ΔΗΓΜΑΤΑ 27/9/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 27/9/2018

Σκέφτεται την παραίτηση ο Γκόλας

Το σκέφτεται να παραιτηθεί από αντιδήμαρχος και να συγκεντρωθεί απερίσπαστος στη σχεδόν βέβαιη υποψηφιότητά του για το ελληνικό κοινοβούλιο… ο Νίκος ο Γκόλας.

Προς ώρας, μετράει τα θετικά και τα αρνητικά, χωρίς να έχει καταλήξει ακόμα ποια υπερτερούν. Θα σταματούσε τουλάχιστον τη μουρμούρα ορισμένων σε βάρος του, πως οι κινήσεις του στο Δήμο μεταφράζονται ως προεκλογικές…

Το σίγουρο είναι όμως, πως με μια τέτοια απόφαση, θα πίεζε αφόρητα τους άλλους δύο αντιδημάρχους, με τους οποίους μετέχει στο σχήμα της δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα και οι οποίοι επιθυμούν να είναι επίσης, υποψήφιοι βουλευτές.

Και άντε, ο ένας να πει πως έχει απλωμένο «τραχανά» με τον προγραμματισμό έργων και παρεμβάσεων και δεν είναι σωστό να τον αφήσει στη μέση. Ο άλλος όμως, τι να πει; Ότι έχει σε εκκρεμότητα 15 αγώνες τρεξίματος και 24 πολιτιστικές εκδηλώσεις να προλογίσει;

 

Οι κινήσεις του Μπέγκα

Ο Θωμάς Μπέγκας, με συγκεκριμένες κινήσεις του το τελευταίο διάστημα, δείχνει διάθεση να πιέσει πολιτικά τον Αλέκο Καχριμάνη.

Η κινητικότητα του Δημάρχου Ιωαννιτών γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου για παράδειγμα, είναι μια τέτοια πρόθεση και σε αυτή την τελευταία δραστηριότητά του, ο Δήμαρχος βρήκε σύμμαχο τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννη Μήτση.

Ο τελευταίος κινούμενος θεσμικά, θέλει μόνο, να προωθήσει με τις δυνάμεις που διαθέτει, ένα έργο που θα προσφέρει ανυπολόγιστη βοήθεια στην επιχειρηματικότητα του Νομού μας, μειώνοντας το κόστος παραγωγής των βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων της περιοχής.

Γνωρίζοντας τις λεπτές διαπροσωπικές ισορροπίες, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων εκλογών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στηρίζει μεν αλλά με τις απαιτούμενες αποστάσεις, προσπάθειες που μπορεί να τον εκθέσουν, απέναντι στον Καχριμάνη, ασούμε, με τον οποίο δεν αγαπιέται και τρελά, ως γνωστόν…

 

Η εκδήλωση και οι εκκρεμότητες

Το τι κάνει ο Θωμάς, ή το τι θέλει να κάνει ο Θωμάς, παραμένει ένα ερωτηματικό…

Ίσως είναι απλώς ένα πικάρισμα στον… παντογνώστη Περιφερειάρχη, το θέμα του φυσικού αερίου. Ο Δήμαρχος ετοιμάζει εκδήλωση για το φυσικό αέριο, με τους ανθρώπους της ΔΕΔΑ και της ΡΑΕ, τον Οκτώβριο κι εκεί, θα λυθούν πολλών οι απορίες…

Εγώ πάλι, θυμάμαι πως στο περιφερειακό συμβούλιο το καλοκαίρι, τοποθετούμενος για το φυσικό αέριο ο Περιφερειάρχης, είχε πει πως το Σεπτέμβριο – αυτόν που πέρασε – θα κατέθετε η Περιφέρεια τις προτάσεις της για το master plan του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας που βρίσκεται υπό αναθεώρηση.

Στο Λιμάνι, βάσει του POSEIDON MED II σχεδιάζονται δεξαμενές υγροποιημένου αερίου. Για να συνεννοούμαστε όμως, το υγροποιημένο αυτό αέριο θα προορίζεται για τον ανεφοδιασμό πλοίων και όχι για άλλη χρήση. Τάδε έφη Ανδρέας Νταής.

Γκέγκε;

 

Τα νεύρα του Αλέκου

Πολλά νεύρα… πολλά νεύρα έχει τελευταία ο Περιφερειάρχης.

