ΔΗΓΜΑΤΑ 27/8/2019 (Καλό χειμώνα!)

ΔΗΓΜΑΤΑ 27/8/2019 (Καλό χειμώνα!)

Έπειτα από ξεκούραση – και αποτοξίνωση – μερικών εβδομάδων, η στήλη επιστρέφει στα γνωστά της λημέρια και εύχεται σε όλους «καλό χειμώνα»… Έτσι για να εγκλιματιζόμαστε σιγά – σιγά και να μπαίνει ο κάθε κατεργαράκος στον πάγκο του…

Καλά τα μπάνια, καλές οι βουτιές στα νερά του Αργοσαρωνικού και της μάνας Ερμιόνης αλλά πάντοτε, όλα τα ωραία έχουν το τέλος τους. Και του χρόνου να είμαστε καλά.

Τι να πει και ο Γιαννιώτης που δεν αποχωρίζεται με τίποτα την Ήπειρο και θεωρεί διακοπές τα δυο μπάνια στο Μούρτο ή στη Λούτσα, ασούμε; Από συνήθειο… και όχι από οικονομική αδυναμία ή τσιγγουνιά… (σάμπως εγώ είμαι το «κεφάλαιο» που τη βγάζω τζάμπα στο πατρικό;)…

 

Η αναμενόμενη εξέλιξη

Στην πεζή πραγματικότητα της τοπικής πολιτικής σκηνής, δε συνέβησαν τα όσα συνταρακτικά ανέμενα να συμβούν, κατά το διάστημα που έλειπα… Και εννοώ κυρίως, την επισημοποίηση του «δεσμού» ανάμεσα στην παράταξη της νέας δημοτικής αρχής και τις παρατάξεις που ήθελε συνεργαστούν μαζί της, για τη συγκρότηση της «Κλεισθενικής» – λέγε με «απλή αναλογική» – διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε θα είναι λογικά οι μέρες κατά τις οποίες θα οριστικοποιηθούν και ανακοινωθούν σχήματα συνεργασιών, αξιώματα και μοίρασμα οφιτσίων σε εκείνους που θα θελήσουν μερτικό στην εξουσία του νέου Δήμου Ιωαννιτών.

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί, είναι λίγο ως πολύ, η αναμενόμενη: συνεργάζονται οι Ελισάφ – Τατιάνα Καλογιάννη – Νίκος Γκόντας – Άρης Μπαρτζώκας. Ένα σχήμα που εξασφαλίζει μια άνετη πλειοψηφία διοίκησης στον εκλεγμένο στις 2 Ιουνίου, νέο Δήμαρχο Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ και αφήνει στα έδρανα της αντιπολίτευσης το Θωμά Μπέγκα και τους δικούς του, ανάμεσα στους τελευταίους και εκείνους που διακαώς επιθυμούσαν να συνεργαστούν με το μέχρι χθες, μισητό «εχθρό» τους.

 

Η πρόοδος και το VAR

Οι τέσσερις συνολικά επιστολές που αντάλλαξαν μεταξύ τους, οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και «Γιάννενα Νέα Εποχή» έδειξαν πως κατά βάθος, κανείς από τους δυο επικεφαλής με τις ηγετικές τους ομάδες, δεν ήθελε τη συνεργασία με τον άλλο και στο τέλος αυτής της επίσημης δια επιστολών και ανακοινώσεων, επικοινωνίας, η συζήτηση βγήκε ελαφρώς εκτός θέματος και μετά την ανταλλαγή απόψεων περί «προόδου και συντήρησης», αν συνέχιζαν, θα άρχιζαν να συζητάνε για τον καιρό… το πρωτάθλημα της Super league 1 και το VAR… και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο…

 

Ο ένας με τραγούδι, ο άλλος με γράμματα

Έτσι, φτάσαμε αισίως στην τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου και της νεοεκλεγείσας δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών, τρεις ολόκληρους μήνες μετά τις εκλογές της άνοιξης και έχοντας διανύσει ημερολογιακά ολόκληρο το καλοκαίρι, την πιο ανορθόδοξη ουσιαστικά περίοδο του αυτοδιοικητικού χρόνου, καθώς κανείς δε μπορεί να αντιληφθεί γιατί πρέπει να μεσολαβεί ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων των νέων αυτοδιοικητικών αρχών.

