ΔΗΓΜΑΤΑ 28/1/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 28/1/2020

Τελικά δεν ήταν μάλλον οι υπηρεσιακοί παράγοντες αυτοί που έκαναν την πρόταση για την αλλαγή της χάραξης στην Ιόνια Οδό από Γιάννενα ως Καλπάκι, όπως τουλάχιστον υποστήριξαν αγριεμένοι οι Καχριμάνης και Πλιάκος, όταν προέκυψε το θέμα, μετά την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών στην αναφορά του Αμυρά.

Κατά πως κατάλαβαν χθες, όσοι βρέθηκαν στη συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή, το θέμα της μετατροπής του τετράιχνου σε δίιχνο δρόμο, για το κομμάτι Πεδινή – Καλπάκι, ήταν και άποψη του Υπουργού, αφού ο Καραμανλής επιχειρηματολόγησε υπέρ της μετατροπής του δρόμου σε μικρότερων διαστάσεων για λόγους κόστους και διεκδίκησης από τους Ευρωπαίους.

Το «μέτωπο» των Ιωαννίνων εμφανίστηκε αρραγές και έτσι, ο Καραμανλής αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Η συνέχεια επί της οθόνης… για το αν η διεκδίκηση θα φέρει αποτέλεσμα (θα πιέσει άραγε επαρκώς του Ευρωπαίους ή μήπως στην πρώτη αντίσταση θα κάνει πίσω;).

 

Η παράσταση για έναν

Παράσταση για έναν… ήταν η εκδήλωση της εφημερίδας Agrenda το περασμένο Σάββατο, για τη βράβευση του «αγρότη της χρονιάς».

Έκανε ομιλία, παρέμβαση, διάλογο… και σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης.

Στην ομιλία του, ανέλυσε πως βοήθησε τον τάδε αγρότη με το μέλι στο τάδε χωριό, ποια διευθύντρια πήρε τηλέφωνο για να λύσει το πρόβλημα με την αδειοδότηση μηχανήματος για την τυποποίηση ρόκας από μια άλλη επιχείρηση και ων ουκ έτσι αριθμός παραδειγμάτων που κατά τον Περιφερειάρχη αποδεικνύουν πως «βοηθάει τον κόσμο» και πως συμβάλλει στο καλό του τόπου.

Ουδεμία αντίρρηση και τα άπειρα αυτά μικροθεματάκια που για την ανάπτυξη μιας μικρής επιχείρησης στα πρώτα της βήματα είναι… «ογκόλιθοι», της φράζουν το δρόμο και απογοητεύουν νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα.

Αυτές οι περιπτώσεις ωστόσο που να δεχτώ ότι φέρνουν πολλές ψήφους από τους ανθρώπους οι οποίοι νοιώθουν ευεργετημένοι επειδή ο Περιφερειάρχης ασχολήθηκε μαζί τους… είναι η μικρή εικόνα. Με αυτά πρέπει να ασχολούνται οι υπηρεσιακοί παράγοντες και στην περίπτωση που δεν τα καταφέρνουν με το υδροκέφαλο κράτος, να αναλαμβάνουν τα μεγάλα «μέσα» που στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να είναι ο Περιφερειάρχης: να σηκώσει το τηλέφωνο και να αρχίσει στα «καντήλια» ένα Διευθυντή ενός Υπουργείου που σκόπιμα αδιαφορεί για έναν πολίτη και την υπόθεσή του. Αλλά δε μπορεί αυτά τα θέματα – μικρά για το ρόλο του Περιφερειάρχη – να απορροφούν ενέργεια και χρόνο από το έργο του που πρέπει να είναι άλλο.

 

Τα μικρά και τα μεγάλα

Γιατί φαντάζομαι, για να ασχολείται με αυτά τα θέματα που αφορούν μερικές δεκάδες επιχειρήσεις και υποθέσεις, όπως πολλές από αυτές περιέγραψε κατά την προχθεσινή του ομιλία στο Grand Serai, παραμελεί άλλα καθήκοντα.

Και ο ρόλος του Περιφερειάρχη είναι να φροντίζει για τη «μεγάλη εικόνα», της ανάπτυξης και του σχεδιασμού του μέλλοντος της Ηπείρου.