Τα έβγαλε προχθές, στους αντιδρώντες στις σεισμικές έρευνες των υδρογονανθράκων.

Μαζί του είμαι στο θέμα αυτό. Δεν έχει την πολυτέλεια η Ήπειρος να συνεχίσει να κλωτσά δυνατότητες. Να τελειώσουν με το καλό οι έρευνες και βλέπουμε. Δεν είναι λογική η παροιμία «ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε…» εν προκειμένω.

Αυτό όμως, δεν επιτρέπει στον Περιφερειάρχη και τον κάθε τοπικό άρχοντα, να συμπεριφέρεται απέναντι σε συμπολίτες που πήγαν πολιτισμένα να του εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, και όχι ως όχλος, με σκαιό τρόπο και με φράσεις του στυλ «εσείς δεν είστε πολίτες!».

Προφανώς δεν είναι ψηφοφόροι του, οι περισσότεροι τουλάχιστον (μία κυρία εκ των αντιδρώντων, από το Ζαγόρι, του υπενθύμισε πως στις πρώτες Νομαρχιακές εκλογές, την είχε εκλογική αντιπρόσωπο, αλλά ο Αλέκος έκανε πως δεν την θυμάται!), αλλά πολίτες είναι. Με διαφορετικές απόψεις από τις δικές μου και του Περιφερειάρχη.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που συμπεριφέρθηκε έτσι ο Καχριμάνης. Το έχει κάνει και στο παρελθόν, μία τουλάχιστον φορά, απέναντι σε φοιτητές, πριν από χρόνια.

Φταίει η οικειότητα που του δίνει το μέγαρο της Περιφέρειας. Το νοιώθει σπίτι του… και όπως τα σκυλιά γαυγίζουν όταν μυριστούν απειλή στον χώρο τους, έτσι κι αυτός, αντιδρά βίαια…

Τη βία, την ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα βία, από την ανάποδη, την έχει βιώσει ο Περιφερειάρχης και αυτό θα έπρεπε να τον έχει διδάξει για να συμπεριφέρεται πιο ψύχραιμα.

 

Οι Πολίτες για την Ανατροπή…

Στην προχθεσινή συνεδρίαση της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», ελάχιστοι έδειξαν ανοιχτά διάθεση αμφισβήτησης της υφιστάμενης «κατάστασης»…

Αν και σκοπός της πρώτης προεκλογικού χαρακτήρα συνεύρεσης, για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ιωαννιτών, δεν ήταν η λήψη αποφάσεων με επείγοντα τρόπο, έξω – έξω, κάποιοι επιχείρησαν να θέσουν και το θέμα του επικεφαλής.

Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, και χαρακτηρισμένοι ως πολιτικοί «σύμμαχοι» του πρώην Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, μίλησαν υποτιμητικά για την εν γένει παρουσία του Λάζαρου Νάτση και της παράταξής του στο δημοτικό συμβούλιο, αυτά τα τέσσερα χρόνια αλλά μέχρις εκεί. Το κλίμα δεν σήκωνε την αμφισβήτηση του Νάτση, ίσως σε αυτή τη φάση.

Ο πρώην Δήμαρχος παρέστη στη συνεδρίαση αλλά δεν πήρε το λόγο για να μιλήσει κατά κανενός.

Δεν είναι και πολλοί άλλωστε και γνωρίζονται μεταξύ τους. Ο Φίλιος θεωρείται ότι θέλει να πάει το «μαγαζί» στον Ελισάφ αλλά αυτή η άποψη είναι μειοψηφική, εντός της παράταξης.

 

ΝΔ έτοιμη για όλα

Στην «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», ο Νίκος Γκόντας κρατάει στα χέρια του το κλειδί των εξελίξεων.

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, ενόψει κατάρτισης πρότασης με διαθεσιμότητες για τους 8 Δήμους του Νομού Ιωαννίνων, από τη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων προς τα κεντρικά, είναι θέμα ωρών για να απαντήσει ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης αν θέλει ή όχι, να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Αν ο Γκόντας ανακοινώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος, είτε η ΝΔ θα περιμένει τον Φίλιππο Σιάκα είτε δεν αποκλείω να πάει και σε μια επιλογή, όπως ο Γιάννης Νικόπουλος. Το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας του προέδρου του ΚΤΕΛ Γρηγόρη Γκίκα, συγκεντρώνει μηδενική πιθανότητα, ενώ αποκλείω η ΝΔ να πάει σε νεότερες ηλικιακά επιλογές, όπως στους Κωνσταντόπουλο και Βλέτσα.