Στο Δήμο Ιωαννιτών, η ορκωμοσία θα γίνει την Παρασκευή το απόγευμα.

Ο μεν νέος Δήμαρχος θα υποδεχτεί τη νέα του «ζωή» και με τραγούδι, δείχνοντας τη διάθεσή του να πρωτοτυπήσει στα δημόσια πράγματα της περιοχής μας, ως πληθωρική προσωπικότητα που ούτως ή άλλως είναι…

Ο δε απερχόμενος Δήμαρχος αποχαιρέτισε τους εργαζόμενους – «συνεργάτες» – του Δήμου Ιωαννιτών με μια επιστολή, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, στην οποία επιστολή είπε αφενός τα προβλεπόμενα και δεν παρέλειψε αφετέρου να αντιπαραβάλλει τις καλές και τις κακές στιγμές της απερχόμενης διοίκησης με το προσωπικό του Δήμου. Γιατί υπήρξαν και οι δύο.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης δημοτικής περιόδου ήταν η ένταση ανάμεσα στη διοίκηση και μερίδα εργαζομένων του Δήμου Ιωαννιτών, έτσι ώστε η νέα δημοτική αρχή και ορισμένες παρατάξεις προεκλογικά, να θέτουν ως βασική προτεραιότητα την αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης.

Θυμίζω απλά εδώ, πως επί πέντε σχεδόν χρόνια, εξελίσσονταν ένας δικαστικός «πόλεμος» ανάμεσα στη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και τους εργαζομένους της, για τα μισθολογικά των τελευταίων. Θυμίζω επίσης πως κάποια στιγμή ένας αντιδήμαρχος προπηλακίστηκε και πως ο ίδιος αντιδήμαρχος σε κοινή θέα και ενώπιον δεκάδων εργαζομένων και του Δημάρχου, έβριζε σκαιά τον προηγούμενο πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ…

 

«Καυτή» θητεία για την Περιφέρεια

Την ίδια μέρα με το Δήμο Ιωαννιτών αλλά το πρωί, θα γίνει και η τελετή ορκωμοσίας στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Η μέρα αυτή θα είναι η πρώτη μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας αυτοδιοικητικής περιόδου που θα έχει απέναντι τον Αλέκο Καχριμάνη και το Σπύρο Ριζόπουλο.

Ο τελευταίος έδειξε σαφώς τις διαθέσεις του, όχι μόνο προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, αφού δεν υπέκυψε στο άλλοθι του «νεκρού» πολιτικά χρόνου των τριών καλοκαιρινών μηνών, όπως έπραξαν οι άλλες παρατάξεις του νέου περιφερειακού συμβουλίου και δεν άφησε να πάει χαμένη καμία ευκαιρία, με μεγαλύτερη ή μικρότερη υπερβολή σε κάθε περίπτωση, κατακεραυνώνοντας τον πολιτικό του αντίπαλο.

Το ενδιαφέρον όπως έχω γράψει και παλιότερα, στην «καυτή» σχέση των δύο πολιτικών ανδρών, μην περιμένετε να διαφανεί μόνο μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, ένα όργανο απαξιωμένο έτσι κι αλλιώς, στα χέρια του επανεκλεγέντος Περιφερειάρχη, με τις συνεδριάσεις να βρίσκονται σχεδόν στο όριο της νομιμότητας, ως προς το χρόνο σύγκλησής τους – 12, 13 άντε και λίγο παραπάνω, συνολικά ολόκληρο το χρόνο…

Θέλοντας και μη, ο Καχριμάνης στο εξής, είναι αναγκασμένος να μιλά, να απαντά, να απευθύνεται στο Ριζόπουλο. Δε μπορεί να συνεχίσει να παριστάνει ότι ο αντίπαλός του είναι φάντασμα, όπως έκανε μέχρι σήμερα…

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο λοιπόν, θα ξεκινάει από το περιφερειακό συμβούλιο, θα συνεχίζεται με «πύρινες» ανακοινώσεις και συνεντεύξεις των δύο αντιπάλων και ενίοτε, εκτιμώ, μπορεί να φτάνει ως και τα σκαλιά του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων…

 

