ΔΗΓΜΑΤΑ 27/6/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 27/6/2020

(Το γκράφιτι της φωτογραφίας είναι από κτίριο στην είσοδο της πόλης, επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας) 

Εγγλέζος στην ώρα του, τυπικός, προβλεπόμενος και σοβαρός στα ελάχιστα πληροφοριακά που είχε να πει για τον πολύ κόσμο, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή το μεσημέρι και για λίγη ώρα στα Γιάννενα.

Ο κύριος «Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία»… η μια από τις δυο φίρμες αυτής της υγειονομικής κρίσης, έκανε τη μια από τις 18 στάσεις που θα κάνει στη διάρκεια τεσσάρων ημερών – μην τρελένεστε… με ελικόπτερο κυκλοφορεί ο άνθρωπας… – και μέχρι τη Δευτέρα, σε αντίστοιχα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, προκειμένου να προετοιμαστεί ο μηχανισμός για τις πτήσεις εξωτερικού που ξεκινούν για το σύνολο της χώρας, στους 18 αερολιμένες ανά την επικράτεια. 

Ο Ν. Χαρδαλιάς έφτασε στο αεροδρόμιο στις 3 νταν, όπως έλεγε το πρόγραμμα, μάζεψε σε μια αίθουσα του Αεροδρομίου «Βασιλεύς Πύρρος» τους εμπλεκόμενους με την Πολιτική Προστασία, τους πήρε κανονικά παρουσίες, διαβάζοντας τον κατάλογο των θεσμικών παραγόντων και με συνοπτικές διαδικασίες έκανε την ενημέρωση για την οποία ήλθε.

Φεύγοντας μας χάρισε και μια επική ατάκα, εκτός καμερών… «Στο ντέρμπι δημόσια υγεία – τουρισμός, το αποτέλεσμα είναι ξερός άσσος!»… για να μας πείσει ότι το βάρος το μεγάλο ρίχνει η κυβέρνηση στη δημόσια υγεία, στην υγεία του γενικού πληθυσμού.

Η ελαφρότητα με την οποία πάντως, προετοίμασε και αντιμετώπισε το άνοιγμα του τουρισμού η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, με κάνει να πιστέψω πως στο συγκεκριμένο Υπουργείο οι προτεραιότητες είναι… ελαφρώς διαφορετικές… από εκείνες της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

 

Η απουσία και οι περίεργοι

Από τη σύσκεψη στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων απουσίαζε ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, εξαιτίας ενός προσωπικού προβλήματος του Δημήτρη Μαυρογιώργου, όπως υποστήριξε ο αερολιμενάρχης Βασίλης Μητσιμάρης.

O Αερολιμενάρχης κάλυψε απόλυτα την Περιφέρεια Ηπείρου για την απουσία από τη σύσκεψη, καθώς ο Περιφερειάρχης βρίσκονταν στο περιφερειακό συμβούλιο που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα.

Τρεις ή τέσσερις άνδρες προσποιήθηκαν τους δημοσιογράφους και προσπάθησαν να φτάσουν στον Υφυπουργό, την ώρα που προήδρευε στη σύσκεψη με τους τοπικούς παράγοντες. Οι δύο πληροφορούμαι ότι κατέληξαν στο Μέγαρο της Αστυνομίας στα Γιάννενα… Φαντάζομαι πάντως ότι για καλό δεν ήθελαν να τον προσεγγίσουν. 

 

Η Αραμπατζή

Ένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος επισκέφτηκε αυτή την εβδομάδα τα Γιάννενα. Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή.

Το απόγευμα της Τετάρτης μάζεψε στη ΝΟΔΕ τα στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ και την Πέμπτη, επισκέφτηκε διάφορα σημεία, από τη Γαλακτοκομική Σχολή, μέχρι την ΠΙΝΔΟ, την Πωγωνιανή και τον Περιφερειάρχη. Έτσι, χωρίς πρόγραμμα…

Έκανε δηλώσεις, δεν είπε τίποτα. Τα γνωστά στερεοτυπικά κλισέ των πολιτικών μόνο… την ώρα που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πασχίζουν να επιβιώσουν και το χτύπημα της πανδημίας τους βρήκε εντελώς ανυπεράσπιστους και σχεδόν ξεχασμένους. 

Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως η Αραμπατζή ερχόμενη στα Γιάννενα θα ανακοίνωνε ας πούμε, μέτρα για τη στήριξη της πτηνοτροφίας που επλήγη καίρια από το lockdown σε τουρισμό και εστίαση, αυτή μάζεψε τη διοίκηση της «ΠΙΝΔΟΥ», καμιά εικοσαριά νοματαίους… τους έβαλε μάσκες και τους υποσχέθηκε πως θα εξεταστεί η πιθανότητα απορρόφησης των στοκαρισμένων προϊόντων που δεν διατέθηκαν λόγω του κλεισίματος, επί δίμηνο, της αγοράς.

 

Ένα από τα πολλά… 

Ένα από τα αρκετά κυβερνητικά στελέχη που είναι υποψήφια για αποχώρηση από τη θέση τους, στον επικείμενο ανασχηματισμό, η Αραμπατζή, αν δεν είναι ένα από εκείνα τα στελέχη που θα αποτελέσουν τους ρυθμιστικούς παράγοντες της γεωγραφικής ισορροπίας την οποία ενίοτε καλείται να καλύψει μια κυβέρνηση στην Ελλάδα. Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, καταγόμενη από «τας Σέρρας», πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι από που προκύπτει η σχέση της με τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. 