Ενόψει της συζήτησης για τη νέα προγραμματική περίοδο, το νέο ΕΣΠΑ, από το 2020 και μετά, πόση προεργασία έχει κάνει ας πούμε, η Περιφέρεια Ηπείρου για να ανοίξει το διάλογο με τους τοπικούς φορείς, για τις ανάγκες της περιοχής;

Ή θα μείνουμε πάλι στα γνωστά, στους μονομερείς σχεδιασμούς που κανείς δεν ξέρει και που κάποιοι λίγοι αποφασίζουν, εν τη απουσία φορέων όπως η ΠΕΔ, οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, οι επιστημονικοί σύλλογοι, ακόμα και οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης;

Ή για μια ακόμα φορά η Ήπειρος θα βασιστεί στην αυθεντία του ενός που μόνο αυτός «ξέρει», «βοηθάει», «παλεύει» και «αγωνίζεται»;

 

Άλλους τους ρίχνεις και άλλους…

Μιλώντας για τις πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που βοήθησε το τελευταίο διάστημα στην Ήπειρο, ο Περιφερειάρχης κατηγόρησε το κράτος ότι αδιαφορεί για τον απλό κόσμο της βιοπάλης και του μόχθου. Κατηγόρησε την πολιτεία πως επιλεκτικά πολλές φορές, άλλους καταδικάζει και λίγους τους βοηθά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «ο ένας είναι καλός και άλλος γαμώ τη μάνα του, συγγνώμη την έκφραση»… (λόγια του Περιφερειάρχη, όχι δικά μου…).

 

Λίγα για τη φέτα

Εκεχειρία σήμαναν οι δύο πλευρές για τη φέτα και τη Διεπαγγελματική.

Παρ’ ότι η εκδήλωση της Agrenda αναμένονταν με ενδιαφέρον καθώς προσφέρονταν και για τα όσα θα λέγονταν ίσως, για το μεγάλο θέμα των ημερών στο χώρο της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης, δεν ακούστηκε τίποτα ιδιαίτερο.

Ο Τρικαλινός Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας που καταχωρίζεται στην πλευρά των Θεσσαλών, έως και απέφυγε επιμελώς να πει πολλά για το συγκεκριμένο θέμα στην ομιλία του, μένοντας στους ελέγχους που ΘΑ κάνει η πολιτεία, εκμεταλλευόμενη την μέθοδο της ιχνηλασιμότητας.

Ο Καχριμάνης την πέταξε τη μπηχτή του για τους εσχάτως εχθρούς του, στην άλλη πλευρά της Πίνδου… «Και μένα είναι και φίλοι μου πολλοί από αυτούς (σ.σ. που νοθεύουν τη φέτα με εισαγόμενο γάλα), γιατί είναι από την Πίνδο, είναι Βλάχοι…» τόνισε χαρακτηριστικά και όλοι κατάλαβαν ποιους εννοούσε…

Στον πόλεμο της Διεπαγγελματικής προφανώς ο Καχριμάνης έχασε αλλά δεν ήταν εκεί να του το θυμίσει κανείς. Η Agrenda άλλωστε και το agronews.gr «παίζουν» αυτούς που σήμερα θεωρεί εχθρούς του ο Περιφερειάρχης, αν με πιάνετε…

Από τη «ΔΩΔΩΝΗ», μίλησε ο Παναγιωτάκης στην εκδήλωση και απουσίαζε ο Γ. Βιτάλης που αυτές τις μέρες ανεβαίνει ένα «Γολγοθά». Κουράγιο του εύχεται η στήλη…

 

Λίγο προσοχή…

Όταν λέμε 14:30, άντε να δώσουμε και ένα τέταρτο, το ακαδημαϊκό…

Πώς γίνεται όμως, όταν οι πολιτικοί είναι στην αντιπολίτευση, να είναι συνήθως τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και στα ραντεβού τους και όταν οι ίδιοι γίνονται κυβερνητικοί να «στήνουν» συχνότερα τον κόσμο;

Μιλάω για λογαριασμό των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο Σκρέκας ή σωστότερα η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, κάλεσε σε συνέντευξη τύπου του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο Υφυπουργός εμφανίστηκε με σχεδόν δύο ώρες καθυστέρηση από την προγραμματισμένη ώρα και βρήκε μόνο κάμερες στα γραφεία της ΝΟΔΕ, οπότε έκανε μια δήλωση 2,5 λεπτών και τελείωσε, γεγονός που σημαίνει πως δεν υπήρχε τελικώς λόγος να υπάρξει πρόσκληση για συνέντευξη τύπου, αφού τη δήλωση αυτή θα μπορούσε να κάνει ο Υφυπουργός στο χώρο της εκδήλωσης της Agrenda.

