρώτο ενδεχόμενο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες.

 

Η μεγάλη αποχή

Η αποχή μπορεί να πλήξει το ίδιο όλους. Είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία αυτού του έρμου κράτους που εκλογές γίνονται το κατακαλόκαιρο. Το 1928 είχαν γίνει εκλογές τον Αύγουστο, προηγούμενες δεκαετίες έγιναν εκλογές, το αργότερο ως τα μέσα Ιουνίου.

Ιούλιο για πρώτη φορά γίνονται στην πρόσφατη, εκατονταετή τουλάχιστον, ιστορία της Ψωροκώσταινας.

Και ήταν έμπνευση του λαοπρόβλητου, πλην εκνευρισμένου τον τελευταίο καιρό, ηγέτη, γιατί πίστευε ότι η διαφορά στις ευρωεκλογές θα ήταν το πολύ 2 μονάδες, αν δεν πίστευε κιόλας ότι μπορούσε να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑς, όπως έλεγαν και οι τοπικοί βουλευτές, παραμονές των εκλογών.

Δέκα μέρες υπομονή θα κάνουμε ακόμα, anyway όλοι… με την ελπίδα ότι θα γίνει κανονικός Πρωθυπουργός ο Κυριάκος – δεν εκφράζω ευχή, απλά μεταφέρω τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων που αποδείχτηκαν ακλόνητα στις 26 Μαΐου – και δεν θα χρειαστεί όπως είπε, να κάνουμε ξανά εκλογές το Δεκαπενταύγουστο.

Μέχρι τις 7 Ιουλίου, θα γίνουν και θαύματα, αντίστοιχα αυτών που έκανε ο Χριστός πριν 2.000 χρόνια, όπως ο μουγκός πρώην Πρωθυπουργός που μίλησε…

Αλήθεια κάθε φορά που αναμένεται «ηχηρή δήλωση – παρέμβαση» του Κώστα Καραμανλή, ανησυχώ μήπως ο πρώην Πρωθυπουργός έχει πάθει αφωνία ή έχει ξεχάσει να μιλάει ελληνικά…

Είμαι ο μόνος που με απασχολούν τέτοια σοβαρά ζητήματα;

 

Όλοι πήγαν Περιφέρεια…

Οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στην Ήπειρο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά που θυμάμαι, ενέταξαν όλοι στο προεκλογικό τους πρόγραμμα, συναντήσεων και επισκέψεων σε φορείς και περιοχές, την επίσκεψη στο μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σα να πήγαν όλοι να πάρουν την ευχή του Καχριμάνη, προσδοκώντας ίσως στην… ελεημοσύνη και τη βοήθεια που μπορεί να τους δώσει το μεγάλο «αφεντικό», στο κυνήγι του σταυρού. Ή λίγο από το γούρι του το εκλογικό που πέτρα πιάνει και ψήφος γίνεται…

Είδα βέβαια και υποψήφιους άλλων κομμάτων να επισκέπτονται τον Καχριμάνη.

Η θεσμικότητα και ο πολιτικός πολιτισμός γαρ…

 

Μπερδεμένοι

Στα γνωστά… κινούνται και οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων. Δημόσιες υπηρεσίες ως επί το πλείστον, επισκέπτονται οι του ΣΥΡΙΖΑ, οικεία περιβάλλοντα επιλέγουν οι του ΚΙΝΑΛ.

Οι τελευταίοι δίνουν τον αγώνα τους για να κατακτήσει ένα διψήφιο ποσοστό το κόμμα στο Νομό μας, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκλέξουν βουλευτή στα Γιάννενα, αν και ο στόχος είναι αρκετά δύσκολος, ωστόσο όχι ανέφικτος.

Το ΚΙΝΑΛ στα Γιάννενα έχει ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο και η εκλογική του επίδοση μπορεί να ξεπεράσει το πανελλαδικό ποσοστό.

Την προσπάθεια όμως, δυσκολεύει αρκετά η Φώφη με τις διάφορες κινήσεις της που δείχνουν απώλεια στίγματος ή έλλειψη στρατηγικής.