Αν αποκλειστούν τα παραπάνω σενάρια, η ΝΔ μπορεί να κάνει την έκπληξη και να στηρίξει Μωυσή Ελισάφ. Το σενάριο κερδίζει έδαφος και όπως μεταφέρθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, το κόμμα εξετάζει σοβαρά και αυτή την περίπτωση. Μάλιστα, είχε εξουσιοδοτηθεί ο Θόδωρος ο Τζαρούχης να μιλήσει για την περίπτωση Ελισάφ και το σενάριο «ζυγίζεται» πλέον.

Μεταφέρθηκε δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη για το πρόσωπο του καθηγητή Ιατρικής, ότι «η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί και με το διάβολο, προκειμένου να κερδίσει το Δήμο Ιωαννιτών».

Προφανώς και η ΝΔ δεν έγινε το σύγχρονο κόμμα που βλέπει ακομμάτιστη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά η εξήγηση που εγώ δίνω είναι πως το κόμμα βρίσκεται σε προφανές αδιέξοδο, πληρώνοντας τραγικά λάθη προσώπων, όπως ο πολύς γραμματέας της ΚΕ. Από τον οποίο δεν αναμένω να ζητήσει και τα ρέστα κανείς…

 

Καταδικασμένος αλλά πρόεδρος!

Μπορεί καταδικασμένος πρωτόδικα, για εμπόριο ναρκωτικών, με βαριά ποινή και μεταξύ άλλων, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, να επιστρέφει ως πρόεδρος στην τοπική κοινότητα, στην οποία είχε εκλεγεί το 2014;

Κι όμως, μπορεί!

Οι συγχωριανοί του εν λόγω αιρετού απορούν, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας ψάχνει τους νόμους… Αν υπάρχουν…

Το να πάρει θέση, η παράταξη με την οποία εξελέγη ο εν λόγω κύριος, δεν ξέρω αν λέει κάτι, γιατί δεν έχει το δικαίωμα, εφόσον είναι εκλεγμένος να τον αποπέμψει, από τη θέση στην οποία τον έταξαν οι συγχωριανοί του!

Ελλάδα, 2018!

 

Η δουλειά του βουλευτή

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα, και φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και πανελλαδικά, έχουν τους δικούς τους ρυθμούς, τη δική τους επικαιρότητα, ζουν στο δικό τους, παράλληλο κόσμο…

Σχολιάζουν την πολιτική επικαιρότητα, κάνουν δηλώσεις για την έξοδο από τα μνημόνια και την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, η Υφυπουργός Παιδείας κάνει δηλώσεις για τα επιτεύγματα του Υπουργείου το οποίο υπηρετεί, με περιορισμένες και σαφείς αρμοδιότητες, ασχέτως αν τις ξεπερνά όταν μιλά για θέματα που δεν εμπίπτουν στις υπουργικές ευθύνες της…

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σερφάρουν αλύπητα στο facebook, και ποστάρουν προκηρύξεις δημόσιων διαγωνισμών για προσλήψεις, όπως βεβαίως και υπουργικές αποφάσεις για χρηματοδοτήσεις έργων στην εκλογική τους περιφέρεια.

Κάνουν τέλος επισκέψεις, έξω από την στενή επικαιρότητα που διαμορφώνει για παράδειγμα, η παραχώρηση στο Υπερταμείο 1.000 τόσων ακινήτων του Δημοσίου… Από το Νομό Ιωαννίνων, έκανε μια σχετική δήλωση στο Δημοτικό Ραδιόφωνο ο Χρήστος Μαντάς, οι άλλοι έπαθαν αφωνία. Λογικά θα τα πουν όλα στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Δήμαρχος για την Παρασκευή…

Ο κ. Μαντάς επισκέφτηκε ακόμα το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ιωαννιτών.

Με δυο λόγια, δεν είναι καθόλου δύσκολη η ζωή και το έργο του Έλληνα βουλευτή…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 27/9/2018)

Show Buttons
Hide Buttons