Επιστροφή στην… κανονική κανονικότητα

Η «επιστροφή στην κανονικότητα»… όπως ορίστηκε μια σειρά πραγμάτων και αυτονόητων ενεργειών και αποφάσεων, τις οποίες έλαβε η νέα κυβέρνηση της χώρας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις 8 Ιουλίου και εντεύθεν, λαμβάνει τέλος, και πλέον εισερχόμαστε σε μια… κανονική πολιτική περίοδο, κατά την οποία τα «μέλια» του λαού για τη νέα ηγεσία της χώρας λογικά θα στερέψουν, οι δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης σταδιακά θα αρχίσουν να προκαλούν κόστος και αντιδράσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα… επιστρέψει σιγά – σιγά από τις πολυήμερες διακοπές του και θα αρχίσει λογικά, να κάνει αντιπολίτευση, το ΚΚΕ θα επιστρέψει στο δρόμο και το ΚΙΝΑΛ θα δώσει την ύστατη μάχη για την επιβίωσή του.

Είναι γεγονός πως μέχρι ώρας, δεν έχει να προσάψει κανείς κάτι πολύ κακό για τον αρχηγό της ΝΔ και της κυβέρνησης. Το μόνο κακό είναι ότι το κόμμα δε μπορεί να ακολουθήσει τον αρχηγό… Και το λέω αυτό με αφορμή διάφορα «φάλτσα» που έχουν καταγραφεί τις πρώτες 50 μέρες της νέας κυβέρνησης.

 

Ο αρχηγός θέλει, το κόμμα αδυνατεί…

Την αδυναμία του κόμματος και του στελεχιακού δυναμικού του, κεντρικά και τοπικά, να ξεφύγει από το λαϊκισμό, από τη λογική του ρουσφετιού και του βολέματος και να αντιληφθεί πως τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, γιατί έτσι θέλει ο αρχηγός… και κυρίως, γιατί έτσι απαιτεί η πρόοδος των πραγμάτων, τη διαπιστώνουμε και θα την αντιλαμβανόμαστε πιθανά για όσο διάστημα κυβερνά τη χώρα η ΝΔ.

Τοπικά, τον καιρό αυτό συγκρούονται δικηγόροι, καθηγητές, σχετικοί και άσχετοι… τυφλοί, κουτσοί και αόμματοι… στον Άγιο Παντελεήμονα που λέει και η παροιμία… Αντικείμενο του πόθου η θέση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η πιο καλά αμειβόμενη κρατική θέση «μετακλητού» στην Ήπειρο. Εγώ απλά θυμίζω πως η ΝΔ προεκλογικά, έλεγε πως στις θέσεις ευθύνης των νοσοκομείων της χώρας, θα τοποθετήσει στελέχη με την έννοια του μάνατζμεντ. Και από τέτοια έχει το κόμμα, αν ο Κυριάκος δε θέλει να διαψεύσει εκκωφαντικά τον εαυτό του. Με τις επιλογές των ΥΠΕαρχών πάντως, δεν έδειξε η κυβέρνηση να εννοεί όσα είπε για τους τεχνοκράτες στις επιλογές Υφυπουργών και γενικών γραμματέων Υπουργείων.

 

Συνταξιούχοι

Αντίστοιχα, μαθαίνω πως στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνται και οι εισηγήσεις της τοπικής ΝΟΔΕ της ΝΔ για την κάλυψη άμισθων πόστων ευθύνης, όπως για παράδειγμα η διοίκηση του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Από τις κομματικές επιλογές νέων ανθρώπων που όμως, είχαν όραμα και έκαναν πράγματα για τις αθλητικές υποδομές της περιοχής μας, πάμε σε κομματικές επιλογές… συνταξιούχων, για να επιστρέψουμε σε εποχές 20 και 30 χρόνια πριν, όταν αυτά τα πρόσωπα, σήμερα συνταξιούχοι, μεσουρανούσαν στο τοπικό πολιτικό κατεστημένο…

Δυστυχώς – και το λέω αυτό με θλίψη – μετά από δέκα χρόνια ανείπωτης καταστροφής και πόνου για τη χώρα και τους πολίτες της, ορισμένοι, από όλα τα κόμματα, συνεχίζουν να πιστεύουν πως… η γη είναι επίπεδη…

Επειδή όμως, δε βρισκόμαστε στο Μεσαίωνα αντί της κρεμάλας ή της πυράς, για τους ανθρώπους αυτούς, υπάρχει απλά η πολιτική αποστρατεία. Κάποιος πρέπει να τους τη δείξει.

 

Τη… «μασέλα» φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 27/8/2019)

Show Buttons
Hide Buttons