Υποτίθεται πως έδιωξε το Βενιζέλο γιατί ήταν υπέρ της συνεργασίας με τη ΝΔ και για να κάνει «απεύθυνση» στους Πασόκους που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα και αφού η στρατηγική αυτή πήγε άπατη, η Φώφη άρχισε τα «είμαστε υπεύθυνη δύναμη, όχι στην ακυβερνησία». Ό,τι ακριβώς έλεγε κι ο Βενιζέλος δηλαδή.

Στον κόσμο που είναι αποφασισμένος να εγκαταλείψει το ΚΙΝΑΛ ψηφίζοντας «Δεξιά» για πρώτη φορά στη ζωή του, πρέπει να σταθούν ως ανάχωμα συγκεκριμένα πρόσωπα. Στα Γιάννενα το ρόλο αυτόν θα μπορούσαν να διαδραματίσουν συγκεκριμένες μονάδες όπως ο Σωτήρης ο Ζαρπαλάς που ως «Ανδρουλακικός» δεν έχει κακές σχέσεις με τους «Βενιζελοφύλακες». Ο Κώστας Γάτσιος δεν έχει ενταχθεί σε κάποια από τις «φυλές» του ΠΑΣΟΚ και είναι ο άγνωστος Χ των εκλογών αυτών…

 

Συμβουλές vol2

Τιμώντας τον και εκπαιδευτικό της ρόλο η στήλη θα συνεχίσει σήμερα, με μια ακόμα σύσταση – παρότρυνση – συμβουλή προς τους υποψηφίους των διαφόρων κομμάτων.

Αφορά τα δελτία τύπου που δημοσιεύουν οι υποψήφιοι αυτές τις μέρες:

  • Καλές οι φωτογραφίες ως πειστήρια του ότι έκαναν την επίσκεψη που περιγράφει το σχετικό δελτίο τύπου αλλά δε νομίζω να χρειάζονται πόζες… φωτογραφιών από σχολικές ή τουριστικές εκδρομές… Πας στην «ΠΙΝΔΟ» ας πούμε, πας στο Νοσοκομείο ή στην ΕΛΕΠΑΠ, χρειάζεται να μοστράρεις για φωτογραφία αγκαζέ με τους ανθρώπους που σε υποδέχτηκαν εκεί, λες και είστε κολλητοί από χρόνια; Θέλω πιο φυσικές και αυθόρμητες φωτογραφίες που μερικοί υποψήφιοι βουλευτές το κάνουν.
  • Λέμε πάντα αλήθειες στα δελτία τύπου. Ενδέχεται ορισμένοι να πουν στο δελτίο τους, «συναντήθηκε (σ.σ. ο υποψήφιος βουλευτής τάδε) με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της δείνα επιχείρησης»… και να έχει χαμογελαστή φωτογραφία από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της επιχείρησης… Διαβάζει το δελτίο τύπου ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και αρχίζει να ψάχνεται: «ρε πότε τον συνάντησα τον υποψήφιο και δεν τον θυμάμαι;;;»… Συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων, όπως καταλάβατε, δεν έγινε ποτέ κι έτσι εύκολα μπορεί να εκτεθεί ο υποψήφιος.
  • Παρατηρώ τέλος και κάτι άλλο σε αυτές τις εθνικές εκλογές. Ένα πνεύμα… ομόνοιας μεταξύ των υποψηφίων των ίδιων κομμάτων που περιοδεύουν και καλά, μαζί… στους διάφορους χώρους. Κι ενώ αναφέρονται ονομαστικά οι συνυποψήφιοι που συμμετείχαν στην περιοδεία, εξαφανίζονται από τις φωτογραφίες και δηλώσεις κάνει μόνο ο ένας υποψήφιος που συντάσσει και το δελτίο τύπου. Επομένως, τι ωφελούν οι κοινές περιοδείες, αφού στην πραγματικότητα δεν τις νοιώθουν;

 

Ο μοναδικός «νικητής»

Η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, θα γίνει σήμερα Πέμπτη, το μεσημέρι.