Καταλήγω στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει μια πρακτική επισκέψεων χωρίς πρόγραμμα των κυβερνητικών στελεχών της (το έκαναν ήδη Μενδώνη, Σκρέκας, Μηταράκης), που είναι πολύ χειρότερη από ό,τι έκανε η προηγούμενη συγκυβέρνηση. 

 

Δεν πληρώνει νερό

Σοβαρές ενδείξεις πως ένας «οργανισμός» της πόλης μας, με μακρά ιστορία, δεν διέθετε ποτέ ρολόι – υδρομετρητή και ποτέ δεν πλήρωσε ούτε μια δραχμή ή ευρώ για το νερό που καταναλώνει εδώ και χρόνια, έχει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων. 

Ο Μπαρτζώκας έχει το ελεύθερο από το Δήμαρχο να δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα για αυτόν τον φορέα που καταναλώνει νερό χωρίς να πληρώνει μία… απλά δεν γνωρίζω αν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ «δέσει» πολύ καλά την ιστορία και αποφασίσει κάποια στιγμή να τη δημοσιοποιήσει.

Μην είστε κουτσομπόληδες και αρχίσετε και ρωτάτε δεξιά – αριστερά… Δεν είναι πάντως να ξέρετε, καμία από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που χρωστάνε στη ΔΕΥΑΙ χιλιάδες ευρώ. Εδώ μιλάμε για ανύπαρκτο υδρομετρητή! 

 

Αναιρούν εαυτούς…

Έβγαλε τελικά ανακοίνωση η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» για το παλιό Άσυλο Ανιάτων, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θεωρείες περί οραμάτων… και εμπνευσμένων διοικήσεων… τις οποίες προφανώς, δεν εκτίμησε ο Γιαννιώτικος σοφός λαός, στις προ έτους δημοτικές εκλογές.

Τα είπα… στα «Δήγματα» της Πέμπτης για το παλιό Άσυλο Ανιάτων και το έργο του Κέντρου για το Παιδί και ίσως με τον τρόπο μου προκάλεσα την παράταξη της πρώην δημοτικής αρχής να βγάλει καθυστερημένα έστω, ανακοίνωση για το θέμα, με αφορμή τις δηλώσεις του Δημάρχου.

Δε θα σταθώ άλλο στο θέμα αυτό, αλλά σε μια άλλη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της περασμένης Δευτέρας, για την υποβολή της πρότασης του Δήμου Ιωαννιτών στο ΕΣΠΑ, για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. 

Θα επανέλθω στο θέμα τεκμηριωμένος και με αριθμούς, παίρνοντας ως αφορμή την σχετική ανακοίνωση της παράταξης Μπέγκα που εδώ έχει απόλυτο δίκιο. 

Εδώ θα πω μόνο πως για κανένα λόγο δεν έπρεπε να υποβληθεί στην Περιφέρεια μια πρόταση διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων του μεγαλύτερου Δήμου της Ηπείρου, τόσο μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και τόσο άσχετη με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που από το 2016 έχει εγκρίνει ομόφωνα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Και πες ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι που ήταν και τότε, είναι και σήμερα μέλη του συλλογικού οργάνου της πόλης, δεν θυμούνται τι ψήφισαν πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μας πώς μπορεί να αναιρεί τον εαυτό της και να… υποδιαστασιολογεί σε τέτοιο βαθμό τους εκτιμώμενους όγκους παραγωγής απορριμμάτων και άρα, και τις ανάγκες των απαιτούμενων εργαλείων και υποδομών;

 

Πολλά νεύρα

Πολλά νεύρα έχει ο Περιφερειάρχης και τα βγάζει…

Η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με συζήτηση για τα αιολικά πάρκα και τις προτάσεις για δημιουργία δύο κέντρων τεχνολογίας και αγροτικής καινοτομίας σε Πεδινή και Κατσικά αντίστοιχα, δεν είχε «Ορίζοντες Ηπείρου», γιατί η παράταξη Ριζόπουλου αποχώρησε όπως είχε προαναγγείλει από την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενη για τον τρόπο που η Περιφερειακή Αρχή χειρίζεται τα σοβαρά θέματα όπως τις ΑΠΕ ή… χειραγωγεί την κοινή γνώμη, με ψέματα και μισές αλήθειες…

Έτσι ο Καχριμάνης αφού δεν είχε το Ριζόπουλο, μάλωνε με τον Πρέντζα, μέχρι κάποια στιγμή που ο Ζάψας ήλθε να υπερασπιστεί τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ζητώντας το λόγο από τον Περιφερειάρχη που διαρκώς διακόπτει τον περιφερειακό σύμβουλο, σχολιάζει τα λεγόμενά του ή τον προσβάλλει.

Απαντήσεις σαφείς πάντως, στις καταγγελίες Ριζόπουλου ότι ο Καχριμάνης γνώριζε για τα αιολικά του Λάκμου εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, ο Περιφερειάρχης απέφυγε επιμελώς να δώσει.  

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

Show Buttons
Hide Buttons