Αυτά πρέπει να τα προσέχει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ που συνόδευε τον Υφυπουργό προχθές και να φροντίζει το πρόγραμμα του κάθε κυβερνητικού στελέχους να διαμορφώνεται έτσι ώστε τουλάχιστον απέναντι σε εργαζόμενους ανθρώπους, το ωράριο να τηρείται.

Όταν λέμε 14:30 εννοούμε 14:30 και όχι περίπου, δηλαδή «ελάτε και όταν με το καλό τελειώσουμε τις επισκέψεις μας, ερχόμαστε για τη συνέντευξη… κι εσείς περιμένετε σα μ@@@κες…».

16:15 εμφανίστηκε ο Υφυπουργός. Εγώ είχα φύγει στο τέταρτο…

 

Ψιλικατζήδες…

Λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, η περσινή «Πίτα του Ηπειρώτη» – άραγε υπάρχει και πίτα του Κρητικού, του Πελοποννήσιου κοκ; – γνώρισε τρομερές πιένες…

Φέτος αντίθετα, τα πράγματα δεν ήταν όπως πέρσι, ήταν σαφώς πιο ταπεινά.

Άσχετο αλλά επειδή το είδα στα θέματα μιας από τις τελευταίες Οικονομικές Επιτροπές της Περιφέρειας Ηπείρου: πληρώθηκαν τα έξοδα για να πάει αντιπεριφερειάρχης να κάνει τις συναντήσεις του με υπουργικούς παράγοντες, εικάζω την Παρασκευή, γιατί δε νομίζω να τους έχει βάλει ο Μητσοτάκης να δουλεύουν και Σαββατοκύριακα…

Στα έξοδα όμως, προστέθηκε και η διαμονή του αντιπεριφερειάρχη στην Αθήνα ως την Κυριακή, για να παραστεί στην «πίτα του Ηπειρώτη»!

Τις αποφάσεις αυτές, σοφέ λαέ της Ηπείρου, τις παίρνει η περιφερειακή αρχή κατά πλειοψηφία, χωρίς να ρωτήσει καν την αντιπολίτευση μέσα στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, αφού έχει τη δεδηλωμένη…

Ψιλικατζής, θα μου πείτε… Όχι εγώ, αλλά αυτός που κάνει τριήμερα μπέχω…

 

Μια απορία

Ο αγαπητός Κωνσταντίνος Γάτσιος συνεχίζει να τονίζει την παρουσία του στα Γιάννενα, φυσική και πνευματική, με ανακοινώσεις που εκδίδει τελευταία, με μια μεγαλύτερη συχνότητα, κάνοντας πράξη αυτό που είχε πει και πριν από τις εκλογές για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, πως «ήλθε για να μείνει»…

Ο καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, βρίσκεται αρκετές μέρες της εβδομάδας στα Γιάννενα όπου θυμίζω, ήταν υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου, με το ΚΙΝΑΛ.

Παρατήρησα ωστόσο, στην χθεσινή ανακοίνωσή του για τον οδικό άξονα Γιάννενα – Κακαβιά, πως δε γίνεται καμία αναφορά σε κόμμα ή άλλο φορέα. Η δήλωση γίνεται από τον «Κωνσταντίνο Γάτσιο» και η ανακοίνωση στέλνεται από το γραφείο του στην οδό Μ. Αγγέλου.

Εντελώς… καλοπροαίρετα λοιπόν αναρωτιέμαι: δεν είναι πια ΚΙΝΑΛ ο φίλος Κώστας και αν όχι ποια ιδιότητα πρέπει να χρησιμοποιήσει το μέσο ενημέρωσης που θα δημοσιεύσει την ανακοίνωσή του;

 

Τελειώνουν στο ΤΕΕ;

Η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ για τον άξονα Γιάννενα – Κακαβιά, είναι ίσως η τελευταία της παρούσας διοίκησης και μια από τις ελαχιστότατες αποφάσεις της, στη διάρκεια των προηγούμενων τριών ετών, για ένα σοβαρό θέμα.

Η συνεδρίαση της Διοικούσας έγινε λίγα 24ωρα πριν την οριστικοποίηση των αποφάσεων περί συνεργασιών, για τη συγκρότηση της νέας διοίκησης στο τοπικό ΤΕΕ.

Χθες βράδυ, αναμένονταν να καταλήξουν τα μέλη της ΔΕΣΜΗ αν θα συνεργαστούν ή όχι με τη ΔΚΜ, οπότε αναμένονται εξελίξεις, τρεις ολόκληρους μήνες μετά τις εκλογές για τα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ.

Ελέω απλής αναλογικής…

 

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

Show Buttons
Hide Buttons