Δεν ξέρω αν είναι στο πλαίσιο κάποιας εκδίκησης… ο προσδιορισμός του συμβουλίου ντάλα μεσημέρι, αφού ξέρουμε πως πλην ελάχιστων περιπτώσεων, οι συνεδριάσεις γίνονται βράδυ. Πολύ περισσότερο δε γίνονται τέτοιες ώρες, σε καιρό θερινό.

Κατά βάση υπηρεσιακά είναι τα θέματα αλλά έχει μαζευτεί αρκετός όγκος και υλικό που «έπαιξε» κατά την προεκλογική περίοδο, το οποίο θα μπορούσαν να ανασύρουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για να κάνουν κουβέντα, στην εκτός ημερήσιας διάταξης διαδικασία.

Είμαι περίεργος να δω τις διαθέσεις των δημοτικών συμβούλων, στην πρώτη συνάντησή τους μετά τις εκλογές. Χαμένων και άλλων…

Θεωρητικά πάντως, ο μοναδικός «νικητής» στο παρόν δημοτικό συμβούλιο, αν και μην εκλεγμένος, θα είναι ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Καραμπίνας. Ο εκλεγμένος με την παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» δημοτικός σύμβουλος, στις εκλογές του Μαΐου ήταν υποψήφιος με την παράταξη Ελισάφ, «Γιάννενα Νέα Εποχή» αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

 

Ουδέν νεώτερο από το Δήμο

Από το «μέτωπο» των μετεκλογικών συνεργασιών για τη συγκρότηση διοίκησης στο Δήμο Ιωαννιτών, σας ενημερώνω πως δεν υπάρχει ουδέν νεώτερο.

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος βρέθηκε στα Γιάννενα ελάχιστα την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω υποχρεώσεών του ως καθηγητής ιατρικής, ωστόσο γνωρίζω πως κάποιες προσκλήσεις για συναντήσεις έφυγαν από την ομάδα Ελισάφ, προς τις παρατάξεις της νέας αντιπολίτευσης.

Δεν αποκλείεται από την ερχόμενη Δευτέρα, να γίνουν και τα πρώτα ραντεβού, μεταξύ του νέου Δημάρχου και των επικεφαλής των άλλων παρατάξεων.

 

Σενάρια για ΦΟΔΣΑ

Ένα από τα ισχυρότερα πόστα της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου στην Ήπειρο, θα είναι αυτό του προέδρου του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Αν δεν επιφέρει αλλαγές στο ισχύον καθεστώς που είναι μεν εμπνεύσεως του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση, η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, τότε θα πάμε επιτέλους, στη συγχώνευση των τριών νομαρχιακών ΦΟΔΣΑ, σε έναν περιφερειακό σύνδεσμο.

Στο εν λόγω όργανο, ο μεγαλύτερος Δήμος της Ηπείρου δεν έχει ουσιαστικό λόγο, γιατί όπως συμβαίνει και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, η διοίκηση βγαίνει από τη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων των 18 Δήμων της Ηπείρου και εδώ όπως και στην ΠΕΔ, η ΝΔ αναμένεται να έχει την πλειοψηφία, όπως συνέβαινε και το 2014.

Επομένως, είναι σφόδρα πιθανό ο επόμενος πρόεδρος του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ να προέρχεται από τη ΝΔ. Με την αποχώρηση του Στάθη Γιαννούλη από την τοπική αυτοδιοίκηση, δε νομίζω να υπάρχει άλλο πρόσωπο με γνώσεις και εμπειρία στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων, πέραν της Τατιάνας Καλογιάννη.

Η υποψήφια Δήμαρχος της ΝΔ ενδεχομένως εποφθαλμιά τη συγκεκριμένη θέση αλλά είναι βέβαιο πως θα πρέπει να ερωτηθεί και ο Αλ. Καχριμάνης. Αυτός λογικά θα απελευθερώσεις τους «δεξιούς» Δημάρχους να στηρίξουν μια τέτοια επιλογή, αν όντως προχωρήσει η υποψηφιότητα της απερχόμενης αντιπεριφερειάρχου.

Και δεν είμαι βέβαιος πως οι σχέσεις των δύο άλλοτε στενών συνεργατών, είναι στα καλύτερά τους αυτό τον καιρό…

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 27/6/2019)

Show Buttons
Hide Buttons